השמדת זרעי עשביה בעקבות הקומביין

    מחבר:
  • שלמה שמואלי

מעובד ממאמר בעיתונות בריטניה 8.22 – הרעיון של השמדת זרעים, ללא שימוש בכימיקלים, כבר הוכיח את עצמו בכמה מדינות, כולל אוסטרליה

כעת, קבוצת חקלאים  בריטיים, לוקחים חלק במיזם מחקרי, כדי לבחון את יעילותו של משמיד זרעי העשבים, שפותח בקנדה, בתנאים שאצלם בבריטניה.

הניסוי כולל שלוש יחידות של מתקן בשם: Redekop, שהובאו מקנדה והורכבו על קומביינים. קומביינים אלה יעבדו בכמה איזורים, כדי לבחון את היעילות  של המתקן, לגבי סוגים שונים של עשבי בר. הניסוי יזום על ידי גוף  בשם:  ,Bofinאשר מאחד מעל למאתיים חקלאים ומדענים  ויבוצע בעזרתם. הניסוי יבוקר מקרוב על ידי Niab (קבוצת מדענים מומחים בעשבים).

מתקן ה- Redekop פועל כבר בקנדה ואוסטרליה, הוא טוחן את המוץ לאבקה וכך מחסל 98% מזרעי הבר הנפוצים שם.

אמנם עדין אין בבריטניה דרישה גדולה למתקן זה, אך הדרישה בוודאי תגדל, כאשר יותר שדות יהיו מאולחים בעשבים שעמידים לכימיקלים.

החקלאי האוסטרלי מר 'ריי הרינגטון', היה החלוץ בשימוש במתקן שטוחן את המוץ, במקום להדביר את הזרעים בדרך כימית.

החוקרים מצאו שאם הזרע מקבל לפחות ארבע מכות חזקות, הוא מאבד את כושר הנביטה.  במתקן ה- ,Redekop התוף מסתובב במהירות של 2850 סל"ד והמוץ, עובר במהירות של 400 קמ"ש, דרך שני אזורים של מוטות סובבים ושלושה אזורים של מוטות נייחים. למוטות יש שני קצוות של טונגסטן-קרביד (וידיאה), כך הם דו צדדיים, למשך שימוש ארוך. בחלק מן הניסויים, נמצא שהמתקן מחסל עד 98% מן הזרעים שעוברים דרכו.

כמו לכל טחנה, גם לזו יש תצרוכת כוח. תצרוכת כוח זו, מאיטה את הקומביין בסביבות ה- 10%-.12%. בתנאי יובש, ההאטה תהיה רק בסביבות ה- 5%. בתנאי הלחות המקובלים בבריטניה, מניחים שתצרוכת הכוח תהיה עד 85 כ"ס.

המתקן הותאם בתחילה לקומביינים של ג'ון דיר, אבל כעת הוא מתאים גם לקומביינים של קייס, ניו הולנד וקלאאס.

החומר הגרוס, מפוזר לכל רוחב פס הקצירה, אבל בפעולה נפרדת, המוץ נגרס עד דק ואילו הקש, נופל בגל ארוך לקראת הכבישה.