הדברת חולדות במטעי אבוקדו ללא הרעלות משניות על ידי שימוש ברוש-80 סיכום מחקר 2024

בעונות האחרונות ניכר כי יש עליה בנזק הנגרם למטעי אבוקדו כתוצאה מפעילות חולדות. החולדות המצויות Rattus rattus, גורמות לנזק ישיר ולנזק עקיף ליבול. נזק ישיר – על ידי אכילה של הפירות על העץ; נזק עקיף – יצירת חיגור של ענפים צעירים שמביא לתמותה וכך לפגיעה ביבול הפוטנציאלי.

כיום אין תכשירי הדברה לחולדות שמותרים לשימוש באבוקדו. כאשר מתעוררת בעיה של חולדות במטע לרוב נעשה שימוש בתכשירים נוגדי קרישה, זאת בניגוד לחוק התווית. תכשירים אלו עלולים לגרום להרעלות משניות כיוון שהם פועלים לאט ואינם מופרשים מגוף החולדה לפני שהיא מתה. בחודש יולי 2020 יצא לדרך ניסוי (ראשוני) במטע עין שמר שמטרתו לנסות להדביר חולדות על ידי השימוש בתכשיר רוש-80 (חברת רימי, Sodium fluoracetate) שאינו גורם להרעלות מישניות ולכן מתאים לשימוש במטעים בהם מסתמכים על תנשמות להדברת מכרסמים.

בעין שמר, בחנו הדבקה של רוש לעצים במספר נקודות והשפעתו על אוכלוסיית החולדות. התוצאות שהתקבלו לא היו חד משמעיות. שנה לאחר מכן בעונת 2021 פיזרנו רוש-80 במטע במעיין צבי על ידי הצמדה של כוסות חד פעמיות לעץ עם רוש-80 בתוכן, בסיום הניסוי נראתה מגמה חיובית בין נוכחות רוש-80 להפחתה באוכלוסיית החולדות. במקביל החל סקר פנולוגי של החולדות על מנת להבין באיזו תקופה בשנה הן נמצאות על הקרקע. בעונת 2022 המשכנו בסקר הפנולוגי של החולדות ובמקביל בחנו פיזור רוש מרחפן בשני משקים: מגל וכפר מכבי, בחנו את ההשפעה של פיזורי רוש מרחפן על מספר הקינים של החולדות במטע.

סיכום התוצאות לשנת 2022 מחזק את ההנחה שפיזור רוש-80 במטעי אבוקדו מסייע בהדברה של חולדות וכתוצאה מכך גם בהפחתת הנזק שהן גורמות. בעונת 2023 המשכנו את הסקר הפנולוגי שהסתיים סופית בקיץ והצביע על כך שחולדות מסתובבות על הקרקע במטעי אבוקדו בכל חודשי השנה. בנוסף, המשכנו לבדוק את פיזורי הרוש-80 מרחפן ואת השפעתו על כמות פירות האבוקדו עם נזק של כירסום בחלקות. הניסויים בוצעו במטעי כפר מכבי וביד חנה. בספירה ראשונית נראה שבחלקות שקיבלו רוש-80 היו פחות פירות עם סימני כרסום בהשוואה לחלקות הביקורת. בעונת 2024 המשכנו לבחון את ההשפעה של פיזורי רוש-80 על פעילות החולדות במטעי אבוקדו .