עדכון שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

29.10.2019

שוק הגרעינים התנהל בעצלתיים במהלך השבועיים האחרונים. התקופה שבין תחילת הקציר בארה"ב לתחילת הזריעה בדרום אמריקה לא מספקת דרמות מיוחדות בשלב זה. מחירי הגרעינים קפצו לשיא של בין חודשיים לארבעה חודשים, לפני שבועיים, מיד לאחר פרסום דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של ה-USDA, אך מאז תיקנו מעט ושלושה ימים לסיום החודש נמצאים קרוב לאיפה שהתחילו אותו (למעט הסויה שהוסיפה כ-5% לערכה). התירס נסחר ברמת שיא של חמש שנים לתקופת הקציר, תקופה שידועה בדרך כלל ברמת מחירים נמוכה לאור ההיצע החדש

בזירת המאקרו השוק עדיין בציפייה להתקדמות בין ארה"ב לסין. דיווחים לפני שבועיים על התקרבות להסכם כולל, נתנו רוח גבית לכלל השווקים כאשר מדד ה P&S שבר שיא של כל הזמנים אתמול. בגרעינים השוק עדיין מצפה לקבל הבהרות לגבי היקף הרכש של סין מארה"ב ולכן המסחר עדיין מהוסס.

 באירופה שלושה ימים לתאריך הרישמי של ה"ברקזיט" בוריס ג'ונסון לא הצליח להעביר את ההסכם בפרלמנט הבריטי למרות שנראה קרוב מתמיד, האיחוד האירופאי צפוי לתת לבריטניה ארכה של שלושה חודשים בכדי לסיים את ההסכם. בינתיים על רקע האופטימיות הזהירה זינק הפאונד הבריטי בחדות במהלך אוקטובר לרמתו הגבוהה מאז מאי השנה. 

מחירי הנפט לא מגיבים בשלב זה לחיסולו של אבו בכר אל בגדדי, כאשר חבית WTI נסחרת הבוקר בכ-55.60$ וחבית מסוג ברנט נסחרת באיזור 61.50$.

התירס נסחר הבוקר ב-384 סנט לבושל,  לאחר שלפני שבועיים חצה את קו ה-400 לראשונה מאז יולי, זהו השבוע השלילי השני ברציפות, שנבע בעיקר מייצוא נמוך של האמריקאים. דו"ח המכירות שפורסם בשבוע שעבר, הצביע על השבוע השני החלש ביותר בהיסטוריה מבחינת יצוא. התקדמות הזריעה בארגנטינה עומדת על 34.6%, זאת לעומת 34.4% באותה תקופה אשתקד. ייצוא התירס של אוקראינה לחודש זה הגיע כמעט ל-2 מיליון זאת לעומת 1.36 מיליון באוקטובר שנה שעברה. מזג האוויר הגשום והמושלג באזורי הגידול בארה"ב, בעיקר בצד המזרחי של חגורת התירס גרם להרבה קומביינים להשאר בחניה ומעכב את קציר התירס שעומד כעת על 41% לעומת כ 60% ממוצע רב שנתי, כאשר 58% מאיכות התירס מוגדרת כטובה עד מצוינת. מזג האויר הגשום צפוי להמשך השבוע. הספקולנטים מצמצמים את  ההימור על עליות בתירס ומחזיקים 54 אלף חוזים בלונג בשילוב עם אופציות.

 החיטה נסחרת הבוקר ב-417 סנט לבושל לאחר שהגיע לשיא של שלושה חודשיים רק לפני שבועיים. חיטת שיקגו נסחרת ב -513 סנט לבושל וממשיכה לשמר פער היסטורי ממחירי חיטה קשה. מחירי חיטת ים שחור ממשיכים להתחזק כשהחקלאים המקומיים לא ממהרים למכור את שארית המלאי. חיטת ים שחור לנובמבר נסחרת ב210$ שיא של שלושה חודשים. חיטת מאטיף נסחרת בכ-180 יורו לטון שיא של שלושה וחצי חודשים. עדיין קיים חשש לאיכות היבולים בקנדה, ארגנטינה וארה"ב. איראן הודיעה כי בשנה הבאה תייבא כ-3 מיליון טון חיטה, הרבה מעל הערכות ה-USDA שעמדו על 100 אלף טון. מצריים שהודיעה שקנתה מספיק חיטה לחמישה חודשים קדימה קנתה החודש למעלה מ-400 אלף טון הספקת נובמבר דצמבר בממוצע מחירים של 230$ CIF. הספקולנטים בהימור על עליות בחיטה, כאשר בחיטת שיקגו לונג של כ-7,000 ובקנזס לונג של כ-1,000 אופציות וחוזים.

 סויה נסחרת הבוקר ב-922 סנט לבושל הרמה הגבוהה מאז יוני. כוספת סויה נסחרת ב-304 דולר לטוןשמן הסויה נסחר ב-31 סנט לפאונד (שיא של קרוב לשנה וחצי ) . דו"ח ה-USDA  היה שורי באופן יחסי לסויה, לאחר שההערכות היבול והמלאי עודכנו כלפי מטה בשיעור מעט גבוה מהצפוי. סין קנתה בספטמבר 1.73 מיליון טון של פולי סויה מארה"ב, זאת לעומת 132 אלף בשנה שעברה, אך הם גם קנו 4.79 מיליון מברזיל ו-976.4 אלף טון מארגנטינה. קציר הסויה עומד על 62%, עדיין מאחורי הממוצע – 78%. נתוני היצוא עדיין מפגרים משמעותית והסכם עם הסינים יכול בהחלט להטיב עם מחירי הסויה לקראת סוף השנה. לפני שבועיים הספקולנטים עברו ללונג בסויה לראשונה מאז תחילת הקיץ ונכון להיום הם מחזיקים 85 אלף חוזים ואופציות , בכוספת סויה הספקולנטים בלונג של כ-13 אלף ובשמן לונג של כ-100 אלף אופציות וחוזים.

  לסיכום

המומנטום השורי שנוצר בעקבות התקווה להסכם סחר של ארה"ב וסין נרגע, אך עדיין הגרעינים נסחרים ברמה גבוהה ביחס לתקופת הקציר. מזג האויר צפוי להמשיך ולעכב את הקציר בארה"ב כאשר יובש בדרום אמריקה צפוי לעכב את הזריעה , כך שיש לעקוב אחרי ההתפתחויות בגזרה הזו. המסחר המהוסס צפוי לתפוס מומנטום לקראת סיום הקציר בארה"ב וסיום השנה. נתוני היצוא מארה"ב עדיין מאכזבים ולכן הסכם סחר בין ארה"ב לסין צפוי לתת רוח גבית למחירי הגרעינים לקראת 2020.

עידכונים בהמשך

יום טוב,
עדי