מחירי הנפט מתאוששים לאחר ארבעה שבועות רצופים של ירידות 16.9.2024

    מחבר:
  • גיא אלפאי

סקירה מאת מאת גיא אלפאי מחב' קומודקס.

מחירי האנרגיה סגרו את השבוע בעליות. מחירי הנפט רשמו שבוע ראשון של עליות לאחר ארבעה שבועות רצופים של ירידות מחירים, כאשר הנפט הגיע השבוע בשפל של 65.27 דולר לחבית, שפל של 14 חודשים, וסגר את השבוע ב-68.65 דולר לחבית.

מחירי הגז הטבעי בארה"ב רושמים שבועי שלישי ברציפות של עליות ועומדים על 2.35$ למיליון יחידות תרמיות (חוזה אוקטובר). 

נפט ה-WTI נסחר הבוקר ב-68.65$ לחבית, לאחר ארבעה שבועות רצופים של ירידות. גל הירידות החד החל לאחר שסוכנות רויטרס דיווחה ממקורותיה כי בכוונת OPEC להחזיר את תפוקת הנפט העודפת לשוק החל מחודש אוקטובר. לאחר מספר ימים, OPEC הבהירה כי הגיעה להסכם לדחות את מועד החזרת התפוקה לחודש דצמבר, אך מחירי הנפט המשיכו לרדת והגיעו כאמור לשפל של  65.27 דולר לחבית במהלך השבוע האחרון. עם סיומה של עונת הנהיגה בארה"ב אשר היוותה תמיכה פונדמנטאלית למחירי הנפט, המיקוד עובר לתמונת ההיצע והביקוש הצפויה בתחילת 2025 אשר איננה נראית הדוקה במיוחד. ראשית, OPEC צפויה להחזיר תפוקה עודפת לשוק בתקופה חלשה באופן עונתי – ביקושי הנפט נוטים לעלות בקיץ ולרדת במהלך החורף, עקב היקפי השימוש בבנזין אשר נוטים לעלות בקיץ. בנוסף לכך, מוערך כי ארה"ב, קנדה ברזיל וגויאנה יוסיפו כמיליון חביות ביום במהלך 2025 לתפוקת הנפט העולמית, זאת כאשר הצפי לעליה בביקושי הנפט העולמיים במהלך 2025 עומד על כמיליון חביות ביום בלבד לפי הערכת ה-IEA – מכאן נובע כי שוק הנפט צפוי לעמוד על עודף אספקה במהלך מרבית שנת 2025, זאת עוד לפני שהחזרות התפוקה של OPEC נלקחות בחשבון.

מנגד, נציין שני גורמים אשר מספקים תמיכה למחירי הנפט- ראשית, לאחר חודשים רבים של האטה, ניתן לראות כי היקפי יבוא הנפט הסיניים מתחילים לעלות. נתוני המכס הסיני מצביעים על יבוא של 11.56 מיליון חביות נפט ביום במהלך חודש אוגוסט ונתונים ראשוניים עבור חודש ספטמבר מצביעים על כך שמגמת העליה נשמרת. מוקדם לקבוע האם העליה מיוחסת לצפי לעליה בביקושים מצד בתי הזיקוק הסיניים או רצון לנצל את הירידות במחירים לטובת צבירת מלאים, אך התאוששות בביקושים הסיניים בהחלט עשויה לספק תמיכה בנקודה הזו ולשנות את הנראטיב בשוק הנפט. נקודה נוספת הינה שבקרב חלק ניכר מיצרני הנפט בארה"ב, רמות מחירים הנמוכות מ-70$ לחבית הינן גבוליות ומתקרבות ל-Breakeven. טווחי מחירים אלו מייצרים ספק לגבי הגידול בתפוקה שמוערך לארה"ב בשנה הקרובה ועומד על 600,000 חביות ביום (ע"פ הערכות ה-IEA). במידה ונראה כי הנפט מוסיף להיסחר ברמות הנמוכות מ-70$ לחבית במשך פרק זמן ממושך, ייתכן וזה ישפיע גם על היקפי הקידוחים בקרב יצרני הנפט בארה"ב

תוצאות סקר מטעם הפדרל ריזרב בדאלאס העוסק בנקודות Breakeven לקידוחי נפט: 

הספקולנטים בנפט צימצמו את פוזיציית הלונג ב-19,844 חוזים ואופציות ועומדים על 105,024 חוזים ואופציות בלונג. בסוף חודש אוגוסט, פוזיציית הספקולנטים עמדה על 186,527 חוזים ואופציות בלונג.

נפט WTI, גרף מחירים יומי – שנה: 

ביום רביעי, הוריקן 'פרנסין' נחת בחופי מדינת לואיזיאנה. מסלולו של ההוריקן חצה באיזורי האסדות במפרץ מקסיקו. נכון לעדכון האחרון של ה-EIA ביום שישי, כ-42% מאסדות קידוח הנפט ו-53% מאסדות קידוח הגז במפרץ מקסיקו נותרו סגורות. בנוסף, מספר בתי זיקוק פועלים במתכונת מוגבלת כתוצאה מההצפות שנגרמו כתוצאה מההוריקן. במבט על תשתיות יצוא הגז המונזל (LNG), דווח על השבתות קצרות וחזרה צפויה לפעילות של המתקנים והנמלים הרלוונטיים.

תמונת מצב מפרץ מקסיקו ע"פ אתר ה-EIA

הגז הטבעי בארה"ב נסחר הבוקר ב-2.3 דולר למיליון יחידות תרמיות. מחירי הגז ירדו ביום שישי על רקע הידיעות על כך שאסדות קידוח הגז במפרץ מקסיקו צפויות לחזור לפעילות במהלך הימים הקרובים. עם זאת, תחזיות מזג האוויר עדיין תומכות את מחירי הגז בארה"ב בשל מזג אוויר חם מהרגיל אשר מגביר את צריכת החשמל. דו"ח המלאים השבועי בארה"ב הצביע על  עליית מלאים של 40bcf, מתחת לצפי שעמד על 48bcf, על רקע ביקושי החשמל החזקים באופן יחסי. מלאי הגז הגבוהים בארה"ב מספקים 'כרית' מספקת לעת עתה ועומדים על 9.6% מעל הממוצע הרב שנתי לשבוע זה בשנה, אך יידרש להמשיך ולעקוב אחר תמונת המלאים בארה"ב בשבועות הקרובים לאור המגמה הנשקפת בשבועות הקרובים אשר מספקת תמיכה למחירי הגז בארה"ב לעת עתה.

מלאי הגז בארה"ב ע"פ דו"ח ה-EIA השבועי:

מחירי הגז באירופה (Dutch TTF) עומדים על 37 Eur/MWH, או 11.71 דולר למיליון יחידות תרמיות בקירוב. מלאי הגז נותרים גבוהים מאוד גם באירופה אשר עומדת על מילוי של 93% במצבורי הגז ביבשת. היקפי יבוא הגז לאירופה מוסיפים להיות נמוכים באופן השוואתי לשנים קודמות, בדגש על יבוא ה-LNG הנמוך בכ-15% ביחס לשנת 2023. על הרקע הנ"ל, ניתן להבחין כי היקפי יבוא הגז מרוסיה דווקא רושמים עליה של 29% ביחס לשנת 2023, מה שמעיד על שחיקה במחויבות של אירופה לסנקציות כנגד הגז הרוסי והרצון הגובר להיצמד לשיקולי כדאיות כלכלית. הידיעות בנוגע להוריקן 'פרנסין' הובילו לעליות קלות בשוק הגז האירופאי אשר נמחקו באופן מהיר יחסית על על רקע תמונת המלאים הגבוהה והיקפי הייבוא הנמוכים גם ככה.

יבוא הגז לאירופה מרוסיה:

יבוא גז ה-LNG לאירופה:

הספקולנטים בגז צימצמו בשבוע שעבר את פוזיציית השורט שלהם  ב-19,311 חוזים ואופציות ועומדים על 50,645 חוזים ואופציות בשורט.

גז טבעי – גרף מחירים יומי, שנה:

גז טבעי אירופאי (Dutch TTF) – גרף מחירים יומי, שנה:

לסיכום, שוק הנפט הגיע לרמות מחירים אשר נתפסות כאטרקטיביות עבור קונים סיניים וככל הנראה שתתקבל תמיכה לפחות בטווח הקצר ברמת מחירים זו. טווחי המחירים במהלך השבועות והחודשים הקרובים עשויות להשפיע גם על היקפי תפוקת הנפט שנראה בארה"ב במהלך 2025 וכנגזרת ישירה לכך, גם על תפוקת הגז, בשל העבודה שאחוז ניכר מתפוקת הגז האמריקאית הינה תוצר לוואי של קידוחי הנפט. המגמות המתהוות באירופה מצביעות על כך שרוסיה מחזירה לעצמה נתח שוק באופן הדרגתי באירופה – מגמה זו עשויה להשפיע באופן ניכר על מחירי הגז האירופאיים בשנים הקרובות אשר נותרו גבוהים יחסית למחירי טרום המלחמה. נמשיך לעקוב.