סקירת שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

מחירי הגרעינים ירדו בחדות בשבוע שעבר מיד לאחר פרסום תוצאות דו"ח ה-USDA, שהדהים את האנליסטים והסוחרים והצביע על שטחי גידול וצפי יבול גבוהים בהרבה מההערכה מוקדמת בתירס ומעט נמוכים יותר בסויה.

השווקים החיצוניים הוסיפו שמן למדורה, כאשר התהפכות עקום הריביות בארה"ב (הריבית לטווח קצר גבוהה יותר מהריבית לטווח ארוך) עוררה חשש למיתון וצבעה את מסכי המדדים באדום. במקביל, הדולר המשיך להתחזק אל מול המטבעות המובילים בעולם (ולשם שינוי גם מול השקל), דבר, שבדרך כלל, מכביד על מחירי הסחורות. אתמול החלו חברות האנליזה הפרטיות סיור של מספר ימים בשטח באזורי הגידול ויספקו הערכות לגבי איכות והיקף היבול בפועל.

מחירי הנפט ממשיכים אף הם להיסחר בתנודתיות גבוהה, כאשר חבית WTI נסחרת הבוקר באזור 56.15 דולר וחבית מסוג ברנט נסחרת באזור 59.70 דולר.

החששות לכלכלת העולם ימשיכו ללוות את השווקים השבוע, כאשר מעבר לבריטניה, שמראה סימני מיתון אמיתיים, הנתונים מגרמניה, הכלכלה הגדולה באירופה, ממשיכים לאכזב, וגם שם מזהירים מפני מיתון. היורו בשפל של שנתיים אל מול הדולר.

התירס נסחר הבוקר ב-369 סנט לבושל, לאחר שירד ב-39 סנט בשבוע שעבר, הירידה החדה בשלושה ימים מזה שלוש שנים. שטחי הגידול של התירס והיבול לאייקר יהיו גבוהים מכפי שהעריכו האנליסטים על פי דו"ח ה-USDA מהשבוע שעבר. התירס נסחר, למעשה, במרחק של כ-40 דולר לטון מהנקודה הגבוהה שלו בתחילת יולי לנקודת השפל בשבוע שעבר. עם זאת, כבר אתמול, מסיורי שטח ראשוניים, נראה שהמספרים בפועל יהיו נמוכים יותר. התפתחות התירס ואיכות התירס מפגרות אחר הממוצע הרב-שנתי, לאור הזריעה המאוחרת. איכות התירס בדירוג "טוב עד מצוין" עומדת על 56% בלבד, ירידה של 1% מהשבוע שעבר. הספקולנטים ממשיכים להיות בלונג (הימור על עליות) ובשילוב חוזים ואופציות מחזיקים כ-217 אלף חוזים. אחרי הנפילות החדות בשבוע שעבר ההערכה היתה שהספקולנטים יצאו לגמרי מהימור העליות, העובדה שעדיין היו בשוק גרמה למימושים נוספים אתמול.

החיטה נסחרת הבוקר ב-391 סנט לבושל, לאחר שאיבדה 22 סנט בשבוע שעבר. חיטת שיקגו נסחרת ב-467 סנט לבושל, לאחר שאיבדה 28 סנט בשבוע שעבר. הפער בין חיטת שיקגו לקנזס בבורסה עדיין בשיא היסטורי, אבל כבר רחוק 15 סנט מהשיא שנקבע בשבוע שעבר ועמד על 91 סנט. דו"ח ה-USDA היה די ניטרלי בחיטה, אך היא צנחה כאות הזדהות עם התירס. חיטת ים שחור ירדה לאזור 193 דולר לספטמבר. הרובל נחלש ב-5% מול הדולר, דבר שהוסיף לחץ על מחירי חיטת הים השחור. חיטת מאטיף עומדת על כ-67 יורו לטון. הספקולנטים בהימור קטן עדיין על עליות בחיטת שיקגו, של כ-400 חוזים, לעומת שורט קטן של כ-11 אלף חוזים בקנזס. עושה רושם שהחיטה ירדה מהר וחזק מדי, וככל הנראה, רשמה כבר את התחתית לעונת הגידול הנוכחי. המבחן הראשון השבוע היא חציית רמת 400 סנט לבושל מחדש.

הסויה נסחרת הבוקר ב-861 סנט לבושל, לאחר שירדה בכ-12 סנט בשבוע שעבר. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב-294 דולר לטון, לאחר שירדה בכ-4 דולר בשבוע שעבר. שמן הסויה נסחר הבוקר ב-28.90 סנט לפאונד, לאחר שירד בשבוע שעבר משיא של ארבעה חודשים, על רקע פתיחת מכסות יבוא בסין של שמן סויה, דקל ולפתית. דו"ח ה-USDA מהשבוע שעבר נחשב שורי דווקא לסויה, לאחר שהערכות שטחי הגידול והיבול עודכנו כלפי מטה, אבל הירידה החדה בסויה ושיפור במזג האוויר לא הותירו לסויה הרבה ברירות ומשכו גם אותה בחדות כלפי מטה.

שבוע לאחר הטחת ההאשמות של טראמפ בסינים (התחייבו לייבא סחורות חקלאיות אמריקאיות ולא עשו כך), נתוני יצוא הסויה בארה"ב עברו את התחזית, כולל יצוא קטן לסין. עדכון מזג האוויר (יבש וחם מהצפוי) סיפק אף הוא תמיכה לשוק. איכויות הסויה עדיין נמוכות מהממוצע הרב-שנתי, ורק 53% מהיבול מדורג באיכות "טוב עד מצוין". התפתחות הסויה עדיין מאחור לאור הזריעה המאוחרת. סיורי השטח גם מראים יבול קטן מהערכת ה-USDA בחלק מהאזורים שנסקרו אתמול. הספקולנטים בשורט בסויה ברמת 53 אלף חוזים, ולונג של 4,000 ו-48 אלף חוזים בכוספה ובשמן בהתאמה.

לסיכום, חוסר הוודאות שלט בשוק הגרעינים מתחילת הקיץ וקשה לקבוע שהדברים כרגע ברורים בהרבה. עם זאת, ה-USDA "אמר את דברו" והציג הערכות אופטימיות בהרבה מרף ההערכות הגבוה של האנליסטים. חשוב לציין, שאותם אנליסטים משתמשים באמצעים לא פחות משוכללים ובמקרים רבים משוכללים יותר מה-USDA, שכוללים סיורי שטח, צילומי לווין ורחפנים וחקלאים מקומיים, בכדי למסור הערכות, כך שהפער תמוה ומפתיע, ולכן תגובת השוק היתה בהתאם. מי צודק נדע רק בעוד קרוב לחודשיים. ה-USDA גם ציין שחקלאי התירס ביקשו פיצוי על 11 מיליון אייקר שלא נזרעו (שיא כל הזמנים). התכנון המקורי שלהם לזרוע לפי דו"ח מרץ היה 92.7 מיליון אייקרים מינוס 11 מיליון מעמיד אותנו על 81.7. הדו"ח של ה-SDA העריך 90 מיליון אייקר של תירס שנזרעו. איך אמר הגשש פעם ״רגע, גנבים, אני הפקדתי 1,500 לירות, קיבלתי 4,500, לאן נעלמו 3000?״ התשובה הקצרה היא שניתן לזרוע על אזור שביקשת פיצוי עבורו ולקבל פיצוי מופחת בהתאם, אבל זאת עוד נקודה שגרמה לגירוד ראשים אחרי הדו"ח.

בסקירה של השבוע שעבר לקראת הדו"ח ציינתי ש"במקרה של הפתעה בדו"ח, התירס צפוי להתייצב ברמות של 380-400 עד אחרי הקציר (באזור 190-200 דולר לטון)", שזה המצב כרגע. הסבירות שהשוק ירוץ למעלה בחדות לרמות הגבוהות של הקיץ נמוכה מאוד עד לא קיימת בשלב זה, לאור תוצאות הדו"ח, אך לא מן הנמנע שלקראת הקציר ובניית פרמיית מזג אוויר בדרום אמריקה ברבעון האחרון, יחזרו המחירים לעלות. החיטה צפויה להמשיך לפעול בדומה לתירס. הסויה תצטרך להמשיך לעקוב אחר צעדיו של טראמפ, כשהאמריקאים והסינים חוזרים לשולחן המו"מ. בשורה התחתונה, מדובר ברמת מחירים "נוחה" למי שרוצה להתכסות קדימה (כמובן, לא לזנוח את ניהול הסיכונים).

התוצאות מהשטח ימשיכו לזרום השבוע ונעדכן בהתפתחויות בהמשך. כמו כן, ביום שישי הקרוב תחול פקיעת אופציות ספטמבר, מה שעשוי להוביל לתנודתיות.