סקירת שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

15/05/2019

המומנטום השלילי שליווה את המסחר בגרעינים מתחילת השבוע שעבר התחזק עם פרסום דו"ח היציע והביקוש החודשי בארה"ב, כשההחרפה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין מובילה את המגמה.

ביום שישי האחרון פרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי  שהצביע על עליה במלאי הגרעינים בארה"ב ובעולם. הדו"ח הוסיף למומנטום השלילי שליווה את המסחר בגרעינים מתחילת השבוע שעבר עם ההחרפה במלחמת הסחר, ששיאה היה גם כן ביום שישי כשארה"ב העלתה מכסים על מוצרים סיניים בשווי 200 מליארד דולר.

בסיומו של השבוע שעבר נגעו מחירי הסויה בשפל של קרוב ל-11 שנים , כוספת סויה בשפל של שלוש שנים וחיטה קשה קנזס בשפל של 13 שנה (בתקופת קציר). השבוע שעבר אמור היה להביא הרבה אופטימיות בשווקים ואחרי נתוני מאקרו חזקים בארה"ב, הסכם עם הסינים נראה קרוב מתמיד, אך אחרי שטראמפ למד כי הסינים מבקשים לשנות ולתקן כל עמוד מ- 150 העמודים שגובשו להסכם, הוא הבין שמדובר במשיכת זמן ולא בכוונה אמיתית לסיים את המשבר. ההכרזה שלו ביום ראשון שעבר שיעלה מסים כבר ביום שישי גרמה לטלטלות בשווקים הגלובאליים, כאשר ביקור סגן נשיא סין בוושינגטון בין רביעי לשישי הפיח מעט תקווה בשווקים, אם כי לא מנע את העלאת המכסים.

במהלך הסופ"ש צוטט סגן נשיא סין ליו בהצבת שלושה תנאים לסיום מלחמת הסחר: הורדת מכסים מיידית, קביעת היקף היבוא הסיני מארה"ב לשנים הקרובות ושנוסח ההסכם שייצא לתקשורת לא יהיה לוחמני אלא מכבד. בסופו של דבר ואחרי טלטלות וזינוק במדד הפחד, מדדי המניות בארה"ב סגרו בירוק ביום שישי וסיימו את השבוע בירידות של קצת מעבר ל-2% (עדיין השבוע הרע ביותר מתחילת השנה). טראמפ הגיב בציוץ משלו במהלך הסופ"ש בו טען שאם הסינים בונים על המשך מלחמת הסחר עד הבחירות הבאות בארה"ב, הם יתאכזבו לגלות שהוא ייבחר שוב ואז התנאים יהיו נוקשים יותר. בנוסף טען שהעלאת המכסים תוסיף לכלכלה האמריקאית 100 מיליארד דולר בשנה. כלכלנים רבים חולקים על טראמפ וטוענים שה-100 מיליארד דולר בטלים בשישים לעומת הנזק לכלכלה העולמית. השווקים העולמיים פותחים את שבוע המסחר בירידות חדות באסיה ואירופה, כשהחוזים העתידיים על המדדים בוול סטריט מצביעים אף הם על פתיחה אדומה.

מחיר הנפט שקבע שיא חדש במהלך אפריל על רקע חידוש העיצומים המורחבים על איראן, תיקן כלפי מטה במהלך השבוע שעבר על רקע מלחמת הסחר , כאשר המתיחות בין איראן לארה"ב עשויה לתמוך במחירים בהמשך. חבית מסוג WTI נסגרה בשבוע שעבר ברמת 61.66 דולר. חבית מסוג ברנט נסגרה ברמת 70.62 דולר.

התירס סגר את השבוע שעבר ברמת 351.75 סנט לבושל, ירידה של 19 סנט בסיכום שבועי. הוא ממשיך עם המגמה השלילית עם פתיחת מסחר הלילה ויורד לרמת 349 סנט לבושל. מלחמת הסחר, שיפור במזג האוויר ונוק אאוט ביום שישי בדמות עלייה גדולה במלאים, לא השאירו לתירס הרבה סיכוי. היום נקבל את דו"ח התקדמות הזריעה, שבדרך כלל עומד על כשני שלישים בממוצע רב שנתי מכמות הזריעה המתכוננת בתקופה זו. הדו"ח היום צפוי להצביע על כשליש, אם כי השיפור במזג האוויר ככל הנראה יעזור לחקלאים להדביק את הקצב בהמשך. מלאי התירס בשיא של 32 שנה אל מול ביקושים שקרובים אף הם לשיא. ללא אירוע מזג אוויר משמעותי או התקדמות במלחמת הסחר, קשה לראות את מחירי התירס עולים בטווח הקצר. הספקולנטים צמצמו מעט את פוזיציית השורט שלהם לפני הדו"ח ועמדו על כ-140 אלף חוזים, עדיין רמות שיא כל הזמנים לתקופה זו של השנה.

החיטה נסחרת הבוקר ב-384 סנט לבושל לאחר שאיבדה למעלה מ-14 סנט. חיטת שיקגו נסחרת ב-430 סנט לבושל לאחר שאיבדה כ-13 סנט בשבוע שעבר. בשבוע שעבר שהיה ברובו חופשה ברוסיה ואוקראינה לרגל חג ה-1 במאי והניצחון על הנאצים שצוין ב-9 למאי, התנהל מסחר שקט יחסית. חיטת ים שחור נסחרת באזור 205 דולר לטון כשהיבול החדש כבר נסחר ב-183 דולר. המלאים העולמיים בשיא על פי הדו"ח, אם כי לגבי רוסיה ה- USDA מעריך 77 מיליון טון לעומת 83.4 של משרד החקלאות הרוסי. החקלאים ברוסיה ובעולם במצב של אגירת מלאים בשלב זה ואי רצון למכור ברמות אלו שמהוות הפסד עבורם. הקציר בישראל ממשיך להתנהל ברמת המחירים הנמוכה מאז 2006 ,שממוצע ימי רביעי עד כה עומד על 401.5 (17.5 סנט מעל הרמה הנוכחית ). הספקולנטים כמו בתירס צמצמו מעט את רמת השורט, אך עדיין בהימור על ירידות של כ 30 אלף חוזים בקנזס ו-65 אלף חוזים בשיקגו.

סויה נסחרת הבוקר ב-801 סנט לבושל לאחר שירדה בכ-33 סנט בשבוע שעבר. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב-286 דולר לטון לאחר שירדה ב-11 דולר בסיכום שבועי. שמן הסויה נסחר הבוקר ב 26.40 סנט לפאונד לאחר שירד בכחצי סנט בשבוע שעבר. הסויה הנפגעת העיקרית ממלחמת הסחר עד כה, נכנסת אולי לעידן חדש של רמת מחירים נמוכה במידה ואכן מלחמת הסחר תתחדש ביתר שאת. מלאי הסויה בארה"ב הועלה בכ-100 מיליון בושל, המלאי העולמי לשנה הבאה הועלה בכ-6 מיליון טון. שפעת החזירים בסין גורעת אף היא מהביקושים העולמיים. גם הסויה בדומה לתירס תזדקק לעזרה מטראמפ או ממזג האוויר כדי לצאת משפל המחירים בו היא מצויה. ספקולנטים בשורט של כ-167 אלף חוזים בפולי סויה ושל כ-4,000 חוזים בכוספה ושורט של כ-23 אלף חוזים בשמן.

לסיכום: השבוע שעבר היה ה"סערה המושלמת" מבחינת שוק הגרעינים. שילוב של חדשות רעות אם אתה חקלאי או סוחר שמחזיק מלאי או חדשות טובות אם אתה צרכן. האופטימיות של שבוע קודם של פתרון והסכם לסיום מלחמת הסחר התחלפה בפסימיות שתורגמה לירידה חדה במחירים וחשש להמשך. בדו"ח ביום שישי (נתונים למטה) הוסיף שמן למדורה ודחף את המחירים לשפל חדש. האם כלל החדשות הרעות כבר מתומחרות בשוק? קשה מאוד להעריך.

כרגע אין מועד לחידוש השיחות בין הסינים לאמריקאים והשווקים אינם אוהבים חוסר ודאות. הנשיא טראמפ והנשיא שי צפויים להיפגש בשולי ועידת ה 20G בסוף יוני. האופטימיים עדיין מאמינים שיושג הסכם עד אז והכל טקטיקות של משא ומתן. שינוי הטון במלחמת הסחר יוביל גם לשינוי מגמה בשווקים לפחות בטווח הקצר אם כי כפי שצוין ללא אירוע מזג אוויר מהותי , קשה לראות את המחירים מזנקים מעבר לרמות הגבוהות שראינו מתחילת 2019.  לגבי עד כמה נמוך השוק יכול לרדת? רוב מחירי הגרעינים בעיקר בארה"ב כבר נסחרים מתחת לעלות היצור שזה מצב לא טבעי. לעומת זאת במדינות המתפתחות שם המטבע חלש מול הדולר הם עדיין מרוויחים אבל זו עובדה שיש לקחת בחשבון בנוסף לכמות הספקולנטים שמהמרים על ירידות ויכולים להפוך את הפוזיציה שלהם די מהר כפי שהוכיחו בעבר.

נתוני סקירת גרעינים