נגיף הקורונה שהופיע בחיינו לפני כשישה שבועות ממשיך להכות גלים ולייצר פאניקה בשווקים. מדדי המניות בארה"ב ירדו אתמול זה היום החמישי ברציפות והשלימו ירידה של 8% בשבוע כשהיד עוד נטויה. מדד הפחד זינק ב-50% מתחילת השנה. מחיר הנפט איבדו למעלה מ-20% מתחילת השנה, כאשר מדד ההובלה BDI נחתך בלמעלה מ-50% לאור עצירת הפעילות הימית מסין
מגמת ההידבקות בסין נבלמה בימים האחרונים, אך ההתפשטות מחוץ לסין בעיקר באיטליה עליה דווח בסופ"ש האחרון הובילה לחששות גדולות להתפשטות עולמית לאור העובדה שבמדינות דמוקרטיות עם גבולות פתוחים, קשה ליישם סגר מהסוג אותו מצליחה סין באופן מרשים לתחזק. גם אם הנתונים מסין לא בהכרח נכונים, ההנחה היא שהמגמה של עצירת ההתפשטות שם בהחלט יכולה להיות סימן מעודד. נכון להבוקר דווחו על 82 אלף מקרה הדבקות שמתוכם 2,800 מתו, הרוב המכריע עם מחלות רקע ומעל גיל 65. מספר המחלימים עומד על 33 אלף. החשש הגדול הוא שבניגוד למגפות ויראליות אחרות מהסארס ועד שפעת, במקרה של הקורונה קיים היעדר התסמינים אצל חלק מהחולים ולכן היקף המחלה, הדגירה ואופן ההידבקות אינם מובנים או ניתנים לשליטה באופן מלא. בארה"ב המגפה עדיין לא התפרצה, אך מומחים הזהירו שהיא בדרך. מקרה ראשון של חולה בקליפורניה שמקור ההדבקה שלו לא ידוע התגלה אתמול בלילה.
קשה מאוד לאמוד הנזק הכלכלי כתוצאה מהקורונה, אך כבר עתה ברור שיהיה כבד. הרבעון הראשון של השנה יתאפיין בהיעדר צמיחה. ה"מפעל" של העולם מתפקד באופן חלקי בלבד, ענף התעופה והתיירות צפויים לספוג מכה אנושה. חומרי הגלם בשווקים בעולם יורדים בהובלת הנפט כחלק מ"הפאניקה" הכלליות והחשש להאטה, אך מן הצד השני לא יהיה מנוס מעליית מחירים בהמשך לאור הירידה בהיצע ועיכובים בפעילות המפעלים בסין.
חבית WTI נסחרת הבוקר ב-48.18$ כאשר חבית מסוג ברנט נסחרת ב-52.80$ הרמה הנמוכה ביותר מזה 13 חודשים. מחירי הדלק והחשמל צפויים לרדת בטווח הקצר, כך שבתוך מבול החדשות הרעות יש בשורה טובה לצרכנים שיש מי שימצא בה נחמה מסוימת.
בשלב זה, הסחורות החקלאיות אינן משתתפות בחגיגת המכירות, אלא חוות ירידות מחירים מתונות יחסית, למעט סחורות שמזוהות יותר עם סין כמו כותנה וסויה שם הירידות חדות יותר.
התירס נסחר הבוקר ב-373 סנט לבושל (חוזה מאי) לאחר שהשלים ירידה של כ-10 סנט מתחילת החודש. הדו"ח החודשי של ה-USDA היה דומה לציפיות ודיווח על ירידה מסוימת במלאי העולמי. השוק נוהג בהססנות לאור הקורונה ופחות מייחס חשיבות בשלב זה לנתוני ההיצע והביקוש של התירס בטווח הקצר. הסינים ממשיכים לשדר מסר שחרף הקורונה הם יעמדו בחלק הראשון של הסכם הסחר. הספקולנטים בהימור על ירידות בתירס של כ-60 אלף חוזים בשילוב חוזים ואופציות.
החיטה נסחרת הבוקר ב-457 סנט לבושל, ירידה של כ-35 סנט בשבועיים האחרונים. חיטת שיקגו נסחרת ב-532 סנט. מחירי חיטת ים שחור ממשיכים להתחזק ונעים באזור ה-214$ כ-18$ ירידה מתחילת פברואר. חיטת מאטיף איבדה אף היא כ-9$ מתחילת החודש ונסחרת ב-189 יורו לטון. החיטה סובלת מהמומנטום השלילי בעולם. שטחי הזריעה בארה"ב ימשיכו להצטמצם בזמן שגם צרפת סובלת מבעיות איכות. המלאים העולמיים עדיין מאוד גדולים והציפייה בתחילת השנה הייתה שהסינים ייקנו חיטה מארה"ב כחלק מהסכם הסחר דבר שעדיין אינו קורה. הספקולנטים עדיין בהימור על עליות בחיטה של כ-14 אלף חוזים בקנזס וכ-64 אלף בשיקגו.
הסויה נסחרת בשעה זו ב-888 סנט לבושל, כאשר סין צרכנית הסויה הגדולה בעולם מעוררת חשש לביקושים. כוספת סויה שירדה בחדות מאז תחילת החודש, נסחרת ב-297 דולר לטון (מאי) לאחר עליות חדות אתמול בניגוד למגמה הכללית. העליות על רקע שמועות של עצירת יצוא מארגנטינה וקניות מצד הסינים. שמן הסויה, בדומה למגמה הכללית בשוק השמנים משלים ירידה של כ-10% בחודש. מחירי שמן הדקל באסיה בשפל של שלושה חודשים. הסויה מושפעת כאמור באופן ישיר ממה שקורה בסין כאשר בחודש הבא יכריעו החקלאים האמריקאים לגבי כמות שטחי הזריעה שתוקצה לסויה ויקבעו את המגמה להמשך. בדרום אמריקה מסתמן יבול גדול. הספקולנטים בלונג של כ-40 אלף חוזים על שמן הסויה, שורט של כ-70 אלף ח
וזים על כוספת סויה ושורט של כ-90 אלף חוזים על פולי סויה.
לסיכום
התנודתיות בשווקים צפויה להמשך. הקורונה תמשיך כנראה ללוות אותנו בתקופה הקרובה כאשר עדיין רב הנסתר על הגלוי. השווקים יחפשו נתונים מעודדים כדוגמת עצירת ההתפשטות מחוץ לסין. לצד הפאניקה בשווקים כמו כל משבר נוצרות לא מעט הזדמנויות. גישה דפנסיבית וניהול סיכונים מושכל הם המפתח בתקופה זו.
יום טוב
עדכונים בהמשך,
עדי