סקירת שוק התבואות 8.12 – תירס וחיטה בירידות וסויה בעליות, הנפט בשפל שנתי, האינפלציה עוד כאן והחשש ממיתון מתגבר

    מחבר:
  • עדי פנחס

ביום שישי הקרוב בשעה 19:00 שעון ישראל יתפרסם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי האחרון לשנה זו

הדו"ח הינו בצל השפעות גיאופוליטיות מאיזור הים השחור, שם המלחמה ממשיכה על אף הדעיכה בכותרות וברזיל שם עדיין מוטל בספק ניצחונו של לולה ואין וודאות מוחלטת שאכן יחליף את בולנסרו. ברזיל היא מדינת קומודיטיס משמעותית מאוד וטלטלות שם עשויות להשפיע על מחירי הסחורות החקלאיות.

לקראת הישורת האחרונה של שנה סוערת בה מחירי הגרעינים וזרעי השמן והסחורות בכלל שברו שיאים שלא חווינו מעל עשור, מסתמנת הקלה מסוימת במחירי הסחורות, אם כי לא תמיד הירידה בבורסת הסחורות מתורגמת מיידית למחיר אותו פוגשים בארץ (מסיבות שונות החל משינוי שער חליפין, פרמיות גבוהות, עיכובים בנמלי ישראל ובעיות לוגיסטיות שונות)

 בגזרת המאקרו האינפלציה באירופה מתחילה להראות סימנים של האטה, על אף שהאינפלציה באיחוד נותרה גבוהה ועומדת על 10.1%, ובבריטניה, 11.1%. כאשר על אף שהחורף האט לבוא, עם תחילתו של חודש דצמבר החששות מחורף קר ומחסור באנרגיה חוזרים לכותרות. בארה"ב מתחילות להופיע אינדיקציות כי העלאות הריבית מתחילות לתת את אותותיהן ו'מקררות' במעט את האינפלציה ואת היקפי הפעילות הכלכלית במדינה. כל זאת, כאשר כל העיניים נשואות כלפי סין והצעדים אשר יינקטו בחודשים הקרובים סביב מדיניות הקורונה, כאשר גל של הפגנות עממיות כנגד הגבלות הקורונה הוביל לפתיחה מהירה של מספר מחוזות במהלך השבועות האחרונים. במהלך חודש נובמבר הדאו ג'ונס עולה ב-5.93% , הנאסד"ק  עלה ב-3.2% וה-S&P500 עלה בכ-3.7% במעין תחושת אופטימיות זהירה והרגשה של ראלי סוף שנה. יחד עם זאת, תחזיות פסימיות של בנקי השקעות גדולים לגבי 2023 יצרו מומנטום שלילי בדצמבר והמדדים החזירו את רוב העליות של נובמבר. שנת 2022 מסתמנת כרעה ביותר לשוק המניות מאז 2008

בשוקי האנרגיה, מלאים נמוכים באופן היסטורי מצד אחד, לצד ביקושים חלשים באירופה ומדיניות הסגרים הלא ברורה בסין ייצרו תנודות חדות במחירי הנפט, אשר טיפס לפני חודש למחיר של 92$ לחבית, והבוקר נסחר ב-74.2$ לחבית. מחיר חבית מסוג ברנט ירד מתחת לרמת ה 80$ לראשונה השנה. במהלך הימים האחרונים מתקבלים בזה לאחר זה ידיעות על מחוזות נוספים בסין אשר מקלים את הנחיות הקורונה, ואף נשמעות התבטאויות מצד פקידים במערכת הבריאות הסינית אשר מעידים על שינוי פרדיגמה, אמירות אשר מרמזות כי ניתן לחיות לצד הנגיף. במקביל לכך, השבוע נכנס לתוקפו האמברגו על הנפט הרוסי, כאשר בשלב זה רוסיה הודיעה כי לא תמכור נפט למדינות אשר משתתפות באמברגו,גם אם המשמעות הינה קיצוץ בתפוקת הנפט. בשלב הנוכחי הודו וסין ממשיכות לרכוש נפט רוסי. ההשלכות על שוק האנרגיה העולמי טרם התבהרו, כאשר תגובת רוסיה ונחישותה להתנגד לתקרת המחיר אשר גם ככה לא נמוכה משמעותית ממחיר השוק הנוכחי של הנפט הרוסי- 62$ לחבית.

שוק התבואות בדומה לשוק האנרגיה מושפע מגזרת הים השחור ומהביקושים של סין. התירס והחיטה מאבדים גובה בשבועות האחרונים והם נסחרים בשפל של למעלה משלושה חודשים, כאשר הסויה בתנועה הפוכה מתקרבת לשיא של שלושה חודשים.

חלק מתנועת המחירים בשוק הגרעינים משוייך דווקא לנושא הדלקים הירוקים- ביודיזל ואתנול. ראשית, הממשל האמריקאי הציג עדכון למנדט ה-Biofuels אשר מגדיר את מכסות האתנול והביודיזל אשר יתווספו לתערובת הבנזין והסולר, בהתאמה. התכנית מגדירה יעדים שנתיים עד שנת 2025, כאשר צפי הגידול עד שנת 2025 עומד על כ-8% בלבד, מתחת לציפיות השוק , מה שהוביל לירידה במחירי התירס.

בנוסף לכך, ברזיל תדחה את המדרגה הבאה של מדיניות שילוב הביודיזל בתערובת הסולר במדינה, כאשר תוכננה העלאה מ-10% ל-15% כבר בתחילת 2023, אשר מסתמן כי תידחה לחודש מרץ. שתי הידיעות הללו אשר הגיעו זו לאחר זו, הובילו לתיקון חד כלפי מטה במחירי התירס ומחיר שמן הסויה, וכתוצאה מכך, לתיקון חד כלפי מעלה במחיר כוספת הסויה (מפעלי השמן מפצים על ההפסד בהעלאת מחיר הכוספא)

התירס נסחר הבוקר ברמות 642 סנט לבושל, הרמה הנמוכה מאז סוף אוגוסט, כאשר מצד אחד, סך יבוא התירס של סין בחודש אוקטובר עומד על 21.7 מיליון בושל בלבד, נתון נמוך משמעותית מנתוני אשתקד, אך מצד שני, יחס המלאי לשימוש בארה"ב נותר בשפל של 9 שנים, וקצב זריעת התירס בארגנטינה נותר נמוך עקב תנאי הבצורת השוררים במדינה. במקביל אנו עדים החל מתחילת החודש ל'בריחת ספקולנטים' משמעותית, כאשר פוזיציית הלונג של הספקולנטים נחתכה מתחילת נובמבר בכ-80,000 חוזים, או 29%. למען ההשוואה, בחודשים יוני-יולי פוזיציית הלונג של הספקולנטים נחתכה בכ-60% במהלך 6 שבועות, ובמקביל, מחירי התירס נחתכו בכ-20%. הספקולנטים עשויים לחזור לשוק בתחילת השנה על רקע מזג האוויר בדרום אמריקה ולתמוך במחיר. על אף הירידה בפרמיות היבוא לישראל בחודשיים האחרונים, נאלצו יבואנים לשלם עמלות גודש (דמארג') שהגיעו עד כדי 25$ לטון.

החיטה נסחרת הבוקר ב 836 סנט לבושל  על רקע חידוש הסכם התבואות שכרגע נראה שרוסיה מעוניינת לשמור על סוג של סטטוס קוו. גם מזג האוויר בארה"ב בשלבים הראשונים של זריעת חיטת החורף באיזורים מסויימים יבש וחם. חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב 736 סנט לבושל ,כאשר חיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב 326 יורו לטון. החיטה במגמת ירידה על רקע היצע מספק מרוסיה בשלב זה, חידוש הסכם התבואות וצפי ליבול שיא באוסטרליה למרות השיטפונות העזים שפקדו את מזרח המדינה, וזאת על אף הבצורת בארגנטינה שחותכת את היבול במדינה בכ-30%. הספקולנטים בלונג של כ 11 אלף חוזים בקנזס לעומת שורט 35 אלף חוזים בשיקגו.

הסויה נסחרת הבוקר ב-1460 סנט לבושל ונעה במהלך החודשים האחרונים בטווח מסחר בין 1360 ל-1480, הסויה מושפעת באופן ניכר מביקושי סין, כאשר ההקלות בסגר על סין בשילוב הידיעות על בצורת בארגנטינה הקפיצו את הסויה לשיא של שלושה חודשים. בברזיל, סוכנות הייעוץ בתחום הגרעינים Pátria AgroNegócios צופה גידול בשטחי גידול הסויה לשנים 2022/2023 והעלתה את הערכות היבול שלה ל-148.90 מיליון טון, שיא חדש ועלייה של כ-4.1% מעל ההערכות המקוריות – במקביל, הערכת ה-USDA עומדת על 152 מיליון טון לעונת הקציר הקרובה. בארגנטינה, תנאי הבצורת המתמשכים מתחילים להשפיע על עונת הזריעה וניתן להבחין בהאטה בקצב הזריעה, כאשר כמחצית מהזריעה כבר הושלמה ואיכויות היבול מוערכות בשלב זה כנמוכות. במקביל, ממשלת ארגנטינה שוקלת לאפשר שער חליפין מיוחד עבור מגזר הסויה על מנת לעודד יצוא.  כוספת הסויה נסחרת ב- 432.8$ לטון, ושמן הסויה נסחר ב 63.23 סנט לגלון, כאשר ירידה חדה במחיר שמן הסויה במהלך הימים האחרונים הקפיצה מעלה את מחירי כוספת הסויה. מחיר שמן הדקל מתאושש במעט לאחר שהגיע לשפל של מעל שנה ועומד על 4007 רינגט כאשר חוסר הוודאות לגבי ביקושי סין מוסיף להכביד על מחירי השמן. הספקולנטים מהמרים על עליות בסויה ומוצריה והם בלונג של 65 אלף חוזים על הפולים וכ 120 אלף חוזים על השמן והכוספא.

לסיכום:

שנת שיא של טלטלות וחוסר וודאות מגיעה כאמור לישורת האחרונה. נראה כי חלק ניכר מהגורמים שהשפיעו על המחירים ילוו אותנו גם בשנה הקרובה. הירידות האחרונות במחירים לא נובעות בהכרח מאופטימיות בנושא היבולים ושרשרת האספקה, אלא דווקא תוצאה של פסימיות לגבי מצב הכלכלה העולמית.

הדו"ח ביום שישי יעמוד במוקד לשבועות האחרונים של השנה ואנו צפויים לראות את התנודתיות נמשכת בעיקר על רקע המסחר הדליל היחסית בשבוע האחרון של חג המולד והשנה החדשה. תמונת המלאי העולמי תתבהר לקראת הקציר בדרום אמריקה באיזור מרץ עד אז ייתכן ונקבל פרמיית סיכון מסוימת למחיר בתחילת השנה.

שב ומזכיר שבתקופות של חוסר ודאות מסוג זה יש לפעול בצורה הדוקה ומושכלת בניהול הסיכונים להימנע מהימורים (שהמחיר יורד לא קונים כי חושבים שיירד יותר שהמחיר עולה נבהלים וקונים גבוה). יש לוודא הבטחת מלאי ואספקה סדירה, התכסות אסטרטגית קדימה תוך דאגה לשימור ערך המלאי והגנה מפני "קטסטרופות".

מצ"ב שקפים וגרפים של מגמות חומרי גלם ומחירי מזון לשימושכם