סקירה קצרה – מאקרו ושוק התבואות – דו"ח היצע וביקוש היום בערב, חשש מהאטה גלובאלית והשפעות המלחמה

    מחבר:
  • עדי פנחס

שלום לכולם,
קצת יותר מחודש חלף מאותה שבת שחורה ששינתה את מדינתינו לתמיד. המראות והידיעות היו קשים מנשוא, קהילות שנפגעו בצורה אנושה וחטופים שעדיין שם ולא עוזבים אותנו לרגע. חיילי צה"ל כבר בלב עזה ואנחנו מתפללים לשלומם. רבים מהנפגעים נמצאים באופן טבעי במעגל הלקוחות הרחב של קומודקס וחלק נכבד מקוראי סקירה זו כחלק מענף החקלאות והמזון הישראלי והכאב קשה להכלה.

לצד הכאב הקשה והקושי, תמונות מהימים האחרונים של קטיף כותנה באזור כפר עזה ותחילת זריעת חיטה בחלק מהגד"שים בעוטף מחממים את הלב. החיטה תצמח שוב!!! ההירתמות לשיקום הרפתות הלולים והחקלאות בכלל, לצד העזרה לקהילות מספקים תקווה גדולה לעתיד. לאור העובדה שחלק מצוות קומודקס נמצא במילואים ונרתמנו גם ליוזמות אזרחיות שונות, חלה ירידה במינון העדכונים השוטפים שלנו ועל כן רציתי להתנצל.

כולי תקווה שנחזור ל"תפקוד מלא" בקרוב. רוצה מפה לשלוח חיבוק וחיזוק לגד"שים, לרפתנים, לולנים, חקלאים ולכל תושבי העוטף באשר הם ואם יש משהו קטן בו נוכל לסייע אנא פנו אליי בפרטי.

ובמעבר חד…

היום בשעה 19:00 שעון ישראל, יפרסם ה-USDA את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי, דו"ח שישפוך אור על רמת המלאים הצפויה ב 2024, כשקציר התירס והסויה בארה"ב בקו הסיום והמיקוד עובר לדרום אמריקה שם הזריעה בעיצומה.

הדו"ח צפוי להציג שינויים קלים בלבד מהדו"ח של אוקטובר עם עידכון קטן כלפי מעלה של מלאי התירס והסויה. הדו"ח של אוקטובר גרם לזינוק חד במחירי התירס לאור יבול קטן מהצפוי התירס שזינק מעל רמת ה 510 סנט לבושל הספיק להחזיר את העליות וחוזר ערב הדו"ח להיסחר היום ב-474 סנט לבושל, מה שמשקף לו ירידה של כ-30% מתחילת השנה.

הסויה השלימה עלייה של 6% במחירה מאז הדו"ח הקודם לרמה של 1364 סנט לבושל והיא עדיין נמוכה ב-10% ממחירה בתחילת השנה. כוספת הסויה לעומת זאת זינקה ב 20% מאז החודש הקודם והיא נמוכה רק ב4% ממחירה בתחילת השנה. אתמול פורסם על השלמת הזמנות של הסינים מארה"ב של סויה לתקופות שונות שמסתכמות בקרוב למיליון טון, מה שנחשב לאחת ההזמנות הגדולות בשנים האחרונות. השוק רץ מספר ימים קודם לכן ואתמול סיים דווקא בבלימה במה שהסתמן כ" קנה את השמועות מכור את החדשות". החיטה שזינקה אתמול על רקע דיווחים של הפצצת אוניית חיטה בים השחור על ידי הרוסים (מנצלים את המיקוד התקשורתי בעזה?) נסחרת הבוקר ב650 סנט לבושל, כ-25% ירידה מתחילת השנה.

בנוסף, התנודתיות הגבוהה בחודש האחרון בשוק הסחורות ובשוק הגרעינים בפרט קשורה באופן עקיף גם למלחמה שלנו, כחלק מתנועות גלובאליות בין המעצמות הגדולות ומחירי הנפט שנעו בהתאם.

בשבוע הבא, נוציא סקירה מורחבת יותר של שוק הגרעינים עם ניתוח תוצאות הדו"ח ומבט ראשון ל 2024.

בבחינת נתוני המאקרו, מסתמנת האטה באינפלציה העולמית לצד האטה בצמיחה. בארה"ב – הפד׳ משאיר את שיעורי הריבית שוב ללא שינוי ב-5.5%, דוח התעסוקה לאוקטובר היה חלש והאבטלה עומדת על 3.9%, הכלכלה האמריקאית צמחה ב-4.9% ברבעון השלישי לעומת צפי של 4.7%, הגירעון התקציבי של ארה"ב בשיא מאז תקופת הקורונה, אינפלציית הליבה בארה"ב ממשיכה להיות גבוהה, האינפלציה עומדת על 3.7% (מעל הצפי) יחד עם זאת עושה רושם שעידן העלאת הריבית בארה"ב תם, השאלה היא מתי נתחיל לראות ירידה. באירופה – התוצר התעשייתי לחודש אוקטובר במגמת ירידה שלישית ברציפות, קרן המטבע חתכה את הערכותיה לצמיחה באירופה ומעריכה צמיחה של 0.7% בלבד במהלך 2023. האינפלציה באירופה ירדה לשפל של שנתיים, הערכה שתהליך העלאת הריבית באירופה גם כן הסתיים.

התוצר של סין לרבעון שלישי עומד על 4.9% מתחת לציפיות של הממשלה, התחלות הבנייה בסין ממשיכות להתכווץ וסנטימנט יצוא הסחורות ופעילות התעשייתית חלשים מהציפיות באוקטובר.

הנפט נסחר הבוקר ב-75$ דולר לחבית ואיבד קרוב כ 20% מהשיא של ימי תחילת הלחימה בעזה. אי התרחבות הלחימה לגזרות נוספות והחשש להאטה עולמית נותנים אותותיהם על מחירי הנפט. רוסיה הסירה מגבלות על יצוא דיזל בזמן שהביקושים בארה"ב ובסין יורדים לצד גידול משמעותי בתפוקה. יחד עם זאת התפתחויות נוספות במזרח התיכון, כולל אכיפת סנקציות על יצוא איראני, בהחלט יכולות לחדש את מגמת העליה. הנשיא ביידן נמצא במילכוד בשנת בחירות שכן הכלכלה האמריקאית גם כך לא במצב מזהיר והבחירות שיעשה (גם אם נכונות גיאופוליטית או טובות לישראל) עשויות לפגוע בכלכלה ובו באופן אישי.

לסיכום

הגרעינים שנמצאים במגמת ירידה מאז תחילת השנה ימשיכו להיות מושפעים בין השאר מתמונת המאקרו, כאשר החרפת הלחימה בעזה כמו גם פגיעה של רוסיה במקביל בתשתיות אזרחיות בים השחור עשויות להוסיף לתנודתיות ולסיכונים גם בהיבט של סחורה פיזית. הדו"ח היום ייתן תמונה ברורה יותר לגבי יחסי המלאי לשימוש שעל פניו נראים טובים וגבוהים בתירס ובחיטה ונמוכים בסויה. נמשיך לעקוב מקרוב אחרי נתוני היצוא של ארה"ב לסין כשמאחורי הקלעים היחסים מתחממים אולי לאור חשש של הסינים מחזרה של טראמפ. דרום אמריקה תהיה במוקד כאשר תופעת אל ניניו צפויה לפקוד את היבשת השנה ולפגוע ביבולים. ארגנטינה הפחיתה את הערכת יבול החיטה לאור מזג אוויר יבש בדומה לאוסטרליה. לא מן הנמנע שנראה את מחירי הגרעינים מוסיפים "פרמיית סיכון" למחיר לקראת סוף השנה.

בישראל תנודות מאקרו חזקות בין השאר גם של המטבע המקומי שהספיק בחודש האחרון לבקר גם ברמת ה 4.07 לדולר ונסחר היום ב 3.84 בין השאר לאור ההתקדמות במלחמה והיחלשות של הדולר בעולם. יש לתת דגש על ניהול סיכונים נרחב גם בהיבט הפיננסי וגם בבחינת מלאים זמינים, שכן התרחבות המלחמה עשויה ליצור בעיות גם בכיוון זה. בהגדלת מלאי חשוב לתת דגש על הגנת ערך מלאי , נשמח לסייע לכם בעיניין במידת הצורך כל מקרה לגופו כמובן ובאופן פרטני.

מאחל לכולם סופ"ש נעים ושקט ושנדע ימים טובים מאלה
עדי