עדכון קצר שוק התבואות – 27.06 חודש יוני "שחור" בשווקים עם ירידות חדות ותנודות שמגיעות גם לשוק הסחורות, האם צפויה צפירת הרגעה לאינפלציה?

    מחבר:
  • עדי פנחס

חששות ממיתון עולמי והתגברות האינפלציה בעולם ממשיכים להכביד על השווקים הגלובליים

מדדי המניות בארה"ב מציינים את המחצית הגרועה ביותר לפחות מאז 1970 (יש עוד ארבעה ימי מסחר), כשמדד ה P&S עם ירידה של כ 18% מתחילתת השנה והנאסד"ק מאבד למעלה מ25% מערכו. הדולר בשיא של קרוב לשנתיים מול סל המטבעות העולמי. בעיות שרשרת האספקה עדיין מכבידות על המפעלים ומתגלגלות לצרכנים. המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, אחת הסיבות לפגיעה בסדר העולמי ובכלכלה נכנסה לפני מספר ימים לחודשה החמישי.  האינפלציה בארה"ב בשיא חדש של 41 שנה ועומדת על 8.6% הפדרל ריזרב הגיב בהעלאה חדה של 0.75 בריבית העלייה החדה ביותר מאז 94.

הירידות החדות בשוקי המניות, מטבעות הקריפטו ואגרות החוב הגיעו גם לסחורות החודש, כאשר מדדי הסחורות המרכזיים עם ירידות של למעלה מ 5% כחלק מהחשש למיתון ובריחה של ספקולנטים מהשווקים באופן גורף, במקרה של הסחורות גם מימוש רווחים לפני סוף הרבעון.

דיווחים הבוקר שהרוסים ככל הנראה מגיעים לחדלות פרעון על תשלום של כ100 מיליון דולר לראשונה מזה 100 שנה, מעוררים אף הם חששות בשווקים אם כי רוסיה טוענת שהעניין הוא "טכני" בלבד והתעקשות המערב לחסום תשלוני רובל היא מה שיצר את הבעיה מלכתחילה.

הקורנה מרימה גם בארץ וגם בעולם עם תחושה של גל שישי. מנכ"ל פייזר המבקר בימים אלה בארץ הודיע שעדכון חיסון לאומיקרון נמצא כיעיל מאוד ויצא לשוק בקרוב.

הנפט איבד מתחילת החודש כ 6% מערכו ונסחר הבוקר ב107.50$ לחבית . הירידות החדות שהחלו דווקא מכיוון המתכות התעשייתיות (נחושת עם 16% ירידה מתחילת השנה) הגיעו גם לשוק הגרעינים, כאשר החיטה, אחת הסחורות המזוהות עם המלחמה יותר מכל איבדה מתחילת החודש כ 15% מערכה, התירס איבד כ 2% (ביבול החדש ירד בכ 8%) . הסויה עם ירידות של כ 5%שמן הסויה איבד כ 11% וכוספת הסויה עלתה בכ 5% לאחר שירדה בחדות חודש שעבר.

 שוק התבואות ממשיך באופן ככלי את המגמה מאמצע מאי ונסוג ממחירי השיא בשיעורים דו ספרתיים. יחד עם זאת על אף ירידת מחירים מסויימת שמורגשת לאחרונה גם בארץ, בעיות שרשרת האספקה והפרמיות הגבוהות מעל מחירי הבורסה, עדיין שומרים על רמות מחירים גבוהות ולא יורדים באותה מהירות שהמחירים בבורסה יורדים.

ביום חמישי הקרוב ב 19:00 שעון ישראל יפרסם ה USDA  את דו"ח הזריעה והמלאים הרבעוניים, מהדו"חות החשובים של השנה שמקבל משנה תוקף לאור המחסור העולמי וחוסר הוודאות מכיוון הים השחור. ההערכות המוקדמות די דומות לדו"ח כוונות הזריעה של מרץ, כאשר ממוצע ההערכות עומד על 89.86 מיליון אייקרים לתירס (89.49 בדו"ח מרץ) לעומת 94.36 שנה שעברה. כלומר התירס מאבד 4.5 מיליון אייקר השנה לטובת הסויה שעולה מ87.19 מיליון אייקר שנה שעברה ל90.45 מיליון (90.96 בדו"ח של מרץ). שטחי החיטה על פי ההערכות עומדים על 47 מיליון (47.35 במרץ) ו46.7 בשנה שעברה. מלאי הסויה והתירס צפויים להיות גבוהים מהשנה שעברה בתקופה זו לעומת ירידה של כ25% במלאי החיטה לעומת 2021.

הפתעות בדו"ח יכולות לייצר תנודות חדות מאוד (לאחד הכיוונים) במהלך יום המסחר האחרון של החציון הראשון, מה גם שהאמריקאים ייצאו למחרת לחופשת הרביעי ביולי, יום העצמאות והמסחר יתחדש בשלישי.

סוחרי הגרעינים מתרכזים בשלב זה בהתאמות לדו"ח הזריעה וניסיון להבין איזו כמות בכל זאת תצא מהים השחור לשוק העולמי. תורכיה בנסיונות תיווך נמשכים בעניין זה. מעבר לזה נכנסים לתקופת "מסחר מזג אוויר" בתקופה קריטית לגידולים. התחזית האחרונה מראה מזג אוויר שיכול להטיב עם גידולי התירס במהלך יולי, כאשר התחזית פחות אופטימית לגידולי הסויה והחיטה.

בסיורי שטל במהלך הסופ"ש נצפו גידולי התירס במצב טוב מאוד, כאשר המצב פחות טוב בסויה והחיטה. על רקע זה עם תחילת השבוע התירס ממשיך בירידות החדות של השבוע שעבר ויורד בכ7 סנט לרמות 743 סנט לבושל (670 בחוזה ספטמבר). החיטה חוזרת הבוקר לעלות ב8 סנט והיא נסחרת ב1000 סנט לבושל , הסויה גם עולה לרמות 1622כשכוספת סויה עולה ב 7$ לרמת 440$ (415 אוגוסט). שמן הסויה כמעט ללא שינוי נסחר ב 70 סנט לגלון.

חוסר הוודאות המתמשך מתגלגל גם לשוק הפיזי כאשר צרכנים סופיים מתקשים לקבל הצעות מחיר לתקופה שעולה על שלושה או ארבעה חודשים קדימה, מה שמקשה מאוד על התכנון.  קשה לראות בשלב זה מתי יתבהר הערפל, אך אין ספק שהשוק "השיל" חלק גדול מ"פרמיית המלחמה" שהצמיד למחירים בתחילת הדרך.

לסיכום:

שנת 2022 מספקת כותרות היסטוריות במהלך חציה הראשון גם בנושאים הכלכליים ובעיקר בנושאים הגיאופוליטיים וככל הנראה תמשיך לספק כאלה גם בחציה השני. חוסר הוודאות והתנודות ימשיכו ללוות אותנו גם לתוך 2023 כפי שמתפתחים האירועים.

בשוק התבואות הדו"ח ביום חמישי עשוי לתת את הטון להמשך הקיץ, כאשר מזג האוויר יהיה אחר כך במוקד שכן העולם לא יכול לסבול שחיקה ביבול האמריקאי.  הירידות החדות צפויות למשוך משתמשים סופיים להתכסות רחוקה יותר. הספקולנטים שחתכו קרוב לחצי באחזקות שלהם בשוק הגרעינים צפויים לחזור להשתתף בשוק ביתר שאת במהלך חודשי הקיץ, בהיעדר אלטרנטיבות ראויות להגנה מאינפלציה בשלב זה.

לא ניתן לקבוע נחרצות ששוק הסחורות ראה עדיין את השיא, חלק גדול מהסיבות שהובילו אותנו למחירי שיא השנה עדיין איתנו ולצערינו כאן כנראה להישאר בטווח הנראה לעין מה גם שנלא בטוח שהעלאות הריבית בארה"ב ובעולם, אכן יצליחו לצנן את האינפלציה בקצב בו מצפים הבנקים המרכזיים.

נמשיך לעקוב מקרוב ולעדכן.

ביום חמישי נוציא עדכון לאחר פרסום הדו"ח של ה USDA

בשבוע הבא נוציא דו"ח לסיכום הרבעון והחציון הראשון של 2022 ומבט להמשך.