סקירת שוק התבואות 30.1 – רמות המחירים נשארות גבוהות, האינפלציה מתקררת, הסינים חוזרים מחופשת ראש השנה. כיצד זה ישפיע?

    מחבר:
  • עדי פנחס

בכנס השנתי של חברת ADM investor services  שנערך בלאס וגאס ובו לקחתי חלק לפני שבועיים, היו האנליסטים הבכירים תמימי דעים רק לגבי דבר אחד – חוסר וודאות! 

אחרי שנה בה מחירי הגרעינים והאנרגיה שברו שיאים ואז ירדו, הדולר זינק לשיא ואז צלל, מדדי המניות התרסקו והאג"חים זינקו, האינפלציה הרימה ראש ובעקבותיה הגיעו עליות ריבית חדות, עדיין לא ניתן לקבוע שהגרוע מכל מאחורינו, אם כי ניתן לראות ניצנים מסויימים של אופטימיות. האנליסטים בתחום הסחורות מעריכים שהשוק יעבור תקופה של "אתחול" בה רמת המחירים הגבוהה תישמר ככל הנראה, כאשר הרמות הגבוהות של טרום קורונה והמלחמה ברוסיה הופכות להיות מעין "תמיכה" לשוק ותיחשבנה כרמות מחירים נמוכות השנה.  כמו שהערכנו בסקירה השנתית, החזרה של סין למשחק בעקבות סיום מדיניות "אפס הדבקות" עשויה לתת רוח גבית לסחורות, כמו גם היחלשות הדולר לאור הצפי למיתון קצב העלאות הריבית. מנגד כניסה למיתון שככל הנראה תידחה להמשך השנה, צפויה ללחוץ את מחירי הסחורות למטה, כך ששני הוקטורים המנוגדים האלה ימשיכו לתת את הטון השנה.

שנת 2023 נפתחה בשינוי סנטימנט בשוק ההון, כאשר האינפלציה ממשיכה לרדת בעקביות בארה"ב והכלכלה נשארת חזקה יחסית, על אף העלאת הריבית החדה. מדד הנאסד"ק זינק בכ 10% מתחילת השנה החדשה, כאשר ה P&S מוסיף כ 5% והדאו כ 2%, זאת לאחר השנה הגרועה ביותר לשוק המניות מאז המשבר הפיננסי. במקביל, החורף החם באירופה מוריד את מחירי הגז ואמור לסייע בהורדת האינפלציה גם באיחוד האירופי, שעומדת כיום על 10.4%!

שוקי האנרגיה

 נעים במהלך החודשים האחרונים בטווח צר יחסית, כאשר מחירי הנפט נעים בין 70$ ל-80$ כבר מחודש נובמבר, על רקע מדיניות יצוא נפט מגבילה של ארגון OPEC אשר, על פי ההערכות, איננה צפויה להשתנות. המדיניות המגבילה באה לאזן ירידה מסוימת בביקושי הנפט שנבעו מההאטה בפעילות היצרנית, וירידה מסוימת בצריכת תזקיקי הנפט בעולם. על פי הערכת ה-IEA, צריכת הנפט העולמית צפויה לשבור את שיאי כל הזמנים ב-2023 על רקע פתיחת כלכלת סין וחזרת הכלכלה העולמית לפעילות עולמית, מה שצפוי להמשיך ולשמר את מחירי הנפט הגבוהים אותם אנחנו חווים מ-2021.

שוק התבואות

נסחר ביציבות יחסית מתחילת השנה ברמת מחירים גבוהה. דו"ח ה-USDA האחרון לשנת 2022  שפורסם בתחילת ינואר הפתיע והצביע על ירידה במלאי התירס והסויה ומביא את יחס המלאי/שימוש בארה"ב לשפל שלא נראה מזה עשור. הדו"ח מוסיף לתת תמיכה משמעותית למחירי הגרעינים, אשר נותרו ברמה גבוהה יחסית על אף ההתקררות באינפלציה העולמית.

התירס

 נסחר הבוקר ברמות 686 סנט לבושל, כאשר המיקוד בחודשים הקרובים הינו היבול הדרום אמריקאי. ארגנטינה מתמודדת בחודשים האחרונים עם בצורת חריגה, אשר מאיימת לפגוע ביבול התירס. איכות היבול הנוכחי מסתמנת כבעייתית במיוחד, כאשר כמחצית מהיבול מוערך כבעל איכות נמוכה יחסית. קיימת תקווה מסוימת כי הזריעה המאוחרת השנה תציל חלק מהיבול היות ומסתמן כי הבצורת תישבר במהלך השבועות הקרובים. עם זאת, ההערכות בנוגע ליבול הברזילאי הגבוה ב-8% משנה שעברה משפרות את תמונת ההיצע היות והגידול ביבול הברזילאי אמור לפצות על אובדן היבול המוערך בשלב זה בארגנטינה. בנוסף לכך, ה-USDA עידכן כלפי מטה את הערכת היבול האוקראיני, אשר עומדת נכון להיום על 27 מיליון טון בלבד. עם העליה במחירי האנרגיה, ביקושי האתנול החלו לעלות במהלך החודש האחרון, ולאור פתיחתה של סין ניתן להעריך כי המגמה הזו תמשיך לתמוך במחירי התירס בתקופה הקרובה. הספקולנטים נמצאים בלונג של 200 אלף חוזים על התירס, רמה שנחשבת נמוכה יחסית.

החיטה 

נסחרת הבוקר ב  872סנט לבושל קרוב לרמות בהן התחילה את השנה ורחוק מרמות השיא של האביב. בדומה לתירס, גם החיטה נסחרת בכ 10% מעל מחירה לפני שנה בדיוק. מזג האוויר בארה"ב בשלבים הראשונים של זריעת חיטת החורף באיזורים מסויימים יבש וחם. חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב 750 סנט לבושל , כאשר חיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב  286יורו לטון. גודל היבול הרוסי והאוסטרלי מאזנים את הפגיעה בהיצע בצד אוקראינה וארגנטינה, אך יובש בשטחי גידול החיטה בארה"ב עלול לפגוע בהיקפי היבול האמריקאי. מבחינה טכנית, נראה כי מחירי החיטה מתבססים סביב רמת התמיכה של אוגוסט-ספטמבר 2022, וייתכן כי ימשיכו להתבסס שם בהיעדר זעזוע נוסף מבחינת תמונת ההיצע. הספקולנטים עם הימור של כ 7000 חוזים בשורט בקנזס וכ 74 אלף חוזים בשורט בשיקגו.

הסויה 

נסחרת הבוקר ב-1526 סנט לבושל וממשיכה במגמת עליה מאז סוף אוקטובר. הסויה מושפעת באופן ניכר מביקושי סין, יבואנית הסויה הגדולה ביותר בעולם. השילוב בין צפי לביקושים גבוהים מסין, בצורת בארגנטינה שצפויה לפגוע ביבול הסויה ומלאים נמוכים מהציפיות בארה"ב הובילו את הספקולנטים לפוזיציית שיא בכוספת הסויה. צפי ליבול שיא כל הזמנים בברזיל מסייע לאזן את התמונה וצפוי ללחוץ את המחירים לקראת סוף הרבעון. הערכת ה-USDA תוקנה מעלה ועומדת על 153 טון לעונת הקציר הקרובה. מדובר על גידול של 18% ביחס לשנה שעברה. תנאי הבצורת השוררים בארגנטינה הובילו את ה-USDA לתקן כלפי מטה את הערכת היבול של ארגנטינה ל-45 מיליון טון בלבד. בצד הביקושים, שפעת עופות חריגה בארה"ב הובילה להמתת מעל 58 מיליון תרנגולות מטילות. מלאי הביצים בארה"ב צנח בכ-29%, מה שהוביל לעליה דרמטית במחירי הביצים.  כוספת הסויה עולה שוב הבוקר ונסחרת ב- 479.5$ לטון. כוספת הסויה נעה בחודשיים האחרונים ברמות שבין 450$ ל 480$ דולר וכל נסיגה במחיר מלווה בקונים מהתעשייה שההערכה היא שנכנסו ל 2023 עם כיסוי חסר.  שמן הסויה שאיבד כ 4% מתחילת החודש נסחר ב 61.50 סנט לגלון. מחיר שמן הדקל מדשדש בחודשים האחרונים ועומד על 3860 רינגט, כאשר בפברואר הקרוב אינדונזיה צפויה להעלות את מדרגת הביודיזל ל-35%. האנליסטים בכנס ADM  העריכו שהשמן נמצא בנקודת תמיכה טובה ולאור מדיניות הביודיזל צפוי לזנק בהמשך השנה.

לסיכום:

חודש אחד של השנה החדשה, כבר מאחורינו, אך הגורמים המשפיעים על שוק התבואות עדיין מקורם ב 2022. הסוחרים יתמקדו בטווח הקרוב ביבול מדרום אמריקה ושינויים של הרגע האחרון כמו גם תמונת הביקושים מסין. בסוף הרבעון נקבל את דו"ח כוונות הזריעה בארה"ב שייתן את הטון להמשך. בשוק הפיזי יש תחושה של "ישיבה על הגדר" וצפי לחדשות, כאשר ספקים לא מוכנים להתחייב לטווח רחוק בפרמיות סבירות וחלק מהחברות עדיין בכיסוי חסר בציפייה לירידת מחיר, שבטווח הקרוב לפחות לא מסתמנת. פרמיית הסיכון תגדל ככל שנתקרב לרבעון השני ושם גם הספקולנטים צפויים להגביר השתתפות. גם בשוק שקט באופן יחסי, חשוב להקפיד על אסטרטגיית ניהול סיכונים ולנצל הזדמנויות לטווח הרחוק.

מי שעוד לא קרא את הסקירה השנתית המקיפה שלנו מוזמן להכנס ללינק:


לינק לקריאה – סקירה שנתית:    
https://online.flippingbook.com/view/1011379334/