עדכון שוק הסחורות – משבר האנרגיה , אינפלציה ודו"ח היצע וביקוש חודשי בגרעינים הערב (מצ"ב סקירת רבעונית וגרפים)

היום (שלישי) בשעה 19:00 בערב שעון ישראל יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי בו צפויה עליה קלה במלאי התירס לעומת עלייה גדולה במלאי הסויה וירידה במלאי החיטה

המסחר בימים האחרונים שקט כשהספקולנטים והסוחרים מחכים לקבל תמונת מצב לאחר הדו"ח.

דו"ח המלאים הרבעוניים שפורסם בסוף ספטמבר הצביע על מלאים גבוהים מהצפוי בתירס והסויה ומלאים נמוכים מהצפוי בחיטה. מאז פרסום הדו"ח ועד היום מחירי התירס נשארו יציבים, הסויה איבדה כ2.5% כשכוספת סויה יורדת ב 7% לשפל של 13 חודשים. החיטה עלתה ב3.5% זאת לאחר שקבעה שיא מחירים של 7 וחצי שנים ביום פרסום הדו"ח והספיקה לרדת קצת מאז.

בגזרת המאקרו ספטמבר היה חודש מאתגר בשווקים, כאשר מדדי המניות בעולם ירדו בצורה החדה ביותר מאז מרץ 2020, מדד ה P&S איבד כ5% אחוז מערכו על רקע חששות ממשבר כלכלי בסין שם דווח שחברת הנדל"ן השניה בגודלה במדינה עומדת על סף פשיטת רגל עם חובות שמוערכים ב300 מיליארד דולר. בנוסף, חשש מחידוש מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, התפתחות אינפלציונית מעל הצפי במרבית המדינות המתפתחות והצהרת הבנק המרכזי בארה"ב על הכוונה להעלות ריבית כבר ב2022, מוקדם מהצפוי, הוסיפו ללחץ על השווקים הפיננסיים. בסיכום רבעוני, מדד הדאו ג'ונס איבד כ1.9% מערכו, הנאסד"ק ירד ב0.4% , כאשר ה P&S סיים בעלייה מינורית בלבד.

בגזרת הסחורות החקלאיות, התירס והסויה רשמו רבעון של תיקונים חדים על רקע יבולים טובים מהצפוי וזאת לאחר שברבעון השני קבעו שיא של קרוב לעשור. החיטה לעומת זאת עלתה בסיכום רבעוני, על רקע סיום הקציר בארה"ב, ירידת מלאים בעולם ומזג אוויר בעייתי באיזור הים השחור.  מחירי הקפה והסוכר עלו בחדות על רקע מזג אוויר בעייתי בברזיל. מחירי האנרגיה שירדו במהלך הקיץ החלו לטפס בחדות בסוף הרבעון, על רקע משבר האנרגיה באירופה שהסתמכה יתר על המידה על אנרגיה ירוקה ומצאה עצמה במחסור חמור בגז טיבעי, שנוצל על ידי רוסיה לצרכים פוליטיים, כאשר היא יוצרת שיבושים מכוונים באספקת הגז לאירופה, דבר שהטיס את המחירים לשיאים של למעלה מעשור. הנפט נסחר הבוקר ב 80.60$ לחבית שיא של שבע שנים! מחיר חבית מסוג ברנט עומד הבוקר על 83.80$. הביקושים לאנרגיה צפויים לגדול בחודשים הקרובים על רקע החורף בחצי הכדור הצפוני, כאשר הפחם חוזר להיות פופולרי והביקושים אליו גבוהים מתמיד. משבר האנרגיה צפוי להישאר בכותרות בטווח הנראה לעין. בסקירה שהוציא הבנק האמריקאי JP MORGAN הוא מעריך שמחירי הנפט עשויים להגיע גם ל 130$ בשנה הבאה.

מחירי ההובלה ממשיכים לשבור שיאים כשמדד ה BALTIC DRY INDEX עלה בכ40% בחודש האחרון ומשלים עליה של 300% מתחילת השנה. ההובלה בשילוב בעיות לוגיסטיות ושרשרת אספקה בעולם מקשים על סוחרי הקומודיטיס הגדולים בתכנון קדימה והצעות מחיר, דבר שבא לידי ביטוי גם בפרמיות על מחירי היבוא לישראל. זאת בנוסף למחסור בידיים עובדות בישראל ותורים תפעוליים ארוכים בפריקה, דבר שמייקר את המחיר בסופו של דבר לצרכן הסופי.

הנרטיב של האינפלציה העולמית ממשיך לבוא לידי ביטוי בעיקר במדינות המתפתחות, כאשר ברובן שיעור האינפלציה בפועל נמצא מעל הרף הגבוה של ההערכות. גם בארה"ב ובישראל עודכנו הערכות האינפלציה כלפי מעלה ל 5.3%  ו2.2% בהתאמה

בגזרת הקורונה, מסתמנת דעיכה של הגל הרביעי בישראל ובחלק ממדינות העולם. פייזר הגישה בקשה לאישור חיסון ילדים מעל גיל 5, כשבמקביל חברת התרופות הענקית מרק הגישה תרופה לאישור חירום שהצליחה בניסויים הקליניים להקטין משמעותית תחלואה קשה.

הגרעינים נסחרים הבוקר בשקט יחסי בציפייה לדו"ח, כאשר בארה"ב קציר התירס עומד על כ 45% וקציר הסויה על כ50%, באירופה דווח על עיכוב משמעותי בקציר התירס. זריעת חיטת החורף החלה בימים אלו בארה"ב, כאשר ההערכות הן להמשך ירידת מלאים. אתמול היה חג בארה"ב (קולומבוס דיי) ולכן לא התקבלו  דיווחי יצוא. ההערכות הן שהסינים חזרו להזמין סויה וצפויים להמשיך במהלך הרבעון הנוכחי. אחרי הדו"ח היום, השוק יעביר את המיקוד לדרום אמריקה והתקדמות הזריעה שם כרגע מזג אוויר בברזיל נוח כשבארגנטינה חסרים משקעים. הספקולנטים חתכו בצורה משמעותית את ההימורים שלהם על עליות בגרעינים והם עומדים על 50% ואך פחות מהרמה בה עמדו בשיא של אפריל. כל ידיעה שורית יכולה להחזיר אותם לשוק במהירות.

 לסיכום

 ההתאוששות העולמית ממשבר הקורונה, משבר הגז באירופה ומשבר האנרגיה העולמי, בעיות מזג האוויר בדרום אמריקה ובעיות שרשרת האספקה ימשיכו ללוות אותנו בתקופה הקרובה. עושה רושם ששוק הגרעינים תימחר את החדשות בתירס והסויה שירדו בחדות מאז השיא של רבעון שני. הסיכון להערכתינו נוטה כלפי מעלה, כשעליית מחירי האנרגיה והדרישה לביו דיזל עשויה להגדיל את הביקוש לתירס וסויה .במקביל קולות מלחמת הסחר המתחדשים בין ארה"ב לסין נתפסים כעמדת מיקוח לשלב הבא של ההסכם ולא כוונה אמיתית לחדש את המלחמה שתפגע בשתי הכלכלות הגדולות בעולם בזמן שהן בתהליך התאוששות ממשבר הקורונה.

נתוני הדו"ח הערב יישלחו ללקוחות קומודקס לאחר פרסומם

 

סיכום רבעוני מצ"ב לסקירה זו לשימושכם