סקירת שוק התבואות – נכנסים לישורת האחרונה של השנה, התנודתיות חוזרת, הנפט והדולר בשיא והאם הגענו לתחתית במחירי התירס?

    מחבר:
  • עדי פנחס

הדו"חות הרבעוניים כאן – ואיתם גם התוצאות שהורגשו בשווקים.

דו"ח המלאים הרבעוניים שפורסם על ידי ה-USDA ביום שישי האחרון, הוביל לירידות חדות בקומפלקס התבואות. היום האחרון של החודש והרבעון והתחזקות הדולר תרמו ללחץ על המחירים. הדו"ח הצביע על מלאים נמוכים מהצפוי בתירס של כ 1.7 מיליון טון מתחת להערכות. תפוקת החיטה האמריקאית הייתה מעל הציפיות, כאשר החיטה האביבית רמשה עליה של כ-10% בתפוקה מאז ההערכה האחרונה באוגוסט והובילה לירידה חדה לשפל של שנתיים במחירי חיטת קנזס (קשה) ושפל של שלש שנים במחירי חיטת שיקגו (רכה). מלאי הסויה הכללי היה ב-10% מעל ההערכות המוקדמות ודחף את מחירי הפולים והכוספה לשפל של קרוב לשנתיים, בזמן שמחירי השמן ירדו לשפל של שלושה חודשים. על אף העובדה שהנתונים בתירס היו מפתיעים לרעה והיו צריכים לתמוך במחיר, הסויה והחיטה הצליחו למשוך את מחירי התירס כלפי מטה בסיום המסחר. אתמול עם פתיחת שבוע המסחר והרבעון החדש, מחק התירס את הירידות של יום שישי ושוב פוזל לכיוון ה-500 סנט לבושל.

בבחינת נתוני המאקרו, החודש האחרון אופיין בעליות חדות בתשואות האג"ח האמריקאי. תשואות אגרות החוב בעלות מח"מ של 10 שנים זינקו במהלך החודש האחרון מ-4.17% ל-4.57%. עליית תשואות האג"ח מכבידה על ביצועי שוק המניות אשר רשמו ירידות במהלך החודש האחרון, ה-S&P-500 סגר את חודש ספטמבר בירידות של 5.04%, הנאסד"ק ירד ב-5.79% והדאו ג'ונס ירד ב-3.82%. חשש מהשבתת הממשל יצר אף הוא חששות אצל המשקיעים. החשש התבדה במהלך הסופ"ש האחרון עם הגעה להסכם שמנעה את ההשבתה.
הנפט נסחר הבוקר ב-88.50 דולר לחבית, כאשר רצף עליות המחירים כתוצאה מהפחתות התפוקה של ערב הסעודית ורוסיה נקטע ביום שישי אחרי שכבר הגיע לרמת 95$. מלאי הנפט העולמיים המשיכו לרדת ומצויים בשפל של 8 חודשים. ביידן כבר הזהיר כי נשקלים צעדים נוספים על מנת להוריד את מחירי הנפט, ביניהם שחרור מלאים נוסף. מחר צפויה להתכנס ועדת המעקב המיניסטריאלית (JMMC) של ארגון OPEC, בשלב הנוכחי לא מוערך כי יבוצע שינוי במדיניות, קרי, הפחתות התפוקה של הארגון צפויות להמשיך עד סוף 2024, כאשר ערב הסעודית משמרת בשלב הנוכחי את הפחתות התפוקה הנוספות שהתחייבה אליהן, וצפויה לשמר אותן עד סוף 2023. ייתכן כי מעבר להצהרות הגלויות, מתקיימים מגעים מתחת לשולחן שמטרתם להגיע להבנות ולשמר את האינטרסים של כלל הצדדים, כאשר ההשלכות הפוליטיות של מחירי נפט גבוהים מדי ברורות לכל הצדדים המעורבים.

התירס נסחר הבוקר ב-486 סנט לבושל, כאשר נרשמה ירידת מחירים של 12.50 סנט ביום שישי לאחר פרסום דו"ח ה-USDA ועליה של 12 סנט אתמול.  על פניו, הדו"ח מעריך את מלאי התירס מתחת לצפי, אך ההשפעה של הירידה ביתר הגרעינים מייצרת חלופה זולה יותר כמו חיטת מספוא ועשויה לגרור כלפי מטה את מחירי התירס בשוק הפיזי. סין ביצעה לאחרונה מספר רכישות תירס מאוקראינה, על סך כ-12 אוניות Panamax. הסינים יצאו לחופשת הסתיו ויחזרו רק ב9 באוקטובר כך ששוק הסחר צפוי להיות שקט השבוע. על פי הדיווחים, ממשלת אוקראינה מייצרת חלופה לייצוא באמצעות נמלי רומניה במידה ולא תתאפשר העברת סחורה דרך נמל אודסה. יבול התירס האוקראיני עומד על כ-25.6 מיליון טון תירס, מתוכם כ-19 מיליון טון יועמדו לייצוא. תפוקת האתנול בארה"ב הינה חלשה למדי ועומדת על היקפים ממוצעים יחסית. על אף ההתייקרות האחרונה במחירי הנפט, ביקושי הבנזין בארה"ב נחלשו במהלך החודש האחרון, מה שמכביד על ביקושי האתנול במידה מסוימת ומסביר את העובדה שהעלייה במחירי הנפט אינה תומכת את מחירי התירס בשלב זה.

במקביל, ברזיל צפויה לייצא נפחי תירס גבוהים יותר מארה"ב בפעם השניה ברציפות. מחירי תירס אטרקטיביים יחסית העומדים על 270$ לטון עבור משלוחי תירס לדצמבר מייצרים חלופה זולה ליבול האמריקאי, ועל אף יבול מקומי גדול יחסית בסין, מסתמנת העדפה ליבוא סחורה מהים השחור ומברזיל. יבולים גדולים ברחבי העולם לוחצים כלפי מטה את מחירי התירס ושוחקים את הדומיננטיות של יבול התירס האמריקאי בעונת הקציר הנוכחית גם לנוכח שער הדולר החזק.

יחד עם זאת עושה רושם שהשוק כבר תימחר את החדשות הטובות לכאורה בשוק התירס , אפילו תימחר יתר על המידה ושילוב של מהמרים רבים בשורט יחד עם נתוני הדו"ח האחרונים ופרמיית מזג אוויר מדרום אמריקה עשויים דווקא לתמוך במחירי התירס ברבעון הקרוב לתוך 2024.

הספקולנטים בתירס הגדילו את פוזיציית השורט שלהם ב-23,791 חוזים ואופציות ועומדים על 168,606 חוזים ואופציות בשורט.

החיטה נסחרת ב-675 סנט לבושל ותיקנה חלק ניכר מהירידות החדות של יום שישי.  חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-567 סנט לבושל וחיטת מטיף נסחרת ב-237 יורו לטון. דו"ח ה-USDA הוביל לצניחה חדה במחירי החיטה, כאשר מחירי חיטת קנזס ירדו ב-21 סנט ומחירי חיטת שיקגו צנחו ב-37 סנט במהלך יום המסחר האחרון. חיטת המטיף האירופאית הושפעה גם היא מהתנועה החדה במחירי החיטה האמריקאית, אך באופן מוגבל יחסית, ונרשמה ירידה של 4 יורו לקראת סיום המסחר. הירידות החדות נרשמו לאחר שהתברר כי תפוקת החיטה בארה"ב שברו את כל ציפיות האנליסטים, תפוקת החיטה בארה"ב עומדת על 1.812 מיליארד בושל, ביחס לצפי של 1.729. במקביל, נרשמה ירידה ביצוא החיטה של רוסיה במהלך השבועות האחרונים עקב ביקושים חלשים לחיטה הרוסית. רצפת המחירים שהציבה ממשלת רוסיה לחיטה המיוצאת משטחה מתחילה לייצר קשיים מסוימים עקב העובדה כי קיימות חלופות זולות יותר, לקוחות אשר אינם תלויים בחיטה הרוסית עקב התחייבות חוזית או אילוצים אחרים יכולים למצוא חלופות זולות יותר בחיטה בולגרית, רומנית ואוקראינית אשר נמכרות במחירים אטרקטיביים ביחס לחיטה הרוסית (258$, 259$ ו-239$, בהתאמה. מתייחס למחירי FOB). רצפת המחירים הרוסית עומדת על 270$ FOB. בשבועות נרשמו מספר עסקאות רכש חיטה על ידי מצרים, האחרונה מביניהן עומדת על 170,000 טון חיטה מספקים אירופאיים. ההערכות הן שבמידה והמגמה הנוכחית תמשיך, רוסיה תיאלץ להוריד את רצפת המחירים על מנת להישאר תחרותית בשוק החיטה.

הספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט שלהם ב4,055 חוזים ואופציות, העומדת על 16,385 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו, הספקולנטים הותירו את פוזיציית השורט כמעט ללא שינוי, הפוזיציה עומדת על 96,384 חוזים ואופציות בשורט.

הסויה נסחרת ב-1273 סנט לבושל, כאשר מלאי הסויה עומדים מעל צפי האנליסטים על פי דו"ח ה-USDA. המלאים הגבוהים הובילו לירידה במחירי פולי הסויה וכוספת הסויה. יש לציין כי על אף תמונת המלאים, עדיין קיים אלמנט של חוסר ודאות וסיכונים מסוימים בשוק הסויה אשר אינם באים ליתר ביטוי בשאר הגרעינים. עונת הזריעה בברזיל מתחילה בימים אלו, והצפי הינו ליבול שיא נוסף, אשר צפוי לעמוד על 163 מיליון טון. שיא כל הזמנים ולדעת חלק מהאנליסטים לא ישים.  ירידה בהערכות עלולה לגרור עליות במחירים, והתקדמות הזריעה תוסיף ללוות אותנו במהלך החודשים הקרובים. מגמה נוספת אשר יש לעקוב אחריה הינה מיצוי פולי הסויה לשמן וכוספה. בחודשים האחרונים ניתן להבחין בירידה עקבית במלאי שמן הסויה בארה"ב אשר מעידה על שימוש הולך וגובר בדלקים מתחדשים, מגמה אשר תופסת תאוצה ביתר שאת במהלך החודשים האחרונים. מגמה זו עשויה לספק תמיכה למחירי הפולים, מנגד, היא מייצרת אספקה עודפת של כוספת סויה. שמן הסויה נסחר ב-57.8 סנט לגלון, ושמן הדקל נסחר ב-3,689  ונתמך ברמות המחירים שלו על אף הירידות בשמן הסויה במהלך השבועות האחרונים. לאחרונה פורסמו הערכות הנוגעות לפגיעה ביבולים באינדונזיה עקב תנאי אל-ניניו השוררים באיזור.
הספקולנטים בסויה מקטינים את פוזיציית הלונג שלהם בסויה באופן משמעותי במהלך השבועות האחרונים, בשבוע האחרון פוזיציית הלונג צומצמה ב-15,774 חוזים ואופציות ועומדת על 30,058 חוזים ואופציות. בכוספה נרשמה עליה של 3,323 חוזים ואופציות , הפוזיציה יציבה יחסית במהלך החודשיים האחרונים ועומדת נכון לדיווח האחרון על 59,196 חוזים ואופציות בלונג. בשמן נרשמה ירידה בפוזיציית הלונג על סך 12,014 חוזים ואופציות, הפוזיציה עומדת על 35,050 חוזים ואופציות בלונג.

לסיכום

סיום רבעון שלישי וכניסה לישורת האחרונה של השנה, מזמנים לנו תנודתיות לא מבוטלת בימים האחרונים אחרי שהשוק היה "שקט" (כיאה לתקופת החגים). עונת הקציר מתקרבת לסיומה, וגם השנה כיאה לתקופה זו, מובילה לירידות חדות במחירי הגרעינים וייתכן ואף מייצרת הזדמנויות בטווח הקצר. באופן היסטורי, עונת הקציר מהווה שפל עונתי במחירי הגרעינים אשר נוטים להתאושש בחודשים העוקבים, ייתכן כי תופעה זו תבוא לידי ביטוי גם השנה. המחירים הגבוהים שליוו אותנו בשנתיים האחרונות הובילו ליבולי שיא. מספר אירועי מזג אוויר חריגים, אשר ליוו אותנו בחודשים האחרונים לא הובילו לנזקים משמעותיים ליבולים, מה שהוביל לירידת מחיר משמעותית שמייצרת רצועת מחירים חדשה דומה לרמות טרום המלחמה באוקראינה. . לצד היציבות היחסית הנובעת מכך שעונת הקציר מאחורינו, חוסר היציבות המובנה בשוק הסחורות ופרמיות הסיכון המוכרות לתקופה זו יוסיפו ללוות אותנו במהלך החודשים הקרובים לתוך 2024. הגופים המסחריים כבר נערכים ל 2024 ואנחנו עדים לסגירות לרבעון או שניים קדימה במחירים שעל פניו מסתמנים אטרקטיביים (ימים יגידו) בכל מקרה יש לנהל את הסיכון בהתאם (נשמח לסייע).

בישראל האתגרים ממשיכים להיות מורכבים, שער הדולר שוב קרוב לשיא של 3.5 שנים ואם מתעלמים מהקורנה, הוא ברמות הגבוהות של העשור האחרון. בעיות לוגיסטיות לא מעטות שקשורות בנמלים וגופי האחסון מקשים על היבואנים ועל כן הירידה החדה במחירי הסחורות עדיין רחוקה מלהיות מתורגמת לשטח או לכיסו של הצרכן הישראלי.

רבעון מעניין לפנינו. נהלו סיכונים בחוכמה!

שבוע רגוע ושקט לכולם,

עדי