סקירת שוק התבואות 29.5.23 – האם השוק חוזר למגמת עליה? מסדרון יצוא התבואות נפתח אבל המלחמה באוקראינה בשיאה, מחירי הנפט צפויים לעלות ומה בהמשך

    מחבר:
  • עדי פנחס

שוק התבואות ממשיך לספק דרמות, כאשר בשבוע שעבר זינקו מחירי התירס ב 50 סנט (המהלך השבועי החד ביותר מאז יולי שנה שעברה). מוקדם יותר החודש התירס נסחר בשפל של שנה וחצי. מחירי החיטה, שנגעו בסוף אפריל בשפל מחירים של טרום המלחמה באוקראינה, זינקו במהלך החודש ב 20% לשיא של חצי שנה והחזירו יותר מחצי מהעליה בחלק השני של החודש.

מחירי פולי הסויה והשמן, על אף עליות בשבוע שעבר, נסחרים בשפל של שנה וחצי בזמן שכוספת הסויה ירדה למחירי תחילת 2022. כל זאת בזמן שמסדרון ייצוא התבואות הוארך בשלושה חודשים, זריעת התירס והסויה בארה"ב מתקדמים בקצב שיא עם איכויות שנראות מבטיחות וקציר החיטה מתקדם במקביל עם איכויות קצת פחות טובות מהצפי.

היום לא יתקיים מסחר בארה"ב לרגל יום הזיכרון האמריקאי. בלונדון השווקים סגורים גם כן לרגל "חג האביב של הבנקים."

הפסימיות שליוותה את שוקי המניות בחודשים האחרונים התחלפה באופטימיות זהירה, כאשר המשבר האחרון של "תקרת החוב בארה"ב" ככל הנראה הגיע לפתרון במהלך הסופ"ש הארוך, משבר הבנקים הוכל לעת עתה ללא השלכות רוחביות על המערכת הפיננסית העולמית. האינפלציה נבלמת ועונת דו"חות רבעוניים טובה במיוחד במגזר הטכנולוגי בשילוב עם נתוני תעסוקה חזקים מלמדים כי המיתון ככל הנראה איננו לפתחנו בשלב זה. גל ספקולטיבי סביב פוטנציאל הצמיחה העתידית של הבינה המלאכותית מקפיץ למעלה את מניות הטכנולוגיה בעיקרן, עם אזהרות לגבי "בועה" מצד חלק מהאנליסטים בוול סטריט, בשעה ששאר מדדי הבורסה נותרו מאחור. מדד הנאסד"ק זינק בכ- 24% מתחילת השנה, ה-S&P500 עלה בכ 9.5% והדאו ג'ונס ירד בכ-0.2% בעיקר עקב ביצועי חסר של מניות הבנקים ומגזר האנרגיה, אשר מדשדש במהלך 2023 לעת עתה.

שוקי האנרגיה מוסיפים להיות תנודתיים, כאשר מחירי הנפט טיפסו בחדות ל-80$ לחבית לאחר הכרזת OPEC+ כי יפחיתו את תפוקת הנפט שלהם בכ-1.6 מיליון חביות ליום,  ירדו חזרה לרמת המחירים של 73$ לחבית ובעצם מחקו את האפקט של הצהרת OPEC+.  בריחת ספקולנטים חריגה מחוזי הנפט בתחילת החודש , ברמה המקבילה למרץ 2020, מלמדת על חשש עמוק מפני מיתון שעשוי להגיע בשלב מסוים. ביקושי הנפט העולמיים נותרו גבוהים ואף תוקפו כלפי מעלה לאחרונה על ידי איחוד האנרגיה העולמי. משקל הנגד לביקוש הגבוה ולקיצוץ התפוקה של OPEC נובע מיצוא נפט גבוה דווקא מאותן מדינות אשר נמצאות תחת סנקציות – רוסיה, איראן וונצואלה. רוסיה התחייבה 'ליישר קו' עם OPEC+ ולהפחית תפוקה של כחצי מיליון חביות ביום, נותר לראות האם ההצהרות ילוו במעשים. חבית מסוג ברנט נסגרה ב77$  ביום שישי. מסתמן שמחירי האנרגיה יחדשו את מגמת העליה לקראת הקיץ.

שוק התבואות, כאמור, חווה בשבועות האחרונים תנודתיות גבוהה מאוד על רקע  החששות שהיו סביב חידוש הסכם התבואות, מזג אוויר שמסתמן כיבש בתחילת יוני וחששות מהחרפת העימות בין רוסיה לאוקראינה (אתמול לדוגמא, דיווחו האוקראינים על פגיעה בנמל אודסה, ציר מרכזי לייצוא תבואות כשהנזק עדיין לא ברור). בהיעדר פרמיית הסיכון הגיאופוליטית, תמונת היבולים והביקוש וההיצע העולמי יקבלו משקל רב יותר והמסחר יתמקד במזג האוויר והתקדמות היבולים בארה"ב.

התירס נסגר ביום שישי ברמות 605 סנט לבושל, כאשר ביטולי הזמנות מצד הסינים בחודש אפריל הובילו לחששות כי הביקושים הסיניים אינם חזקים כפי שהוערך בחודשים האחרונים. פתיחתה של סין היוותה גורם מרכזי שהוסיף לתמוך את מחירי התירס, כאשר הנתונים בחודשים האחרונים הצביעו על עליה בפעילות במגזר ההסעדה הסיני. במקביל, חששות ממזג אוויר גשום שיעכב את עונת הזריעה בארה"ב התבדו, וקצב הזריעה בארה"ב הינו גבוה. תפוקת אתנול נמוכה יחסית בארה"ב על רקע מלאים גבוהים אשר הצטברו מתחילת השנה הכבידה על ביקושי התירס, על אף העליה בביקושי הבנזין בארה"ב אשר אופייניים לעונת הנהיגה. הספקולנטים שעל פי ההערכות נמצאים בשורט של כ 70 אלף חוזים (חריג לתקופת הזריעה) נראים כגורם שהקפיץ את המחיר בשבוע שעבר, על רקע החשש ממזג אוויר יבש וחם בשבוע הקרוב כמו גם פגיעה מאוחרת יותר ביבול על רקע החשש מ"אל ניניו".

החיטה נסגרה ב 819 סנט לבושל, כאשר היבולים הגדולים ברחבי העולם הם אלו שנותנים את הטון. בתחילת החודש מחירי החיטה טיפסו עקב החששות מאי-חידוש הסכם התבואות, עם פרסום ההודעות על חידוש ההסכם, מחירי החיטה מחקו יותר מחצי מהעליות שלהם מתחילת החודש. חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב 616 סנט לבושל , שפל של שנה וחצי ופער היסטורי מחיטת קנזס לתקופה זו. חיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב 228 יורו לטון, כאשר נשמעות טענות בצרפת שעלות הייצור גבוהה מעלות זו (הערכות של כ 250 יורו לטון). יצוא החיטה הרוסי באפריל עמד על 4.2 מיליון טון, זהה לנפחים שיוצאו מרוסיה במהלך חודש מרץ, וכמעט פי 2 מנפחי שנה שעברה. רוסיה שומרת על נפחי יצוא גבוהים וחריגים השנה, מה שממשיך לדחוק כלפי מטה את מחירי החיטה. הערכות האנליסטים ליבול החיטה הקרוב של רוסיה עומדים על כ-86.8 מיליון טון. במקביל, קנדה צפויה לזרוע את שטח החיטה הגדול ביותר שנזרע משנת 2001 (26.97 אייקר) כך שהשוק מוסיף ליהנות מהיצע גדול על הנייר. סיכון אשר עשוי להתממש במחצית השניה של השנה בסבירות גבוהה (וכמעט וודאית)  הוא אל-ניניו, אשר עשוי לפגוע ביבולי החיטה בהודו ואוסטרליה. בטווח קצר החיטה פחות מושפעת מהיובש בארה"ב אבל עשויה לקבל רוח גבית מהתירס.  הספקולנטים בהימור עליות קל בחיטת קנזס, אשר עומד על כ-5000 חוזים. בחיטת שיקגו הספקולנטים נמצאים בהימור חד יחסית לירידה, אשר עומד על כ-93 אלף חוזים.

הסויה נסגרה ב-1337 סנט לבושל בשבוע שעבר ועל אף קפיצה שבועית של 2.5% היא עדיין במחירי טרום המלחמה, כאשר ביקושי סין אינם נותנים רוח גבית למחיר. יבוא הסויה של סין בחודש אפריל הצביע על ירידה של 10% ביחס לשנה שעברה ומשרד החקלאות הסיני פרסם הערכה כי יבוא הסויה השנה יסתכם ב-94.22MT   בלבד.  העיניים נשואות אל עבר היבול האמריקאי אשר מתקדם בקצב מהיר יחסית. מזג האוויר באזורי הגידול צפוי להיות יבש השבוע ויתכנו תנאי שרב. כוספת הסויה נסחרת ב- 402$ לטון כאשר גם היא ירדה באופן חד ממחירי השיא שנרשמו במרץ. שמן הסויה נסחר ב 48.8 סנט לגלון,  כאשר נרשמת בחודשים האחרונים מגמה מעניינת בשוק השמנים הירוקים בארה"ב. השימוש בדיזל מתחדש אשר מופק משמן סויה עלה במהלך החודשים האחרונים על השימוש בביו דיזל, אשר מופק גם הוא ברובו משמן סויה. ההבדל ביניהם נעוץ בתהליך הכימי אשר משמש להפקתו, והדיזל המתחדש מהווה תחליף “stand-alone” לדיזל, בניגוד לביודיזל אשר נמהל בתערובת הדיזל הקיימת. הרחבת השימוש בשמנים הירוקים נעשית בצל צעדי מדיניות אשר נועדו לתמרץ את השימוש בהם, כשמספר מדינות בארה"ב שוקלות להחיל אותו. בשלב הנוכחי השוק הגדול ביותר הינו מדינת קליפורניה. מחיר שמן הדקל  מדשדשים בחודשים האחרונים ועומדים על  3540 רינגט. מחירי השמנים הצמחיים באופן כללי נמצאים בירידה בחודשים האחרונים בצל אספקת זרעי שמנים גבוהה ברחבי העולם (סויה, קנולה וחמניות) והידיעות על העליה הצפויה בצריכת השמנים הצמחיים בתעשיית הדלקים לא מספקת בשלב זה על מנת לשנות את מצב השוק. הספקולנטים בהימור גדול על עליות בכוספה של כ 106 אלף חוזים לעומת שורט (הימור על ירידות) של כ 40 אלף חוזים בשמן הסויה וכ 11 אלף חוזים בפולים.

לסיכום:

מגמת הירידה בגרעינים נשברה השבוע על רקע "מסחר מזג אוויר." האמריקאים צפויים לפתוח את שבוע המסחר היום בלילה (3 לפנות בוקר שעון ישראל), כאשר המודלים ממשיכים להצביע על מזג אוויר חם יבש כשברקע החרפת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, עם מתקפת מל"טים על קייב ופגיעה בנמל אודסה. בטווח קצר השוק צפוי להוסיף פרמיית סיכון מסוימת, בעיקר על רקע העובדה שהספקולנטים נמצאים בשורט. המיקוד עובר למזג האוויר בתקופה זו, כאשר בעוד כחודש בסוף יוני, נקבל את דו"ח הזריעה שייתן תמונה ברורה יותר באשר לזריעה בפועל וגודל היבול הצפוי. שיא מחירי הגרעינים שנקבע בשנה שעברה לא צפוי לחזור בקרוב, אך מי שציפה שהמחירים יחזרו לרמות טרום המלחמה צפוי להתאכזב על רקע עלויות הגידול ,האנרגיה ,המימון, הדשנים וכוח אדם. בהיעדר אירועים גיאופוליטיים חיצוניים ובהיעדר אירועי מזג אוויר חריגים  השוק צפוי להמשיך במגמת הירידה בהמשך השנה, אך לעת עתה פרמיית הסיכון לעליות בטווח קצר שרירה וקיימת.

נהלו סיכונים בחוכמה!

*** מוזמנים להאזין לערוץ הפודקאסט שלנו "מספקים את הסחורה" *** 

הפרק הראשון "יוקר המחיה – מי אשם? " כבר שם.

בפרקים הבאים, שיעלו בקרוב מאוד, נדבר על "הקשר בין טסלה לסוכר ותירס" ונלמד על שוק הקקאו " האם השוקולד יהיה מוצר לעשירים בלבד בעוד עשור?"   

זמין ב SPOTIFY , APPLE  ובפודקאסט ישראל. 

https://open.spotify.com/show/5tmwxKZHDhH7YMETtrCVIJ?si=wEHRCCkXQr23kQh4yi3ITg

https://פודקאסט.ישראל/podcast/podcast/יוקר-המחיה-בישראל-מי-אשם/

בברכה
עדי