מהפכת האוטומציה בריסוסים

מספר רב של סטארט-אפים בארץ ובעולם עובדים בימים אלו על פיתוח מערכות ריסוס חכמות. מערכות אלו ישאבו את המידע ממערכות הסנסורים וכל אחת מציעה דרך שונה לאופן הריסוס. לפניכם סקירה של מספר מיזמים בתחום.
28/02/2019

רקע
בסביבה התעשייתית של ימינו, ישנה שאיפה לחדירה גוברת של רובוטים אשר יחליפו את האמצעים הנוכחיים ובעיקר את כוח האדם ההולך ומתבגר, תוך הגברת היעילות והתנובה. הדבר נכון גם בעולם החקלאי כמובן, בו הרובוטים נשענים על הצורך בביצוע פעולות מדויקות, תוך עמידה במגבלות הגוברות בתחומי השימוש בכימיקלים ובמשאבי טבע. עם זאת, אופיין המעודן של הפעולות החקלאיות, מקשה על חדירתם של רובוטים מתחום התעשייה לשרשרת הערך החקלאית.

התחומים העיקריים בהם מתרכזת מהפכת הרובוטיקה החקלאית הינם זריעה, ריסוס, קציר ובקרת הסביבה. תחום הריסוס מושך אליו מיזמים רבים כיוון שהשוק העולמי למכונות ריסוס חקלאיות למיניהן נאמד בכ-1.95 מיליארד דולר בשנת 2017. בתחום זה חלו בשנה האחרונה מספר פריצות דרך, המבוססות הן על טכנולוגיות AI ולימוד מכונה והן על כלים אוטונומיים מסוגים שונים. ריסוס מדויק מאפשר צמצום משמעותי של עד 90% מחומרי הריסוס ובכך נשמרת בריאות החקלאי, הצרכן והסביבה. נראה שכלל המודלים הכלכליים מאפשרים אף הוזלה משמעותית של פעולת הריסוס, בד בבד עם עלייה ביבול החקלאי. בנוסף, ולא פחות חשוב, יכולות הזיהוי והיישום האוטונומיות מאפשרות חיסכון בזמן לצד טיפול מוקדם במזיקים ובעשבייה.

כידוע, העולם הסנסורי הינו מפותח ביותר כבר כיום והחקלאי של שנת 2019 מוצף בכמויות מידע שטרם נראו כמותן. בתחום הריסוס ניתן לציין את הסטארט-אפ הישראלי FieldIn מרמת ישי, המציע חיבור חיישני זיהוי למכשירי הריסוס, זאת בנוסף לחיישנים נוספים הכוללים מכשיר איתור מיקום ועוד. כל המידע מנותח ומוצג במעין לוח בקרה של החברה, כאשר חברה זו מציעה גם היא אופטימיזציה של הפתרונות האפשריים. עם זאת, מעטים הם הכלים בשוק אשר באופן אוטונומי, ממירים את המידע הסנסורי לפעולות בשטח.

מספר רב של סטארט-אפים בארץ ובעולם עובדים בימים אלו על פיתוח מערכות ריסוס חכמות. מערכות אלו ישאבו את המידע ממערכות הסנסורים וכל אחת מציעה דרך שונה לאופן הריסוס. להלן מקבץ מהסטאטרפים העוסקים בנושא:

ecoRobotix
חברה שוויצרית אשר גייסה לאחרונה 10.7 מיליון דולר, מפתחת רובוט קטן ואוטונומי לחלוטין, המיועד לתת פתרון אקולוגי וכלכלי לבעיית העשבייה בגד"ש. הרובוט יסרוק את השדה, יאתר עשבייה ויבצע ריסוס סלקטיבי באמצעות כמות מינימלית של חומר ובדיוק מרבי. המפתחים טוענים שהשימוש ברובוט יביא להפחתה של כ-90% מחומרי הריסוס. הרובוט חשמלי לחלוטין ויקבל אנרגיה משני לוחות סולאריים שיישא על גבו ויסתמך על מערכת ניווט לוויינית, חיישני קרבה, צבע ומצלמות. תאריך ההשקה הצפוי של החברה הוא סוף 2019 .

הרובוט של חברת אקורובוטיקס
הרובוט של חברת אקורובוטיקס

Blueriver
חברה מקליפורניה אשר נרכשה ב-2017 על-ידי John Deere ב-300 מיליון דולר והחלה לפעול בארצות הברית. ההתקן שפיתחה מיועד לריסוס עשבייה כאשר הוא נגרר על ידי טרקטור. ההתקן משתמש בראייה ממוחשבת ובינה מלאכותית כדי לזהות עשבייה בלתי רצויה במהירות. מיד לאחר מכן מבוצע ריסוס נקודתי וכך נעשה שימוש רק בכ-10% מחומרי הריסוס אשר בהם נעשה שימוש כיום.

ההתקן של חברת בלוריוור
ההתקן של חברת בלוריוור

Swarm Farm
חברה אוסטרלית העובדת בשיתוף עם חברת "אדמה" הישראלית על פיתוח ציי מכונות ריסוס קלות משקל ואוטונומיות, המיועדות למגוון שימושים בשדה, כולל שתילה, הדברה וקציר. בתחום הריסוס, הרובוטים יסרקו את השדה ויבצעו ריסוס נקודתי במידה של זיהוי עשבייה או מזיקים. בימים אלו החברה מבצעת פיילוטים בשדות הענק אשר באוסטרליה

מכונת הריסוס של חברת סווארם פארם
מכונת הריסוס של חברת סווארם פארם

.

Skyx
חברה ישראלית העושה שימוש בנחיל רחפנים, העובדים בתיאום וסנכרון, כאשר כל רחפן הוא בעל יכולת זיהוי מפגעים וריסוס אוטונומי על פי סוג הטיפול אותו בחר החקלאי. היכולת של רחפנים אלו לתקשר האחד עם השני מאפשרת חיסכון משמעותי בזמן, וכן מאפשרת להשתמש ברחפנים קטנים וזולים יותר.

הרחפן של חברת סקייקס
הרחפן של חברת סקייקס

Agridrones
חברה ישראלית נוספת המציגה רחפן המצויד ביכולות איתור וריסוס מפגעים, מזיקים או מחלות. המפתחים טוענים שהרחפן שלהם בעל יכולות תעופה מתקדמות, המאפשרות לו לבצע ריסוס נקודתי מיטבי. ניתן לצייד את הרחפנים במגוון מכלי ריסוס המתאימים לסוגי מזיקים שונים.

הרחפן של חברת אגרידרונס