סקירת שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

שוק הגרעינים "הרדים" אותנו בשנים האחרונות ונסחר בטווח מסחר צר, תוך תנודתיות נמוכה ברמה היסטורית. מי שמספיק זמן בשוק, הספיק כבר לשכוח תנודתיות מהסוג שאנו חווים לאחרונה. מי שהשוק הזה חדש לו, צריך להפנים שזו עשויה להיות "סביבת עבודה נורמלית" בהמשך השנה

במהלך חודש מאי, שהסתיים ביום שישי האחרון, נסקו מחירי הגרעינים בשיעור החד ביותר, בסיכום חודשי, מזה שבע שנים. הצפות באזורי הגידול גרמו לעיכוב הגדול ביותר מאז תחילת התיעוד וגרמו לספקולנטים, שהימרו על ירידות, לנוס כל עוד נפשם בם. יובש ברוסיה ואוסטרליה סיפק תמיכה נוספת בעיקר לחיטה. הסויה, הנפגעת העיקרית ממלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, שנהנית גם ממלאי שיא, הצטרפה לחגיגה מעט באיחור, אבל גם היא סיימה את חודש מאי בירוק. התירס עלה ב-17.8% בסיכום חודשי, חיטת קנזס ושיקגו עלתה ב-20% ו-% 17.3 בהתאמה. פולי סויה הוסיפו 2.78%, כוספת סויה עלתה ב-7.06% ושמן סויה איבד 1.04% בסיכום חודשי. מעבר לעליות החדות, בלטה בעיקר התנודתיות, כשהתירס עובר ממצב של שפל מחירים של שנה לשיא מחיר של שלוש שנים בתוך שבועיים בלבד! החיטה נסחרה בטווח של 40 סנט (כ-15 דולר לטון) מהגבוה לנמוך ביום מסחר אחד! המגמה והתנודתיות נכנסות איתנו גם לחודש יוני, כשכבר אתמול דווחנו על המשך העיכוב בזריעה.

העלייה במחירי הגרעינים מרשימה אף יותר לאור העובדה שמחירי הנפט ירדו בחדות במאי. חבית WTI ירדה ב-16.3% לרמת 53.5 דולר וחבית מסוג ברנט ירדה בכ-14% ל-62 דולר. שכשבוחנים את גזרת המאקרו, גם שם לא הייתה בשורה שאמורה הייתה לספק תמיכה למחיר, שכן מלחמת הסחר עם סין החריפה וטראמפ צירף את מקסיקו ומדינות נוספות למלחמה. מדדי המניות בעולם ירדו בשיעורים חדים וחזרו אחורה שלושה חודשים, כשבמקביל נכסים פיננסיים שנחשבים מקלט כמו הזהב, אג"חים, הדולר ואפילו הביטקוין התחזקו בשיעור ניכר.

התירס נסחר הבוקר ב-435 סנט, עדיין ברמות שיא של שלוש שנים. את מאי סיים, כאמור, התירס בשבוע שעבר ברמת 427, לאחר שהוסיף 22 סנט בסיכום שבועי. היום שוב פותח התירס את מסחר הלילה בעליות חדות, על רקע דו"ח הזריעה שפורסם אתמול בלילה. זריעת התירס היא האיטית בהיסטוריה ועומדת על 67%, לעומת ממוצע רב-שנתי של 95% בתקופה זו (שנייה לה 1995, שעמדה על 77% בשלב זה). הגשמים באזורי הגידול צפויים להמשך וייתכן שבשלב מסוים נחווה פאניקת קניות של משתמשים סופיים בשבועות הקרובים, מחשש למחסור בתירס בארה"ב. החקלאים האמריקאים יכולים ממחר לדרוש על פי החוק פיצוי לשדות תירס שלא נזרעו. חלקם יעשו כן וחלקם ינסו, אולי, למצוא בכל זאת חלון הזדמנויות לזרוע. ההערכות מדברות על כך שארה"ב תאבד כ-50 מיליון טון תירס השנה. לגבי איכות וכמות היבול הסופית, כפי שחווינו בעבר, דברים עשויים להשתנות ובמהירות. הספקולנטים ממשיכים לקנות תירס ועל פי דו"ח התחייבות הסוחרים הם כעת בלונג של כ-178 אלף חוזים!

החיטה נסחרת הבוקר ב-485 סנט לבושל, לאחר שהוסיפה 31 סנט בשבוע שעבר. חיטת שיקגו נסחרת ב-521 סנט לבושל, לאחר שעלתה ב-13.5 סנט. החיטה ממשיכה לקבל רוח גבית משמעותית מהתירס, אך הדו"ח אתמול סיפק הפתעה מסוימת והציג שיפור של איכות החיטה, כש-64% מהחיטה דורגו בטוב עד מצוין, לעומת צפי של 59%. חיטת הים השחור עולה אף היא, אך בקצב איטי מאשר החיטה בארה"ב. מחירי היבול מתחילים ב-203 דולר (בשפל באמצע מאי נסחרו ב-182 דולר). מחירי חיטת מאטיף עומדים 185 יורו לטון, לאחר שעלו בכ-13% בחודש האחרון. המלאים העולמיים גדולים מאוד והדו"ח אתמול הצביע על קצב זריעה טוב של חיטת האביב (93%, בהתאם לממוצע רב-שנתי) ואיכויות טובות מהצפוי, כאמור, דבר שעשוי ללחוץ על המחיר. מנגד, דיווחים על יובש ברוסיה ואוסטרליה ועליית המחירים בתירס אמורים לספק תמיכה למחיר. הספקולנטים עדיין בהימור על ירידות של כ-13 אלף חוזים בקנזס ו-16 אלף חוזים בשיקגו.

הסויה נסחרת הבוקר ב-889 סנט לבושל, לאחר שעלתה בכ-48 סנט בשבוע שעבר. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב-324 דולר לטון, לאחר שעלתה ב-21 דולר בסיכום שבועי. שמן הסויה נסחר הבוקר ב-27.45 סנט לפאונד ומאבד גובה בגלל העליות בכוספה. הסויה מושפעת מאוד ממלחמת הסחר והמחשבה ששטחי תירס שלא ייזרעו יוחלפו בסויה גורמת לסויה להשתרך מאחור באופן יחסי. הדו"ח אתמול הראה שגם הסויה סובלת מעיכוב שיא בזריעה, 39% לעומת ממוצע רב-שנתי של 79% בשלב זה, וכרגע גם השלמת זריעת הסויה מוטלת בספק, אם כי חלון ההזדמנות בסויה רחב יותר. הספקולנטים עדיין בשורט גדול בסויה של כ-120 אלף חוזים, ולראשונה מזה זמן רב עברו ללונג בכוספה של כ-24 אלף חוזים ושורט של כ-18 אלף חוזים בשמן. לאור הדו"ח אתמול הצפי הוא שהם ימשיכו לסגור פוזיציות שורט (כלומר, לקנות).

לסיכום, שוק הגרעינים "הרדים" אותנו בשנים האחרונות ונסחר בטווח מסחר צר, תוך תנודתיות נמוכה ברמה היסטורית. מי שמספיק זמן בשוק, הספיק כבר לשכוח תנודתיות מהסוג שאנו חווים לאחרונה. מי שהשוק הזה חדש לו, צריך להפנים שזו עשויה להיות "סביבת עבודה נורמלית" בהמשך השנה. מזג האוויר ימשיך להיות בכותרות, ואחרי שסאגת הזריעה תסתיים, נעקוב אחרי התפתחות היבולים וההשפעה על היבול הסופי לאור הזריעה המאוחרת. בשנים רבות שבהן היה עיכוב (אם כי לא משמעותי כמו הפעם) היבול הסופי הפתיע לטובה בכמות והאיכות, כך שלא סוף פסוק. בנוסף, מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין לא יורדת מהכותרות ועשויה דווקא ללחוץ על המחירים בהמשך. מקסיקו, שנכנסה לתמונה בשבוע שעבר, היא היבואנית הגדולה ביותר של תירס מארה"ב, יחד עם יפן, וגם למלחמת סחר איתה עשויות להיות משמעויות בהמשך. אי אפשר להתעלם גם מהזעזועים בשווקים ובמחירי האנרגיה, כך שהקיץ שיבוא עלינו לטובה באופן רשמי בעוד כשלושה שבועות, עשוי להיות חם מאוד, תרתי משמע.

ביום שני הבא, דו"ח התקדמות הזריעה והאיכויות יהיה משמעותי, כמו גם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של ה-USDA, שיפורסם ביום שלישי, 11.6.19, ב-19:00 בערב שעון ישראל, שם אמורים לבוא לידי ביטוי נזקי מזג האוויר.

נספח לסקירה: תמונות מאזורי ההצפות וגרפים עדכניים של המחירים >>