הדיסוננס בשווקים הפיננסיים ממשיך ביתר שאת, כאשר מדד הנאסד"ק שבר אתמול את שיא כל הזמנים בהובלת מניות הטכנולוגיה אפל ואמאזון. הכסף שהוזרם באגרסיביות על ידי בנקים מרכזיים בתחילת המשבר, האופטימיות הזהירה לאור הסרות הסגר בעולם והיעדר אלטרנטיבות בעידן ריבית האפס , יוצרים בועה מחודשת. נראה שמעולם לא היה ניתוק כה גדול בין MAIN STREET ל WALL STREET. במילים אחרות , הנתונים הכלכליים נוראיים, עסקים קורסים, שיעורי האבטלה בעולם הם הגבוהים ביותר מאז השפל הגדול בשנות ה30 של המאה הקודמת והבורסה עולה. האנליסטים והכלכלנים ממשיכים לגרד בראש ולמצוא הסברים ועושה רושם שסיבוב הירידות הבא הוא שאלה של זמן. אמנם ביום שישי האחרון טראמפ "חגג" נתוני תעסוקה טובים בהרבה מהצפוי (13% אבטלה לעומת צפי ל 19%) אך עדיין מדובר בנתון נורא כל הדעות והדרך לשיקום הכלכלה עוד רחוק. ה OECD ממשיך לפרסם תחזיות קודרות לכלכלת העולם ולא פוסח הבוקר גם על ישראל עם צפי לכיווץ של 6.2% (לעומת 4.5% שצופה בנק ישראל)
בגזרת הקורונה , מספר החולים המאומתים חצה אתמול את רף ה 7 מיליון , כאשר הנגיף גבה חייהם של למעלה מ 400 אלף איש. ארה"ב ממשיכה "להוביל את הטבלה" עם שני מיליון חולים ו 112 אלף מתים, כאשר ברזיל במקום השני עם כ 750 אלף חולים ו 40 אלף מתים והמצב במדינה נראה רחוק מהתייצבות. ברזיל כמדינת קומודיטיס וסחר יכולה לייצר בעיות בשרשרת האספקה בהמשך השנה (קפה, סוכר, סויה, תזקיקים ועוד )
מחיר הנפט ממשיך בהתאוששות המרשימה מאז ירד לשפל של מינוס 40$ באמצע אפריל. מספר האסדות הפעילות בארה"ב ירד לשפל כל הזמנים בשבוע שעבר (200 פעילות ) ,כאשר חברי אופ"ק פלוס סיכמו במהלך הסופ"ש על הארכת הקיצוץ בתפוקה עד סוף יולי. חזרת הרכבים לכבישים בעולם (מהווים קרוב ל 50% מהביקוש ) והפעילות התעשייתית מחזירה את הביקושים, אם כי העולם נהנה מעודף מלאים של קרוב למליארד חביות בשלב זה. חבית מסוג WTI נסחרת הבוקר ב 38.00$ לאחר שפתחה את השבוע ב 40$ הרמה הגבוהה ביותר מאז תחילת מרץ. חבית ברנט נסחרת ב40.30$
שוק התבואות וזרעי השמן מתקן מהשפל אליו הגיע במהלך מאי אם כי עדיין נסחר ברמות נמוכות הסטורית לתקופה זו. כאשר השילוב של זריעה שעברה בצורה חלקה ללא בעיות מזג אויר, מלאים גדולים וספקולנטים לוחצים את השוק כלפי מטה. מחר בשעה 19:00 שעון ישראל יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי.
התירס נסחר הבוקר ב-327 סנט לבושל כאשר התחיל את השבוע קרוב ל 335. עדיין מדובר ברמת המחירים הנמוכה ביותר לעונת הזריעה מזה 14 שנים. הסיכונים הם חידוש מלחמת הסחר או התפרצות שניה של הקורונה שיורידו חזרה את צריכת הנפט והאתנול. ייצור האתנול שירד לשפל כל הזמנים מתאושש זה השבוע הרביעי ברציפות לאחר חודשיים רצופים של ירידה ומספק תקווה מסויימת לחקלאי התירס. גשמים באיזורי הגידול בימים האחרונים גרמו לירידות מחירים אם כי על פי ההערכות חזית חמה ויבשה מתקרבת לאיזור חגורת התירס בהמשך החודש. הספקולנטים עדיין בהימור שורט גדול (הימור על ירידות) של כ 300 אלף חוזים מה שעשוי ליצור מומנטום קניה מהיר וחד במקרה של אירוע מזג אויר או כל חדשות שוריות אחרות.
החיטה נסחרת הבוקר ב 463 סנט לבושל, לאחר שנעה בתנודתיות גבוהה בשבועיים האחרונים על רקע הקציר המתקדם בארה"ב, מזג אויר יבש באירופה ואיזור הים השחור. חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 507 סנט לבושל כשברקע דיווחים על האיכות הנמוכה ביותר של חיטה צרפתית מזה 8 שנים. היבול. חיטת מאטיף נסחרת ב185 יורו לטון. מחירי חיטת ים שחור ב210$. ההערכה היא שהמחירים ימשיכו לנוע בתנודתיות , כאשר סיום הקציר בארה"ב לקראת סוף יוני בדרך כלל לוחץ את המחיר למטה. בדו"ח מחר צפוי ה USDA להטין את הערכת היבול בארה"ב על רקע הגשמים הכבדים בזמן הקציר. המצרים מבקשים שוב הצעות למשלוחים ביולי ומעניין יהיה לראות אם טווח המחירים של 210-215$ מהמכרז הקודם בשבוע שעבר יהיו דומים. השוק היה קצת מופתע מהמכרז החדש ומעריך שהמצרים מגדילים מלאי חירום בין השאר על רקע הקורונה. הספקולנטים בשורט של 25 אלף חוזים ואופציות בקנזס לעומת 14 אלף בשיקגו.
הסויה נסחרת בשעה זו ב867 סנט לבושל. כוספת סויה נסחרת ב 288 דולר לטון . שמן הסויה נסחר ב 28.30 סנט על רקע התאוששות מחירי הנפט .מחירי שמן הדקל באסיה השנה ממשיכים בהתאוששות המרשימה מהשפל ונעים באיזור ה 2400 רינגט לאורך העקום. התקדמות הזריעה בסויה עברה בצורה חלקה כאשר קיים חשש ליובש בהמשך. דיווחים על מספר הזמנות של הסינים מארה"ב מייצרות תקווה אצל החקלאים על אף המתיחות על רקע האשמות שונות בנושא הסתרת המידע על הקורונה. ההערכות בשוק שהסינים יתחילו לקנות סויה מארה"ב במחצית השניה של 2020 ולתוך 2021. הספקולנטים בהימור על עליות בפולי הסויה של כ 6 אלף חוזים לעומת הימור של כ 10 אלפים חוזים ,בשמן כ 12 אלף חוזים ושורט של 50 אלף חוזיםבכוספא. רמות המחירים ממשיכות להיות מהנמוכות מאז 2006 לתקופת הזריעה.
לסיכום
הקורונה לא ממש מאחורינו, ניתן לומר שהיא לידינו. מדינות העולם חוזרות לפעילות כלכלית יחד עם היערכות לגל הבא. השווקים הפיננסיים רחוקים מלשקף את מצב הכלכלה הריאלית שהנתונים שיזרמו במהלך הרבעון השלישי צפויים להכות גם במערכת הפיננסית.
כאמור, מחר בשעה 19:00 שעון ישראל יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי שם נקבל תמונה עדכנית על מצב המלאים וצפי קדימה. הנתונים יועברו אליכם בהמשך.
בסוף יוני נקבל תמונת מצב בהירה יותר כשדו"ח שטחי הזריעה הרישמי בארה"ב יפורסם. דו"ח זה ידוע כ"מזיז שוק " עם תנועות היסטוריות של פלוס מינוס 5% בממוצע ביום פרסום הדו"ח..
המצב הנוכחי של רמת מחירים נמוכה , ספקולנטים בהימור על ירידות וקיץ ארוך ליבול בארה"ב הוא נפיץ מאוד והמגמה יכולה להשתנות בחדות. נראה שרוב החדשות הרעות מתומחרות כבר ולכן בניהול סיכונים מושכל שווה לשקול התכסות קדימה ארוכה מהרגיל. מזג אויר יבש באירופה, התאוששות מחירי הנפט, כמו גם הזמנות של הסינים מארה"ב צפויים לתת רוח גבית למחירים בהמשך.
יום טוב,
עדי