במהלך השנים ראיינו לא מעט חקלאים עם סיפורים מרתקים על חוויות שהובילו אותם לעסוק פתאום בתחום החקלאות. מנגד, ישנם מקרים בהם פשוט מדובר באהבה מהרגע הראשון, וכך גם הסיפור של שי חמדי, אשר עוסק בתחום כבר מגיל הנעורים.
ספר קצת על עצמך
קוראים לי שי חמדי, נשוי לתמר ואב ל-3 ילדים: ארז, תומר ודורון. התחלתי לנהל את גד"ש העמק בסוף 2019 עם יציאתו של המנכ"ל הקודם, שניהל מאז איחוד הגדש"ים של שלושת הקיבוצים.
גד"ש העמק כולל שלושה קיבוצים: גבת, שריד ורמת דוד, הנמצאים בעמק יזרעאל המערבי. אנו מעבדים כ-20 אלף דונם, מתוכם 1500 דונם של מטעים הכוללים זיתים, שקדים, הדרים ואבוקדו.
בגידולי השדה אנו מגדלים תבואות חורף: חיטה וזרעים וירקות כגון גזר, בצל, וברוקולי. בקיץ אנו מגדלים כותנה, עגבניות, תירס וקצת תבלינים או בקיצור – מגוון רחב.
איך הגעת לתחום החקלאות?
אני עובד בגד"ש מגיל 15. מרגע שהיה לי רישיון, עליתי על טרקטור והתחלתי לעבוד, ומשם התחילה האהבה שלי לתחום ולנושא הטרקטורים, לרבות הפעלה ונהיגה. שילבתי את האהבה הזו תוך כדי הלימודים וגם בצבא, כשאני מנצל כל זמן פנוי לגד"ש.
במסגרת הלימודים למדתי במוסד עמקים תבור, ושם היה לנו יום חופש בכל שבוע בו היינו צריכים לבחור מקום עבודה בקיבוץ, אותו ניצלתי כדי לעבוד בגד"ש, ומאז – מדובר בחלק מרכזי בחיים .
אחרי שחזרתי מחו"ל, החלטתי שאני רוצה להתמקצע בחקלאות. הלכתי ללמוד בפקולטה ברחובות ב-2009 ועשיתי תואר ראשון בחקלאות, וכמובן אחרי שסיימתי את הלימודים, חזרתי לעבוד בגד"ש כאיש השקייה. אחרי שנתיים, התחלתי לעבוד בגידולים כאגרונום. בהתחלה הייתי אחראי על הירקות, ולאחר כמה שנים החלפתי את מנהל התפעול שלנו שיצא לפנסיה. במשך חמש שנים הייתי אחראי על הירקות ועל הגידולים, בנוסף להיותי מנהל תפעול.
מה הם התחומים בהם אתה עוסק במהלך עבודתך?
כמנהל הגד"ש, אני עוסק בתחומי המסחר והפיננסים, בתוכנית הגידולים ביחד עם האגרונום שלי, ובעבודה שוטפת ויומיומית על הגידולים השונים.
איך נראה יום העבודה שלך?
העבודה היא בעיקר עבודה משרדית אך חשוב לי מאוד להיות מחובר פיזית לשטח ולכן אני מקפיד לשלב במהלך יום העבודה את השטח עם המשרד/מחשב. אני מגיע למשרד סביב חמש וחצי-שש, יושב כחצי שעה/שעה מול המחשב כדי לעבור על המיילים וכד'. אם יש קטיפים שמתחילים בבוקר, אני יורד לראות שהכל מתפקד ואז חוזר למשרד.
מהו ענף החקלאות בשבילך?
ענף החקלאות בשבילי זה קודם כל הקריירה שלי. מדובר, פחות או יותר במקום העבודה היחיד בו עבדתי כל חיי הבוגרים. זה תחום שאני מאוד אוהב לעסוק בו ומאמין בו, למרות ועל אף כל המשברים שהוא עובר וחווה כל הזמן.
מאוד מושך אותי שכל שנה אחרת מקודמתה, אין שנה שדומה לשנה הקודמת. כל פעם זה תופס אותך מכיוון אחר, או מכמה כיוונים בבת אחת, בין אם זה מזג אוויר, תנאי סחר, בעיות כוח אדם ובעיות אחרות בלתי צפויות שצצות.
למעשה, ההתנהלות בחקלאות היא כל הזמן סביב בעיה כזו או אחרת. בכל פעם זה מגיע ממקום אחר וגורם להרבה מאוד עניין בעבודה, וכשאתה מצליח להתמודד עם הדברים האלה, אתה קולט שחלק מהדברים מאוד פשוטים.
אנחנו נמצאים עכשיו בתקופה קצת קשה אחרי כמה שנים קשות לכלל ענף גידולי השדה. כמו שאמרתי, הצרות מגיעות גם ממזג האוויר וגם מתנאי שוק קשים, יחס המדינה לענף החקלאות הוא לא מזהיר בלשון המעטה, והוא לא בראש מעייניה ואנו חווים את זה יום יום.
אבל למרות כל זאת, אנחנו וכל מי שעוסק בחקלאות אלה אנשים אופטימיים המאמינים בתחום הזה. אנחנו פה כדי להישאר על אף איומי הייבוא והשיווק ועל אף יחסה של המדינה כלפינו – כי אין לנו ארץ אחרת.