סקירת שוק התבואות – מגמת הירידה נמשכת עם הפנים ליבול בדרום אמריקה, מתחים גיאופוליטיים מוסיפים פרמיית סיכון ודו"ח חשוב בעוד יומיים – 7/2/24

    מחבר:
  • עדי פנחס

שלום לכולם,
פתיחת השנה בשוק התבואות מהווה המשך ישיר לסיומה של קודמתה, כאשר מגמת הירידה נמשכת על רקע אופטימיות לגבי היבולים שצפויים מדרום אמריקה ומלאים עולמיים שנראים יציבים ומספקים לתקופה זו.

במהלך ינואר איבד התירס כ 4.8% מערכו והוא נע סביב שפל מחירים של שלוש שנים, הסויה ירדה ב 5.5% בסיכום חודשי שכוספת הסויה ושמן הסויה מאבדים 4.6% ו 3.8% בהתאמה. החיטה ירדה בכ 3%. חשוב לציין שגם לאחר הירידות החדות שחווינו ב 2023 ותחילת השנה, מחירי הגרעינים וזרעי השמן עדיין גבוהים בשיעורים של 20% עד 50% מתקופת טרום קורונה ופרמיות ההובלה והביטוחים לישראל על רקע המלחמה, מקזזות שיעור ניכר מירידת המחירים לצרכן הישראלי.

בעוד יומיים יתפרסם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של הUSDA הדו"ח צפוי לתת תמונת מצב עדכנית של המלאים העולמיים וצפי היבול בדרום אמריקה. בדו"ח ההיצע והביקוש האחרון, היבול האמריקאי תוקף שוב פעם כלפי מעלה, באופן מפתיע למדי, לאור העובדה כי היבול כבר הרחק מאחורינו, מה שהוביל להמשך מגמת הירידה. משבר התובלה הימי בים האדום מוסיף להחמיר ומייצר חשש מהותי לשרשראות האספקה העולמיות. מחירי ההובלה הימית החלו לזנק לאחרונה ומשפיעים על דינמיקת הסחר. הפוטנציאל להסלמה בזירה זו נותרו משמעותיים למדי, כאשר האמריקאים תקפו במהלך סוף השבוע האחרון יעדים המקושרים למשמרות המהפכה האיראניים בעיראק ובסוריה כתגובה למתקפה שגבתה את חייהם של שלושה חיילים אמריקאיים, במקביל לתקיפות שבוצעו גם כנגד החות'ים. בנוסף, המיליציות הפרו-איראניות ממשיכות לנסות לתקוף יעדים בתוך ישראל באמצעות כטב"מים ומסתמן כי הם מנסים לפגוע גם בתשתית הסחר הימי של ישראל ובנמליה.

בבחינת נתוני המאקרו, מדדי המניות ממשיכים במגמת העליה שלהם מ-2023. ה-S&P500 רושם עליה של כ 4.5% מתחילת השנה, הנאסדק רושם עליה של %5.85 ומדד הדאו-ג'ונס עולה בכ 2.49% בלבד. מדד ה-S&P500 עבר למעשה את רמות השיא שלו מסוף 2021. העליה במדדי השוק מיוחסת לנתונים כלכליים חזקים למדי ודו"חות רבעוניים מעולים של ענקיות הטכנולוגיה. מדדי האינפלציה האמריקאית הצביעו על מגמה מעורבת, כאשר מדד המחירים לצרכן (CPI) הפתיע כלפי מעלה ועמד על 3.4% ביחס לצפי של 3.2%. מנגד, מדד המחירים ליצרן הפתיע כלפי מטה ועומד על 1%, ביחס לצפי של 1.3%. הפדרל ריזרב החליט לשמור את שיעור הריבית על כנה והצהיר כי אין בכוונתו להוריד ריבית במהלך חודש מרץ. דו"ח התעסוקה שפורסם יום לאחר החלטת הריבית הצביע על שוק תעסוקה לוהט בארה"ב עם רמת אבטלה מינימלית (טבעית), אשר מאשש למעשה את המדיניות הזהירה של הפדרל ריזרב ונותן לו רוח גבית להורדת ריביות איטית ומדורגת.

הנפט נסחר הבוקר ב-72.84 דולר לחבית. מתחילת השנה, מחירי הנפט נעים בטווח מוגבל למדי שבין 70-74 דולר לחבית, אך בתנודתיות גבוהה למדי. המצב הגיאופוליטי הנפיץ במזרח התיכון מייצר חוסר ודאות רבה, כאשר בשלב הנוכחי אין פגיעה בפועל בתפוקת הנפט, אלא במחירי ההובלה בלבד. חלק מענקיות הנפט הודיעו כי לא יעבירו את ספינותיהן במיצרי באב-אל מנדב, אך העימות עדיין לא הסלים לרמה המסכנת את תפוקת הנפט של היצרניות במזרח התיכון. "פרמיית הסיכון" הגיאופוליטית הומחשה ביתר שאת בשבוע שעבר, כאשר ידיעה על פריצת דרך להפסקת אש בין ישראל לחמאס הובילה לצניחה כמעט מיידית של כ-4$ במחירי הנפט. ברמה הפונדמנטלית, חודש דצמבר וינואר אופיינו בירידות מלאי נפט בארה"ב בניגוד לטרנד העונתי. כידוע, מדינות OPEC+ בהובלת ערב הסעודית האריכו את הפחתות התפוקה שלהן לתוך הרבעון הראשון של 2024. רבעון אשר בדרך כלל מהווה 'כרית' לבניית מלאים עקב ביקושים עונתיים נמוכים יותר. עד כה, מתחילת השנה, מלאי הנפט בארה"ב ירדו בכ-9 מיליון חביות, לא מדובר בירידת מלאים משמעותית, אך היא ראויה לציון מכיוון שבמהלך תקופת החורף אנו מצפים לראות דווקא עליה במלאים. במידה ומגמה זו תמשיך היא עלולה לייצר סיכון נוסף לעליות מחירים במהלך חודשי הקיץ החמים.

התירס נסחר ב-444 סנט לבושל, כאשר דו"ח הביקוש וההיצע האחרון של ה-USDA הוביל לירידה של כ-10 סנט לבושל במחירים מיד לאחר פרסומו. הדו"ח הצביע בדיעבד על כך שיבול התירס האחרון בארה"ב היה טוב יותר במקצת מהנתונים שפורסמו, מלאי התירס העולמיים היו גבוהים משמעותית מהצפי, בעיקר עקב היבול הגדול מסין. על אף הירידה בהערכות האיכות של היבול הארגנטינאי, הן עומדות מעל הממוצע הרב שנתי כאשר כ-89% מהיבול מדורג באיכות גבוהה לעת עתה. על רקע מגמת הירידה במחירי התירס מהחודשים האחרונים, הסינים ייבאו 27 מיליון טון תירס במהלך 2023 והגדילו ב-32% את נפח יבוא התירס שלהם ביחס לשנה שעברה. גם כאשר מסתכלים על נתוני יצוא התירס מארה"ב ניתן לראות נפחים גדולים למדי ביצוא התירס למקסיקו. המחירים הנמוכים מעוררים מחדש את הביקוש לגרעינים ולתירס בפרט ומהווים תמיכה משמעותית, כאשר היקפי יצוא התירס מארה"ב גבוהים ב-31% מנתוני השנה הקודמת. על רקע תמונת המצב בתירס, יש לציין את פוזיציית הספקולנטים החריגה למדי, כאשר הספקולנטים בתירס הגדילו את פוזיציית השורט שלהם (הימור על ירידות) החודש ב- 49,428 חוזים ואופציות, כעת הפוזיציה עומדת על 280,151 חוזים ואופציות בשורט (כ 35 מיליון טון) – מדובר בפוזיציית ספקולנטים גדולה מאוד ודומה לרמות השיא של אפריל 2019, בה פוזיציית הספקולנטים עמדה על 307,000 חוזים ואופציות בשורט. פוזיציית ספקולנטים חריגה עלולה להוות סיכון לתנועה חדה כלפי מעלה במחירים.

החיטה נסחרת ב-615 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-592 סנט לבושל וחיטת מטיף נסחרת ב-218 יורו לטון. נתוני זריעת החיטה בארה"ב עבור 2024 שפורסמו ב-12 לינואר הינם נמוכים ביחס לצפי, כאשר נזרעו בסה"כ 34.425 מיליון אייקר של חיטת חורף ביחס לצפי שעמד על 35.786. נתוני הסחר של ארה"ב מצביעים על ביקושים נורמליים למדי ברמות המחירים הללו. במהלך החודשים האחרונים אנו רואים ירידה עקבית בנפח יצוא החיטה של הרוסים, כאשר נתוני היצוא בדצמבר עומדים על כ-3.8 מיליון טון, על אף יבול החיטה הגדול ברוסיה. הירידה ביצוא מיוחסת להגבלות שמשרד החקלאות הרוסי משית על מחירי יצוא החיטה, מתוך ניסיון של ממשלת רוסיה לייצר רצפה למחירי החיטה. מגמה זו עשויה להשליך על יצוא החיטה של רוסיה גם בשנה הקרובה. היבולים הגבוהים ברוסיה מייצרים תחרות עזה בשוק החיטה ומשפיעים באופן שלילי על נפחי היצוא של החיטה האירופאית. משרד החקלאות הצרפתי הוריד את הערכותיו בנוגע ליצוא החיטה שלו לעונה הקרובה עקב תחרות גוברת עם מדינות הים השחור. למעשה, יצוא החיטה מהאיחוד האירופי (יולי עד ינואר) עומד על 16.9 מיליון טון, והינו נמוך ב-7% ביחס לשנה שעברה. פער המחירים בין החיטה הצרפתית לחיטה הרוסית הצטמצם לאחרונה, מה שעשוי לייצר תמיכה עבור מחירי חיטת המטיף בשלב הזה. מצרים (באמצעות GASC) רכשה בינואר חיטה צרפתית לראשונה מזה חמישה חודשים, מה שעשוי לתמוך את מחירי חיטת המטיף במידה ומגמה זו תימשך. מצרים רכשה השנה את מרבית החיטה שלה מרוסיה (2.9 מתוך 4.5 מיליון טון, מיולי 2023 עד ה-18 לינואר 24').

פוזיציית הספקולנטים בחיטת קנזס במהלך החודש האחרון הראתה עליה קלה. במהלך החודש האחרון הפסקולנטים הקטינו את פוזיציית השורט ב-871 חוזים ואופציות והיא עומדת על 33,355 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו הספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט ב-6,810 חוזים ואופציות במהלך החודש האחרון והיא עומדת על 64,818 חוזים ואופציות בשורט.

הסויה נסחרת ב-1,197 סנט לבושל, כאשר דו"ח ה-USDA האחרון הכביד גם על מחירי הסויה, במידה מסוימת. חדשות אופטימיות למדי מארגנטינה מצביעות על כך שיבול הסויה עשוי להיות גדול למדי השנה ולעמוד על 50 מיליון טון. גם מלאי הסויה בארה"ב התבררו כגבוהים יותר מהצפי, מה שמאזן במידה מסוימת את חשש לפגיעה ביבולי הסויה הקרובים של ברזיל. כזכור, לפני מספר חודשים ניתנו הערכות עדכניות שעומדות על 163 מיליון טון. מאז, הן תוקפו כלפי מטה ל-157 מיליון טון, אשר עדיין מהווה יבול גדול מאוד. במהלך השבועות האחרונים מספר סוכנויות ברזילאיות הוציאו הערכות פסימיות יותר אשר נעות בין 150 ל-145 מיליון טון. פרט לכך, איחוד חקלאי הסויה בברזיל (Aprosoja) הוציא הודיעה לפיה הערכות היבולים שפורסמו על ידי גורמים חיצוניים אינן מחוברות למציאות וכי היבול מוערך על ידיהם בגודל של 135 מיליון טון בלבד. על פי ההצהרות שלהם, הגשמים האחרונים בברזיל יפגעו בקציר ולא ישפרו את מצב היבולים. מצד הביקושים ניתן היה להבחין בהאטה מסוימת בביקושי הסויה. מבחינת נתוני עיבוד פולי הסויה לשמן בארה"ב, אנו ממשיכים לראות מגמה ברורה למדי של עליה בנפחי עיבוד השמן. במהלך חודש דצמבר עובדו 195 מיליון בושל של פולי סויה, עליה של 10% ביחס לשנה שעברה, ושיא חודשי של כל הזמנים. מלאי שמן הסויה נותרו נמוכים אך ממשיכים במגמת העליה שלהם מחודש נובמבר, ומסתמן כי מתחילים להתכנס לכיוון הממוצע הרב-שנתי. מלאי שמן הסויה בארה"ב עדיין נמוכים ב-24% ביחס לרמתם משנה שעברה.כוספת הסויה נסחרת ב-359.2 דולר לטון ושמן הסויה נסחר ב- 45.90 סנט לגלון ומתקרב לרמת התמיכה מחודש מאי 2023. בניגוד לתנודתיות הגבוהה בשמן הסויה, שמן הדקל נסחר פחות או יותר באותה רמת מחירים מאז חודש יולי ונסחר באיזור 3900 רינגיט לטון. מחיר שמן זה נתמך באופן ניכר על ידי מדיניות B35 של אינדונזיה, אך נתקל בקשיי יצוא עקב חסמים רגולטוריים של האיחוד האירופי.

הספקולנטים בסויה מכרו באופן אגרסיבי למדי במהלך החודש האחרון, מה שהשתקף בתנודות הקיצוניות למדי שראינו במחירים. הספקולנטים הגידלו את פוזיציית השורט שלהם בפולי הסויה ב-76,999 חוזים במהלך החודש האחרון ובכך הביאו את פוזיציית השורט ל-108,247 חוזים ואופציות. בכוספת הסויה, הספקולנטים עברו מלונג לשורט במהלך החודש האחרון ומכרו 84,453 חוזים ואופציות, מה שהביא את הפוזיציה ל-73,992 חוזים ואופציות בשורט. בריחת הספקולנטים בכוספת הסויה חזקה למדי, נזכיר כי בסוף חודש נובמבר, פוזיציית הספקולנטים הכוספה עמדה על 135,798 חוזים ואופציות בלונג, כך שמדובר ביציאה חדה ומהירה מפוזיציה גדולה למדי. בשמן הסויה פוזיציית הספקולנטים ירדה החודש, אך בהיקפים קטנים משמעותית. במהלך החודש האחרון הספקולנטים מכרו 7,810 חוזים ואופציות והביאו את פוזיציית השורט שלהם ל-54,418 חוזים ואופציות.

לסיכום,

מגמת הירידה שאפיינה את שוק התבואות נכנסה איתנו לתוך 2024 אם כי ניכרת התייצבות מסויימת לאחרונה. דו"ח ה-USDA ביום חמישי הקרוב צפוי לספק נקודת מבט נוספת בנוגע להיקפי הפגיעה ביבול הסויה הברזילאי אשר נקצר בימים אלו ממש. פוזיציית הספקולנטים דובית למדי ועשויה לגרור תנודות מחירים חדות במידה והנתונים יפתיעו כלפי מטה. הדו"ח אינו צפוי להציג שינויים דרסטיים והסוחרים יצטרכו לחכות למרץ בכדי לקבל תמונה ברורה יותר של יחסי המלאי לשימוש. בחודש הבא נקבל גם את תמונת כוונות הזריעה של החקלאים האמריקאים. המחירים הנוכחיים נראים אטרקטיביים למשתמשים הסופיים, כך שייתכן ונראה קניות קדימה לתקופות כיסוי ארוכות יותר בהמשך.

הגזרה הגיאופוליטית תמשיך להיות גם היא במוקד וכל התלקחות עשויה לייקר את מחירי האנרגיה וההובלה ולחזק את הדולר אל מול השקל. מומלץ לתת דגש בניהול הסיכונים גם להיבטי שער החילופין והחשיפה למחירי האנרגיה. אנו נוציא עדכון ללקוחותינו עם נתוני הדו"ח ביום חמישי בשעה 19:00 שעון ישראל, מיד אחרי פרסומו.

המשך שבוע נעים ושקט – שולחים חיזוק ליישובים ולחקלאים באיזורי הלחימה ולחיילים באשר הם. החלמה מהירה לפצועים ומחכים בכיליון עיניים לשובם בהקדם של כל החטופים

בברכה,
עדי