ב-12.8.19 בשעה 19:00 שעון ישראל יפורסם דו"ח ההיצע והביקוש של משרד החקלאות האמריקאי. לראשונה בהיסטוריה, נקבל עדכון חוזר לדו"ח שטחי המזרע מסוף יוני, שלטענת רבים לא שיקף את המציאות, לאור העובדה שהצפות בשטחי הגידול לא נלקחו בחשבון.
הצפי הוא שבדו"ח היום יעודכנו שטחי הזריעה של התירס כלפי מטה. אם אתם שואלים (בצדק) "אם כולם יודעים את זה, איך השוק לא עולה?" התשובה הקצרה היא שהדו"ח קצת יותר מורכב משטחי המזרע בלבד, וצריך גם לשקף את מצב הביקושים, כך שיכול להיווצר מצב שבו אכן שטחי הזריעה יעודכנו כלפי מטה ואולי אפילו המלאים, אך מנגד הערכת הביקושים תעודכן כלפי מטה אף היא, לאור מלחמת הסחר וגורמים נוספים.
ממוצע הערכות האנליסטים מצביע על צפי לדו"ח שורי (בוליש), כזה שיש בכוחו להרים את השוק למעלה, אך למדנו בשנים האחרונות שה-USDA יודע "לאכזב" את האנליסטים ותנועת השוק בהתאם. הדו"ח היום ייחודי הן מבחינת המידע על שטחי הזריעה והן ברמת העדכונים, לאור מלחמת הסחר ומזג האוויר באירופה בעיקר. טווח ההערכות לדו"ח רחב מאוד ואין אחידות דעים אצל האנליסטים.
בגזרת המאקרו, מדדי המניות פתחו את אוגוסט בירידות חדות שנמשכו עד אמצע השבוע שעבר, כאשר חידוש מלחמת הסחר והחבטות של טראמפ בנגיד הבנק המרכזי שלו הפחידו את השווקים. בסיכום שבועי, הירידות התאפסו ומעט אופטימיות חזרה לשווקים. מחירי הנפט התנהגו בצורה דומה. חבית נפט התקרבה לאזור 50 דולר בתחילת השבוע שעבר. מחירי הנפט תיקנו כלפי מעלה לקראת סוף השבוע, בין השאר, על רקע דיבורים על גיבוש קואליציה נגד איראן במפרץ הפרסי. חבית WTI נסחרת הבוקר באזור 54.40 דולר, וחבית מסוג ברנט נסחרת באזור 58.50.
כלכלת בריטניה התכווצה לראשונה מזה שבע שנים, כך שהברקזיט מתחיל לתת את אותותיו. השטרלינג בשפל של למעלה משנתיים. בגרמניה הנתונים הכלכליים מצביעים אף הם על האטה והסינים ממשיכים להיפגע ממלחמת הסחר.
התירס נסחר הבוקר ב-408 סנט לבושל, לאחר שעלה ב-11 סנט בשבוע שעבר.
התפתחות התירס ואיכות התירס מפגרות אחר הממוצע הרב-שנתי, לאור הזריעה המאוחרת. השאלה הינה כיצד זה ישתקף בדו"ח היום. מזג האוויר בסך הכול נוח בחגורת התירס וייתכן שנראה שיפור מסוים באיכויות בדו"ח שיפורסם היום בלילה. התירס שבר רמות תמיכה בשבוע שעבר וירד בחדות, עד רמת 390 סנט לבושל, לראשונה מאז מאי, אך, כאמור, ביצע סיבוב פרסה בהמשך והגיע ביום שישי קרוב ל-420 סנט לבושל, רק כדי לסיים את השבוע ב-410. המסחר היה מאוד תנודתי והססני לקראת הדו"ח היום והתקווה של הסוחרים היא שהדו"ח ייתן כיוון טוב יותר להמשך. מזג האוויר נראה מעט חם יותר ופחות גשום מההערכה קודמת. הדו"ח, כאמור, צופה עדכון כלפי מטה של קרוב לארבעה מיליון אייקר לשטחי המזרע וקיטון בתנובה לדונם. אם ממוצע ההערכות נכון, השוק צפוי לזנק למעלה. מבחינת המלאים, צפוי גידול מסוים במלאי השנה, לעומת צפי לקיטון מלאים בשנה הבאה.
הספקולנטים ממשיכים להיות בלונג (הימור על עליות) ובשילוב חוזים ואופציות מחזיקים כ-295 אלף חוזים, לאחר שצמצמו אחזקות בשבוע שעבר.
החיטה נסחרת הבוקר ב-413 סנט לבושל, לאחר שאיבדה 5 סנט בשבוע שעבר. חיטת שיקגו נסחרת ב-495 סנט לבושל, לאחר שעלתה ב-9 סנט בשבוע שעבר. הפער בין חיטת שיקגו לקנזס בבורסה הוא בשיא היסטורי ומהווה אנומליה, על רקע פער איכויות ופעילות ספקולטיבית בהימור על הארביטראז' בין השתיים. הקציר בארה"ב עדיין מתעכב, אבל בסך הכול המלאים העולמיים עדיין גדולים והתחרות לחיטה האמריקאית (הקשה) עדיין זולה יותר, אם כי הפער מצטמצם. חיטת ים שחור נסחרת ביציבות באזור 197 דולר לספטמבר. חיטת מאטיף עומדת על כ-170 יורו לטון. הדו"ח היום צפוי להצביע על ירידה ביבול הרוסי, אם כי רמת המלאים העולמיים עדיין גבוהה, ונראה שהחיטה תלך בכיוון של התירס. הספקולנטים בהימור קטן עדיין על עליות בחיטת שיקגו של כ-4,500 חוזים, לעומת שורט קטן של כ-3,000 חוזים בקנזס.
הסויה נסחרת הבוקר ב-875 סנט לבושל, לאחר שעלתה בכ-23 סנט בשבוע שעבר. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב-297 דולר לטון, לאחר שעלתה כ-4 דולר מאז השבוע שעבר. שמן הסויה נסחר הבוקר ב-29.50 סנט לפאונד, לאחר שעלה בחדות בשבוע שעבר לשיא של ארבעה חודשים, על רקע פתיחת מכסות יבוא בסין של שמן סויה, דקל ולפתית. שבוע לאחר הטחת ההאשמות של טראמפ בסינים (התחייבו לייבא סחורות חקלאיות אמריקאיות ולא עשו כך), נתוני יצוא הסויה בארה"ב עברו את התחזית, כולל יצוא קטן לסין. עדכון מזג האוויר (יבש וחם מהצפוי) סיפק אף הוא תמיכה לשוק.
איכויות הסויה עדיין נמוכות מהממוצע הרב-שנתי. התפתחות הסויה עדיין מאחור, לאור הזריעה המאוחרת. אחת השאלות לגבי הדו"ח היום היא אם הורדה בשטחי המזרע של התירס תתורגם לעלייה בשטחי המזרע של הסויה. האנליסטים מעריכים עדכון של כמיליון אייקר כלפי מעלה, אבל ירידה ביבול לאייקר, מה שיוביל, בסופו של דבר, לירידה ביבול הכולל. לעומת זאת, ההערכה מדברת על עלייה במלאים.
הספקולנטים בשורט בסויה ברמת 63 אלף חוזים, ושורט של 2,000 ו-6,000 חוזים בכוספה ובשמן בהתאמה.
לסיכום, ממוצע ההערכות לדו"ח מצביע על דו"ח שורי (עליות), לאור ירידה משמעותית ביבול הסופי בארה"ב, בעיקר בתירס. יש לקחת בחשבון שהממוצע מתבסס על טווח הערכות רחב מאוד, ולכן הסיכוי להפתעה לא מבוטל. לפי התנהגות השוק הסוחרים די סקפטיים. האנליסטים התייחסו בעיקר לצד ההיצע, שיקטן ככל הנראה, אבל בצד הביקושים יכול להגיע עדכון כלפי מטה, דבר שבסופו של דבר יגרום ליחס המלאי לשימוש לעלות.
אם ננסה לכמת את הסיכוי-סיכון של הדו"ח, אז מכיוון שהשוק ביצע כבר תיקון מחירים חד מאז אמצע יולי, נראה שגם הפתעה בדו"ח בדמות יותר שטחי מזרע מהצפוי ומלאים גדולים יותר תהיה בעלת השפעה מוגבלת. השוק עשוי לרדת בחדות כתגובה לדו"ח, אבל צפוי להתייצב ברמות של 380-400 עד אחרי הקציר (באזור 190-200 דולר לטון). לעומת זאת, אם הדו"ח יגיע בהתאם לממוצע ההערכות, השוק יכול לחזור לרמות הגבוהות של הקיץ, באזור 450 עד 460 סנט לבושל (לכיוון 230 דולר לטון ומעבר). ניהול הסיכונים צריך להיעשות בהתאם.
החיטה צפויה לפעול בדומה לתירס. הסויה תושפע מהדו"ח, כמובן, אבל נצטרך להמשיך לעקוב אחר צעדיו של טראמפ בהמשך, שכן מלחמת הסחר עשויה להשפיע הרבה יותר מאשר גודל היבול או המלאים.
העדכון הבא יהיה לאחר פרסום הדו"ח.