סקירת שוק התבואות 23.7 – הסלמה בים השחור וחזרתה של הבצורת בארה"ב, לאן פנינו מועדות?

    מחבר:
  • גיא אלפאי

השבוע האחרון אופיין בעליית מחירים בשוק התבואות, על אף הבשורות הדוביות שסיפק דוח ההיצע והביקוש החודשי של משרד החקלאות האמריקאי אשר פורסם ברביעי האחרון (12.07) והפתיע את השוק בהערכות היבולים

הערכות יבול בארה"ב הפתיעו מעט כלפי מעלה, ומוערכות ב-177.5 בושל לאיקר. מדובר בנתון מפתיע לאור תנאי הבצורת ששררו בארה"ב לאורך החודשים האחרונים. נתוני היבול המרשימים בשילוב שטחי הזריעה הגדולים צפויים להביא את יחס המלאי לשימוש ל-15.6% במידה וההערכות יתממשו. מדובר בנתון הגבוה ביותר מאז 2005/06. על אף המספרים הגדולים שמפרסם דו"ח ההיצע והביקוש, ניכר שהשוק אינו משתכנע לחלוטין באשר לנתונים, ובשבוע האחרון התירס עולה ב-33 סנט לבושל ועומד כעת על  539סנט לבושל (חוזה ספטמבר 23'), בהשראת מזג האוויר בארה"ב והאירועים מגזרת הים השחור. בגזרת הסויה, הנתונים מצביעים על שטחי זריעה קטנים מהערכות האנליסטים, אך תמונת המלאים ומצב היבולים מציגים מגמה אופטימית בשלב הנוכחי.

בבחינת נתוני המאקרו, נתוני מדד המחירים לצרכן בארה"ב, אשר פורסמו ברביעי האחרון (12.07), הצביעו על נסיגתה של האינפלציה. האינפלציה בארה"ב לחודש יוני עומדת על 3% בלבד, מתחת לתחזיות שעמדו על 3.1%. אולם, הנתון המשמעותי ביותר הינו מדד שירותי הליבה ללא דיור, אשר הראה סוף לכל סף סימנים של ירידה משיעור של 4.6% לשיעור של 4% בלבד. מדובר על איתות ראשון לכך שמדיניות הפדרל ריזרב אכן עובדת ומחלחלת אל שוק התעסוקה. מיד עם פרסום נתוני האינפלציה נצפתה תגובה משמעותית בשווקי האג"ח, הממחישה את ציפיות המשקיעים לסיומו המתקרב של סבב העלאות הריבית, וכתוצאה מכך היחלשות במדד הדולר אשר ירד כ-2.5% במהלך השבועיים האחרונים. יש לציין כי עדיין צפויה העלאת ריבית ב-26 ליולי, לאור הנתונים האחרונים הסבירות להחלטת ריבית נוספת השנה פחתה באופן משמעותי.

על רקע נתוני המאקרו האופטימיים מכיוון ארה"ב והפחתת הציפיות באשר להעלאות ריבית נוספות, מדדי המניות מגיבים בעליות, עם מדד הדאו ג'ונס שרושם עלייה של -6.62%  מתחילת השנה, ה-S&P500 רושם עלייה של 19% מתחילת השנה והנאסד"ק שזינק ב-%36 מתחילת השנה. כאמור, מרבית העליה במדדי המניות מיוחסות לשבעת ענקיות הטכנולוגיה, כאשר בשלב הנוכחי מרבית המדד נשאר מאחור.

הנפט נסחר הערב ב-75.06$. מחירי הנפט אשר זינקו בשבועיים האחרונים בכ-8.5%, מסמנים כי ההפחתה בתפוקה של OPEC נותנת את אותותיה. שינוי הסנטימנט בשוק האנרגיה הושפע בין היתר מהביקושים אשר נותרו חזקים יחסית ומנתונים המצביעים על ירידה במלאים בארה"ב, באיחוד האמירויות ואף במלאי הנפט המאוחסן במכליות בלב ("Oil on Water"), כאשר ביקושי הנפט מסין מפתיעים לחיוב על אף החולשה הכלכלית אשר נשקפת מהמגזר התעשייתי שלה. בשלב זה לא ברור אם ומתי הסעודים יחזירו את אספקת הנפט שהופחתה, ובשבועות הקרובים ההשפעה של ההפחתה הנוספת על סך מיליון חביות שהוכרזה בתחילת יולי תורגש בשוק הפיזי – זמן המסע הימי מערב הסעודית עומד על כ-23 ימים, ועל כן ניתן להעריך שנראה את ההשפעה בדוח"ות השבועיים של משרד האנרגיה האמריקאי במהלך השבועיים הקרובים, כפי שראינו את השפעת הפחתת התפוקה הקודמת בעיכוב של מספר שבועות. החל מחודש אוגוסט, רוסיה צפויה להפחית כ-500,000 חביות נפט נוספות ממכסת היצוא שלה. מצד שני, סביר להניח כי הסינים יפחיתו את ביקושי הנפט שלהם בחודשים הקרובים לאור העובדה כי הם צברו מלאים גדולים יחסית בחודשים האחרונים וניצלו את מחירי הנפט הנמוכים על מנת להתכסות, מה שמסביר את הביקושים הגבוהים והחריגים מצד סין.

ממשלת רוסיה הודיעה כי לא תחדש את הסכם התבואות, כאשר לטענתה המערב לא עמד בחלקו בהסכם במשך מספר חודשים. ביום פקיעת ההסכם, הצבא האוקראיני תקף את גשר קרץ' אשר מחבר בין רוסיה לחצי האי קרים, הגורמים הללו הובילו ככל הנראה להסלמה אשר אנו עדים לה בימים האחרונים בגזרת הים השחור, כאשר הצבא הרוסי הפציץ את נמל אודסה ונמל ניקולאייב. ההפצצות בנמל אודסה ממשיכות בימים האחרונים כאשר על פי מספר דיווחים, הופצצה תשתית חיונית ואף מתקני אחסון תבואות.

התירס נסחר הערב ב-539 סנט לבושל, לאחר שנתוני מזג האוויר לשבוע הקרוב בארה"ב מבשרים על שובה של הבצורת. התנודתיות הקיצונית אשר מאפיינת את מחירי התירס נובעת מצפי ליבול שובר שיאים 'על הנייר' כנגד סיכונים מוחשיים לפגיעה משמעותית ביבול התירס. נציין שעל אף הסיכונים, אנחנו עדיין צופים שיפור בתמונת המלאים הפיזיים גם בתרחיש שבו היבול ייפגע משמעותית (170 בושל לאייקר יובילו ליחס מלאי לשימוש של כ-11%). מנגד, התזמון של סיום הסכם התבואות מייצר בעיות משמעותיות עבור יצוא התירס של אוקראינה אשר מגיע לשיאו בחודשים ספטמבר ואוקטובר. במידה והסכם התבואות לא יחודש, אנו עשויים לראות שיבושים באספקת התירס של היצואן השלישי בגודלו בעולם. הספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט שלהם שבוע שעבר בכ-44,843 חוזים ואופציות, מה שככל הנראה תידלק במידה מסוימת את העליה החדה אותה ראינו בימים האחרונים.

החיטה נסחרת הערב ב-868 סנט לבושל, כאשר הפסקת הסכם התבואות הובילה אתמול לזינוק חד במחירי החיטה, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-728, לאחר שרשמה זינוק של 41 סנט ביום מסחר אחד, וחיטת מטיף נסחרת ב-254 סנט לבושל, לאחר שגם היא זינקה ב-10 סנט במהלך יום המסחר האחרון. החשש, בדומה לתירס, הוא שהסכם התבואות לא יחודש עד עונת הקציר ויצוא החיטה של אוקראינה אשר חלה באוגוסט עד אוקטובר. אוקראינה מייצאת מעל 3 מיליון טון בחודש בממוצע במהלך עונת הקציר שלה ועל כן במידה וההסכם לא יחודש כסדרו, אנו צופים שיבוש מסוים באספקת החיטה. עם זאת, בניגוד לתירס, השחקן המשמעותי בחיטה הוא דווקא רוסיה ועל כן חוסר הוודאות נשקף בעיקר מצעדים פוטנציאליים שיינקטו על ידי המערב כתגובה ליציאה מהסכם התבואות. להערכתנו הסבירות לכך מוערכת כנמוכה מאוד, עקב העבודה כי החיטה הרוסית הינה קריטית לביטחון התזונתי בעולם. עם זאת, ההתחממות בזירה מקפיצה את פרמיות הביטוח לאוניות המפליגות בגזרה ועלולות לייקר משמעותית את מחירי החיטה המגיעה מאיזור זה, במיוחד על רקע הצהרת רוסיה כי תתייחס לכל כלי שייט הנכנס ויוצא מנמלי רוסיה בתור כלי שייט עוין. בשעות האחרונות אוקראינה השיבה באותה מטבע והצהירה כי החלק ממחר, היא תתייחס לכלי שייט המפליגים לנמלי רוסיה בים השחור ככלי שיט "הנושאים מטען צבאי, על כל הסיכונים הנשקפים מכך" ובכך הסיכון להסלמה בים השחור גובר באופן משמעותי. הספקולנטים הגדילו במעט את פוזיציית הלונג שלהם בחיטת קנזס ב-825 חוזים, והיא עומדת כעת על 14,585 חוזים ואופציות. בחיטת שיקגו, אנחנו ממשיכים לראות סגירה הדרגתית של פוזיציית השורט אשר עומדת על 52,128 חוזים ואופציות בשורט, לאחר שצומצמה ב-1,878 חוזים ואופציות.

הסויה נסחרת ב-1492 סנט לבושל, כאשר יבולי הסויה בארה"ב מוערכים ב-52 בושל לאיקר, מעל צפי האנליסטים. מלאי הסויה בארה"ב היה גבוה במעט מהערכות האנליסטים, ואילו המלאי העולמי תאם את ההערכות. נימת הדוח הביאה את הסויה לרדת ב-32 סנט לבושל ביום פרסומו. חודש אוגוסט הינו קריטי במיוחד עבור יבול הסויה עקב שלב צמיחת הפולים (Pod Development) אשר מתרכז בחודש זה, ומשפיע באופן ניכר על היבול הסופי ליחידת שטח. ניתן לצפות לתנודתיות גבוהה במחירי הסויה במהלך אוגוסט לאור תנאי הבצורת בארה"ב, כאשר הטמפרטורה האידאלית עבור פולי הסויה במהלך השלב הקריטי הינה בין 21 ל-29 מעלות צלזיוס.  כוספת הסויה נסחרת ב- 442 דולר לטון ושמן הסויה נסחר ב67 סנט לגלון. מחירי השמן נעים בטווח במהלך חודש יולי לאחר העליות החדות של החודש הקודם. שמן הדקל סגר את הפער מול שמן הסויה ונסחר ב-4,001 רינגיט, כאשר גם בפער בין שמן הקנולה לשמן הסויה הצטצמם במהלך השבועות האחרונים. השמנים הצמחיים נוטים להיסחר בקורלציה גבוהה מאוד, כאשר הפער שנפתח בשבועות האחרונים נסגר. פוזיציית הלונג של הספקולנטים בסויה צומצמה ב-6,394 חוזים ואופציות, כעת היא עומדת על 82,748 חוזים ואופציות. בכוספה נרשמה עליה קלה על סך 1,378 חוזים ואופציות, כאשר הפוזיציה עומדת על 54,199 חוזים ואופציות.

לסיכום, פרמיית מזג האוויר מוסיפה לייצר תנודתיות גבוהה במחירי התבואות, מתלווה אליה גם פרמיית הסיכון הגיאופוליטית אשר מרימה את ראשה בשנית. קשה לצפות את האירועים בים השחור בשבועות הקרובים, אך עם הגעתה הקרובה של עונת הקציר, ההשלכות על מחירי הסחורות עשויות להיות משמעותיות במידה והסיכונים שתוארו לעיל יתממשו. באשר ליבול הקרוב, ניתן לצפות לכך שגם בתרחיש פסימי אנחנו נראה שיפור ניכר במצב מלאי התירס בארה"ב, עם זאת, הסיכון הגיאופוליטי אשר נשקף כעת מגזרת הים השחור עלול להחזיר את 'פרמיית המלחמה' אותה ראינו ב-2022.

נהלו סיכונים בחוכמה!

*** מוזמנים להאזין לערוץ הפודקאסט שלנו "מספקים את הסחורה" *** 

הפרק הרביעי "מאניה אינפלציה – מי אשם?" כבר שם.

הפרקים הבאים כבר בדרכם…

זמין ב SPOTIFY , APPLE  ובפודקאסט ישראל. 

https://open.spotify.com/show/5tmwxKZHDhH7YMETtrCVIJ?si=wEHRCCkXQr23kQh4yi3ITg