עדכון שוק הגרעינים

    מחבר:
  • עדי פנחס

שני האירועים הגדולים של תחילת השנה, הסכם הסחר שנחתם לפני כשבועיים בין ארה"ב לסין והעובדה שבריטניה נפרדה מהאיחוד האירופי ירדו מהכותרות , כאשר ה"קורונה" נגיף מסתורי שהיכה בסין ערב יציאתה לחופשת ראש השנה, הכה גלים בעולם ושלח את מדדי המניות בעולם לאדום בוהק. הבוקר לאחר עיכוב של שבוע נפתחה הבורסה בשנחאי לראשונה מאז חופשת ראש השנה הסיני וצנחה ב 8% !  חודש ינואר כולו הסתיים במגמה שלילית בשוקי העולם

הסיפור הגדול הוא לא הנגיף, אלא חוסר האמונה במידע המסופק מסין. בדיוק כמו ב-2003 עת התפרץ ה-SARS האח הגדול של ה"קורונה" ובדיוק כמו בכל הנתונים הכלכליים וההסכמים עם הסינים. נכון לכתיבת שורות אלה, דווחו כ-20 אלף מקרי הידבקות (הרוב המכריע בסין) וכ- 300 מתים כתוצאה מכך. על פי ההערכות מדובר בכמות גבוהה הרבה יותר של כ-100 אלף מקרי הידבקות. ה"קורונה" עושה רושם שמדבקת הרבה יותר מה SARS, אך פחות קטלנית (בSARS דווחו כ-8000 מקרים עם קרוב ל-800 הרוגים).  אחת הסיבות להערכות הגבוהות יותר היא הצעדים הדרסטיים שממשלת סין נוקטת: בידוד ערים שלמות, הפסקת טיסות, בניית בית חולים בעשרה ימים וצעדים נוספים שלא תואמים את המספרים המדווחים. לשם השוואה בשנה שעברה מתו 61 אלף איש בעולם כתוצאה משפעת כש-42 מיליון איש דווחו כחולים….  

קשה מאוד לאמוד בשלב זה את הנזק הכלכלי כתוצאה מה"קורונה." ה"מפעל של העולם" סגור ולא מתפקד, כך שמעבר לעיכובים לוגיסטיים שצפויים בחודשים הקרובים , האלטרנטיבות יהיו יקרות יותר. מצד אחד מחירי חומרי הגלם בשווקים בעולם יורדים בהובלת הנפט כחלק מהירידות הכלליות והחשש להאטה, מן הצד השני לא יהיה מנוס מעליית מחירים בהמשך לאור הירידה בהיצע. הבוקר דווח על ירידה של 20% בביקושים לנפט בסין ירידה שלא ראינו מאז המשבר הכלכלי ב 2008. מחיר הנפט בארה"ב איבד כ 15% מתחילת השנה, הפתיחה הגרועה ביותר למחיר נפט מזה עשורים רבים. חבית WTI נסחרת הבוקר  ב 51.50$. חבית מסוג ברנט נסחרת ב56.40$ ירידה של כ 14% מתחילת השנה. כבר הספקנו לשכוח את חיסול סולימאני לפני חודש והמתיחות במפרץ.

באירופה הברקזיט כאמור יצא לדרך באופן רשמי, כאשר בריטניה נפרדה מהאיחוד האירופי. הצדדים מנסים להפוך את היציאה למסודרת . משבר ה"קורונה" מטלטל כרגע את השווקים ומסית את תשומת הלב מהעניין שלו. השלכות לא מבוטלות על כלכלת אירופה בהמשך.

מחירי הגרעינים, על אף ירידות קלות בבורסה, שומרים באורח מפתיע על יציבות, כאשר אם מסתכלים על המחירים בארץ הם למעשה עלו בחודש ינואר כתוצאה מעליית מחיר החיטה בעיקר ועליה בפרמיות.

ביום שישי יתפרסם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של ה USDA.  

התירס נסחר הבוקר ב-380 סנט לבושל לאחר שסיים את השבוע שעבר בירידה של 6 סנט.

כש"הקורונה" בכותרות, הירידה בתירס נחשבת מינורית. הצפי הוא שהביקושים יתחדשו ביתר שאת ברגע שהוירוס ידעך. מספר דיווחים בסופ"ש על שפעת העופות בסין, דבר שבד"כ גורם לירידת מחירים לא השפיעו במיוחד על פתיחת המסחר. נתוני היצוא מארה"ב עדיין טובים עם יצוא למקסיקו ודרום קוריאה בשבוע שעבר. הסינים חוזרים לעבוד היום באופן רשמי אחרי החופשה שהתארכה וצפויים לחזור גם לאכול …… מזג האוויר בדרום אמריקה עדיין נוח לעונת הגידול. הדו"ח ביום שישי ייתן עדכון לגבי הערכת היבול שם. הספקולנטים בשורט על התירס של כ 30 אלף חוזים.    

החיטה נסחרת הבוקר ב 462 סנט לבושל, לאחר שאיבדה 20 סנט בשבוע שעבר וכ 40 סנט מאז אמצע ינואר. חיטת שיקגו נסחרת ב 550 סנט לאחר ירידה בשיעור דומה. מחירי חיטת ים שחור תיקנו אף הם כלפי מטה ונסחרים באזור  ב226$חיטת מאטיף מתקנת מאזור ה 200$ ונסחרת ב190 יורו לטון. השלב הראשון בהסכם הסחר באמצע ינואר הפיח אופטימיות ודחף את המחירים לשיא של למעלה משנה כמו גם הידיעה על שטחי זריעת החיטה הקטנים ביותר בארה"ב אי פעם. תמיכה נוספת קיבלה החיטה גם מהיעדר שלג באוקראינה ורוסיה שהינו קריטי לשלב הגידול של החיטה במקרה של התפתחות קרה במהלך פברואר. מנגד המלאים העולמיים בחיטה עדיין גבוהים והתפשטות ה"קורונה" יוצרת סנטימנט שלילי. הספקולנטים בהימור של כ50 אלף חוזים על עליות בשיקגו לעומת כ 9000 חוזים בלונג על קנזס.

הסויה נסחרת בשעה זו ב873 סנט לבושל לאחר שירדה ב30 סנט בשבוע שעבר וכ60 סנט מאז פרוץ המשבר. הסויה מושפעת כמובן באופן החזק ביותר על ידי ה"קורונה" שכן סין היא צרכנית הסויה הגדולה בעולם ומשבר בסין עשוי ליצור האטה בביקושים. כוספת סויה נסחרת ב 291 דולר לטון לאחר שאיבדה 7.5$ בשבוע שעבר. שמן הסויה צנח לרמות 30 סנט לפאונד לאחר שקבע שיא של שנתיים ונסחר ב 33 סנט לפאונד בתחילת השנה. שמן דקל צנח ב 13% בינואר הירידה החודשית החדה ביותר מאז קיץ 2014 על רקע הפאניקה בשווקים וצניחת מחירי הנפט. הסויה תושפע מההזמנות של הסינים בתקופה הקרובה וככל שנראה "סימני שיגרה" כך נראה את המחירים חוזרים לעלות. ספקולנטים בשורט של כ 50 אלף חוזים על הסויה, שורט 40 אלף חוזים על כוספת סויה ולונג (הימור על עליות) של כ 97 אלף חוזים על השמן. הדו"ח ביום שישי יתן תמונה בהירה יותר על מצב היבולים בדרום אמריקה.

לסיכום

אנחנו נמצאים בתקופה בה ה"פסיכולגיה" וה"סנטימנט" קובעים את תנועת השוק ולא הנתונים הכלכליים גרידא. התנודתיות חוזרת לשווקים,כותרות זועקות, מדד הפחד מזנק והמשקיעים מקבלים החלטות לא בהכרח רציונליות. בשוך הערפל , העוסקים בשוק הסחורות ימצאו לא מעט הזדמנויות לתמחר במחירים זולים בהרבה מטרום ה"קורונה". מנגד ייתכן ונחווה עליית מחירים חדה בהמשך בכל הקשור בייצור מסין כגון חלקי חילוף , אריזות, טקסטיל ועוד שהאלטרנטיבה (מאירופה או ארה"ב) תהיה יקרה בהרבה. הסינים לא יפסיקו ככל הנראה לאכול (והרבה ) ולכן ירידת המחירים בסחורות החקלאיות וחומרי הגלם לתעשייה יכולה בהחלט להוות הזדמנות לכיסוי קדימה, אם כי בטווח הקצר דפנסיביות וניהול סיכונים זה שם המשחק. נמשיך לעקוב מקרוב ולעדכן במידת הצורך.

עדכונים בהמשך,
עדי