עידכון שוק הגרעינים וזרעי השמן – המחירים בשיא חדש על רקע דו"ח משרד החקלאות האמריקאי

    מחבר:
  • עדי פנחס

פתיחה כה סוערת של שנה גם חלק מקוראיי הותיקים מתקשים לזכור. מחירי הגרעינים וזרעי השמן שוברים שיאים חדשים שלא נראו מאז עונות הקיץ של 2013 ו 2014. אתמול פרסם הUSDA, משרד החקלאות האמריקאי, את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי שכלל גם מלאים רבעוניים (נתוני הדו"ח מופיעים למטה) . הדו"ח היה שורי והצביע על ירידה נוספת במלאים

מדדי המניות בארה"ב פתחו את השנה בתנודתיות. לאחר ששברו שיאים חדשים ב 2020, הפתיחה היתה מעט מהוססת כאשר מניות הטכנולוגיה יורדות מעט בזמן שמניות התעשייה עולות מעט. ישנה תחושה של עצבנות בשווקים על רקע התחלואה הגוברת והעיכוב במתן החיסונים. ההתפרעות בוושינגטון ביום אישורו של ביידן על ידי האלקטורים כנשיא, לא השפיעה במיוחד על השווקים וכולם מקווים שההשבעה של ביידן, בדיוק שבוע מהיום, תעבור ללא תמונות מהסוג הזה. השווקים יחכו למוצא פיהם של ביידן ויילן בנוגע לתוכנית התמריצים והמדיניות הפיסקאלית. העובדה שהרפובליקנים איבדו את הרוב בסנאט לשנתיים הקרובות, תקל על ביידן מצד אחד להעביר מהלכים , אך לא בהכרח מהלכים שיתקבלו באהדה על ידי השווקים הפיננסיים שחלק מהנכסים בהם מתומחרים גם כך במחירי בועה.

בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם עומד הבוקר על כ-91 מיליון עם קרוב ל-2 מיליון מתים! בארה"ב מספר המאומתים עומד על 22 מיליון ומספר המתים על 377 אלף! במקומות רבים בעולם ההתפרצות חזקה יותר מהגלים הקודמים ובתי החולים בתפוסה מלאה. נראה שרוב העולם יהיה במצב סגר או הידוקים משמעותיים עד לפחות תחילת רבעון שני. במירוץ החיסונים ישראל מובילה בפער עצום על העולם, כשנכון לאתמול 22.3% מאוכלוסיית ישראל כבר מחוסנת שמתוך זה 75% מהאוכלוסיות שבסיכון. בקצב המשלוחים והחיסונים הנוכחי, הסגר הנוכחי הוא ככל הנראה האחרון והחזרה לשגרה כמעט מלאה תתאפשר בישראל בתחילת הרבעון השני. איחוד האמירויות במקום השני אחרי ישראל עם 12.9% מהאוכלוסיה שהתחסנה, בריטניה עם 4.2% וארה"ב עם 2.8% מהאוכלוסיה משתרכות הרבה מאחור. הגברת קצב החיסונים בארה"ב ובאירופה בכלל הן המפתח ליציאה מהמיתון ב 2021.

חבית נפט מסוג WTI נסחרת הבוקר  ב-53.50$, שיא של 10 חודשים ,לאור החלטת אופ"ק להגדיל רק במעט את הייצור בחודשים הקרובים. חבית ברנט נסחרת ב56.79$. הנפט כמו שאר הסחורות מקבל רוח גבית גם מחולשתו של הדולר.

הביטקויין שהגיע ל-42 אלף דולר בשבוע שעבר (הכפיל עצמו בפחות מחודש) צנח בימים האחרונים עד רמת 32 אלף דולר והבוקר חוזר לאיזור 35 אלף (לא לבעלי לב חלש) הביטקויין משמש כמקלט מפני היחלשות הדולר בדומה לזהב שנסחר הבוקר  ב 1856$ לאונקיה, 100$ פחות מרמתו בדיוק לפני שבוע.

עם פתיחת מסחר הלילה בארה"ב, התירס עולה ב-17 סנט לשיא חדש בן שבע וחצי שנים 534 סנט לבושל, זאת לאחר שהשלים עליה של 25 סנט אתמול , הרמה המקסימלית המותרת על ידי הבורסה ליום מסחר אחד (LIMIT UP). הטווח המקסימלי הוגדל היום ל 40 סנט. נכון להבוקר, התירס משלים עליה של קרוב ל 11% בתשעת ימי המסחר הראשונים של השנה ! במונחי דולר לטון התירס התירס עלה בבורסה ב-20$ בשבוע אחד (עד לא מזמן עליה כזו בשנה שלמה היתה מטרידה אותנו). הדו"ח לא הביא עימו בשורה ולמעשה הצביע על ירידה נוספת במלאים האמריקאים על רקע ירידה ביבול הסופי.

חלק מהאנליסטים טענו לאחר הדו"ח שה USDA אופטימי מידי בהערכותיו לגבי היבול בדרום אמריקה וייאלץ בדו"ח הבא לעדכן כלפי מטה. הספקולנטים ממשיכים בהימור הגדול על עליות בתירס כאשר ערב הדו"ח החזיקו פוזיציות לונג של כ 350 אלף חוזים ואופציות ( כ45 מיליון טון).

החיטה נסחרת הבוקר ב-624 סנט לבושל, הרמה הגבוהה מזה שש שנים! דו"ח ה USDA עידכן בפעם השניה מלאים כלפי מטה. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב-666 סנט לבושל. חיטת מאטיף רשמה אף היא עליות חדות בחודש האחרון ונסחרת  ב225 יורו לטון הבוקר. מחירי חיטת ים שחור בבורסה ממשיכים לשבור שיאים ונסחרים ב 288$ ! הרוסים שהטילו מיסים ומגבלות על הייצוא בחודש שעבר, מתכוונים ככל הנראה להכפיל את המכסים בכדי למנוע ייצוא נוסף שיגרע מהמלאים בשוק המקומי, דבר שגם עוזר לדחוף את המחירים העולמיים כלפי מעלה. ערב הדו"ח, הספקולנטים היו בלונג של כ54 אלף חוזים בקנזס לעומת לונג ל כ-25 אלף בשיקגו.

הסויה עולה הבוקר ב-2 סנט ונסחרת ב-1420 סנט לבושל שיא של שש וחצי שנים, עלייה של למעלה מ-9% מתחילת 2021. ע"פ הדו"ח אתמול מלאי הסויה בעולם עומד על רמה קריטית של כ3.8 מיליון טון.  מזג האויר בדרום אמריקה משתפר מעט, אם כי רוב האנליסטים סבורים שה USDA יעדכו כלפי מטה גם את ההערכות יבול הסויה בדו"ח הבא. בארגנטינה גם כן חוששים ממחסור מקומי ולכן מטילים מגבלות על הייצוא. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב464$ לטון (עלייה של כ 40$ בשבועיים !) לשיא של שש וחצי שנים! שמן הסויה נסחר ב 42.90 סנט לפאונד שיא של שבע שנים. מחירי שמן הדקל באסיה נסחרים ברמה שלא ראינו מאז מרץ 2011, 3856 רינגט לטון אם כי נסוגו מעט בשבוע המסחר הראשון של השנה . הספקולנטים הקטינו מעט הימור על עליות לפני הדו"ח ונכון לשבוע שעבר עומדים על כ175 אלף חוזים בסויה ,כ 112אלף חוזים על עליות בשמן וכ85 אלף חוזים ואופציות על עליות בכוספת סויה.

לסיכום

כפי שהערכנו בסקירות קודמות, שוק הגרעינים וזרעי השמן ממשיך את המגמה השורית גם בתחילת 2021 וקובע שיאים חדשים לאור המלאים הקטנים והביקושים הגבוהים בעיקר מכיוון סין. הדו"ח אתמול נתן תיקוף לחששות רבים. יש המעריכים כי בדו"ח הבא נקבל עידכון נוסף כלפי מטה של המלאים. מדינות מייצאות עוצרות ייצוא או מטילות מכסי יצוא, תופעה שעשויה להתרחב. שוק הסחורות בכללותו נהנה מרוח גבית של ספקולנטים על רקע דולר חלש והיעדר אלטרנטיבת השקעה.

מבחינה פונדמנטלית, יש את כל הסיבות לחשוב שמחירי הגרעינים יהיו גבוהים יותר (אפילו בהרבה) בהמשך השנה. יחד עם זאת, יש לזכור שכל דבר שיודע לעלות ב 10% בשבוע אחד, יודע גם לרדת באותה מהירות. הגרעינים במצב טכני של "קניית יתר" (עליה גדולה מאוד ומהירה בטווח קצר) ולכן לא מן הנמנע שנחווה תיקונים (אפילו חדים) בטווח קצר. האינטואיציה כשהמחירים עולים חזק ומהר, היא בדרך כלל לא לעשות כלום ולהמתין לתיקון, אך הח"מ נתקל בלא מעט אנשים שמחכים לתיקון במחירי התירס עוד שהיו ב 220$ (היום כבר באיזור 300$) וגם בחיטה והסויה יש לא מעט דוגמאות ולכן דווקא בניגוד לאינטואיציה, בשוק שורי יש לתכנן לטווח רחוק יותר מהרגיל ולנהל סיכונים בצורה מושכלת (הגנה על ערך מלאי בטווחים קצרים וניצול של עקום המחירים להצטייד להמשך).

אנחנו כאן לשאלות, הבהרות, התייעצויות במידת הצורך בתקופה מורכבת זו.

רק בריאות.
בברכה,


עדי פנחס

מנכ"ל
איי.סי.פי קומודקס בע"מ
מתחם סוהו , אזה"ת פולג
073-2725040
052-3932957