ביום שישי פרסם משרד החקלאות האמריקאי הUSDA את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי. הדו"ח היה מעורב והצביע על ירידה במלאי הסויה והתירס ועליה במלאי החיטה. לעומת ההערכות המוקדמות, הדו"ח נחשב לשורי (עליות ) בסויה, נייטרלי בתירס ודובי (ירידות) בחיטה. לאחר פרסום הדו"ח הגרעינים עלו בחדות כשהתירס, הסויה והחיטה קובעים שיא מחירים חדש ל-2020. המומנטום החיובי נמשך גם הבוקר שהמחירים ממשיכים לעלות לשיאים חדשים ותירס מגרד את אמת ה 400 סנט לבושל. נתוני הדו"ח לעומת ההערכות קודמות מופיעים למטה
מדדי המניות בארה"ב זינקו בחדות בשבוע שעבר על רקע החלמתו המהירה של טראמפ מהקורונה ולמעשה קרובים למחוק את הירידות החדות של חודש ספטמבר. תוכנית הסיוע של הממשל האמריקאי בדרך וככל הנראה תאושר בקרוב. השוק ימשיך לחפש דיווחים בדבר התקדמות תרופה\חיסון לקורונה, נתונים כלכליים ואישור תוכנית הסיוע. שלושה שבועות לבחירות בארה"ב ביידן מגדיל את הפער מטראמפ ונראה שהשווקים שבדרך כלל ראו בטראמפ כטוב יותר לכלכלה , מתחילים להתרגל לרעיון. יחד עם זאת ככל שנתקרב לבחירות ועם היוודע התוצאות, שככל הנראה יוכרעו בבית המשפט, השווקים עשויים לחוות טלטלה.
בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם עומד הבוקר על כ 37.5 מיליון! , מספר הקורבנות כבר מתקרב ל 1.1 מיליון איש! ארה"ב בראש הרשימה עם 7.75 מיליון חולים ו 215 אלף מתים, הודו במקום השני עם כ 7.2 מיליון חולים ו110 אלף מתים, ברזיל במקום השלישי עם כ 5מיליון חולים וכ 150 אלף מתים. באירופה אתמול התגלו 100 אלף חולים חדשים מספר שיא מאז התפרצות הנגיף (יחד עם זאת גם פונקציה של מספר בדיקות גבוה) וקיים חשש אמיתי למהלכי סגר בדומה למה שקורה בישראל. הדבר מתקבל בכעס גם בבירות אירופה השונות ומלבה הפגנות .
חבית מסוג WTI זינקה בחדות בשבוע שעבר על רקע התאוששתו של טראמפ, עונת ההוריקנים וירידה במלאים. חבית נסחרת הבוקר ב39.98$ לאחר שביום חמישי כבר הגיעה קרוב ל 42$. החשש לירידה בביקושים במידה ומדינות נוספות יצטרפו לסגר מכביד על שוק הנפט. חבית ברנט נסחרת ב-42.26$.
התירס נסחר הבוקר ב399 סנט לבושל שיא של שנה. דו"ח ה USDA הצביע על ירידה חדה במלאים לעומת החודש שעבר ואם בוחנים את הירידה מיוני מדובר ב35% ירידה במלאי, אחת הירידות החדות בהיסטוריה. היבול לאייקר מעט גבוה מהתחזית יחד עם זאת נזקי הסופה שפקדה במהלך אוגוסט את איזורי הגידול גרמה לחלק גבוה מהיבול להישאר באדמה. השטח הנקצר גם בתירס וגם בסויה נמוך מההערכות ולכן היבול הסופי בארה"ב יהיה קטן מהתחזית. רמת המחירים בארץ ממשיכה לשבור שיאים ל 2020. המלאי העולמי עדיין טוב אם כי ,מזג האויר בדרום אמריקה אליה עובר הפוקוס עכשיו, מעכב מעט את הזריעה וכל בעיית מזג אויר בחודשים הקרובים עשויה לדחוף את המחירים לרמות גבוהות בהרבה. הספקולנטים ממשיכים להגדיל הימור על עליות כאשר הם מחזיקים כ 134 אלף חוזים בלונג בשילוב חוזים ואופציות , עליה נמוכה מהצפוי על רקע העובדה שהשוק עלה בנפח מסחר גבוה.
החיטה נסחרת הבוקר ב 539 סנט לבושל. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 597 סנט לבושל. חיטת מאטיף נסחרת ב 201 יורו לטון שיא של שנתיים. מחירי חיטת ים שחור עולים לאיזור ה 248$ גם כן שיא של מעל שנתיים. מלאי החיטה העולמי בשיא כל הזמנים, אך היחלשות הדולר בשילוב העובדה שלראשונה מזה שנים רבות הסינים מזמינים חיטה וככל הנראה צפויים להמשיך להזמין שומרת על רמת מחירים גבוהה. דו"ח המלאים בארה"ב הצביע על ירידה חדה יותר במלאי החיטה הקשה לעומת מלאי החיטה הרכה ,דבר שצמצם את הספרייד בין החיטה הקשה לרכה וגם נתן תמיכה למחירים מהים השחור. המשך המומנטום החזק בתירס מספק אף הוא תמיכה לחיטה. הספקולנטים מאמינים בעליות עם לונג של כ30 אלף חוזים בקנזס ו 27 אלף בשיקגו.
הסויה שחצתה במהלך ספטמבר את רמת ה1000 סנט לבושל לראשונה מאז דצמבר 2017, נסחרת הבוקר ב1071 סנט לבושל ומתקרבת לשיא של ארבע שנים! דו"ח ה USDA מיום שישי הצביע על ירידה במלאים בארה"ב ובעולם והוסיף למומנטום השורי. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב 365 דולר לטון ,שיא של שנתיים וחצי ומושכת איתה גם את מחירי הכוספאות האחרות. שמן הסויה עלה בכ7% בשבוע שעבר ונסחר ב 34.09 הבוקר. מחירי שמן הדקל באסיה עלו ב 6% בשבוע שעבר וחוצים הבוקר את רמת 3000 רינגט מה שמן הסתם ישפיע גם על מחירי השומן המוגן .הספקולנטים בהימור של כ 238אלף חוזים על עליות בסויה, 80 אלף חוזים על עליות בשמן וכ77 אלף חוזים על עליות בכוספת סויה. פוזיציית הספקולנטים ממשיכה להיות גדולה ויכולה להוות נורה אדומה לכך שבמידה ויגיע תיקון כלפי מטה הם יעצימו אותו.
לסיכום
הקציר בארה"ב כמעט הושלם והתמונה מתבהרת. לצד היבולים הגבוהים (אם כי פחות מהצפוי) הביקושים ממשיכים לעלות ודוחפים את השוק לשיאים חדשים. מזג האויר בדרום אמריקה יעמוד במוקד בחודשים הקרובים וכל בעיה מהכיוון הזה עשויה לדחוף את השוק לגבהים חדשים. תיקוני מחירים כלפי מטה אינם צריכים להפתיע אף אחד אחרי ריצה כל כך חזקה של השוק, אך הסנטימנט בכל שוק הסחורות הופך לשורי על רקע הזרמת הכסף למערכת וסביבת ריבית אפסית שמגדילה את הסיכון לאינפלציה בשנים הקרובות. הקורונה תמשיך ככל הנראה ללוות אותנו לתוך 2021 ומן הסתם השוק יושפע מהנעשה בגזרה זו.