החודש, שוב, חווינו גשמים רבים ברחבי הארץ, ושוב לא הגיעו הגשמים לנגב. הגשמים ברוב חלקי הארץ יוצרים קושי או אי-יכולת לזריעות כותנה ולשתילות עגבניות לתעשייה, וכמובן, גם בהורדת שטחים לתחמיץ ולשחת.
חיטה:
אנו מתקרבים לתקופת הקציר כאשר אנו חווים ירידת מחיר משמעותית בחיטה. נכון להיום, המחיר נע מסביב ל- 900 ₪ לטון. לאחר התייעצות עם עדי פנחס, יועץ ההגנות של הארגון, הוחלט לממש את ההגנות שרכשו המגדלים בנקודת שיא זו. להזכירכם, ערך ההגנה עולה ככל שמחיר החיטה יורד. כתוצאה מכך, נוצר רווח של כ-25 דולר לטון לפול A וכ-16.5 דולר לטון לפול F. בנוסף, החלטנו להציע למגדלים הגנות על מחיר השוק הנוכחי בעלות מופחתת של 5 דולר לטון. מספר משקים הגנו על מחיר זה ובסה"כ נרכשו חוזים על כ- 2,000 טון.
בעוד כ-10 ימים עלינו לתת הצהרה ראשונית לגבי כמות החיטה שתגיע למשטחים. על כן, ביקשנו מהרומ"אים לאגד את נתוני השטחים המיועדים לגרעינים. המגדלים מתבקשים לשתף פעולה ולתת את ההצהרה הראשונית. ההצהרה המחייבת חייבת להינתן עד 28.4, ועד אז יש להניח שנדע בקירוב כמה מהשטח נותר לגרעינים.
קציר ירוק – עוטף עזה:
כידוע לכם, נדרשו מאמצים ומכתבים רבים לצורך קבלת תקציב להורדת תחמיץ ושחת בשטחי 0-7 ק"מ של יישובי עוטף עזה, למניעת נזקי שריפות מבלונים ועפיפוני תבערה. עד כה תוקצבו 8 מיליון ₪ (כ-100 ₪ לדונם, בהנחה שהיקף השטחים שייקצרו יעמוד על 80 אלף דונם). נותר, מבחינתנו, להשיג תקציב של כ-4 מיליון ₪ נוספים לצורך האצת הקציר, בדומה לביצוע של שנה שעברה. חשוב לציין שהתקציב כולו הועמד על ידי משרד החקלאות ואנו מודים להם על כך שניאותו לבקשתנו. אנו נמשיך לעדכן במהלך החודש.
בצורת:
ביום שני, 1.4.2019, יתקיים סיור ועדת בצורת – סיור הבצורת האחרון לשנת 2019, שבו יוחלט על המלצה להכרזה על בצורת בשטחי הנגב. היקף הבצורת טרם סוכם, אך, ללא ספק, הבצורת קשה.
סיור פלחה ברמת הגולן ועמק בית שאן:
בשבוע שעבר התקיים סיור וזכינו לראות פלחה אחרת. קינואה, חיטה עתיקה, כוסמין וקצח – גידולים חדשים ומעניינים, שייתכן שיביאו לשינויים במחזור הזרעים של הפלחה בארץ.
קנט:
אנו נערכים לדיונים בנושא פוליסות קנט – פלחה וירקות לתעשייה, וכן בוחנים הגעה להסכמות עם קנט בנוגע להפיכת שטחים מתחת לקו הבצורת בפוליסת ביטוח הכנסה. בשבוע הבא ייערך מפגש של קנט עם פורום הרומ"אים.
מחקרים:
נושא תקצוב המחקרים הובא לדיון בפורום רומ"א. בדיון נכחו כ-20 מדריכים מובילים מכל הארץ ולאחר בחינת הנושא הוחלט על הקמת צוות שיביא המלצותיו להנהלת הארגון. ברור היה כי נושא המחקרים חייב לעבור רביזיה – משלב שאלת המחקר, דרך יישומו, הבקרה עליו ועל תוצאותיו ועד להצגתו, לתיעודו, להנגשתו ולהטמעתו בשטח.
שינויים בארגון:
להזכירכם, ביום חמישי, 10.4.2019, תתקיים אסיפת הארגון הנדחית במשקי הדרום. על הפרק – שינוי תקנון הארגון ובחירת הדירקטוריון. אנו מבקשים להגיע, להצביע ולהשפיע, למרות שיום לפני כן תעשו בדיוק את אותו הדבר (רק שהשפעתכם ביום לפני לא תהיה כל כך משמעותית).
אנו מקבלים בברכה את מירי אטיאס, שהצטרפה החודש לארגון. מירי תנהל את כל הקשור בידע ורגולציה בארגון, ובימים אלה מקיימת חפיפה עם נחום וספי בתחומים הרלוונטיים. בהזדמנות זו נאחל לה הצלחה רבה ועשייה ברוכה לטובת כולנו.
ספר החיטה:
בשנים האחרונות הוחלט לערוך מחדש את הספר "גידול חיטה הלכה למעשה", שיצא לאור ולא עודכן מתחילת שנות ה-90. למשימה זו גויסו דוד בונפיל, עידן ריצ'קר ואברום גלבוע והספר לקראת סיום הכנתו, לצורך עריכתו והדפסתו. במסגרת כניסתה של מירי לארגון, נושא זה יהיה בטיפולה ובאחריותה.
שיווק משותף שעורה:
כידוע לכם, הוחלט על ביצוע פיילוט של שיווק שעורה משותף. בימים הקרובים ייחתם ההסכם שלפיו נוכל לצאת לדרך. מיד לאחר מכן, נפנה לכל מגדל פוטנציאלי, במטרה להצהיר על כמות שעורה שתסופק למשטחים.
הסכם שעועית:
נחתם הסכם עם סנפרוסט לאספקת שעועית אביבית. ההסכם נשלח דרך הרומ"אים לכל המגדלים.
עגבניות לתעשייה:
החודש התקיימה פגישה עם מגדלי בית שאן בנוגע להפקת לקחים בנושא מו"מ מול המפעלים בעגבניות לתעשייה. אנו נדרשים להתחיל במו"מ בהקדם האפשרי, כדי לא להיגרר למצב של סיום מו"מ במועד מאוחר מדי. אנו נפיק לקחים ונקדם מו"מ זה בהקדם.
חג הפסח בפתח. חג יציאת מצרים מסמל את תחילת התהוותנו כעם. העיסוק בחקלאות התקיים הרבה לפני כן, ובכל זאת, החיבור של עם ישראל לחקלאות הינו חזק, בל ינותק וארוך מאוד בשנים. דבר אחד ברור – עדיין לא יצאנו ממצרים! מאחלים לכל אחד ואחת מכם למצוא את הדרך לצאת ולהשתחרר מהמצרים של עצמו.
חג שמח!