עדכון קצר שוק התבואות 9.2.22 – דו"ח ביקוש והיצע היום בערב, התנודתיות בשווקים נמשכת, מניות הטכנולגיה קורסות והאינפלציה לאן?

התנודתיות בשווקים נמשכת ביתר שאת גם שמתקרבים לאמצע הרבעון הראשון

חודש ינואר אופיין בירידות חדות בשוקי המניות בהובלת מניות הטכנולוגיה, כאשר חברות כמו נטפליקס ופייסבוק מאבדות שליש מערכן מאז תחילת השנה ומדד הנאסדק עם ירידה של למעלה מ10% מתחילת השנה. לצורך המחשה פייסבוק איבדה למעלה מ 300 מליארד דולר מערכה בתחילת השנה! בתחילת 2016 השווי הכולל של פייסבוק עמד על הסכום הזה! השווקים מתנהגים בעצבנות על רקע האצה בהתפתחות האינפלציה בארה"ב ובעולם והצפי להעלאות ריבית בשיעור גבוה מכפי שהוערך בתחילת השנה.

שוק הסחורות שסגר את ינואר בעליות בניגוד למגמה הכללית, ממשיך להנות מזרימת כספים להשקעה מאנרגיה ומתכות ועד סחורות חקלאיות, כחלק מאסטרטגיה של משקיעים להגנה מפני הסביבה האינפלציונית הגואה.  הנפט נסחר הבוקר באיזור 89$ לחבית  עליה של כ- 17% מתחילת השנה וזאת חרף החלטת אופ"ק להגדיל תפוקה ב400 אלף חביות ביוםהנפט נסחר השבוע מעל רמת 93 דולר רמה שלא נראתה מאז אוקטובר 2014. מחיר חבית מסוג ברנט עומד הבוקר על 91$ . לא מן הנמנע שנראה בהמשך השנה את מחיר הנפט חוצה את רמת ה 100$ לראשונה מאז קיץ 2014 על רקע חוסר היכולת של אופ"ק לעמוד ביעדי התפוקה בפועל והביקושים הגוברים מאידך, כמו גם המתיחות בין רוסיה לאוקראינה שמוסיפה פרמיית סיכון. מנגד, ההסכם המסתמן בין איראן למעצמות עשוי ללחוץ את המחיר כלפי מטה בטווח קצר, אם כי השפעתו תהיה מוגבלת בהמשך.

היום בשעה 19:00 בערב שעון ישראל, יפורסם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של הUSDA . הדו"ח החודשי גורם בדרך כלל לתנודתיות אחרי הפרסום ובימים שלאחר מכן. הדו"ח צפוי להצביע על ירידת מלאי התירס והסויה בדרום אמריקה ובעולם. מלאי החיטה צפויים להישאר יציבים.

הגרעינים וזרעי השמן ממשיכים את מגמת העליה, כאשר התירס עלה בכ 7.5% מתחילת השנה, הסויה הוסיפה כ 19% לערכה כשהחיטה נסחרת בערך איפה שהתחילה את השנה (שיא של 7 שנים) תוך כדי מסחר תנודתי.

להתייקרות מחירי הסחורות נוספת לצרכן הישראלי בעיה נוספת. השקל פוחת מול הדולר בלמעלה מ3% מתחילת השנה ומייקר את היבוא. בנוסף התייקרות תעריפי החשמל, המים, הארנונה והוצאת השכר מהקפאה מכבידים על התעשייה המקומית. רגישות התקשורת דווקא להעלאת מחירים של החברות הפרטיות נוחה מאוד לממשלה בשלב הזה. מיותר להזכיר את הפקקים שממשיכים בנמלים ואת ה"טובה" שעשתה הסתדרות עובדי נמל חיפה שאיפשרה לאוניית תבואות לפרוק אתמול בנמל החדש כדי לשחרר פרק אדיר וחסר תקדים.

התירס נסחר הבוקר ב 638 סנט לבושל, רמות מחירים של ראינו מאז תחילת קיץ 21 וקרוב לשיא של של החוזה הנוכחי (642.5). כאמור, הדו"ח היום צפוי להצביע על ירידה מהותית (ייתכן שכבר מתומחרת) בדרום אמריקה. ירידה במלאי התירס בארה"ב יחד עם ירידה בדרום אמריקה צפויה לגרוע כ 3 מיליון טון מהמלאי העולמי בדו"ח היום. הסינים שחוזרים מחופשת ראש השנה הסיני צפויים לחדש הזמנות. הביקושים לאתנול צפויים לגדול לאור העליה החדה במחירי הנפט. כפי שצויין בסקירה הקודמת, לתירס יש פוטנציאל לגרד שוב את רמות ה 700 סנט לבושל עוד לפני סיום הרבעון. הספקולנטים מחזיקים כ 370 אלף חוזים בלונג בתירס.

החיטה נסחרת הבוקר ב 800 סנט לבושל על אף הרגיעה הזמנית ונסיונות התיווך בין רוסיה לאוקראינה, החשש הוא שתסריט חורף 2014 יחזור, בו החיטה זינקה ב 30% בחודשיים שלאחר פלישת רוסיה לאי קרים. על אף התנודתיות החיטה נסחרת במחירי תחילת השנה.  חיטת שיקגו נסחרת ב777 סנט לבושל כאשר המקבילה  חיטת מאטיף הצרפתית נסחרת  ב 265 יורו ירידה של כ 4.5% מתחילת השנה על רקע התחזקות הדולר.  מחירי חיטת ים שחור נסחרים ב 315$ לטון כשהמחירים לקיץ הם באיזור 300$. הדו"ח היום לא משמעותי עבור החיטה, אך היא עשויה לעקוב אחרי כיוון התירס בהתאם להתפתחויות.  הספקולנטים בפוזיציית לונג ועומדים על קרוב ל 38 אלף חוזים לעומת שורט של כ 26 אלף חוזים בשיקגו.

פולי הסויה בשיא של 8 חודשים הבוקר ונסחרים ב1583 סנט לבושל . תחזיות היבול בברזיל וארגנטינה יעודכנו כלפי כלפי מטה בדו"ח היום  בכ7 מיליון טון ביחד. רבים מעריכים שההפחתה בפועל היא גבוהה בהרבה ותבוא לידי ביטוי רק בדו"ח הבא. המלאי העולמי צפוי להתעדכן בכמיליון טון כלפי מטה. כוספת הסויה נסחרת ב 457$ לטון שיא של שנה. השמן נסחר ב 63.70  סנט לגלון עליה של כ12% מתחילת השנה על רקע העלייה החדה במחירי הנפט והביקושים לביודיזל. הסינים יבחנו את המצב מקרוב עם חזרתם מחופשה וייתכן שיאלצו לשריין כמויות גדולות יותר מארה"ב לאור הירידה בדרום אמריקה. הספקולנטים מגדילים פוזיציה בסויה ומוצריה והם בלונג של כ 154 אלף חוזים בפולים, לונג 76 אלף חוזים בכוספה  ולונג 80 אלף חוזים בשמן.

לסיכום

התנודתיות הגבוהה המאפיינת את השוק מתחילת השנה צפויה להמשך. השוק מגלה רגישות יתרה לחדשות בגזרת האינפלציה והריבית. מחירי הסחורות צפויים להמשיך לקבל רוח גבית על רקע השפעות הקורונה, חששות גיאופוליטיים, ובעיות בשרשרת האספקה העולמית. כפי שצויין בסקירה הקודמת ובא לידי ביטוי בנתונים, הספקולנטים ממשיכים להיחשף לשוק הסחורות ולתדלק עליות ובנוסף לגרום לתנודתיות רבה.

הדו"ח היום עשוי לקבוע את הטון בטווח הקצר כאשר עד סיום הרבעון צפוי דו"ח מלאים נוסף והדו"ח החשוב של  כוונות הזריעה.

 כפי שצויין לא אחת על ידינו, נושא עליית מחירי חומרי הגלם הוא לא אירוע נקודתי אלא אירוע מתגלגל שעשוי ללוות אותנו בשנים הקרובות. תעשיינים רבים שציפו לירידת מחירים בתחילת השנה נתפסו ב"כיסוי חסר" בתקופה בה מאוד קשה לגלגל את המחירים לצרכן. ניהול סיכונים נכון בתקופה זו הוא מפתח, כולל היערכות לתרחישי קיצון.