עדכון קצר שוק התבואות (גרעינים וזרעי שמן)

    מחבר:
  • עדי פנחס

יומיים לסיום החודש, מחירי הגרעינים נסוגו אתמול לשפל של חודש ולמעשה מחקו את העליות שהגיעו לאחר פרסום דו"ח שטחי הזריעה בסוף יוני. חרף הצמצום בשטחי הזריעה השנה, מזג אויר מצויין באיזורי הגידול במהלך יולי יצר ציפיות ליבול גבוה מההערכות המוקדמות ולחץ את המחירים למטה.  הצרכנים הסופיים בישראל לא ממש מרגישים את ירידת המחירים ואפילו חווים עליות מחירים בנקודות מסויימות, בשל העובדה שמחירי הפרמיות (התוספת מעל מחיר הבורסה) הגיעו לשיא של למעלה משנתיים בתירס ועלו בחדות גם בחיטה והסויה לאור ביקושים בארה"ב ועליה חדה במחירי ההובלה (שבחלק מהמקרים שילשו עצמם במהלך יוני). טראמפ מתכתש עם הסינים וחשש מחידוש מלחמת הסחר גם כן מכביד על מחירי הסחורות האמריקאיות

מדדי המניות בארה"ב ממשיכים לעלות כשמדד הנסדא"ק שקבע שיא כל הזמנים נסוג מעט בשבוע האחרון על רקע עונת הדו"חות. מחיר אונקיית זהב נסחר בשיא כל הזמנים קרוב ל – 2000$!

לאור החשש של המשקיעים מהתפרצות אינפלציונית בשנים הקרובות על הזרמת הכסף המאסיבית של הבנק הפדרלי בארה"ב והחלשות הדולר. גם חוסר האמונה בגל העליות בבורסה והרצון ל"מקלט בטוח" לכסף מושך משקיעים רבים לזהב בשלב זה והבחלט מהווה נורת אזהרה לשווקים.  

בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם מגרד הבוקר את רף ה 17 מיליון ! , כאשר הנגיף גבה חייהם של 660 אלף איש. ארה"ב בראש הרשימה עם 4.3 מיליון חולים  ו 150 אלף מתים, חדשות לא מזהירות לטראמפ שלושה חודשים לבחירות. ברזיל במקום השני עם כ 2.5 מיליון חולים ו 88 אלף מתים . מדינות רבות בעולם חוות גל שני של התפרצות ועושות מאמץ גדול להגיע מוכנות יותר לחורף.  

מחיר הנפט שהתאושש במהלך החודשיים האחרונים משפל של מינוס 40$ באמצע אפריל לפלוס 40$ מדשדש באזורים של בין 38$ ל 42$ מתחילת החודש . חבית מסוג WTI נסחרת הבוקר ב 41.25$ . חבית ברנט נסחרת ב43.50$.

התירס נסחר הבוקר ב-331 סנט לבושל,כאשר בסוף יוני נסחר בשפל של 315 סנט לבושל ובתחילת החודש הגיע ל355 סנט לבושל. התירס צלח את תקופת ההאבקה (POLINATION) בצורה מצויינת על רקע מזג אויר מצויין כאשר לפי הדיווח האחרון התפתחות היבולים מהירה מהממוצע בשנים האחרונות  ו72% מהיבול במצב טוב עד מצויין. הפרמיות כאמור פיצו את החקלאים על הירידה המחודשת במחיר מתחילת החודש. הסינים קנו תירס מהאמריקאים במהלך יולי , חרף חילופי האשמות הדדיים. הספקולנטים עדיין בהימור על ירידות בפוזיציה גדולה של כ 137 אלף חוזים בשורט בשילוב חוזים ואופציות.    

החיטה נסחרת הבוקר ב 441 סנט לבושל,  חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 527 סנט לבושל כשברקע דיווחים על התפוקה הנמוכה ביותר של חיטה צרפתית מזה 25 שנים. חיטת מאטיף נסחרת ב 181יורו לטון (כשהיורו בשיא של קרוב לשנתיים מול הדולר)  מחירי חיטת ים שחור שומרים על יציבות ונסחרים  ב  209$ , כשהמחיר לסוף השנה ורבעון ראשון 2021 עומד באיזור 221$ ! 81% מחיטת החורף כבר נקצרה בארה"ב בדומה לקצב הרב שנתי הממוצע.70% מחיטת האביב במצב טוב עד מצויין מעט מתחת לממוצע בשלב זה של העונה. הספקולנטים בהימור של כ 18 אלף חוזים ואופציות בשוקט על קנזס ונייטרלים על שיקגו.  

הסויה נסחרת בשעה זו ב888 סנט לבושלכוספת סויה נסחרת ב 291 דולר לטון . שמן הסויה נסחר ב 29.82סנט , כאשר מחירי שמן הדקל באסיה  נעים באיזור  ה 2680 רינגט הבוקר לאחר שביום שישי האחרון קבעו שיא מתחילת השנה ברמת 2865 על רקע הדיווחים על ירידה חדה בתפוקה באינדונזיה. התפתחות יבולי הסויה והאיכות הינם מעל הממוצע לשלב זה של העונה אם כי יש לזכור שרגישות פולי הסויה לחום ויובש בהמשך הקיץ גבוהה מזו של התירס. הסינים קונים פולי סויה בקצב שיא גם מהברזילאים וגם מהאמריקאים ואם ימשיכו בקצב הנוכחי המחירים צפויים לעלות בהמשך. הספקולנטים בהימור של 75 אלף חוזים על עליות בסויה, 36 אלף חוזים על עליות בשמן ו30 אלף חוזים בשורט על כוספת סויה.  

לסיכום 

המאקרו ימישך להיות מושפע מהתפתחויות בגזרת הקורנה, כאשר ההתערבות המאסיבית של הבנקים המרכזיים ובראשם ארה"ב בהזרמת נזילות לשווקים , מחזיקה כרגע את מדדי המניות , אך יכולה ליצור התפרצות אינפלציונית בהמשך שתגרום לעליית מחירי הסחורות ב 2021 והלאה. התפרצות משמעותית של גל שני או שלישי יכולה להוביל שוב לסגר בחלק ממדינות העולם , דבר שיכול שוב לטלטל את משוואת הביקוש וההיצע.  מזג האויר ונתוני היצוא השבועיים יעמדו במוקד בשבועות הקרובים וכרגע השוק מתמחר יבול גדול מאוד ובאיכות טובה כך שעליות מחירים בשלב זה מוגבלות.