סקירת גרעינים 4.12.24

    מחבר:
  • עדי פנחס

סקירה מאת מאת עדי פנחס מחב' קומודקס.

שוק הגרעינים מסיים את את חודש נובמבר במגמה מעורבת, כאשר השיפור בתנאי מזג האוויר באיזורי הגידול השונים ברחבי העולם איפשר לחקלאים להתקדם בזריעה. ההשפעה הבאה לידי ביטוי במחירי החיטה העולמיים.

דו"ח ה-USDA האחרון הצביע על ירידה במלאי התירס והסויה העולמיים, מה שמצביע על ביקושים חזקים מהצפי וסיפק תמיכה למחירים. במקביל, העולם נערך לנשיאותו של דונאלד טראמפ, אשר כבר הודיע על כך שבכוונתו להטיל מכסי סחר על סין, קנדה ומקסיקו. התגובות ברחבי העולם נעות בין הבטחות למכסים נגדיים לבין צעדים שנועדו לייצר דה-אסקלציה. על אף שדינמיקות הסחר בשוק התבואות השתנו באופן ניכר מאז 2018, השוק מתחיל לחשוש משידור חוזר של מלחמת הסחר ונערך בהתאם. בסיכום חודש נובמבר, מחירי התירס עלו בכ-3%, הסויה עלתה בכחצי האחוז, כוספת הסויה ירדה בכ-4% ושמן הסויה ירד ב- 8%. בקומפלקס החיטה נרשמו ירידות רוחביות כאשר חיטת קנזס ירדה בכ-8.7%, חיטת שיקגו ירדה בכ-7.6% וחיטת המטיף ירדה בכ-4%. בשוק המקומי הירידות היו מתונות בהרבה עד לא קיימות לאור פרמיות גבוהות.

מבחינת נתוני המאקרו, נתוני האינפלציה בארה"ב הציגו עליה קטנה בחודש אוקטובר ועמדו על 2.6%, מה שמייצר ספק בנוגע לכך שהפדרל ריזרב יפחית את הריבית ב-18 לדצמבר. שוק האג"ח מתמחר סבירות של כ-55% שהפד ימשיך בהורדת הריבית, כאשר כ-45% מהסוחרים מניחים כי הפד ישאיר את שער הריבית ללא שינוי.

נפט ה-WTI  נסחר באיזור 70$ לחבית. באופן כללי נראה כי פרמיית הסיכון סביב הסלמת העימות במזרח התיכון נמחקה ושוק הנפט מתמודד עם תמונה פונדמנטאלית שנותרה מאתגרת למדי. ייתכן ומה שמתרחש בדרום קוריאה וצפון סוריה עשויים לחדש פרמיית סיכון. מרבית הסוכנויות מעריכות כי שנת 2025 תתאפיין בעודף בתפוקת הנפט העולמית ובנוסף לכך, מדינות OPEC מתחילות לדון באופי ותזמון החזרת הנפט שלהן לשוק, לאחר כשנתיים של הפחתות תפוקה כאשר נשקלת הארכת המדיניות הקיימת עד חודש מרץ. מהצד השני, מחירי הנפט הנוכחיים מתקרבים לרמות עלות התפוקה עבור חלק מקידוחי נפט בארה"ב, על כן יש ספק בקרב תעשייני הנפט האמריקאיים כי ממשל טראמפ יוכל להגדיל באופן דרמטי את היקפי קידוחי הנפט. באופן כללי, פרט לסיכונים גיאופוליטיים מתוחמים, נראה כי הדינמיקה הבסיסית שתשרור בשוק הנפט בטווח הזמן הקרוב הינה של עודף היצע, כך שהפוטנציאל לעליות מחירים ממושכות נותר מוגבל.

התירס נסחר הבוקר ב-431 סנט לבושל. דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של ה-USDA הצביע על ירידה מעל הצפי במלאים העולמיים ומלאי ארה"ב, מה שמצביע על עליה בביקושים, אשר נתמכת גם כאשר בוחנים את היקף ההזמנות והרכש של הקציר האמריקאי. האמריקאים ממשיכים לקדם את התרחבות תעשיית האתנול. בהשוואה לנובמבר אשתקד נרשמה עליה של כ-5.7% בתפוקת האתנול היומית בארה"ב. העליה הניכרת בביקושים תומכת במחירי התירס, לעת עתה. מבחינת דינמיקות הסחר והפוטנציאל למלחמת סחר, סין התירה בימים האחרונים ייבוא של סורגום (דורה) מברזיל. כיום, סין מייבאת כ-8.8 מיליון טון סורגום בשנה, כאשר הרוב המוחלט מיובא מארה"ב. במידה והסינים יעברו לייבא מברזיל במסגרת 'מלחמת סחר' עם ארה"ב, ייתכן ונראה שימוש גובר בסורגום כתחליף למספוא בארה"ב, מה שעלול להוביל לעליה קלה בזמינות התירס ליצוא. בהקשר הזה, חשוב לעקוב אחר הערכות שטחי הזריעה בארה"ב והיקפי יצוא התירס, כאשר ההערכות הנוכחיות מדברות על זריעה של 92 מיליון אייקר, שטח זריעה הגדול ב1.3 מיליון אייקר משטחי הזריעה אותם ראינו בשנה הנוכחית. עוד מגמה אשר משפיעה על מחירי התירס ברמה המקומית נובעת משיפור ניכר בהיקפי יצוא התירס של אוקראינה, אשר ייצאה עד כה כ-6.8 מיליון טון תירס מתחילת העונה (נכון ל-27 לנובמבר), היקפי יצוא התבואות הכולל של האוקראינים גבוה בכ-5 מיליון טון מנפחי השנה הקודמת. המספרים מצביעים על כך שקווי האספקה חוזרים לסדרם, מגמה זו צפויה להוזיל את הפרמיות ואת המחירים אותם אנו רואים בשוק המקומי בישראל. קיימות הערכות כי נשיאותו של טראמפ צפויה לקדם הסדר מדיני בין רוסיה לאוקראינה, במידה והערכות אלו נכונות כמובן שהנ"ל יתורגם גם  למחירי ההובלה מנמלי אוקראינה ובכך גם לפרמיות ומחירי התירס בישראל.

הספקולנטים בתירס הגדילו את פוזיציית הלונג ב-4,638 חוזים ואופציות ועומדים על 114,628 חוזים ואופציות בלונג.

הסויה נסחרת הבוקר ב-986 סנט לבושל. מחירי הסויה עלו מוקדם בחודש שעבר ל-1,044 סנט לבושל לאחר פרסום דו"ח ה-USDA אשר הצביע על עליה בביקושים, אך שבו במהרה לרמתם הנוכחית. הברזילאים המשיכו להדביק את פערי הזריעה שצברו מתחילת העונה. השיפור בתנאי מזג האוויר באיזורי הגידול ניכרים וקיימת אופטימיות לא מבוטלת בנוגע להיקפי היבול, וחלק מהסוכנויות כבר סיפקו תחזיות העולות על הערכת ה-USDA אשר מדברת על תפוקה של 169 מיליון טון. שטחי הזריעה בברזיל גבוהים בכ-3.2% ביחס לשנה שעברה והנחת העבודה הנוכחית היא שהתפוקה ליחידה שטח תהיה גבוהה בכ-9%. בצד הביקוש, היקפי היבוא הסיניים עומדים עד כה על 89.94 מיליון טון, כאשר הרוב (67.8) מיובא מברזיל.  היקפי היבוא הסיני השנה גבוהים בכ-7% ביחס לנתוני שנה שעברה. בהקשר של מלחמת הסחר הפוטנציאלית עם ארה"ב חשוב להדגיש כי הדינמיקה בשוק הסויה שונה בתכלית ביחס ל-2018 והסינים הפחיתו באופן ניכר את התלות שלהם ביבוא סויה מארה"ב, כך שההשפעה בשוק פולי הסויה מוגבלת ביחס לשוק התירס. הערכות ה-USDA הינן לירידה בשטחי זריעת פולי הסויה בעונה הקרובה בכ-2 מיליון אייקר, כאשר העליה במלאים העולמיים והעליה ביחס המלאי לשימוש ככל הנראה הופכת את גידול פולי הסויה לפחות אטרקטיבי עבור החקלאים. יחס המלאי לשימוש העולמי צפוי לעמוד השנה על 32%.

שמן הסויה נסחר הבוקר ב- 41.36 סנט לפאונד, כאשר השוק מנסה להעריך את השפעתה של נשיאות טראמפ על שוק הביודיזל העולמי. ככלל, הממשל נתפס כפחות ידידותי עבור מדיניות הדלקים המתחדשים שנתמכת על ידי סובדסידיות ממשלתיות ועשוי לקצץ אותן, החשש ממלחמת הסחר עם סין מהווה סיכון עבור שוק הסויה המקומי בארה"ב ועשוי להגביר באופן ניכר את היצע הפולים הזמין לעיבוד, ועל כן, על רקע פוזיציית ספקולנטים גבוהה במיוחד (שיא של שנתיים) אנו רואים בשבועיים האחרונים ירידות חדות במחירי שמן הסויה. מנגד, הנתונים הפונדמנטאליים נותרו ללא שינוי מהותי לעת עתה, עיבודי שמן הסויה בארה"ב לחודש אוקטובר עמדו על 199.96 מיליון בושל, מעל צפי האנליסטים שעמד על 196.8 ושיא חודשי חדש. מלאי שמן הסויה בארה"ב נותרו בשפל עונתי ועומדים על 1.069 מיליארד פאונד. בנוסף, הצהרת הממשל הסיני מה-15 לנובמבר בנוגע לביטול הטבות מס על יצוא שמן בישול משומש (UCO) מספקת תמיכה לביקושי השמן האמריקאי מכיוון שהמוצרים הללו מתחרים זה בזה כחומר גלם להפקת ביודיזל. במקביל, שמן הדקל חזר להיסחר באיזור 5,000 רינגיט לטון לאחר שאינדונזיה אישרה את תכנית ה-B40 שצפויה להיכנס לתוקף בינואר הקרוב ובכך להקטין את מלאי שמן הדקל הזמין ליצוא. על אף הירידות האחרונות במחירי שמן הסויה, מחירי כוספת הסויה נותרים נמוכים יחסית כאשר הכוספה נסחרת הבוקר ב-290 דולר לטון. כאמור, הנתונים הפונדמנטאליים בשמן סויה מכבידים באופן ניכר על מחירי הכוספה בשל העובדה שמלאי הכוספה הזמין נותר גבוה. הצפי ליבול סויה גדול בברזיל גם מכביד על מחירי הכוספה, והספקולנטים נמצאים בפוזיציית שיא בשורט על הכוספה אשר מפעילה לחץ נוסף על המחירים. הסויה נמצאת בנקודת תמיכה חזקה מבחינת טכנית ושינוי סנטימנט את הספקולנטים עשוי להקפיץ את השוק במהירות.

הספקולנטים בסויה הגדילו את פוזיציית השורט ב-13,166 חוזים ואופציות ועומדים על 67,101 חוזים ואופציות בשורט. בכוספה הספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט ב-36,070 חוזים ואופציות ועומדים על 63,700 חוזים ואופציות בשורט. בשמן הסויה הספקולנטים צימצמו את פוזיציית הלונג ב-19,084 חוזים ואופציות עומדים על 56,060 חוזים ואופציות בלונג.

 

החיטה נסחרת הבוקר ב-539 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-545 סנט לבושל וחיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב 224 יורו לטון. החלקאים בצרפת נהנו ממספר שבועות של הקלה בגשמים, אשר איפשרו להם להתקדם בזריעה. בשלב זה, מעל 90% מיבול החיטה נזרע באדמה, ונרשמה התקדמות דומה גם בקצב הזריעה בגרמניה. צפון מערב אירופה סובלת באופן כללי מתנאי לחות קרקע חריגים למדי לאור היקפי הגשמים החריגים שפקדו את היבשת במהלך החודשים האחרונים ועוד צפויים להימשך במהלך החודשים הקרובים. מדידות לחות קרקע באיזורי הגידול בצרפת וגרמניה מצביעות על כך שלחות הקרקע בחלק מאיזורי הגידול הינה מהגבוהות ביותר שנמדדו, ונדרש לעקוב בדריכות אחר התפתחות היבולים במהלך החודשים הקרובים לאור החשש ממחלות יבול אשר עשויות להתפתח בתנאים חריגים אלו. פרט לכך, ברוסיה תנאי מזג האוויר ממשיכים להציג מגמת שיפור בשבועות האחרונים ומשפרים את סיכויי השרידות של היבולים אשר נזרעו בתנאי יובש. מלאי החיטה ברוסיה בירידה החודש על רקע הזינוק בהיקפי היצוא. הרובל הרוסי נמצא בקריסה אל מול הדולר במהלך נובמבר, לאחר שנחלש בכ-12%. ההיחלשות ברובל תומכת את יצוא החיטה, וחלק מהסוכנויות מעריכות כי הממשל הרוסי יטיל מגבלות על היקפי יצוא החיטה בעונה הקרובה לאור הירידה במלאים המקומיים והחששות שנותרו אל מול יבולי החורף שנזרעו לאחרונה. ה-IGC עידכן לאחרונה את תחזיותיו ל-2025, ההערכה העדכנית הינה לירידה של 2 מיליון טון בתפוקת החיטה העולמית אל מול תחזית אוקטובר,  ועליה של מיליון טון בצריכה. לסיכום, ה-IGC מעריך כי מלאי החיטה העולמיים ירדו השנה ב-9 מיליון טון ויעמדו על 263 מיליון טון.

הספקולנטים בחיטת קנזס הגדילו את פוזיציית השורט ב-4,277 חוזים ואופציות ועומדים על 29,375 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו הרכה הספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט ב-6,239 חוזים ואופציות ועומדים על 51,546 חוזים ואופציות בשורט.

 

לסיכום, השחקנים הגדולים בשוק שחלקם מתכנסים בימים אלה בכנס של הבורסה לסחורות של פריז, כבר עם הפנים קדימה ל 2025. היבול בדרום אמריקה יהיה במוקד בחודשים הבאים שבסוף הרבעון הראשון נקבל גם תמונת מצב לגבי היבול וגם את כוונות הזריעה בארה"ב שיהוו משקל חשוב למחיר העתידי. חקלאים רבים בארה"ב שהצביעו ברובם לטראמפ נושאים עיניים ל 20 בינואר יום השבעת טראמפ ומקווים שהמדיניות שיכתיב הן בהיבטי סחר עולמי והן בהיבטי הרחבת גידולים לטובת ביו דיזל. כניסתו הצפויה של טראמפ, כאמור, כבר משפיעה אבל רק לקראת רבעון שני נקבל תמונה ברורה יותר ואת ההשפעה הצפויה על מחירי הסחורות ושערי החליפין בכלל. לעת עתה שהשוק רגוע באופן יחסי, שחקנים גדולים מאריכים תקופות כיסוי במחירים שנראים נוחים ביחס לשנים האחרונות. חשוב לנהל את הסיכונים באופן מושכל. השוק הישראלי צפוי לקבל הקלה מסוימת ברמת הפרמיות עם המעבר של הפסקת האש הזמנית לקבועה ועם היתכנותה של הפסקת אש גם בדרום.

יום טוב ושקט לכולם,
עדי

תירס, גרף מחירים שבועי – 5 שנים:

חיטה, גרף מחירים שבועי – 5 שנים:

כוספת סויה, גרף מחירים שבועי – 5 שנים: