שוק הגרעינים מתייצב על רקע התחזקות הביקושים, האם הגענו לתחתית? 3.9.24

    מחבר:
  • עדי פנחס

סקירה מאת מאת עדי פנחס מחב' קומודקס.

שלום לכולם,
שוק הגרעינים סיים את את השבוע שעבר ואת חודש אוגוסט במגמת עליה כללית, על רקע אינדיקציות לשיפור בביקושי התירס והסויה לאור היקפי הזמנות גדולים יחסית שפורסמו ע"י ה-USDA ליבול החדש.

שוק החיטה התאפיין בעליות על רקע צבר של אירועים, אשר מעוררים שוב חששות בנוגע למלאי החיטה העולמי לאור פגיעה באיכות וכמות היבולים, בעיקר מאירופה ורוסיה. במבט רחב, מחירי הגרעינים רשמו ירידה חדה למדי מאז פרסום דו"ח הזריעה של ה-USDA בסוף יוני. מחירי התירס ירדו ב-36 סנט לבושל, כ-8.6%, מחירי הסויה ירדו בכ-170 סנט לבושל, כ-14.7%, בעוד שמחירי החיטה ירדו בכ-36 סנט, כ-6.1%. הירידה החדה במחריים בבורסה בחודשיים האחרונים, אינה מתורגמת עדיין בשוק הפיזי בישראל לאור העליה החדה במחירי הפרמיה, בין השאר בגלל המלחמה והיעדר רצון של של חברות הובלה לעגון במדינה במלחמה.

מבחינת נתוני המאקרו, הוצאות הצרכן בארה"ב עלו בחודש יולי ב-0.5% על אף העליה באבטלה והאינדיקציות המצטברות להאטה במדינה. הנתון מציג מגמה מעורבת עם נתוני האבטלה שפורסמו במהלך החודשים האחרונים. הנתון מפחית את הסבירות לכך שיוחלט על הורדת ריבית חדה של 50 נקודות בסיס בהחלטה הקרובה, הקונצנזוס בשוק הינו להורדה של 25 נ"ב בלבד. מנגד, הנתונים מסין ממשיכים להיות חלשים למדי כאשר ה-PMI של המגזר היצרני הסיני עמד על 49.1 בלבד באוגוסט, נתון המעיד על התכווצות. הנתונים החלשים בסין על רקע היחלשות הדולר מגבירים את הצפי לכך שהסינים ישיקו תמריצים אגרסיביים יותר על מנת לתמוך את הכלכלה המקומית, זאת כאשר היואן התחזק בכ-2% ביחס לדולר במהלך החודש האחרון. חודשיים לבחירות בארה"ב הסקרים מראים על מירוץ צמוד.

נפט ה-WTI  נסחר ב-74.25 דולר לחבית, לפי דיווח שפורסם ביום שישי ברויטרס, OPEC צפויה להמשיך בתוכניותיה להחזיר את תפוקת הנפט העודפת לשוק בחודש אוקטובר, מה שהוביל לירידות של 2.36 דולר לחבית במחירי הנפט במהלך יום שישי האחרון, על אף הידיעות שהתקבלו במהלך אותו יום על השבתות של שדות נפט בלוב, שהיקפן עומד על קרוב ל-700,000 חביות ביום, המהוות כמחצית מתפוקת הנפט הלובית. התנאים הפונדמנטליים הנוכחיים בשוק אינם הדוקים במיוחד, לנוכח ההאטה המשמעותית בסין, יפן ומדינות אירופה, המשתקפת היטב בצריכת הנפט שלהן, למרות שארה"ב מאזנת במעט את תמונת הביקושים. נותר לראות כיצד OPEC יגיבו באופן רשמי והאם הם ימתנו את החלטתם. ערב הסעודית, עם עלות ההפקה הנמוכה שלה ביחס לרוב יצרניות הנפט בעולם, מהווה גורם לא צפוי בשוק הנפט והשפעתה נותרת משמעותית. ישנם דיווחים שונים בנוגע לפתיחות מחודשות של חלק משדות הנפט בלוב, על פי דיווחים שונים הממשל האמריקאי מפעיל לחץ על גורמים שונים בלוב על מנת להביא לפתיחה מחודשת של שדות הנפט. ראוי לציין כי במהלך היממה האחרונה, החות'ים תקפו מיכלית נפט סעודית בים האדום.

התירס סגר את חודש אוגוסט ב 401 סנט לבושל, וסוגר שבוע של עליות על רקע אינדיקציות לעליה בביקושים ושחקנים בשוק הפיזי שראו רמת מחירים של מתחת ל 400 כאטרקטיבית.  ה-USDA הודיע על מכירת 165 מיליון טון מהיבול החדש למקסיקו ו-100 מיליון טון לקולומביה, כאשר הצפי הינו לעליה בהיקפי היצוא השבועי, השוק מצפה למכירות של 700 אלף עד 1.4 מיליון טון בנתוני היצוא של השבוע הקרוב. עד כה, כ-16% מצפי היבול התירס החדש של ארה"ב כבר 'נמכר' על הנייר. מדובר על קצב מכירות גבוה יחסית מהממוצע של השנים האחרונות. במהלך החודשיים האחרונים קצב המכירות החל לעלות באופן ניכר לאחר שהיה נמוך יחסית בתחילת העונה (קצב המכירות בחודש יולי עמד על 6.5%, הנתון הנמוך ביותר ב-5 השנים האחרונות). הנתון מהווה אינדיקציה לכך שהביקושים בשוק עלו ועוררו שחקנים מסחריים גדולים מחוץ לארה"ב להתכסות ומהווה תמיכה פונדמנטאלית. הקציר האמריקאי כבר החל בחלק ממדינות ארה"ב, כ-84% מהיבול האמריקאי כבר הגיע לשלב ה-Dough , כלומר כחודש מהקציר. בשלב זה של היבול התירס זקוק למז"א יבש יחסית על מנת להתייבש. באופן רוחבי, במרבית מדינות ארה"ב באיזורי חגורת התירס מזג האוויר נוח ואמור לסייע להתקדמות התהליך ו-46% מיבול התירס כבר עבר לשלב ה-dent, כשבועיים לקציר.

הספקולנטים בתירס צימצמו את פוזיציית השורט ב-15,988 חוזים ואופציות ועומדים על 241,908 חוזים ואופציות בשורט.

הסויה סגרה את אוגוסט ב-1000 סנט לבושל, עלייה שבועית של 30 סנט לאחר שנגעה בשפל בן 4 שנים. בדומה לתירס, גם הסויה קיבלה במהלך השבוע האחרון תמיכה כתוצאה מאינדיקציות לשיפור בביקושים. ה-USDA הודיעה על מכירת 264,000 טון מהיבול החדש לסין. ברזיל מתחילה את עונת זריעת פולי הסויה שלה ומזג האוויר בחלק  מאיזורי הגידול יבש יחסית, בייחוד במאטו גרוסו אשר אמונה על כ-26% מתפוקת הסויה בברזיל. מנגד, תנאי מזג האוויר בחגורת התירס והסויה בארה"ב מיטיבים עם היבול הקרוב, אשר צולחים ברובם את שלב ה-Pod Setting הקריטי. 67% מהיבול מוערך במצב טוב עד מצוין, שיפור ניכר ביחס לשבוע המקביל בשנה שעברה בה היבול עמד על 58% במצב זה. כוספת הסויה נסגרה ב-310 דולר לטון לאחר שלמעשה שברה את רמת ה300 כלפי מטה במהלך החודש והספיקה לתקן מאז, אך בסיכום חודשי ירדה בכ 16$ ושמן הסויה נסגר ב- 42 סנט לפאונד, לאחר שבמהלך החודש נגע בשפל רב שנתי של 38 סנט לגלון והצליח לסיים את החודש ללא שינוי. איחוד מגדלי הסויה במדינת איווה (IOWA) שבארה"ב הפיץ לאחרונה איגרת בה הוא מבקש מחקלאי הסויה במדינה לפנות לנציגיהם בקונגרס על מנת לדרוש כי תינתן עדיפות לתוצרת אמריקאית על פני שמן בישול משומש (UCO) אשר מיובא לארה"ב ולדבריהם, דוחק כמחצית מתפוקת שמן הסויה של מדינת איווה. לפי האיגרת, מוערך כי חקלאי הסויה במדינה מפסידים כ-1.3$ לבושל בעקבות יבוא חומרי הגלם החליפיים. נציין כי על פי נתוני ה-USDA, חלה עליה עקבית בשמן הסויה האמריקאי המוקצה לתעשיית הדלקים המתחדשים, הן בנפחים כוללים והן באחוז (העומד השנה על כ- 48%) אך ניכר כי איחוד החקלאים החלו לתפוס את נתח השוק ההולך והגובר של חומרי הגלם החליפיים כאיום. ארה"ב הגדילה באופן מהיר למדי את היקפי יבוא ה-UCO שלה בשנתיים האחרונות. מדינת קליפורניה עוסקת בימים האחרונים בהצעות לשינוי חוק אשר יטיל מגבלות השימוש בשמן סויה וקנולה כבסיס לביודיזל במדינה. לאור העובדה שארה"ב מייבאת כ-2.85 מיליארד פאונד של UCO וצריכת שמן הסויה לתעשיית הדלקים המתחדשים עומדת על כ-13.86 מיליארד פאונד, ניתן להבין מדוע איגודי החקלאים חוששים מהמגמה מכיוון שהיא מתחילה לנגוס בנתח השוק שלהם באופן מוחשי.

הספקולנטים בסויה צימצמו את פוזיציית השורט ב- 6,207 חוזים ואופציות ועומדים על 176,551 חוזים ואופציות בשורט. בכוספה הספקולנטים הגדילו את פוזציית הלונג ב-1,537 חוזים ואופציות ועומדים על 5,129 חוזים ואופציות בלונג. בשמן הסויה, הספקולנטים צימצמו את פוזציית השורט ב-16,109 חוזים ואופציות ועומדים על 68,279 חוזים ואופציות בשורט.

החיטה סגרה את החודש ב-563 סנט לבושל בסיבוב פרסה שמסכם עליה חודשית של 5.25 סנט. חיטת שיקגו הרכה נסגרה ב- 548 סנט לבושל וחיטת מטיף הצרפתית נסגרה את אוגוסט ב-217 יורו לטון. הפגיעה ביבול הצרפתי ניכרת הן בכמות והן באיכות, כאשר פחות ממחצית מיבול החיטה של צרפת עומד ברמות החלבון המקובלות בקרב יבואני חיטה. 43% מהיבול הצרפתי מכיל 11.5% חלבון ומעלה. גם בארגנטינה דווח על פגיעה ביבולים כתוצאה מתנאי יובש השוררים באיזורי הגידול, אך במשך השבוע הקרוב ישנה תחזית לגשמים בחלק מאיזורי הגידול בצפון המדינה אשר עשויה לשפר את מצב היבולים.  סוכנות Sovecon הפחיתה את הערכותיה ליבול החיטה הרוסי מ-83.3 ל- 82.5 מיליון טון. נזכיר כי משרד החקלאות הרוסי פירסם ב-20 לאוגוסט הודעה לפיה הם מעריכים שיבול החיטה הרוסי יהיה קטן מהצפי. רצף הידיעות הללו עורר שינוי סנטימנט במהלך השבועיים האחרונים בשוק החיטה, אשר מתחיל לתמחר את הצפי לירידת מלאים נוספת בשוק החיטה העולמי. לכך מצטרפות הערכות מאמצע אוגוסט של ה-IGC, לפיה על אף הירידה בצריכת החיטה העולמית בשנת 2025, היקפי תפוקת החיטה לא צפויים להתאושש במידה מספקת והמלאים העולמיים ירדו בכ-4 מיליון טון. שינוי סנטימנט זה בא לידי ביטוי בפוזיציית הספקולנטים אשר מצמצמים בשבועות האחרונים את פוזיציית השורט שלהם בחיטת קנזס ושיקגו, על אף עליה קלה בפוזיציית השורט בשיקגו משבוע שעבר. מאמצע יולי, הספקולנטים צימצמו את פוזיציית השורט שלהם בחיטת קנזס ב-27% בקירוב ובחיטת שיקגו ב- 25% בקירוב.

הספקולנטים צימצמו בשבוע האחרון את פוזיציית השורט שלהם בחיטת קנזס ב-3,317 חוזים ואופציות ועומדים על 32,002 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו הרכה הספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט ב-3,217 חוזים ואופציות ועומדים על 56,202 חוזים ואופציות בשורט.

לסיכום

בישורת האחרונה של הקיץ ולאחר ירידת מחירים גורפת לשפל מחירים של ארבע שנים, מחירי הגרעינים מתייצבים בסוף אוגוסט ויוצרים את הרושם שהאופטימיות לגבי ההיצע כבר מתומחרת בשוק והמיקוד עובר לביקושים ולזריעה הקרובה בדרום אמריקה. הסוחרים מזהים את המחירים הנוכחיים כהזדמנות ומגדילים כיסוי קדימה.

הקציר עדיין לא הסתיים בארה"ב, אבל גם מהמורות בדרך לא ימנעו את היבול הגדול ביותר מזה שנים להגיע אל השוק. באירופה ובים שחור צפויים לא מעט אתגרים, גם לאור התחממות הגזרה בין רוסיה לאוקראינה.  בישראל עדיין לא נהנים ממחירי טרום קורונה על רקע התחזקות הדולר (יחסית ללפני 4 שנים), פרמיות גבוהות על רקע המלחמה וחוסר רצון של חברות השילוח להגיע לנמלי ישראל. על אף הירידות החדות מתחילת השנה בבורסה לסחורות, המחירים בשוק הפיזי חוו ירידה קלה בלבד או נסחרים במחירים דומים לתחילת השנה.

בשבוע הבא דו"ח אחרון לקיץ של ה USDA  שיתן תמונת מצב הביקוש וההיצע העולמיים על רקע ההערכות לירידת מלאים באירופה בעיקר והתחדשות הביקושים מכיוון סין. נמשיך לעקוב.

חודש טוב ובשורות טובות
עדי

תירס, גרף מחירים שבועי – 5 שנים:

חיטה, גרף מחירים שבועי – 5 שנים:

כוספת סויה, גרף מחירים שבועי – 5 שנים: