סקירת שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

השבוע שעבר היה בסימן שינוי סנטימנט חד בשוק הגרעינים על רקע בעיות מזג אוויר ועיכוב בזריעה בארה"ב. בטווח של שבוע אחד הספיק מחיר התירס לגעת בשפל ולעלות לשיא של קרוב לשנה

20/05/2019

השבוע שעבר היה בסימן שינוי סנטימט חד בשוק הגרעינים ואופיין בעליות חדות בתירס ובחיטה, על רקע בעיות מזג אוויר ועיכוב בזריעה בארה"ב. בתחילת השבוע שעבר נגעו מחירי הגרעינים בשפל מתחילת השנה, על רקע קיפאון במגעים בין סין לארה"ב ודו"ח ההיצע והביקוש של משרד החקלאות האמריקאי, שהצביע על עלייה במלאים. ביום שני שעבר, החלו תחזיות מזג האוויר להצביע על חזית גשומה במיוחד באזורי הזריעה, בשילוב דו"ח שהצביע על עיכוב משמעותי בזריעה, והדבר נתן את האות לספקולנטים, שכבר תקופה ארוכה מהמרים על ירידות, להתחיל לשקול את צעדיהם מחדש. התוצאה – השוק ביצע קפיצה של כ-15 דולר לטון במחיר התירס, מהשפל לגבוה, בתוך 72 שעות בלבד! התירס נסחר הבוקר בכ-19 דולר לטון, יותר מאשר ביום שני שעבר באותו הזמן, וזה לא כולל את מחירי הפרמיה, שגם כן מתחילים לעלות. חיטת קנזס נסחרת אף היא בכ-20 דולר לטון (50 סנט), יותר מאשר הנקודה הנמוכה ביותר שלה בדיוק לפני שבוע. תזכורת לכל אלו שהאמינו שהשוק הזה יכול לזוז רק בכיוון אחד, וגם לאלו שהספיקו לשכוח עד כמה תנודתיים המחירים יכולים להיות.

בגזרת המאקרו, השווקים לא אהבו את חוסר ההתקדמות במגעים בין ארה"ב לסין, אך שטף הנתונים החיוביים בכלכלת ארה"ב סיפקו תמיכה למניות, שסיימו שבוע תנודתי בעליות קלות.

מחיר הנפט ממשיך לקבל תמיכה מקיצוץ מלאים צפוי של חברי אופ"'ק, ותחילת "עונת הנסיעות בארה"ב", שמגדילה, בדרך כלל, את הביקושים. בנוסף, רוחות המלחמה במפרץ הפרסי ואיומי טראמפ מובילים את מחיר חבית מסוג WTI לרמת 63.50 דולר. חבית מסוג ברנט נסגרה ברמת 73 דולר.

התירס סגר את השבוע שעבר ברמת 383.25 סנט לבושל, עלייה של 32 סנט בסיכום שבועי, והוא ממשיך את המומנטום עם פתיחת מסחר הלילה, ועולה לרמת 389 סנט לבושל – שיא של קרוב לשנה! הטריגר הראשוני לעליות החל ביום שני שעבר, כשדו"ח התקדמות הזריעה בארה"ב הראה שהיא עמדה על 30%, לעומת ממוצע רב שנתי של 66%, בתקופה זו. גשמים במהלך השבוע שעבר וגשמים שצפויים על פי התחזית המעודכנת בשבוע הקרוב ימשיכו לגרום עיכוב משמעותי. במקומות כמו אילינוי ואיידהו העיכוב היה גדול בהרבה וקיים ספק אם יזרעו תירס השנה. עיכוב זה יוביל, בסופו של דבר, לצמצום שטחי הזריעה של התירס ולירידה במלאי כתוצאה מכך. הספקולנטים צמצמו מעט את פוזיציית השורט שלהם בשבוע ועומדים על כ-130 אלף חוזים, עדיין רמות שיא כל הזמנים לתקופה זו של השנה. צמצום השורטים צפוי להימשך ביתר שאת השבוע, כפי שהעבר לימד אותנו, דבר שיוסיף תמיכה לשוק.

החיטה נסחרת הבוקר ב-433 סנט לבושל, לאחר שהוסיפה 33 סנט בשבוע שעבר. חיטת שיקגו נסחרת ב-473 סנט לבושל, לאחר שהוסיפה כ-40 סנט בשבוע שעבר. החיטה קיבלה רוח גבית משמעותית מהתירס. הגשמים הצפויים יפגעו בעיקר באיכות החיטה הקשה, אך עשויים גם לגרום לעיכוב זריעת חיטת האביב. החיטה ממשיכה ליהנות ממלאים עולמיים גדולים ותצטרך להמשיך לקבל רוח גבית מהתירס על מנת לעלות במחיר. חיטת הים השחור נסחרת באזור 206 דולר לטון, כשהיבול החדש הוסיף 4-5 דולר בשבוע שעבר ונסחר באזור 188 דולר. המלאים העולמיים בשיא על פי הדו"ח, אם כי לגבי רוסיה, ה-USDA מעריך 77 מיליון טון, לעומת 83.4 של משרד החקלאות הרוסי. החקלאים ברוסיה ובעולם במצב של אגירת מלאים בשלב זה ואי-רצון למכור ברמות אלו, שמהוות הפסד עבורם. הקציר בישראל ממשיך להתנהל ברמת המחירים הנמוכה מאז 2006, וממוצע ימי רביעי עד כה עומד על כ-402 (30 סנט מתחת לרמה הנוכחית). הספקולנטים, כמו בתירס, צמצמו מעט את רמת השורט, אך עדיין בהימור על ירידות של כ-27 אלף חוזים בקנזס ו-60 אלף חוזים בשיקגו.

הסויה נסחרת הבוקר ב-831 סנט לבושל, לאחר שעלתה בכ-12 סנט בשבוע שעבר. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב-297 דולר לטון, לאחר שעלתה ב-7 דולר בסיכום שבועי. שמן הסויה נסחר הבוקר ב-27.40 סנט לפאונד, לאחר שעלה בכחצי סנט בשבוע שעבר. הסויה גם כן סובלת מעיכוב משמעותי בזריעה, אם כי חלון ההזדמנויות בסויה (להשלמת הזריעה) גדול יותר מאשר בתירס. ההנחה ששדות בהם לא ייזרע תירס יהפכו לשדות סויה, וחוסר התקדמות במגעים בין סין לארה"ב, הובילו למימושים בסויה ביום שישי האחרון, כשכוספת סויה ירדה בכ-7 דולר (חצי מהעלייה השבועית שלה). בגל העליות הנוכחי הסויה קצת משתרכת מאחור, אך לא מן הנמנע שתצטרף ל"חגיגה", בעיקר אם נשמע על התקדמות בין סין לארה"ב. הספקולנטים בשורט של כ-172 אלף חוזים בפולי סויה, כ-6,000 חוזים בכוספה, וכ-44 אלף חוזים בשמן. בהחלט לא פוזיציה טובה להיות בה עם תחילת השבוע, והם צפויים לכסות בהמשך.

לסיכום, אם הייתי צריך להציג את מספר הנתונים הסטטיסטיים שנשברו בשבוע שעבר, הדף היה קצר מלהכיל. בטווח של שבוע אחד, מחיר התירס הספיק לגעת בשפל ושיא של קרוב לשנה. הפעם האחרונה שהתירס ביצע עלייה שבועית חדה כל כך הייתה באביב 2012! האם מדובר בשינוי מגמה מוחלט? קשה לקבוע.

כפי שאותם נתונים שהורידו את התירס לשפל מחירים לפני שבוע היו מבוססים על ההערכות יבול ומלאי, כך מתרבות הספקולציות על קיטון משמעותי במלאי, לאור העיכוב בזריעה. כבר עתה ברור שהדו"ח שפורסם לפני עשרה ימים לא משקף כנראה את רמת המלאי הצפויה. השאלה הגדולה היא בכמה באמת יצטמצם המלאי. החיטה תמשיך לעקוב אחרי התירס, כשגם החברים מהים השחור רוצים לנצל את המצב ולהעלות מחירים. הסויה תהיה תלויה יותר בחידוש ההזמנות מסין, אם כי מזג האוויר לא מטיב עמה גם כן ועשוי להמשיך ולעכב את הזריעה. הסנטימנט בהחלט השתנה בשבוע שעבר, אך התנודתיות תמשיך ללוות אותנו גם בשבועות הקרובים.

קיימים דיווחים על הקפאת המגעים בין סין לארה"ב, אך מנגד הנשיא טראמפ והנשיא שי צפויים להיפגש בשולי ועידת ה-20G בסוף יוני. האופטימיים עדיין מאמינים שיושג הסכם עד אז, דבר שצפוי לתת רוח גבית נוספת לשוק הגרעינים. ביום שישי הקרוב יפקעו האופציות על הגרעינים לחודש יוני, דבר שצפוי להגביר תנודתיות, בעיקר לאור העובדה שהאמריקאים ייצאו אחר כך לסוף שבוע ארוך ולא יתקיים מסחר ביום שני, לרגל יום הזיכרון האמריקאי.