עדכון קצר שוק התבואות – שיפור במזג האויר בדרום אמריקה והמשך קניות של הסינים.

    מחבר:
  • עדי פנחס

דו"ח ההיצע והביקוש החודשי, בשבוע שעבר היה ללא שינוי מהותי מהדו"ח של פברואר, כאשר בניגוד להערכות המוקדמות מלאי התירס והסויה היה גבוה יותר. מלאי החיטה ירד בפעם הרביעית ברציפות, אך עדיין מדובר במלאים גבוהים מאוד

מחירי הגרעינים וזרעי השמן ירדו מיד אחרי הדו"ח בדומה לדו"ח הקודם, כאשר התירס חזר לרמות הגבוהות בזמן שהחיטה והסויה עדיין במגמת בלימה.בעוד שבועיים בדיוק יפורסם דו"ח כוונות הזריעה בארה"ב, שצבר מוניטין של מזיז שוק ושרבים מחשיבים אותו כדו"ח החשוב של השנה. הדו"ח ייתן את הטון לתחילת הרבעון השני שצפוי להמשיך להיות תנודתי עם פוקוס ליבול החדש בארה"ב.

 מדדי המניות בארה"ב נסחרים בשיא, כאשר מניות הטכנולוגיה שנהנו מתקופת הקורונה חוות תיקון כלפי מטה, בזמן שמניות התעשיה מתחילות להרגיש את סוף הקורונה ומתמחרות יציאה קרובה מהמשבר. היום הנגיד האמריקאי צפוי לדבר והשוק צופה שינסה בדבריו למתן את עליית תשואות האג"ח בארה"ב וימשיך לנסות להפיג את חששות האינפלציה. תוכנית החילוץ למשק האמריקאי על סך 1.9 טריליון דולר נחתמה סופית על ידי ביידן בשבוע שעבר.

 בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם עומד הבוקר על כ121 מיליון עם כ 2.7 מיליון מתים!  בארה"ב מספר המאומתים עומד על כ30 מיליון ומספר המתים עומד על 536 אלף. אירופה חווה גל שני כאשר באיטליה תפוסת בתי החולים שוב בשיא וצרפת שוקלת סגר שלישי. במירוץ החיסונים, ישראל ממשיכה להוביל בפער עצום על העולם, כשנכון לאתמול 49.6% מאוכלוסיית ישראל מחוסנת באופן מלא (לעומת 11% בארה"ב ו3.5% בגרמניה). בארה"ב ביידן נוטע תקווה אצל האמריקאים שקצב החיסונים יגבר ואת יום העצמאות האמריקאי הקרוב הוא מעריך שהאמריקאים יחגגו בחברותא. מבצע החיסונים באירופה שנשען ברובו על חברת אסטרהזניקה הושעה במדינות רבות על רקע מקרים של קרישי דם למחוסנים. על אף הכחשה גורפת של הקשר לחיסונים, הנושא עדיין בבדיקה ומעכב את מבצע החיסונים באירופה המוכה והחבולה.

 חבית נפט מסוג WTI נסחרת הבוקר ב64.74$ לאחר שבתחילת החודש שברה שיאים וחצתה את רף 67$ חבית נפט ברנט שנסחרה ב 70$ בתחילת החודש לראשונה מאז 2019, נסחרת הבוקר ב68.20$ מחירי הנפט שומרים על רמות גבוהות על רקע אי הגדלת התפוקה של חברות אופ"ק. מחירי ההובלה ממשיכים לשבור שיאים ותורים תפעוליים בנמל אשדוד מקשים על פריקת אוניות ומייקרים אף יותר את עלויות היבוא לישראל. 

 התירס נסחר הבוקר ב 554 סנט לבושל. לאחר הדו"ח ובדומה לחודש שעבר ,השוק תיקן בחדות כלפי מטה לאיזור 530 סהט לבושל, אך חזר אתמול שוב לרמות הגבוהות. שיפור ניכר במזג האוויר בדרום אמריקה ודו"ח ה USDA שהיה בריש, לא הצליחו להאפיל על המשך היבוא המסיבי מסין שממשיך לשבור שיאים. הסינים קנו מארה"ב 20 מיליון טון מתחילת העונה. יחס המלאים לשימוש בתירס על פי הUSDA  עומד על רמה של 10.3% רמה נמוכה שנראתה בימים בהם התירס נסחר במחירים גבוהים בהרבה, יחד עם זאת גופי המחקר הפרטיים טוענים שהUSDA  אופטימי בהערכותיו ויחס המלאים לשימוש נמוך בהרבה והינו חד ספרתי.  הספקולנטים עדיין מחזיקים פוזיציה מאסיבית בהימור על עליות והם בלונג של 360 אלף חוזים ואופציות.

 החיטה נסחרת הבוקר ב604 סנט לבושל לאחר שאתמול במהלך המסחר נגעה ב 592, הרמה הנמוכה מתחילת השנה. הרוסים והאוקראינים יהנו ככל הנראה ממלאי גבוה מהצפוי על רקע שיפור באיכויות ושר החקלאות הרוסי ציין שישקלו הורדת המכסים בהמשך , דבר שהפעיל לחץ בעיקר על מחירי חיטת קנזס שגם בארה"ב מראה שיפור משמעותי מאוד באיכויות ומאבדת גובה כתוצאה מזו גם אל מול מחירי החיטה הרכה.  התחזקות הדולר בעולם גם כן מכבידה על המחירים מאז אמצע פברואר. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 642 סנט לבושל. חיטת מאטיף יורדת לרמות  ה 222 יורו לטון הבוקר כשחוזי יבול חדש ממשיכים להיסחר קצת מתחת ל200 יורו לטון. בזמן שחיטת קנזס איבדה כ 75 סנט(כ 30$ לטון) מאז סוף פברואר, חיטת מאטיף איבדה כ 8 יורו וזאת כאמור על רקע התחזקות הדולר.  מחירי חיטת ים שחור בבורסה נסחרים ביציבות באיזור 283$. הספקולנטים בלונג של כ47 אלף חוזים בקנזס לעומת לונג ל כ27 אלף בשיקגו. החיטה נמצאת בנקודת תמיכה טכנית ועל אף החדשות הדוביות נראה שהמשך הירידות תהיינה מוגבלות, בעיקר לאור החוזק במחירי התירס.

 הסויה נסחרת הבוקר ב1419 סנט לבושל על רקע שיפור ניכר במזג האויר בברזיל וארגנטינה שמאפשרים על אף העיכוב להשלים את הקציר. יחס המלאים לשימוש בסויה נמצא ברמה קריטית  על פי דו"ח ה USDA דבר שאולי יעודד הגדלת שטחי מזרע בארה"ב. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב403$ לטון למעשה קרוב לרמות הנמוכות מתחילת השנהעל רקע המשך העליות החדות במחירי השמןמחירי החלבונים האחרים גם כן חווים תיקון משמעותי כלפי מטה דבר שעשוי להסתמן כהזדמנות קניה עבור אלה שפיספסו בסיבוב הקודם. שמן הסויה נסחר ב 55.40 סנט לפאונד שיא חדש של קרוב לעשור וכמובן מושך איתו את כל קומפלקס השמנים. מחירי שמן הדקל באסיה שירדו בחדות בתחילת השנה נסחרים מעל  4000 רינגט לטון וקובעים שיא מחירים חדש. הספקולנטים עומדים על לונג של כ160 אלף חוזים בסויה ,כ100 אלף חוזים על עליות בשמן וכ65 אלף חוזים ואופציות על עליות בכוספת סויה

 לסיכום

 דו"ח ה USDA לא הביא עימו בשורה מיוחדת והעיניים נשואות כרגע לדו"ח בסוף החודש שיציג בין השאר גם את המלאים הרבעוניים. בזמן שהתירס נסחר עדיין ברף העליון של המחירים, החיטה והסויה חוות תיקון מחירים חד שלוקח אותם למחירי תחילת השנה על אף שמחירי ההובלה והתור התפעולי בנמלים מטשטשים מעט את ירידות המחירים בארץ. יש לזכור שעל אף התיקון גם הסויה וגם החיטה נסחרים ברמות שלא ראינו שנים רבות ומחירי השמנים בשיא של עשור.

 שיפור במזג האויר בדרום אמריקה, אירופה ואיזור גידולי החיטה בארה"ב יצר לחץ על המחירים ויש בכוחו כדי למתן את עליית המחירים בטווח הקצר, כאשר מנגד הסינים ממשיכים במסע הרכש המאסיבי בין השאר גם כדי לרצות את ממשל ביידן החדש , דבר שמספק תמיכה למחירים להמשך. השוק צפוי להמשיך להיסחר בתנודתיות גם לתוך הרבעון השני של השנה עם פרמיית סיכון שנוטה כלפי מעלה, כאשר הדו"ח בסוף החודש  יאפשר לנתח את מאזן הגרעינים בארה"ב וההשלכה על המלאים העולמיים.   

 רק בריאות לכולם

 עדי