עידכון שוק התבואות 25.06.23 – זינוק חד במחירים על רקע מזג האוויר, דו"ח חשוב בשבוע הבא ומה מדד S&P 493 יכול לרמז על השוק האמריקאי

    מחבר:
  • עדי פנחס

מחירי התבואות זינקו אתמול בחדות ומשלימים זינוק מחירים חד מתחילת החודש, על רקע התפתחות בצורת בארה"ב וירידה חדה באיכות היבול. 

חוזי היבול החדש בתירס )דצמבר( הגיעו אתמול לרמת 630 סנט לבושל כ 100 סנט (40$ לטון) יותר ממחירם אך לפני שבועיים. מגמת הירידה במחירי התירס אשר ליוותה אותנו מתחילת השנה ועד חודש מאי הושפעה רבות מהצפי ליבול חסר תקדים בארה"ב. תנאי מזג האוויר הנוכחיים מרחיקים לחלוטין את ההיתכנות ליבול בסדר גודל שהוערך.  מחירי החיטה, שנגעו בסוף אפריל בשפל מחירים של טרום המלחמה הספיקו לעלות מאז בכ 18% תוך כדי תנודתיות גבוהה מאוד. השפעות 'אל ניניו' מחלחלות לתוך השוק, במקביל לחוסר ודאות מתמשך בנוגע להסכם התבואות. פולי הסויה משלימים עליה של 16%  מתחילת החודש, לשיא של שלושה חודשים, כאשר כוספת הסויה עולה ב10% מתחילת החודש ושמן הסויה רושם עליה של 20% וזאת על אף ירידה חדה אתמול במחירו (לימיט דאון), לאחר עדכון כלפי מטה של מכסות הדלקים הירוקים ב2024 ו2025 של ה-EPA שלמעשה צפוי להוריד ביקושים לשמן. במקביל מתחילות להתעורר ספקות גם בנוגע לאיכות יבול הסויה בארה"ב.

במאקרו, הפדרל ריזרב הקפיא את העלאות הריבית בארה"ב לראשונה מזה עשרה מפגשים, לאחר שהאינפלציה ירדה בשיעור גבוה מהצפוי, יחד עם זאת החשש שהיא תרים ראש מחדש קיים, כשם שהתאכזבו לגלות השבוע בבריטניה. נושא המשך העלאות הריבית בארה"ב, נמצא במחלוקת בין חברי הפד והנגיד יגיב בסופו של דבר בהתאם להתפתחויות בשוק. סימני המיתון באירופה שמקבלים תיקוף רישמי בנתונים, ישפיעו על מקבלי ההחלטות שם בהמשך אך גם מהווים איתות לשאר העולם. מדדי המניות בארה"ב ממשיכים להיסחר באנומליה שמלווה אותם מתחילת השנה, כאשר הדאו ג'ונס עלה ב 2.5% מתחילת השנה לעומת ה 500 P&S שהוסיף כ 16% והנאסד"ק עם עליה של 30%! אז המשקיעים אופטימיים? לא ממש. העליות ממוקדות במניות הקשורות לתחום ה AI ויש חשש שמתפתחת בועה חדשה. כחלק מטענות האנליסטים על האופוריה הלא מוצדקת, ה 500 P&S קיבל  לאחרונה מדד השוואה חדש שנקרא מדד 493 P&S כלומר מורידים מהמדד את 7 המניות המובילות מבחינת גודל שוק: אפל, מיקרוסופט , אלפאבט(גוגל), אמזון, אנבידיה, מטא (פייסבוק) וטסלה. במקרה זה הביצועים שלו צונחים בצורה דרמטית עד כדי אחוזים בודדים, מכיוון ששבע המניות הללו הניבו תשואה של 87% בממוצע מתחילת השנה ולא בהכרח בצדק. ימים יגידו.

הנפט נסחר הבוקר ב72.30$ , לאחר שחשש לכניסה של הוריקן למפרץ מקסיקו הוסיף פרמיית סיכון (15% מתפוקת הנפט בארה"ב מצויה במפרץ, וכמחצית מיכולת זיקוק הנפט של ארה"ב מצויה בקרבתו). חבית מסוג ברנט נסחרת ב76$. מאוחר יותר היום נקבל תמונת מצב מלאים בארה"ב.

התירס נסחר הבוקר ב- 665 סנט לבושל ולוקח למעשה אתנחתא קלה לאחר העליות החדות. ע"פ דו"ח האיכויות שפורסם השבוע, רק כ-55% מהיבול הינו באיכות גבוהה עד מצוינת, ירידה של 6% בשבוע, שהיא חדה יותר מהערכות אנליסטים ומתחת לממוצע הרב-שנתי. למעשה, דירוג האיכויות הנוכחי הינו הנמוך ביותר מאז 2012 לחודש יוני וזאת על רקע בצורות אשר פוגעות ביבולים. בצד הביקושים, צריכת האתנול בארה"ב עומדת על 3% מתחת לשנה שעברה, ותקנות ה-EPA החדשות שפורסמו לאחרונה מעידות על כך שלא צפוי גידול במכסות הפקת האתנול עבור השנתיים הקרובות. מצב היבולים הנוכחי יעמיד את התנובה הממוצעת לאייקר על 174, ע"פ חלק מהאנליסטים, הרבה מתחת ל 181.5 בדו"ח האחרון של ה USDA. היובש צפוי לפגוע באיכויות בהמשך ולהוריד את התנובה אף מתחת ל 170. דו"ח פוזיציות הספקולנטים האחרון מראה כי הספקולנטים הפכו את פוזיציית השורט שלהם ועומדים נכון להיום על פוזיציית לונג בסך 2,100 חוזים על התירס, ביחס לפוזיציית שורט של  44,500 חוזים בשבוע שלפניו.

החיטה נסחרת הבוקר ב 867 סנט לבושל, כאשר החשש מאל-ניניו מתווסף לפרמיית הסיכון הגיאופוליטי אשר מלווה את הסחורה מזה חודשים. דו"ח האיכויות בחיטה הצביע על 38% במצב טוב עד מצויין בהתאם להערכות לעומת צניחה מ60% ל 51% בקטגוריה זו בחיטת האביב. נראה שהתנובה בחיטה תהיה מעט גבוהה ממה שהעריך ה USDA בדו"ח האחרון (47.9 לעומת 47.6).  אוסטרליה חתכה לאחרונה את הערכותיה ליבול החיטה בכ-34%, כאמור, אוסטרליה מהווה אזור 'מועד לפורענות' בתקופת אל-ניניו עקב הסיכון לגלי חום קיצוניים. במקביל, רוסיה מוסיפה להצהיר לאחרונה כי היא עשויה לפרוש מהסכם התבואות אשר צפוי לפוג ב-17 ביולי עקב חוסר שביעות רצון מתנאי המתווה. חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב727 סנט לבושל , ורושמת עליה של 114 סנט מתחילת החודש לשיא של 4 חודשים. חיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב 247 יורו לטון, כאשר נשמעות טענות בצרפת שעלות הייצור גבוהה מעלות זו (הערכות של כ 250 יורו לטון). על אף נפחי היצוא הגדולים מרוסיה, ההחלטה להטיל מחיר מינימום של 240$ לטון (FOB) על חיטה המיוצאת מרוסיה, מוסיפה תמיכה נוספת למחירים בנוסף לסיכוני מזג האוויר והרוח הגבית שהחיטה מקבלת מהתירס. סין צפויה לעקוף את מצרים השנה בתור יבואנית החיטה הגדולה ביותר בעולם, זאת על רקע גשמים אשר פקדו את אזורי גידול החיטה בסין והובילו לפגיעה ביבולים והסטתם לטובת מספוא. סין הגבירה את יבוא החיטה שלה בחודשים הצפויים וצפויה לדבוק במגמה זו גם במהלך שנת 2024. עם זאת, הערכות האנליסטים ליבול החיטה הקרוב של רוסיה נותרו גבוהות, כאשר ה-USDA מעריך את היבול בכ-81.6 מיליון טון, נמוך ב-5 מיליון טון מההערכות השיא אותם ציינו הרשויות ברוסיה. במקביל, קנדה צפויה לזרוע את שטח החיטה הגדול ביותר שנזרע משנת 2001 (26.97 אייקר) כך שהשוק צפוי ליהנות מהיצע גדול על הנייר.  הספקולנטים צימצמו את פוזיציית הלונג שלהם בחיטת קנזס, אשר עומדת על כ-3000  חוזים. בחיטת שיקגו הספקולנטים  הגדילו במעט את פוזיציית השורט, אשר עומדת על כ-113,000 חוזים.

הסויה חצתה אתמול את רף ה 1500 סנט לבושל לראשונה מאז מרץ ונסחרת הבוקר  ב-1510 סנט לבושל ומשלימה עליה של למעלה מ 200 סנט בחודש יוני. יבוא הסויה של סין מברזיל זינק ב-40% ביחס לשנה שעברה בחודש מאי האחרון, לצד ירידה של 46% מהיבוא שלה מארה"ב.  איכות הסויה בדירוג טוב עד מצויין ירדה בחדות השבוע ל  54% למעשה הדירוג הנמוך ביותר לשבוע זה מאז 2002. היבול האמריקאי  נתון לסיכוני מזג האוויר וכבר נערכות השוואות להרס היבולים של 2012. חודש יוני הינו היבש ביותר מאז שנות ה-90' באיזורי הגידול  וצפוי להמשיך במגמה זו. כוספת הסויה נסחרת ב 433$ הבוקר לאחר שאתמול חצתה את רף ה 440$ שמן הסויה נסחר ב 55 סנט עליה של כ 20% מתחילת החודש אף על פי שאתמול ירד ב 3 סנט (לימיט דאון). מחירי השמנים הצמחיים היו במגמת עליה בתחילת החודש מתוך ציפיה כי ה-EPA ירחיב משמעותית את מכסות שילוב הדלקים הירוקים, לאור פעילות לוביסטים ענפה בתחום. פרסום הנתונים העדכניים העיב על הציפיות והובילה לירידה חדה במחירי השמנים. הספקולנטים סגרו פוזיציות שורט משמעותיות גם בסויה, כאשר הם עברו מפוזיציית שורט של 18,000 חוזים בשמן סויה ל-8,700 לונג, ומפוזיציית שורט של 14,000 חוזים בפולים לפוזיציית לונג של 47,900 חוזים. בכוספה, הספקולנטים צימצמו במעט את פוזיציית הלונג שלהם שעומדת על כ-60,000 חוזים.

לסיכום:

יומו הראשון של הקיץ שהחל אתמול, הביא איתו עליות רוחביות חדות מאוד במחירי התבואות. צפוי "קיץ חם" תרתי משמע. בסקירה של תחילת הרבעון, ציינתי את התנודתיות הרבה שצפויה בשוק ופרמיית מזג האוויר. בסקירה האחרונה בתחילת יוני, דיברתי על פרמיית הסיכון כלפי מעלה בטווח הקצר, שלמעשה הגיעה אלינו ביתר שאת והחזירה אותנו כמה חודשים אחורה. גם במצב העניינים הנוכחי, היובש והפגיעה ביבול, עדיין תמונת ההיצע והביקוש אינה בגדר קטסטרופה. במילים אחרות, השוק מתמחר פגיעה נוספת ומשמעותית ליבולים בהמשך (דבר שלא ניתן לשלול באופן מלא) .

בשבוע הבא ביום שישי, יומו האחרון של החודש והרבעון יתפרסם דו"ח שטחי הזריעה בארה"ב, שהוא מהחשובים של השנה אם לא החשוב ביניהם והוא ייתן את הטון להמשך הקיץ ועשוי להוסיף שמן למדורה. פחות משבועיים לתוך יולי נקבל הערכה מחודשת של ה USDA  לתנובה לדונם והערכת יבול בארה"ב ובעולם, על רקע הפגיעה האחרונה והמתמשכת באיכות היבולים. כך ששטף נתונים ואירועים לפנינו שיקבעו רבות להמשך ולכן גם רכבת ההרים במחירים צפויה להימשך.

ממליץ "לא לשחק באש" ולנסות לנחש לאן השוק הולך ואיפה השיא או התחתית. שטף הנתונים והשינויים בתקופה זו, אינו מאפשר תחזית בטווח קצר ולכן ניהול הסיכונים צריך להיות הדוק.

מנטליות "השוק נמוך אבל הוא יירד עוד" מובילה בדרך כלל לקניה במחירי שיא. מצד שני ישיבה על מלאי גדול במחירים גבוהים מתוך אמונה שהשוק ימשיך לעלות או יישאר גבוה, גם כן הובילה רבים להפסדים. אסטרטגיה טובה מייתרת את הצורך לנחש, אלא רק מכתיבה מידי פעם שינויים טקטיים. אנחנו כאן כדי להמשיך ולסייע בעניין.