החקלאות המחדשת מקדמת מערכות איכות סביבה בריאות יותר, שתורמות להעלאת אחוז החומר האורגני בקרקעות. חקלאים שמיישמים את השיטה מדווחים על תועלת רבה
מבוסס על מאמר באתר Agfunder News
נושא החקלאות המחדשת (Regenerative Agriculture) נדון בימינו בהרחבה, ונשאלת השאלה עד כמה ניתן ליישם אותו. במאמר שמתפרסם באתר הספרייה האמריקאית הלאומית לחקלאות (USDA National Agricultural Library), מעלים את השאלות: האם בימינו, בעולם שמשתנה במהירות, יכול משהו להיות בר קיימא? ומה אנו רוצים שיהיה בר קיימא? אמנם יש לזה הרבה הגדרות, אבל ההגדרה הבסיסית היא: מערכות מזון בנות קיימא, אשר אינן גורעות מן הקרקע או הסביבה, אלא שואפות לשמר את המקורות הטבעיים של הקרקע.
על פי ההערכה, בערך שליש מהשכבה העליונה של הקרקעות בעולם כבר מדולדלת, ועל פי הרשויות באו"ם, אם התפעול בהן יימשך כמות שהוא, תוך 60 שנה הן תהפוכנה לחסרות ערך. על פי דו"ח האו"ם משנת 2019, הטבע בעולם כולו הולך ומתדלדל, עם היעלמות של מינים שונים בקצב שלא היה כמוהו במשך כל ההיסטוריה. האם במצב כזה אפשר לצפות לחקלאות בת קיימא למשך הרבה שנים?
כדי להגיע למצב של חקלאות בעלת יכולת התחדשות, המדע טוען שיש לתת לקרקע שהות של כמה שנים להתחדשות שתביא תועלת לכל הסביבה. השיטה הקיימת של גידולים במחזור אינסופי, גורמת לנסיגה באיכות הקרקע.
כיצד חקלאות מחדשת פועלת?
הגישה לחקלאות מחדשת מתמקדת בהשבת הקרקעות שדולדלו באשמת החקלאות התעשייתית. החקלאות המחדשת מקדמת מערכות איכות סביבה בריאות יותר, עם העלאת אחוז החומר האורגני בקרקעות, תוך התייחסות למגוון התחומים המשפיעים על הקרקע. אם לסכם בקצרה, מי שמאמץ את השיטות להתחדשות הקרקע, נותן לטבע לעשות את המלאכה.
החומר האורגני בקרקע, הוא שאריות של בעלי חיים וצמחים בתהליך של התפרקות, ויש לו תפקיד חיוני לבריאות הקרקע. ברוב הקרקעות, יש בין שניים לעשרה אחוזים של חומר אורגני בלבד. כל אחוז נוסף לכמות החומר האורגני, מאפשר לקרקע לאגור עוד 20 מטרים מעוקבים של מים לכל דונם. העלאת כמות המים מעלה את כושר הצמחים להתגבר על תקופות בצורת, או גשמים מרובים. יחד עם שמירה על השאריות, השורשים והנקבוביות, החומר האורגני שבקרקע מונע גם סחף של הקרקע והחומרים המזינים שבה.
ככל שהקרקע בריאה יותר, גם הצמחים בריאים יותר. אם יש לצמחים את חומרי המזון ומערכת שורשים טובה, הם יכולים ליצור תרכובות שעוזרות להגן עליהם נגד מזיקים ומחלות. יש היום יותר ויותר עדויות, שנוכחות דרושה של חיידקים, פטריות ונמטודות עוזרת לגידול צמחייה עתירת מזון, אשר מקדמת את בריאות האנושות.
לפניכם מספר שיטות ליישום חקלאות מחדשת:
שילוב של בקר
תוך כד הליכה, הטלפיים של הבהמות שוברות את פני הקרקע, מועכות עשבייה מזיקה ומאפשרות יותר גישה לשמש ולחומרי הזנה עבור הגידול. הפרשות הבקר עוזרות גם הן לשיפור הקרקע, ומגבירות את הכושר שלה לאגירת מים.
צמחיית חיפוי
אחד מן העקרונות החשובים של חקלאות מחדשת הוא לשמור על חיפוי מתמיד של פני הקרקע. זה יכול להתבצע בעזרת שאריות של צמחים, או גידול נמוך, אשר מגנים על הקרקע מפני סחף של מים ורוחות, שומרים על טמפרטורה נמוכה במקצת של הקרקע ומזינים את המיקרואורגניזמים שבה.
אי-עיבוד
כפית אחת של קרקע בריאה מכילה יותר מיקרואורגניזמים ממספר כל האנשים בעולם. פגיעות מכאניות, פיזיקליות וכימיות (דשנים סינתטיים, קוטלי עשבים ומחלות וקוטלי חיידקים), מפריעות ומזיקות לאוכלוסיית המיקרואורגניזם ומסכנות את שיפור הקרקע. הגבלת ההפרעות תאפשר לקרקע להשתפר וגם לעמוד בפני סחף.
גיוון גידולים
הטבע אינו יריב, אלא משתף פעולה. ריבוי של גידולים מאפשר קרקע בריאה יותר. אין לזה מתכון אחיד. כל חקלאי צריך להתאים את השיטה לגידולים שלו ולסוג הקרקע שלו. המטרה החשובה היא להעלות את אחוז החומר האורגני בקרקע, גם באמצעות מחזור זרעים רב-שנתי.
תוצאות מעודדות
נושא החקלאות המחדשת זוכה כיום לעניין גדל והולך ולאהדה רבה אצל חוקרים וחקלאים בכל העולם. עדויות על ההשפעה של החקלאות המחדשת מתחילות להצטבר, גם אם בקנה מידה קטן. בעל החווה גייב בראון, מצפון דקוטה, למשל, מדווח כי לאחר שהחיל את החקלאות התחדשת בחווה, גדלו החומר האורגני וכושר אגירת המים פי שלושה, וזה איפשר לו לגדל פי חמישה ראשי בקר לעומת העבר. בחווה שלו יש גם כבשים, תרנגולות וגידולים שונים. כיום הוא אסיר תודה לשיטה, אשר הגדילה את הרווחים שלו.
מחקר שפורסם ב: Agricultural Systems בשנת 2013, הראה שבחוות מתחדשות, אפשר היה לגדל יותר ראשי בקר ליחידת שטח, להקטין את כמות המזון הקנוי, להשתמש בפחות קוטלי עשבים ואפילו להקטין את תמותת הפרות והעגלים. החוקרים מצאו גם ששכבת הקרקע העליונה העמיקה, הייתה מאווררת יותר ומכוסה בצמחייה צפופה.
סרט בשם: The Biggest Little Farm, שיצא לאקרנים בתחילת 2019, עוקב אחר שני חקלאים מאזור לוס אנג'לס, שהקרקע שלהם הייתה מדולדלת לגמרי. מאז ששניהם עברו לשיטת החקלאות המחדשת, נהנות החוות שלהם משגשוג והצלחה. כמותן יש כיום מעל 250 חוות ברחבי העולם, שנהנות מאימוץ החקלאות המתקדמת.