קצב (הספק) הפעילות האגרומכנית של כלי העיבוד, הכיסוח והאסיף

    מחבר:
  • עמי קול

ניסיון ההפקה הכלכלית, מכל אחת ואחת מהפעילויות הרשומות לעיל, יוצר אתגר לקוראים שהעזו לקרוא כתבה זו

העיפו תחילה מבט על חצר הכלים במשקכם, האם הברזל (פלדה, מתכת) שולט בגד"ש, או שמא הגד"ש שולט ומפיק תועלת כלכלית מכל אשר בחצר?

קרקע בריאה, היא הבסיס לכל מה שיגיע מאוחר יותר. קרקע בריאה, בעלת 3-5% חומר אורגני, שנושאת בתוכה מיקרואורגניזמים (ואף שלשולי קרקע), פריכה, ללא רגבים (כמעט) ומעובדת במידה רק לצורך. הווה אומר, שחיקה מזערית של המבנה התלכידי של הקרקע, אשר מאפשר אסיף מיכני, למגוון גידולים רחב יותר. רוחב העיבוד, צריך להיות 8 מ', כאשר יהיו 80 ס"מ בין שורה לשורה. (די לרוחב העיבוד של 5.80 מטר, שליווה אותנו כ-60 שנה).

הגיע הזמן שנאחסן על אצטבת ההיסטוריה, את המחרשה, המדשנת הצנטריפוגלית, המתחחה, עם המכסחה ללא כפות ריסוק וללא 4 סכינים נגדיים, בעלת תוף בעל קוטר קטן.
רוחב של 8 מטר, הוא בעל חלוקה עשרונית. 5 ערוגות, של  160 ס"מ, בין מרכז גלגלי הטרקטור, יוצר אולי בעיה קלה, שניתנת לפתרון ע"י תוספת 2 גלגלים אחוריים, שינועו מעבר לערוגות השכנות. אלה יאוזנו ע"י לחץ אוויר: בצמיגים הפנימיים יהיה  לחץ מכסימלי ובחיצוניים, לחץ מינימלי. סידור זה מאפשר יציבות, כוח גרר נוסף, אפשרות לנשיאת כלים כבדים ויציבות טובה יותר בפתיחת ערוגות.
אפשר יהיה להיפטר מהטרקטורים בעלי יותר מ- 200 כ"ס, שעלותם גבוהה וימי העבודה שלהם בשנה מעטים– כחודשיים וחצי בשנה. מוטב להתארגן על קו אחד של טרקטורים, בעלי כ-150 כ"ס, שעובדים סביב כל השנה. אפשר לשקול אופציה של קורת פלדה, בגודל של 180X180X5  מ"מ, אשר קרובה לגלגלי הטרקטור ונושאת את מרבית כלי העיבוד.
הקיפול יהיה ברוחב של 3.20 מ'. וגם אפשר לחפות על אזור הקיפול, עם אביזרי עיבוד.

מכסחת הכלי הראשון לאחר אסיף היבול, יהיה מכסחת עם כפות, שפונות לכיוון הנסיעה, כאשר הכף מוצבת בזווית של 70 מעלות לכיוון התקדמות העבודה. התוף יהיה בעל קוטר של כ-30 ס"מ וכיוון הסיבוב שלו, יהיה נגד כיוון הגילגול לפנים. המכסחת תהיה מצוידת בארבעה סכינים נגדיים. מהירות ההתקדמות תהיה בין 8 ל-11 קמ"ש, בהתאם לגידול ולשטח. מאחור ייסעו ארבעה גלגלים משוגעים על גבי הערוגות. הכלי יחובר לזרועות הטרקטור בלבד. בנסיעה מנהלתית, ייגרר הכלי לאורך. בקצה אחד יחובר יצול ובקצה השני, שני גלגלים.

רוחב עבודת המכסחת, יהיה 6.40 מ'.
אין צורך להסביר מדוע שאת החתיכות קטנות, מהגידול הקודם, צריך להצניע בקרקע בעומק שבין 20 ס"מ, ל-5 ס"מ מתחת לפני הקרקע:
ישראל היא מדינה ארידית, חצי יבשה. חומר צמחי אורגני, שנשאר גלוי על פני הקרקע, התפרקותו בניגוד להטמנתו בקרקע היא איטית, ובניגוד לאירופה ולמרבית המדינות בארה"ב, ששם הלחות, החום וגשמי חורף וקיץ מאיצים את פירוק החומר הצמחי, אבל גם הוא בשלב כלשהו חייב להיטמן בקרקע.

מיני משתת –בעל רגלי פרה-פלאו, אך לא בהכרח. אפשר להשתמש גם ברגליים פרבוליות. לכיסוי שטח הערוגה בלבד. לקביעת העומק, נשתמש בסירות יעודיות שחזיתן בתצורת גלגלי הטרקטור, ובעיקר הן יעבדו במרכז השמיניה. מתלם קטן יהיה צמוד בחזית הסירה, על מנת לעזור לסירה במקרה הצורך. יתר התלמים יכולים להיות עם סירות צרות, כל אחד לפי שיטתו-הוא. אין צורך בסירות ארוכות. מספיק שאורך הסירה יהיה 66 ס"מ ולה ניצב מוט מלבני אחד, שיהיה בעובי 3 ס"מ וברוחב 10 ס"מ, מחומר 43X40 מושחל בתוך קופסה, עם שני ברגי נעיצה בקוטר של 20 מ"מ.
חשוב מאוד לציין, שכל עוד אחוז החומר האורגני בקרקע, מצוי בסביבות 0.50% (אם בכלל ומי בודק?) ובעיקר באדמות חרסיתיות כבדות, יש לעלות עם המיני משתת, מיד לאחר האסיף והכיסוח, על מנת לתפוס את הלחות שעדיין מצוייה בקרקע ועשויה לעזור בחדירת הכלי. כעקרון, נסתפק בחדירה של 28-32 ס"מ. לטעמי, אם לא עשינו נזקים בשדה, מספיק לעבור עם המיני משתת, פעם אחת ב- 3-5 שנים. מהירות העבודה, תהיה כ- 8 קמ"ש.

דיסקוס. הכלי השלישי, יהיה דיסקוס ייעודי ,ברוחב של 8 מ', עבור 5 ערוגות. הוא יהיה מתקפל, כשמאחור יהיו לו מעגלות. צלחות הדיסקוס, תהיינה בקוטר 66 ס"מ ובזווית תקיפה של 28-300. המרחק בין הצלחות יהיה כ-25 ס"מ. המשקל על צלחת, יהיה בין 80 ל-100 ק"ג. על ערוגה אחת ינועו בין 8 ל-10 צלחות. כל צלחת תהיה מחוברת בנפרד לקורת הנשיאה. מאחור, ינועו בעקבות סירות יעודיות, ובצדדים סירות צרות. מאחורי הדיסקוס תנוע מעגלה ללא ציר מרכזי עם מוטות מוטים מקצה הערוגה למרכזה, על מנת ליצור ערוגה כיפתית. המוטות יהיו מוטות ברזל בנין בעובי 25 מ"מ. הרוחב הכללי של המעגלה יהיה 1.10 מ'.
היות ומשקל הדיסקוס יהיה סביב 5 טון, הוא יחובר לזרועות הטרקטור ומאחורי המעגלות ינועו 2 גלגלים משוגעים, שיעזרו להרמת הדיסקוס יחד עם זרועות הטרקטור. הדיסקוס יהיה מתקפל, ברוחב קיפול 3.20 מ'.

שלושת הכלים הללו, בעלי רוחב של- 8 מ', יגדילו את ההספקים בכ-50% בזכות המהירות והרוחב.  הם גם יחסכו כ-30% מצי הטרקטורים העובדים וגם כלים צרים, שיהיו מיותרים.

  כלים אלה, יכפילו את ההכנסה מן הענף לחברה בקיבוצים, לפחות פי שלושה מאשר לפני כן.