חוזרים לשגרה. יומיים לסגירת אפריל, שוק הגרעינים נגע בשבוע שעבר בשפל לשנת 2019, וביום שישי, עם פקיעת האופציות על הגרעינים לחודש מאי, התירס התאושש מעט לעומת החיטה והסויה, שקבעו שפל חדש. היום הוא היום האחרון למסחר פעיל בחוזי מאי, ולמעשה, חוזה יולי יהווה את מחיר הספוט החל ממחר.
בגזרת המאקרו, הנתונים ממשיכם לגרום לטראמפ לחייך כל הדרך אל בחירות 2020. הצמיחה בארה"ב הכתה את התחזיות ביום שישי, כאשר נקבעה על 3.2% לעומת צפי מוקדם של 2.6%. מדדי המניות בארה"ב ממשיכים לשבור שיאים והאבטלה בשפל. הרבעון העגום שסיים את 2018 כבר הספיק להישכח וקופות הגמל שלנו אף דיווחו בשבוע שעבר שמחקו את כל הירידות של השנה שעברה.
באירופה ההסכמות על הברקזיט נדחו לסוף אוקטובר ומנעו טלטלה בשווקים. הימין הקיצוני מצליח להיכנס לפרלמנט בספרד לראשונה מאז 1982 כחלק מה"טרנד העולמי". באוקראינה נבחר נשיא חדש, קומיקאי יהודי ששיחק את תפקיד הנשיא בסדרה פופולרית בטלוויזיה, מה שנקרא, המציאות עולה על כל דמיון לפעמים.
מחיר הנפט קבע שיא חדש לשנה זו בשבוע שעבר, על רקע חידוש העיצומים המורחבים על איראן. חבית מסוג WTI הגיעה לרמת 66.5 דולר, לאחר ההודעה של טראמפ, אך נסחרת הבוקר באזור 63 דולר (40% יותר ממחירה בתחילת השנה) לאחר קריאה של טראמפ לאופ"ק לשחרר מלאים. חבית מסוג ברנט נסחרת הבוקר באזור 72 דולר, לאחר שכבר חצתה את רמת ה-75 דולר בשבוע שעבר.
התירס נסחר הבוקר ב-354 סנט לבושל, לאחר שבשבוע שעבר נגע בשפל לשנה זו של 342 סנט לבושל. בסיכום שבועי איבד התירס כ-7 סנט, כחלק מהמעבר בין חוזי מאי ליולי, שיהפוך בעוד יומיים לחוזה הספוט, ונסחר הבוקר בכ-365 סנט לבושל. מזג האוויר יוצר חששות שהחקלאים האמריקאים לא יספיקו לזרוע את כמות התירס שתכננו השנה וסיפק תמיכה לתירס על חשבון הסויה. בנוסף, מכוני התערובת בעולם עוברים לתעדוף תירס על חשבון חיטה, בגלל המחיר האטרקטיבי. הספקולנטים הוסיפו הימורים על ירידות והגיעו לשיא של כ-190 אלף חוזים בשורט. כאמור, המלאים בארה"ב ובעולם טובים (בנטרול סין קצת פחות), אך עונת גידול ארוכה לפנינו, שמתחילה קצת ברגל שמאל. מכלול הנתונים, שכולל היצע גבוה אל מול בעיות מזג אוויר, ספקולנטים, מחירי אנרגיה גבוהים וסיכוי להסדר במלחמת הסחר, משארים תקווה לחקלאים האמריקאים והסוחרים.
החיטה נסחרת הבוקר ב-403 סנט לבושל, לאחר שאיבדה למעלה מ-20 סנט בשבוע שעבר ונסגרה עם פקיעת האופציות מתחת לרמת ה-400 סנט לבושל, לראשונה מאז 2017. חיטת שיקגו נסחרת ב-438 סנט לבושל, לאחר שאיבדה כ-7 סנט בשבוע שעבר. הפער הנדיר, שבו מחיר חיטת שיקגו גבוה בהרבה ממחיר חיטה קשה נובע מאיכויות טובות של חיטת האביב, הקושי של האמריקאים עם התחרות מהים השחור והספקולנטים. חיטת הים השחור נסחרת באזור 215 דולר לטון, כשהיבול החדש כבר נסחר מתחת ל-190 דולר. המלאים העולמיים ובארה"ב ממשיכים להיות גבוהים ומכבידים על השוק. בקנדה היבול צפוי להגיע לשיא של 18 שנה. החקלאים הישראלים, שאמורים להתחיל לקצור השבוע את החיטה, עושים זאת כשרמת המחירים היא הנמוכה ביותר מאז קציר 2005! אלו מהחקלאים שעשו הגנות (לא מספיק, לצערי) ייהנו מהחזר של 25 דולר עד 50 דולר לטון! (גם אלו שקצרו לשחת ותחמיץ). מודגשת שוב חשיבות הגנת מחיר היבול והמלאי ולא להסתמך על המזל. הספקולנטים גם כן ממשיכים בהימור על ירידות של כ-26 אלף חוזים בקנזס ו-60 אלף בשיקגו.
סויה נסחרת הבוקר ב-858 סנט לבושל, לאחר שירדה בכ-27 סנט בשבוע שעבר. כוספת הסויה נסחרת הבוקר ב-302 דולר לטון, לאחר שבוע תנודתי, בסיומו ירדה ב-3.3 דולר אל רמת 299.9 דולר לטון. שמן הסויה נסחר הבוקר ב-27.60 סנט לפאונד. הסויה ירדה קרוב לשפל השנתי, לאור ספקולציות שתקבל יותר שטחי מזרע מהצפוי, כתוצאה מהעיכוב בזריעת התירס , כמו כן, נתוני יבוא מסין עדיין מאכזבים ושנה לאחר תחילת מלחמת הסחר, עדיין אין הסכם, למרות שהמגעים מתקדמים. מלאי השיא העולמיים ימשיכו ללחוץ על המחיר. הספקולנטים בשורט של כ-145 אלף חוזים בפולי סויה, לעומת לונג של 16 אלף חוזים בכוספה ושורט של כ-23 אלף חוזים בשמן.
לסיכום, הרבעון השני החל במגמה שלילית, כאשר מלאים גבוהים מהצפוי בעולם והעדר חדשות בגזרת מלחמת הסחר לוחצים את המחירים לשפל. בדרך כלל הרבעון השני מביא איתו פרמיית סיכון מזג אוויר ועליות מחירים .החודשיים הקרובים מלאים באירועים שנותנים תקווה מסוימת לחקלאים שאכן המגמה תתהפך והמגמה ההיסטורית של עליית מחיר לפני הקיץ תישמר.
אז מה עומד בפנינו בחודשיים הבאים? האם שטחי זריעת התירס יצומצמו? התירס בפיגור לעומת שנים קודמות וההצפות ממשיכות לגרום עיכוב, כך שייתכן שהחקלאים יאלצו לזרוע סויה. הסכם הסחר? חודש מאי בשנה שעברה סימן את תחילת מלחמת הסחר. מחירי הגרעינים היו בשיא וצנחו בשיעור חד תוך שישה שבועות בלבד. האם נקבל תופעה הפוכה שההסכם ייחתם רשמית? ההיסטוריה גם מלמדת שכשהספקולנטים שוברים שיא בהימור על כיוון מסוים, זה בדרך כלל קרוב לסוף המגמה. האם גם הפעם? וגם מחירי האנרגיה הגבוהים, במידה שימשיכו לתוך הקיץ, עשויים למשוך את כל קומפלקס הסחורות כלפי מעלה. אם בוחנים רמות מלאי וביקושים אין לשוק סיבה אמיתית לעלות, אך, כאמור, השוק מתנהל לא רק על פי ההיצע והביקוש הקלאסיים שגם הם משתנים בימים אלה במהירות.