מחירי הגרעינים וזרעי השמן סיימו את הרבעון הראשון של 2021 במומנטום חזק, כאשר "דו"ח כוונות הזריעה בארה"ב" שפורסם שעות ספורות לפני סיום הרבעון הזניק את מחירי התירס והסויה לרמות שיא
שטחי הזריעה של התירס והסויה בארה"ב יהיו קטנים השנה מההערכות קודמות ובשוק שגם ככה נמצא על רמות מלאי קטנות, הנתון הזה בהחלט מדאיג ועשוי לגרור גל עליות של מחירי המזון בארץ ובעולם. שטחי הזריעה של החיטה יעלו בפעם הראשונה מזה חמש שנים. הדו"ח גם סיפק נתונים לגבי המלאים הרבעוניים שהיו דומים לההערכות המוקדמות. נתוני הדו"ח מופיעים למטה.
בסיכום רבעוני עלו מחירי התירס בכ 16.5%, הסויה עלתה בכ9.25%, שמן הסויה הוסיף 22% לערכו, החיטה על סוגיה השונים ירדה בכ4% (אם כי מרבית הירידה הגיעה לקראת סוף הרבעון). הנתונים הללו מייצגים את השינוי בבורסה לסחורות, אך אם משקללים את מחירי הפרמיות וההובלה לישראל מדובר בעליות חדות יותר כולל עליה במחירי החיטה. ניצנים ראשונים של ההשפעה בישראל אנו רואים בפרסום מחיר המטרה של החלב שחווה זינוק חד בעדכון האחרון ובפרסומים שונים בתקשורת על גל עליות מחירים שצפוי בקרוב.
מדדי המניות בארה"ב ממשיכים לשבור שיאים, תוכנית התמריצים של ביידן ואופטימיות ששידר הנגיד האמריקאי לגבי התאוששות המשק האמריקאי בנוסף להתקדמות המרשימה בקצב החיסונים בארה"ב נותנת רוח גבית לשווקים.
חבית נפט מסוג WTI נסחרת הבוקר ב 60$ לאחר שהשלימה עליה של 22% ברבעון הראשון (מישהו זוכר שבאפריל שנה שעברה הגיע מחיר החבית למינוס 37$?) חבית נפט ברנט , נסחרת הבוקר ב63.30$. מחירי הנפט הגיעו במהלך הרבעון הראשון לשיא של שנתיים , כאשר הם שומרים על רמות גבוהות על רקע אי הגדלת התפוקה של חברות אופ"ק. מחירי ההובלה ממשיכים לשבור שיאים ותורים תפעוליים בנמלים מקשים על פריקת אוניות ומייקרים אף יותר את עלויות היבוא לישראל.
בגזרת הקורונה מספר החולים המאומתים בעולם עומד הבוקר על כ131 מיליון עם כ 2.86 מיליון מתים! בארה"ב מספר המאומתים עומד על כ31 מיליון ומספר המתים עומד על 555 אלף. אירופה חווה גל שני קשה בעיקר בצרפת ואיטליה. במירוץ החיסונים, ישראל ממשיכה להוביל בפער עצום על העולם, כשנכון לאתמול 56.6% מאוכלוסיית ישראל מחוסנת באופן מלא (לעומת 19% בארה"ב ו5% בגרמניה). ה FDA אישר את החיסון לילדים מגיל 12 עד 16 וכרגע עובד על אישור לכלל האוכלוסיה.
התירס נסחר הבוקר ב 555 סנט לבושל. לאחר התנודות במהלך חודש מרץ, השוק סיים בעליה המקסימלית המותרת ליום אחד, לאחר פרסום דו"ח כוונות הזריעה. שטחי הזריעה בארה"ב יהיו קטנים מהצפוי ובדו"ח ההיצע והביקוש העולמי שיפורסם בשישי הקרוב ייתכן שה USDA יעדכן כלפי מעלה גם את הייצוא האמריקאי, כך שעם תחילת עונת גידול התירס בארה"ב שתסתיים בסוף הקיץ, המלאים במצב קריטי וכל בעיית מזג אויר עשויה לייצר קטסטרופה ביחס המלאים לשימוש העולמי. עושה רושם שבמהלך הרבעון השני מחירי התירס יגעו גם ברמות ה 600 סנט לבושל לאור העובדה ש"פרמיית מזג אויר" שכיחה מאוד במהלך תקופה זו של השנה. הספקולנטים עדיין מחזיקים פוזיציה מאסיבית בהימור על עליות בתירס.
החיטה נסחרת הבוקר ב562 סנט לבושל לאחר שדו"ח כוונות הזריעה הציג שטחי גידול ומלאים גבוהים מההערכות . מאז סוף פברואר איבדה החיטה הקשה כ 100 סנט לבושל (40$ לטון) על רקע העובדה שהרוסים והאוקראינים הציגו מלאי גבוה מהצפוי והורידו את המכסים שהטילו קודם לכן. מחירי החיטה בפיזיקל (ספוט) ממשיכים להיות גבוהים ובאיזור ה300$ לטון חרף ירידת המחירים בבורסה. דו"ח האיכויות בארה"ב מצביע על איכות מצויינת בחיטה הקשה שמאבדת גובה כתוצאה מזו גם אל מול מחירי החיטה הרכה. התחזקות הדולר בעולם גם כן מכבידה על המחירים מאז אמצע פברואר. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 617 סנט לבושל. חיטת מאטיף יורדת לרמות ה 208 יורו לטון הבוקר כשחוזי יבול חדש ממשיכים להיסחר קצת מתחת ל200 יורו לטון. בזמן שחיטת קנזס איבדה כ 75 סנט(כ 30$ לטון) מאז סוף פברואר, חיטת מאטיף איבדה כ 22 יורו וזאת כאמור על רקע התחזקות הדולר. מחירי חיטת ים שחור בבורסה ירדו אחרי הורדת המכסים ל 260$, כארש החוזים של היבול החדש נסחרים מתחת ל 240$ הספקולנטים בלונג של כ47 אלף חוזים בקנזס לעומת לונג ל כ27 אלף בשיקגו. החיטה נמצאת בנקודת תמיכה טכנית ועל אף החדשות הדוביות נראה שהמשך הירידות תהיינה מוגבלות, בעיקר לאור החוזק במחירי התירס שיגרום לשימוש מוגבר יותר בחיטה למספוא על חשבון תירס.
הסויה נסחרת הבוקר ב1420 סנט לבושל גם בסויה הדו"ח לא הביא עימו בשורות מיוחדות ויחס המלאים לשימוש בסויה נמצא ברמה קריטית לאחר שגם שטחי זריעת הסויה יהיו קטנים מהערכות קודמות. כל בעיית מזג אויר במהלך עונת הגידול בארה"ב עשויה לייצר בעיה שיכולה לגרור אותנו עד ל 2023. כוספת סויה נסחרת הבוקר ב409$ לטון וממשיכה לנוע בתנודתיות גבוהה. העליות בכוספת הסויה מתונות יותר מתחילת השנה, על רקע המשך העליות החדות במחירי השמן. שמן הסויה נסחר ב 53.40 סנט לפאונד. על אף תיקון מרמות השיא לפני שבועיים ,עדיין מדובר בשיא חדש של קרוב לעשור וכמובן מושך איתו את כל קומפלקס השמנים. מחירי שמן הדקל באסיה ממשיכים להיסחר מעל 4000 רינגט לטון. הספקולנטים ממשיכים בהימורים על עליות לתוך הרבעון השני ונראה שגם הפעם ידם תהיה על העליונה.
לסיכום
המומנטום השורי שמלווה אותנו מקיץ 2020 ממשיך ביתר שאת גם עם תחילתו של הרבעון השני. הגרעינים נמצאים בתוך מה שנדמה כ"סערה המושלמת". ירידת שטחי מזרע, ירידת מלאים, ביקושי יתר מצד הסינים, היחלשות הדולר, התחזקות מחירי הנפט, עליית מחירי ההובלה והסנטימנט החיובי והאופטימיות שמביאים איתם החיסונים, כולם מייצרים קרקע פוריה להמשך עליות. הספקולנטים שמזהים את כל הגורמים הנ"ל מוסיפים שמן למדורה ומתדלקים את השוק.
השוק צפוי להמשיך להיסחר בתנודתיות גם לתוך הרבעון השני של השנה עם פרמיית סיכון שבאופן מסורתי נוטה כלפי מעלה, בעיקר לאור דו"ח כוונות הזריעה האחרון.
ביום שישי הקרוב בשעה 19:00 יפורסם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של ה USDA , שיתן תמונה מלאה יותר של הקציר בדרום אמריקה ותמונת המלאים העולמית. נעדכן בהתאם.
רק בריאות לכולם
עדי