סקירת גרעינים- 22.10.2024

    מחבר:
  • עדי פנחס

סקירה מאת מאת עדי פנחס מחב' קומודקס.

שוק הגרעינים סיים את השבוע שעבר במגמת ירידה רוחבית, על רקע צפי לגשמים ברוסיה המיטיב עם זריעת החיטה וצפי לגשמים באיזורי הגידול בברזיל, אשר אמורים להיטיב עם זריעת פולי הסויה שהתעכבה במהלך השבועות האחרונים.

מחירי התירס ירדו על רקע התקדמות הקציר בארה"ב ו'מיצוי' המהלך של סגירת פוזיציית השורט של הספקולנטים שהתרחש במהלך השבועות האחרונים. התמונה הפונדמנטאלית בגרעינים נותרה דובית ודו"ח ה-USDA האחרון שפורסם בערב יום כיפור הצביע על מלאים שנותרו גבוהים למדי. לאחר העליות החדות של ספטמבר שנכנסו לתוך אוקטובר, מחירי התירס והחיטה חזרו למחירם בתחילת החודש כשכוספת הסויה מקזזת כמעט את כל העליה החדה של ספטמבר.

נתוני המאקרו מהשבועות האחרונים, בדגש על התמתנות נתוני האבטלה בארה"ב, הובילו לעליה חדה בשער הדולר וצמצום בציפיות השוק להורדות הריבית הקרובות. השוק צופה כעת סבירות של 95% להורדת ריבית של 25 נקודות בסיס בלבד ב-17 לנובמבר בארה"ב, זאת לאחר שהשוק תימחר לפני מסמפר שבועות ההורדת ריבית של 50 נקודות בסיס על רקע נתוני האבטלה. נתוני המאקרו מסין היו מעל צפי האנליסטים ומצביעים על ההשפעה המצטברת של הצעדים שננקטים על ידי ממשלת סין לתמוך את הכלכלה המקומית, כאשר אנליסטים מעריכים כי צפויים צעדים נוספים. תמ"ג סין לרבעון השלישי עלה ב-4.6%, קצת מעל הצפי ל-4.5% והמכירות הקמעונאיות עלו ב-3.2%, מעל צפי שעמד על 2.5%. הנתונים הנ"ל עדיין נמוכים מיעדי הצמיחה של סין, אך הם מעידים על מגמת שיפור מסוימת מההאטה הרוחבית שמלווה את כלכלת סין.

נפט ה-WTI נסחר ב-70.60 דולר לחבית, כאשר פרמיית הסיכון נמחקה כמעט באופן מידי עם פרסום הידיעה על כך שממשלת ישראל הודיעה לממשל האמריקאי כי אין בכוונה לתקוף את מתקני הנפט של איראן. פרסום הידיעה הובילה לירידות חדות במחירי הנפט אשר ירד עד כה ב-7.94 דולר לחבית מרמות השיא שנרשמו זמן קצר לאחר התקיפה האיראנית. התמונה הפונדמנטאלית בנפט נותרה דובית למדי על רקע היקפי התפוקה הגדולים, הצפי להחזרת התפוקה מצד OPEC ומגמה מעורבת בביקושי הנפט ברחבי העולם. חוסר הוודאות נותר בנוגע לתזמון והיקף התקיפה הישראלית, זאת לאור פרסומים מסוף השבוע לפיהם המודיעין האמריקאי מעריך כי ישראל נערכת לביצוע תקיפה באיראן בהיקף נרחב בטווח הזמן הקרוב.

התירס נסחר הבוקר ב-409 סנט לבושל, כאשר כ-47% מיבול התירס כבר נקצר, קצב הקציר הינו המהיר ביותר מאז 2012 כשצפי האלינסטים עמד על 44% לשבוע זה. לצד הקציר האמריקאי, הנתונים ממשיכים להצביע על ביקושים גבוהים יחסית ליבול החדש, כאשר היקפי היצוא בשבוע שעבר עמדו על 2.226 מיליון טון, ועומדים עד כה על 19.876 מיליון טון, נתון הגבוה ב-23% מהנתון המקביל בשנה שעברה. סוכנות CONAB הברזילאית פירסמה לאחרונה הערכות המצביעות על כך שהיא צופה שיבול התירס של ברזיל יעמוד על 119.74 מיליון טון, נתון הגבוה בכ-4 מיליון טון ביחס לשנה שעברה זאת על אף איזורי גידול נמוכים במקצת ביחס לשנה שעברה. ישנם עיכובים בזריעת התירס בארגנטינה לאור תנאי יובש במדינה וצפי לכך שהמגמה תימשך בחודשים הקרובים. הערכות תפוקת התירס של ארגנטינה נעות סביב 51-52 מיליון טון. הביקושים הגבוהים מצליחים שוב להחזיק את התירס מעל רמת התמיכה של 400 סנט לבושל.

הספקולנטים בתירס הגדילו בשבוע שעבר את פוזיציית השורט ב-63,259 חוזים ואופציות ועומדים על 86,988 חוזים ואופציות בשורט.

הסויה נסחרת הבוקר ב-980 סנט לבושל, לאחר שרשמו ירידות של כ-85 סנט מתחילת החודש. מחירי הסויה עלו במהלך חודש ספטמבר לאור העיכובים בזריעת הסויה בברזיל על רקע תנאי היובש באיזורי הגידול. בסקירתנו הקודמת תיארנו כי מרבית הזריעה מתקיימת בין ה-10 לאוקטובר ל-10 בנובמבר. אנו נמצאים בעיצומו של חלון הזריעה ועל אף שקצב הזריעה נותר נמוך למדי ועומד על 8.2%, כאשר הנתון המקביל בשנה שעברה עומד על 17%.

לאור הגשמים הפוקדים את איזורי הגידול בשבועיים האחרונים והצפי להמשך הגשמים בשבועיים הבאים, מחירי הסויה מחקו את מרבית פרמיית הסיכון, והשוק מתחיל לתמחר את הערכות היבול של CONAB וה-USDA אשר מצביעות על יבול של 166-169 מיליון טון, יבול שיא כל הזמנים (אף שהדרך לקציר ארוכה). על אף השיפור הפונדמנטאלי במצב ותחזיות מזג האוויר הדוביות לשבועיים הקרובים, עדיין נדרש להמשיך ולעקוב אחרי המצב לאור העובדה כי תחזיות מזג האוויר עשויות להשתנות במהירות. מנגד, ביקושי הסויה של סין נותרו גבוהים. הסינים ייבאו 11.37 מיליון טון סויה בחודש ספטמבר, עליה של 59% ביחס לנתון המקביל בשנה שעברה ושיא כל הזמנים עבור חודש ספטמבר.

הנתון הנ"ל בא לאחר היקפי יבוא שיא שנרשמו גם במהלך אוגוסט. במצטבר, היקפי היבוא מתחילת השנה גבוהים ב-8% מהיקפי היבוא של שנה שעברה אשר גם היא נחשבה שנת שיא. בארה"ב, 67% מיבול פולי הסויה נקצר, כאשר בדומה לתירס קצב הקציר הינו מהיר מהצפי אשר עמד על 64%. ה-USDA מעריך כי מלאי הסויה העולמיים יעלו במהלך השנה הקרובה ב-22 מיליון טון, כאשר הצפיח ליבול ברזילאי גדול צפוי לפצות על היקפי הביקוש הסיני, הציפיה הזו מדגישה את החשיבות של התקדמות הזריעה במהלך השבועות הקרובים.

שמן הסויה נסחר הבוקר ב-43 סנט לפאונד. דו"ח עיבודי הפולים בארה"ב הצביע על כך שהיקף העיבודים השנתי מוסיף לגדול. היקף עיבודי הפולים השנתי, עד כה, גבוה ב-7.2% מאשר הנתון המקביל בשנה שעברה ובקצב הנוכחי עשוי לשבור את שיא כל הזמנים. מלאי השמן עומדים על נקודת השפל הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2014, על רקע היקפי העיבוד הגבוהים. מחירי שמן הסויה מקבלים תמיכה גם מהעליה במחירי שמן הדקל אשר הגיע ל-4,301 רינגיט. מדיניות ה-B40 במדינה גוררת עליה בביקושים וירידה במלאי השמן במדינה. במקביל למתרחש בשוק השמנים, מחירי הכוספה ירדו באופן ניכר במהלך השבועות האחרונים לאחר שטיפסו במקביל לפולי הסויה על רקע החששות מבצורת באיזורי הגידול בברזיל. כוספת הסויה נסחרת הבוקר ב316 דולר לטון כאשר הצפי ליבול גדול בברזיל לצד היקפי עיבוד השמן הגבוהים לוחצים את מחירי הכוספה כלפי מטה.

הספקולנטים בסויה הגדילו את פוזיציית השורט ב-18,542 חוזים ואופציות ועומדים על 40,341 חוזים ואופציות בשורט. בכוספה הספקולנטים צימצמו את פוזיציית הלונג ב-40,877 חוזים ואופציות ועומדים על 55,711 חוזים ואופציות בלונג. בשמן הסויה, הספקולנטים צימצמו את פוזציית הלונג ב-5,565 חוזים ואופציות ועומדים על 26,938 חוזים ואופציות בלונג.

החיטה נסחרת הבוקר ב-578 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-568 סנט לבושל וחיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב-222 יורו לטון. מחירי החיטה ירדו באופן חד ביום שישי האחרון על רקע גשמים באיזורי גידול החיטה בדרום רוסיה אשר סבלו מתנאי יובש במהלך החודשים האחרונים. עם זאת, סוכנות Sovecon  הורידה לאחרונה את צפי תפוקת החיטה של רוסיה ל- 81.5 מיליון טון ביחס להערכתה הקודמת שעמדה על 82.9 מיליון טון. נזכיר כי יבול החיטה הרוסי עמד בשנה שעברה על 82.8 מיליון טון. איזורי גידול החיטה באוקראינה קיבלו גשמים מתחילת החודש אשר שיפרו את תנאי הקרקע ומאפשרים לחקלאים להתקדם בזריעה, אך כ-20% משטחי הזריעה עדיין יבשים מדי על מנת לאפשר זריעה. בגרמניה וצרפת קיימת בשבועות האחרונים בעיה הפוכה, בה עודף ממטרים באיזורי הגידול מעכב את קצב הזריעה. כ-6% משטחי הזריעה בצרפת נזרעו ביחס ל-13% בשנה הקודמת ולחות הקרקע באיזורי הגידול בצרפת גבוהה באופן חריג, כאשר תנאי הלחות הינם הגבוהים ביותר מ-1958 וסביר להניח כי ימשיכו להשפיע על התפתחות החיטה גם בהמשך. קצב התקדמות הזריעה באיזורי הגידול המרכזיים יכתיב את הטון בשבועות הקרובים, כאשר תחזיות מזג האוויר לגשמים באיזורי הגידול ברוסיה מייצרות סנטימנט דובי בשווקים.

הספקולנטים הגדילו בשבוע האחרון את פוזיציית השורט שלהם בחיטת קנזס ב-604 חוזים ואופציות ועומדים על 6,488 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו הרכה הספקולנטים הקטינו את פוזיציית השורט ב-3,436 חוזים ואופציות ועומדים על 26,013 חוזים ואופציות בשורט.

לסיכום, השנה כבכל שנה הרבעון האחרון מאופיין בספקולציות רבות, תנודתיות גבוהה והוספת פרמיית סיכון למחיר. מזג האוויר בים השחור, מקור הייבוא העיקרי לישראל מעורר חששות ומוסיף למחירי הפרמיות בעיקר. על אף השיפור הדרך לסיום הקציר וזריעת החיטה עדיין ארוכה. הביקושים הגבוהים יוצרים רמת תמיכה למחירי השוק שצפויה להישמר בתקופה הקרובה בעיקר לאור העובדה שהגופים הגדולים מתחילים להתכסות ל 2025 ורואים ברמת המחירים הנוכחית רמה אטרקטיבית לכיסוי קדימה. תוצאות הבחירות בארה"ב בעוד שבועיים אמורות גם כן להשפיע על השוק. בסקר חקלאים שנערך בארה"ב ישנה תמיכה גורפת בטראמפ שלדעתם יחזק את החקלאות המקומית ויעזור בשימור המחירים והתחרות האמריקאית. ימים יגידו.

זמן טוב לאחר החגים לבחון את תמונת הכיסוי ל 2025 ולנהל סיכונים בהתאם . אנו פה כדי לסייע בכל התלבטות.

שנשמע בשורות טובות וימים שקטים

עדי

תירס, גרף מחירים שבועי – 5 שנים:

חיטה, גרף מחירים שבועי – 5 שנים: 

כוספת סויה, גרף מחירים שבועי – 5 שנים: