סקירת גרעינים 11.11.24

    מחבר:
  • עדי פנחס

סקירה מאת מאת עדי פנחס מחב' קומודקס.

ביום שישי האחרון התפרסם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי, שסיפק הפתעה בדמות ירידה בהערכות היבול והמלאים של התירס והסויה. הדו"ח סיפק תמיכה למחירי הסויה והתירס. נתוני החיטה תאמו להערכות המוקדמות.

דונאלד טראמפ נבחר לנשיא ה-47 בנצחון סוחף וחסר תקדים בניגוד להערכות קודמות וסקרים שצפו מירוץ צמוד. דונאלד טראמפ חוזר לקדנציה שניה כשהמילה "מכסים", שהיתה חלק מהאסטרטגיה שלו במלחמת הסחר מול סין, חוזרת למרכז השיח שהפעם מדינות נוספות על הכוונת.

שוק הגרעינים וזרעי שמן סיים את את חודש אוקטובר בירידה, כאשר הקציר בארה"ב, לצד שיפור במזג האוויר בחלק מאיזורי הגידול בברזיל וברוסיה הפעילו לחץ על מחירי הסויה והחיטה בהתאמה. על אף שעדיין נותרו אתגרים סביב היבולים האירופאיים והתקדמות הזריעה ביבשת, ניכר כי שוק הגרעינים נמצא במצב בו על אף אתגרי מזג האוויר לא נרשמה פגיעה ביבולים אשר מהווה איום קריטי לעת על המלאים הגבוהים. דבר שיצר לחץ כלפי מטה את המחירים. התירס סיים את חודש אוקטובר בירידה של כ-3.3%, אך בשבוע הראשון של נובמבר כבר הוסיף קרוב ל-5%. חיטת קנזס גם היא סגרה את החודש עם ירידות של כ-2.5% על אף שבמהלך החודש נרשמו עליות על רקע החששות סביב התקדמות הזריעה ברוסיה. פולי הסויה סגרו את החודש בירידות חדות של כ-7%, כשחקלאי ברזיל החלו לזרוע את היבול הבא לאחר הגעת הגשמים לאיזורי הגידול והצפי הוא ליבול הגדול בהסטוריה. כוספת סויה ירדה בכ-14% לשפל של למעלה מארבע שנים ושברה את רמת התמיכה של 300$ לטון. הדו"ח ביום שישי מעניק לסויה תמיכה ועושה רושם שהגופים המסחריים ירגישו נוח להתכסות קדימה ברמות המחירים הנוכחיות.

מבחינת נתוני המאקרו, הכותרת שעומדת במרכז הינה בחירתו של דונאלד טראמפ לנשיאות ארה"ב. קצרה היריעה מלתאר את ההשלכות הנרחבות על הכלכלה העולמית. בין אם בהקשר של צעדי מדיניות אשר עתידים להינקט כנגד סין בדמות מכסי סחר נוספים וחזרתה האפשרית של מלחמת הסחר, עם השלכות נרחבות על מגזר הדלקים החליפיים. נותר לראות כיצד בחירתו של טראמפ תשפיע על ההסלמה במזרח התיכון וכן על אכיפת הסנקציות כנגד יצוא הנפט האיראני. אנחנו נרחיב בנושא בסקירתינו השנתית שתצא קרוב להשבעתו של טראמפ בינואר. שוק המניות הכין לטראמפ קבלת פנים חמה עם  עליות חדות לשיא כל הזמנים. מתחילת השנה, מדד ה-S&P500 עלה ב-22%, הנאסדק עלה ב-23% והדאו ג'ונס עלה בכ- 12%. הביטקוין מזנק אף הוא לשיא כל הזמנים ונסחר הבוקר ב-82 אלף דולר!!

נפט ה-WTI  נסחר ב-70.50 דולר לחבית, כאשר לאורך השבועות האחרונים המסחר בנפט תזזיתי במיוחד לאור ספקולציות בנוגע להחלפת המהלומות בין ישראל ואיראן והסיכון שהיא תגלוש לכדי מערכה נרחבת שתכלול פגיעה בתשתית הנפט והגז של איראן. ייתכן ובחירת טראמפ ודיבורים על הסכם הפסקת אש בלבנון, מתורגם מבחינת השוק כירידת הסיכוי לתקיפה ישראלית בקרוב. בהיבט הפונדמנטאלי, אופ"ק הודיעו כי ידחו את החלטתם לגבי החזרת תפוקת הנפט העודפת לשוק לחודש דצמבר, זאת כאשר הצפי העולמי הינו לעודף תפוקה במהלך שנת 2025 לאור הגדלת היקפי תפוקת הנפט בעיקר בארה"ב, גויאנה, קנדה וברזיל.

התירס נסחר הבוקר ב-431 סנט לבושל, שיא של חמישה שבועות ומקבל כאמור רוח גבית מהדו"ח ביום שישי שגרע מהמלאים הצפויים בארה"ב ובעולם. הקציר בארה"ב כמעט והסתיים. היקפי יצוא התירס השבועיים בארה"ב האטו בצורה מסוימת בשבועות האחרונים ועמדו על הטווח הנמוך של הערכות האנליסטים, אך עדיין ניתן להצביע על עליה של 34% בהיקפי יצוא התירס ביחס לשנה שעברה, מה שמעיד על ביקושי התירס החזקים שתמכו את מחירי התירס סביב רמת ה-400 סנט לבושל ועודדו התכסות קדימה. השבוע שעבר היה חזק מבחינת יצוא ודו"ח ה-USDA  גם כן מעריך התחזקות היצוא שכן במהלך החודשים הקרובים נצפה לראות עליה בהיקפי יצוא התירס מארה"ב, אשר לרוב מגיעים לשיאם בין חודשים מרץ ואפריל, מה שעשוי לספק תמיכה למחירי התירס.  בנוגע לברזיל, סוכנות StoneX פירסמה לאחרונה דו"ח לפיו הם מעריכים כי תפוקת התירס של ברזיל לשנת 2024/25 תעמוד על 128.5 מיליון טון, מכאן נגזר כי ברזיל צפויה לייצא כ-37.5 מיליון טון. הברזילאים נמצאים בעיצומו של תהליך הזריעה עבור יבול התירס הקטן, כאשר זריעת היבול הגדול (ה-Safrinha”"( צפוי להתחיל סביב ינואר. בגזרתנו, נראה כי אוקראינה הצליחה להגדיל את היקפי יצוא הגרעינים שלה במהלך חודש אוקטובר, העומדים על כ-4.8 מיליון טון מהים השחור ועוד כ-חצי מיליון טון דרך הדנובה. מדובר על שיפור ניכר ביחס לנתוני חודש ספטמבר וייתכן כי המשך המגמה תקל קצת את הלחץ המורגש במחירי הפרמיות בארץ, אשר נותרו גבוהים.

הספקולנטים עברו לראשונה מאז אוגוסט 2023 להמר על עליות בתירס והם עומדים על 12 אלף חוזים ואופציות בלונג, מגמה שצפויה להמשך עד סוף השנה.

הסויה נסחרת הבוקר ב-1040 סנט לבושל לאחר רצף עליות בימים האחרונים . חודש אוקטובר כאמור אופיין בירידות חדות על רקע 'הדבקת הקצב' בזריעה בברזיל. כזכור, חקלאי ברזיל החלו את הזריעה בקצב איטי יחסית לאור מחסור מתמשך בגשמים באיזורי הגידול. תיארנו בסקירות קודמות כי לרוב, הזריעה בברזיל מתכנסת למחציתו השני של חודש אוקטובר ותחילת נובמבר ועל כן, ייתכן והזריעה בברזיל תתכנס לחלון זמן הזריעה על אף העיכוב. בשבועות האחרונים חל שיפור ניכר במזג האוויר באיזורי הגידול. נכון לסיומו של חודש אוקטובר היקפי המצטברים במאטו גרוסו עומדים על כ-75% מהממוצע הרב שנתי ולפי התחזית הם צפויים לצמצם את הפער באופן משמעותי עד לאמצע נובמבר. בארה"ב, קציר הסויה מתקרב לסיומו. דו"ח ה-USDA הציג הפתעה, כאשר מזג אוויר יבש בסיום הקיץ גרע מהיבולים והמלאים. ההפחתה בדו"ח היתה למעשה ההפחתה החדה ביותר בין דו"ח אוקטובר לנובמבר מזה למעלה מ-30 שנה.  היקפי יצוא הסויה המצטברים מארה"ב גבוהים במקצת מהנתון המקביל בעונה הקודמת ועומדים על 12.8 מיליון טון. אוקטובר ונובמבר מאופיינות לרוב בעליה חדה בהזמנות הסויה מארה"ב ובמהלך החודשים הקרובים אנו צפויים לראות האטה בהזמנות, דבר שעשוי להכביד במידה מסוימת על המחירים.

שמן הסויה ממשיך בריצה כאשר נסחר הבוקר קרוב ל-49 סנט לפאונד, כאשר העליות מיוחסות גם לדינמיקות המוכרות משמן הסויה וכן כתוצאה מהתרחשויות בשוק שמן הדקל, אשר מושכות כלפי מעלה גם את מחירי שמן הסויה. עיבודי פולי הסויה לחודש ספטמבר עמדו על 186.5 מיליארד בושל, מתחת לצפי שעמד על 187.4 מיליארד, אך הנתון עדיין מהווה שיא עבור חודש זה. במקביל, מלאי שמן הסויה ירדו מתחילת השנה בכ-6.6% ועומדים על 1.5 מיליארד ליטר. דינמיקה זו ממשיכה ללוות אותנו בחודשים האחרונים ולוחצת כלפי מטה את מחירי כוספת הסויה אשר שברה לאחרונה מתחת לרמת ה-300 דולר לטון ונסחרת הבוקר שוב מעל 300 על רקע הדו"ח שסיפק תמיכה. בנוסף למגמות הללו, שמן הדקל רושם עליה של כ-30% מתחילת חודש אוקטובר ונסחר הבוקר ב-5,225 רינגיט. רמת שיא מאז יוני 2022. שילוב של ביקושים גבוהים מסין והודו לצד ירידה במלאים הזמינים ליצוא מצד מלזיה ואינדונזיה משפיעים על השוק באופן מתמשך במהלך החודשים האחרונים, על רקע זה, ממשלת תאילנד אסרה על יצוא שמן דקל משטחה בתחילת החודש עד לסוף חודש דצמבר, במהלך שמטרתו להגן על המחירים המקומיים. הצעד מעורר חשש כי מדינות נוספות ינקטו בצעדים דומים, וניתן להעריך כי קיים לחץ מצד יבואנים להשלים רכישות לפני כניסת תקנות ה-EUDR לתוקף באיחוד האירופי.

הספקולנטים בסויה הגדילו את פוזיציית השורט לפני הדו"ח וסיימו את השבוע ב 93 אלף חוזים הימור על ירידה. יחד עם זאת אחרי פרסום הדו"ח ניכרה תנועה ערב של כיסוי שורטים שצפויה להמשך בטווח קצר.  בכוספה הספקולנטים צימצמו את פוזיציית הלונג בצורה משמעותית לפני הדו"ח אך עדיין עומדים על כ 29 אלף חוזים  ואופציות בלונג. בשמן הסויה הספקולנטים צימצמו את פוזיציית הלונג  ועומדים על כ 86 אלף חוזים ואופציות בלונג.

 

החיטה נסחרת הבוקר ב-552 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-560 סנט לבושל וחיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב- 216 יורו לטון. הזריעה בצרפת נמשכת, כאשר כ-41% מהזריעה כבר הושלמה בהשוואה ל-60% בשנה שעברה. דו"ח ה USDA היה נייטרלי ובהתאם להערכות. שיפור במזג האוויר איפשר לחקלאים לזרוע במהלך השבועות האחרונים, אך תחזיות מזג האוויר מצביעות על סיכון לחזרתם של הגשמים, מה שעשוי לגרור עיכובים נוספים. גם בדרום רוסיה נצפים עיכובים בזריעה לאור ריבוי גשמים באיזורי הגידול. בארה"ב, איזורי גידול חיטת החורף החלו לקבל גשמים לאחר שהתעורר חשש בשבועות האחרונים לאור יובש מתמשך באיזורי גידול החיטה. כ-41% מיבול חיטת החורף מדורג במצב טוב, שיפור מ-38% בשבוע שעבר, כאשר הצפי שהגעת הגשמים תשפר את תנאי היבול ותסייע בהנבטת הזרעים אשר התעכבה בשבועות האחרונים לאור המחסור בגשמים. היקפי יצוא החיטה השבועיים בארה"ב הפתיעו את האנליסטים ועמדו מתחת על 194,000 טון, לרף הנמוך של ההערכות שעמד על 200,000 טון. עם זאת, הנתון הנ"ל לא חורג מהטווחים האופייניים לעונה זו כאשר אוקטובר ונובמבר מאופיינים בירידה עונתית בהזמנות החיטה. מחודש ינואר עד יולי ניתן לצפות לראות עליה הדרגתית בהיקפי יצוא החיטה בארה"ב לפי המגמות העונתיות.

הספקולנטים בחיטת קנזס הגדילו את פוזיציית השורט ב-3,514 חוזים ואופציות בלונג ועומדים על 14 אלף חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו  הספקולנטים עומדים על 35,172 חוזים ואופציות בשורט.

לסיכום

עם סיום הקציר בארה"ב חשוב לזכור שעל אף תיקון ההערכות בדו"ח ביום שישי, מדובר עדיין ביבול ומלאי שיא בתירס. בסויה מלאים גבוהים בארה"ב והיבול מדרום אמריקה לפנינו, שגם כאן ההערכות מדברות על יבולי שיא, כך שלמעט מזג אוויר חריג בדרום אמריקה, מצב המלאים העולמי צפוי להיות טוב עד הקיץ הבא.

הדו"ח ביום שישי נתן רוח גבית מסויימת לשורים. מגמת הירידה מתחילת 2024 הובילה את מחירי הגרעינים לשפל רב שנתי, שתדלק בין השאר פוזיציות שורט אגרסיביות של ספקולנטים. ניכר שלקראת סוף השנה הספקולנטים מעריכים שהתחתית קרובה ומשנים כיוון להימור על עליות.

רמות המחירים הנוכחיות מאפשרות כיסוי נוח ליצרנים לקראת 2025 וקביעת תקציב ואכן גם בגזרה זו רואים התעוררות משחקנים "שישבו על הגדר" וכרגע מתכסים קדימה במחירים נוחים שכן רבים מעריכים שתהיה ריצת מחירים לקראת סוף השנה.

האם התחתית מאחורינו? מוקדם עדיין לגמרי, מה שכן תחילת שינוי מגמה לפחות בסנטימנט מתחילה להיות ניכרת וחשוב לנהל את הסיכון הזה באופן מושכל.

יום טוב ושקט
עדי

דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של ה-USDA

תירס, גרף מחירים שבועי – 5 שנים:.

חיטה, גרף מחירים שבועי – 5 שנים:

כוספת סויה, גרף מחירים שבועי – 5 שנים: