מבחני הזנים הארציים בחיטה נערכים באתרים שונים ברחבי הארץ, המייצגים את אזורי הגידול השונים, עם תנאים אקלימיים וקרקעות מגוונות. מטרת המבחנים היא להשוות בין זני החיטה הקיימים לזנים חדשים, במטרה לשפר את היבול והאיכות.
מטרת המבחנים היא להשוות בין זני החיטה הקיימים לזנים חדשים, במטרה לשפר את היבול והאיכות. השנה, המבחנים התקיימו בשישה אתרים: קיבוץ רעים וקיבוץ בית קמה בדרום (גידולי בעל ומיעוט גשמים), קיבוץ גת וגד"ש העמק בעמק יזרעאל (גשמים סבירים עם גידולי שלחין במחזור), חוות עדן בעמק המזרחי (השקיית עזר) ואגמון החולה במוקד המחקרים.
התחום האקלימי השנה היה מאתגר, עם טמפרטורות גבוהות מהממוצע בחודשי הגידול, במיוחד בתחילתו ובסופו, ללא גלי קור משמעותיים. הגשמים המשמעותיים הראשונים ירדו בחצי השני של נובמבר 2023, והיו מפוזרים בכל הארץ. דצמבר 2023 היה גשום פחות מהממוצע, במיוחד בצפון, שם הגשמים המועטים הצליחו לתמוך בצמיחה. בדרום, בעיקר בנגב, החיטה התקשתה לשרוד.
ינואר 2024 היה גשום מאוד בצפון, אך בדרום לא ירדו גשמים משמעותיים כמעט עד סוף החודש. פברואר 2024 היה גשום מאוד בצפון, שם ירדו כמויות גשם של עד 400-300 מ"מ, בעוד בדרום, במיוחד בנגב המזרחי, ירדו מ"מ בודדים והיו קשיים בהתפתחות החיטה. במרס ובאפריל ירדו בצפון גשמים נוספים שעזרו למילוי הגרעינים, אך בדרום לא ירד כמעט גשם, מה שהוביל לשיבושים במילוי הגרעין.
בחודש אפריל היו טמפרטורות גבוהות יחסית, וההבשלה הייתה מהירה. הגשמים המאוחרים שירדו לקראת סוף אפריל בצפון, לא היו מועילים, מכיוון שמרבית החלקות כבר היו מוכנות לקציר, כך שרק הזנים האפילים נהנו מהם. בתחילת מאי ירד גשם חזק בצפון, שלווה ברוחות חזקות, והוא הסב נזק לחלקות שהיו מוכנות לקציר ופגע במבחן הצפוני באגמון החולה, שרבץ כולו.
הזנים והקווים במבחנים נקצרו בקומביין לניסויים ונבדקו למדדים המקובלים בגידול חיטה לגרגרים. בין הקווים שהובילו היו הזרע 242, אג. 99, ס. 35, ובין הזנים בלטו יוגב ורגב. עם זאת, בבית קמה היו היבול, המשקל הנפחי ומשקלי האלף נמוכים מאוד עקב הבצורת ששררה באזור.