בחודש שעבר העיסוק העיקרי היה בקבלת החיטה למחסנים וחלוקתה לזכיינים. בסיום הקציר נצטרך להפיק לקחים ממספר אירועים ובראשם – אי-קבלת חיטה מספקת אל מול ההתחייבויות. למרות זאת, עמדנו בכמות המתחייבת על פי המכרז, כך שלא תהיה פגיעה כלכלית.
מעניין לעניין באותו עניין.
חיטה:
קציר החיטה מסתיים בימים אלו. למשטח בצפון הגיעו כ-33 אלף טון ולדרום כ-49 אלף (סה"כ כ- 82 אלף טון אל מול הצהרה של 100 אלף). באופן כללי איכות החיטה טובה מאוד, עם ערכי חלבון, גלוטן והקטוליטר גבוהים. בצפון הגיעה כמות לא מבוטלת של חיטה עם חפורית (כ-6% מהחיטה הצפונית). חיטת אל-חזור (פסולה) הגיעה השנה בכמות נמוכה (1.5% מסך החיטה שנקלטה).
חיטת אל-חזור, נמכרה במחיר 236 דולר וחיטת החפורית בכ-244 דולר. בהתחשבנות הסופית יהיו, מן הסתם, הוצאות על כלל החיטה ולכן זהו איננו המחיר הסופי שיועבר למגדלים.
מחיר החיטה עדיין לא נקבע סופית (על פי המכרז יש להמתין לחישוב הפרמיה של שלושה ימי רביעי של חודש יולי לצורך החישוב הסופי), אך מחיר החיטה ומחיר הפרמיה עלו לאחרונה, ולכן אנו צופים כי בסופו של יום ייקבע מחיר גבוה יותר מהמחיר הזמני שנקבע בחודש שעבר. להזכירכם, המחיר הזמני שנקבע היה 244.13 דולר לטון.
גם ערכי הפרס/קנס עלו בשבועות האחרונים ובהסתמך על העובדה שרוב החיטה הגיעה באיכות טובה, אנו צופים שיהיו פרסים נאים השנה. בממוצע הפרסים נכון להיום – החיטה הצפונית תקבל כ-6 דולר פרסים והדרומית כ-8 דולר.
אנו מקווים שבמהלך החודש הבא יתבצע החישוב הסופי של כל הפרמטרים שיש עוד לחשב כדי שנוכל להעביר לכם את יתרת הכספים המגיעים לכם.
כפי שהודעתי בחודש שעבר, אריאלה פלונסקי – מי שליוותה את כל נושא המכרז במשרד החקלאות, יצאה לגמלאות ולכן אנו נערכים לאירוע פרידה ממנה, שנקבע לחודש הבא.
שעורה:
תשלום סופי של השעורה שהתקבלה יבוצע גם הוא לאחר קביעת המחיר הסופי של החיטה.
עגבניות לתעשייה:
התקיימו מספר דיונים בנושא המשא ומתן על הסכם אספקת עגבניות לתעשייה לשנים 2020-2022.
חלק מהמגדלים עודכנו השבוע בתהליך וחלק יעודכנו בהמשך. דעת הקהל בנושא הזה חשובה מאין כמוה, ולכן ברצוננו לקחת בחשבון את דעות המגדלים בכדי להתקדם עם התהליך.
אנו בשלבי קליטת עגבניות למפעלים. כרגע ידוע על עונה לא מאוד מוצלחת לחלק מהמגדלים והגעה של אחוז גבוה של ירוקים למפעלים.
אפונה:
במהלך החודש הבא, יחל משא ומתן על הסכם אפונה לשנים 2020-2022. נערך מפגש עם מספר מגדלים בגליל העליון ואנו נערכים למספר מפגשים מקדימים נוספים לצורך הכנסת שיפורים להסכם החדש.
הוחלט כי מהעונה הקרובה, ההתחשבנות לרכישה ולאספקת זרעים תיעשה על ידי הארגון ובפיקוחו וגם לכך אנו נערכים.
נעשו מספר מפגשים עם חברות הזרעים לצורך קבלת הצעות מחיר לרכישה.
תירס:
גם בתירס יחל בחודש הבא סבב שיחות בנושא הסכם חדש לשנים 2020-2022.
חימצה:
נודע לנו על פגיעה באיכות יבול החימצה, בעיקר בשטחי הבעל שנקצרו. הפגיעה היא, כנראה, תוצאה של ימי השרב שהיו במהלך חודש מאי. אנו מבקשים מכל מי שנפגע להעביר אלינו את הנתונים, בכדי לראות אם ניתן יהיה לטפל בנושא זה מול קנט. כמובן שיש צורך להעביר, במקביל, תביעה מסודרת לקנט.
כנס ארגון עובדי הפלחה:
בחודש שעבר התקיים הכנס השנתי של הארגון בגני התערוכה. נושא הכנס סבב סביב גידול השעורה. מספר המגדלים שהגיעו היה נמוך והחלטנו כי עלינו לחשב מסלול מחדש בנוגע לכנס השנתי של הארגון, וכנראה שנשנה את המתכונת בשנה הבאה.
חקלאות מדייקת וחדשנות בחקלאות:
נערכו החודש מספר מפגשים בנושאים אלו, גם בדרום וגם בצפון. אנו לומדים את הצרכים ומקווים כי נוכל לבוא בעתיד עם בשורות שיביאו לשינוי הנדרש בחקלאות הפלחה בארץ.
בני דור העתיד לעבודה בחקלאות:
נערכו החודש שני מפגשים בנושא הזה. הרעיון הגיע מאזור הצפון והדיונים נערכו במשקי עמק יזרעאל. הרעיון הינו לפתוח קורס למעוניינים לעבוד כמפעילי טרקטורים/קומביינים וכיוצא באלה, לקבל הכשרה תיאורטית ויישומית, כאשר התלמידים יצוותו לגד"שים במהלך הקורס כדי לעבור את ההכשרה המעשית. אנו נמצאים בשלבי בניית הסילבוס של הקורס ובבדיקה של גד"שים שיהיו מעוניינים לקחת חלק במיזם. בסופו של יום, אנו חושבים כי נושא זה יכול לשפר את מצוקת העובדים המקצועיים בגד"שים.
זהו להפעם.
דורון אליהו
050-7779897
doron@cotton.co.il