סקירת שוק התבואות מיום 25.12.23 – היום לא יתקיים מסחר לרגל חג המולד, ימיה האחרונים של 2023, התבואות מסכמות שנה של ירידות, הדולר נחלש, מדדי המניות מתחזקים והנפט משנה כיוון

    מחבר:
  • עדי פנחס

שלום לכולם,

שוקי ההון והסחורות יהיו סגורים היום לרגל חג המולד. המסחר יתחדש מחר למספר ימים ואז יצאו בעולם לסופ"ש ארוך בו יחגגו את בואה של השנה האזרחית החדשה.

בבחינת נתוני המאקרו, הפדרל ריזרב בהחלטת הריבית האחרונה שלו ציין כי ניתן לצפות ל-3 הורדות ריבית במהלך 2024, על רקע הירידה העקבית בנתוני האינפלציה בארה"ב. מדדי המניות הגיבו בעליות חדות למדי ושברו לאחרונה את שיאי כל הזמנים. הנאסד"ק זינק מתחילת השנה בכ-43%, ה-S&P-500 זינק בכ-24% מתחילת השנה והדאו ג'ונס זינק בכ-13% מתחילת השנה. תשואות אג"ח של ארה"ב ירדו גם הן בחדות, לאחר ההכרזה והדולר נחלש בעולם. ביצועי שוק המניות בארה"ב הפתיע את בתי ההשקעות הגדולים בעולם שהעריכו ששוקי המניות ימשיכו במגמת הירידה מ-2022 או לכל היותר ייתייצבו.

הנפט נסגר ביום שישי ב-73.56 דולר לחבית. הנפט ירד באופן חד במהלך החודשים האחרונים על רקע תפוקת נפט גבוהה מארה"ב וברזיל אשר היוו משקל נגד להפחתות התפוקה של OPEC ובריחת ספקולנטים ולמעשה מסיים את שנת 2023 בערך איפה שהתחיל אותה למרות עליות חדות במהלך השנה. הנרטיב הרווח בקרב האנליסטים וסוחרי הנפט הינו ש-OPEC לא יוכלו להמשיך להפחית תפוקה ולאבד נתח שוק באופק עקבי לאמריקאים. הפחתות התפוקה האחרונות של OPEC לוו בגל שמועות בנוגע לחוסר הסכמות בתוך הארגון וחוסר רצון מצד מדינות מסוימות להמשיך ולהפחית את תפוקת הנפט שלהן. הנפט מצא תמיכה סביב 70$ לחבית והחל במגמת עליה בשבוע שעבר, לאחר שחברות הספנות העולמיות הודיעו כי יסיטו את תנועתן ממיצרי באב אל-מנדב, לאחר התקיפות חסרות האבחנה של החות'ים כנגד השייט הבינלאומי באיזור. חברת הנפט BP הודיעה כי גם היא תפסיק לעבור במיצר. הממשל האמריקאי הודיע על גיבושה של קואליציה בינלאומית שמטרתה להסיר את האיום על השיט הבינלאומי. המשבר עם החות'ים ילווה אותנו לתוך 2024 ויש בו פוטנציאל לקחת את מחירי הנפט צפונה מ-100 דולר לחבית במידה ואכן יתפתח עימות צבאי משמעותי באיזור.

שוק התבואות מסיים השנה מגמה רב שנתית של עליות חדות וסוגר את השנה בירידות חדות. דו"ח הביקוש וההיצע האחרון שפורסם על ידי ה-USDA הוביל לתנועות חדות בשוק. מלאים נמוכים בתירס ובסויה, לצד ירידה ביבולים הובילו לתיקון כלפי מעלה במחירים. הדו"ח אימת למעשה מספר חששות שליוו את שוק התבואות במהלך החודשים האחרונים, כאשר תנאי מזג האוויר פגעו באופן מוחשי ביבולים והובילו לירידה בצפי היבול. נזכיר כי על פי דו"ח Pro-Farmer שהופץ בסוף חודש אוגוסט נרשמו חששות מסוימים לפגיעה ביבולי התירס והסויה מתחת לציפיות ה-USDA, אשר מתחילות להתכנס לכיוון הערכות Pro-Farmer.

התירס נסגר ב-473 סנט לבושל, על רקע יבולים גדולים ברחבי העולם. לאחר היבול האמריקאי המרשים מחודש אוקטובר, גם סין רשמה יבול שיא העומד על 11.37 מיליארד בושל, עליה של 4% ביחס לשנה שעברה. על אף היבול המרשים, הסינים ממשיכים לייבא כמויות גבוהות וחריגות למדי של תירס, ייתכן והרכישות המאסיביות ממתנות במידה מסוימת את ירידות המחירים. על אף תחזיות פסימיות בנוגע ליבול התירס של ברזיל שצפוי לרדת ל-117 מיליון טון בלבד ביחס להערכות ה-USDA שעמדו על 129 מיליון טון, הפוטנציאל לעליות מחירים חדות הינו מוגבל למדי בהינתן יחס המלאי לשימוש בעולם שעומד על מעל 22%. מלאי האתנול הגבוהים בארה"ב גם מכבידים במידה מסוימת על מחירי התירס. ככלל, התמונה בתירס נותרת דובית למדי, כאשר שנה של מחירים גבוהים הובילה בתורה ליבולים מאסיביים.

פוזיציית הספקולנטים בתירס עומדת על שורט (הימור על ירידות) 151,570 חוזים ואופציות – מדובר בפוזיציית ספקולנטים חריגה לתקופה זו.

החיטה נסגרה ב-623 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-616 סנט לבושל וחיטת מטיף נסחרת ב-222 יורו לטון. נתונים מצרפת מעידים על כך ששטחי הזריעה צפויים להצטמצם השנה ב-11% עקב תנאי מזג האוויר הגשומים, אשר פקדו את המדינה בחודשיים האחרונים. ההשפעה על החיטה האירופאית צפויה להיות מורגשת במיוחד בחוזי המטיף ומידה מסוימת גם בחיטת המספוא בישראל אשר מרביתה מיובאת מאירופה. מנגד, תנאי מזג האוויר סביב הים השחור ככל הנראה מבשרים על פוטנציאל ליבול חיטה טוב יחסית באוקראינה וברוסיה. מחירי החיטה הנמוכים באופן יחסי הובילו בחודשים האחרונים לרכישות מאסיביות מצד הסינים אשר ניצלו את המחירים על מנת לאגור מלאים. היקף יבוא החיטה של הסינים עומד על 29% מעל שנה שעברה אך במהלך חודש נובמבר ניתן להבחין במגמת האטה ברכישות החיטה של הסינים. בנוגע למחירים בשוק' הפיזי, ב-19 לדצמבר נרשמו מספר עסקאות גדולות בין רוסיה למצרים, בה נמכרו כ-480,000 טון חיטה במחיר 265$ FOB. ראוי לציין שבשבוע שעבר הותקפו מספר תשתיות בנמלי הדנובה של אוקראינה באמצעות כטב"מים, במשך קרוב לחודשיים לא התרחשו תקיפות בנמלי הדנובה וקיים חשש כי הרוסים ישובו לנסיונותיהם לשבש את יצוא הגרעינים של אוקראינה.

הספקולנטים בקנזס עומדים על 30,704 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו, הספקולנטים הקטינו את הפוזיציה והיא עומדת על 69,529 חוזים ואופציות בשורט.

הסויה נסחרת ב-1306 סנט לבושל (מרץ), כאשר חוסר וודאות רב אופף את יבול הסויה הקרוב של ברזיל. דיווחים על בצורות במדינת מאטו גרוסו שבמרכז ברזיל מעלות את החשש לפגיעה ביבולים, עם תחזיות מסוימות לפגיעה של 20% בגודל היבול. מספר סוכנויות בברזיל מעריכות כי יבול הסויה של ברזיל צפוי להיות קטן יותר מהיבול הקודם אשר עמד על 154.6 מיליון טון. נזכיר שלפני מספר חודשים התפרסמו תחזיות שעמדו על 163 מיליון טון, מה שהוביל במידה רבה לירידה החדה במחירי הסויה. בצד הביקושים, סין ממשיכה לייבא נפחים גבוהים למדי, נתוני הייבוא של חודש נובמבר עומדים על 8% מעל שנה שעברה, הנתונים השנתיים עומדים על 13% מעל 2022. כוספת הסויה נסחרת ב-391 דולר לטון (מרץ) ושמן הסויה ב-49.02 סנט לגלון (מרץ). ממשלת ארגנטינה מתכוונת להעלות את מס יצוא שמן הסויה וכוספת הסויה משטחה, כחלק מתכנית נרחבת של ממשלת ארגנטינה לגייס כספים שיסייעו לה לצאת מהמשבר הכלכלי העמוק בו היא מצויה. מדובר על העלאת המס מ-31% ל-33%, בשלב הנוכחי לא מסתמנת השפעה משמעותית על דינמיקת הסחר. פרט לכך, נתוני עיבוד פולי הסויה בארה"ב ממשיכים לשבור שיאים. בחודש נובמבר עובדו כ-189 מיליון בושל של פולי סויה בארה"ב, נתון דומה למדי לנתוני העיבוד של חודש אוקטובר. נתוני העיבוד הגבוהים באים על רקע שימוש הולך וגובר בשמן הסויה להפקת דלקים חלופיים ומלאי שמן סויה נמוכים באופן חריג בארה"ב. במהלך החודשים האחרונים אנו רואים כי שמן הסויה תומך במחירם של יתר השמנים הצמחיים עקב המגמות שתוארו לעיל. שמן הדקל נסחר ב-3,740 רינגיט, קרוב לרמת התמיכה.

הספקולנטים בסויה בפוזיציית לונג של 30,849 חוזים ואופציות. בכוספה פוזיציית הלונג עומדת על 92,720 חוזים ואופציות. בשמן הסויה פוזיציית השורט של הספקולנטים צומצמה ב-2,042 חוזים ואופציות ועומדת על 22,584 חוזים ואופציות.

לסיכום, אנחנו בימים האחרונים של שנת 2023, שנה קשה ומקוללת מבחינתינו ברמה הלאומית ונקווה ש-2024 תביא איתה זמנים טובים יותר ושיקום לכולנו. כמובן שלצד המלחמה יש גם השלכות (שאומנם מתגמדות) כלכליות לא פשוטות לתעשייה הישראלית שחלק נכבד מקוראי סקירה זו מהווים עמוד תווך בביטחון המזון והחקלאות הישראלית ויצטרכו לעמוד באתגרים לא פשוטים. אנחנו נשמח לסייע ככל שניתן.

שוק התבואות וזרעי השמן שינה כיוון ב-2023, האינפלציה דעכה, הנפט התמתן והדולר שב להיחלש. שוקי ההון הפתיעו את כולם לאור התחזית להורדת ריבית ב-2024, דבר שעשוי להקל גם על הכלכלה הישראלית בשעה קשה זו. לא בטוח שכל המגמות המצויינות לעיל ילוו אותנו גם ב-2024, על כך ועוד בסקירה השנתית שלנו שנוציא במהלך ינואר (עם עיכוב קל לאור ימי מילואים ואילוצים של צוות קומודקס)

יום שקט לכולם ובשורות טובות

עדי