סקירת שוק התבואות 9.11 – דו"ח היצע וביקוש הערב, בחירות בארה"ב, האינפלציה עדיין כאן ומה בהמשך.

    מחבר:
  • עדי פנחס

היום בשעה 19:00 שעון ישראל, יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח ההיצע והביקוש החודשי, זאת לאחר שדו"ח אוקטובר הצביע על יבול קטן מההערכות

הסוחרים היו דפנסיביים בימים האחרונים בציפייה לנתונים שככל הנראה יצביעו על עלייה מסוימת במלאים במקביל לירידה מסוימת ביבול הסופי.

בגזרת המאקרו, עם כניסתו הקרבה של החורף, מסתמן כי מצב שוק הסחורות נותר סבוך מתמיד, כאשר הבעיות שליוו אותנו בחודשים האחרונים ממשיכות לתפוס כותרות.

האינפלציה ממשיכה לשבור שיאים באירופה ובארה"ב ומוכיחה עצמה כדביקה במיוחד, על אף צעדי העלאת הריבית האגרסיביים. המיתון לגמרי 'על השולחן' והמלחמה בין רוסיה לאוקראינה מוסיפה להכביד על שוק הסחורות, ללא מנגנון סיום ברור באופק. ממזרח, הסינים מאותתים על יציאה ממדיניות הקורונה שלהם ומאיימים בליבוי האינפלציה העולמית עם חזרת הביקושים הסיניים. ביום חמישי נקבל נתוני אינפלציה מעודכנים מארה"ב.

אוקטובר היה חודש חזק במיוחד עבור שוקי המניות, כאשר הדאו ג'ונס רשם את החודש הטוב ביותר שלו מאז 1976 עם עלייה של 14%! יחד עם זאת, שוק דובי מתאפיין לעיתים רבות בעליות חדות במדדי המניות, אשר לרוב נוטות 'להימכר' במהירות ולחזור למגמת ירידה בהמשך. הביצועים של חודש אוקטובר נבעו, ברובם, מאופטימיות בשווקים הפיננסיים לגבי צפי לשינוי מדיניות הפדרל ריזרב, כאשר מסתמן כי ציפיות המשקיעים לעלייה מתונה יותר של ריבית התבדו קצת, לאור הצהרת הפדרל ריזרב לאחרונה. מדדי המניות בארה"ב באחת השנים הקשות שלהם מאז 2008, שהנאסד"ק איבד כ 33% מערכו, ה P&S ירד ב 21% והדאו ג'ונס איבד כ 11% מתחילת השנה.

בזמן כתיבת שורות אלה, זורמות תוצאות האמת מבחירות האמצע בארה"ב, כאשר מסתמן שבית הנבחרים עובר לשליטה רפובליקנית ובסנאט עדיין אין הכרעה. ניצחון רפובליקני גם בסנאט עשוי לייצר קושי במתן תמריצים לעידוד הכלכלה כמעין "מקל בגלגלים" לביידן לקראת בחירות 2024 והמשקיעים יעקבו מקרוב.

מחיר חבית מסוג WTI עומד הבוקר על 88.73$ לאחר שפתחה את שבוע המסחר קרוב ל94$ על רקע שמועות על הסרת ההגבלות בסין (רמז לבאות במידה ובאמת יפתחו?). מחירה של חבית מסוג ברנט  עומד על  95.30$. הביקושים החלשים מסין, החשש מהמיתון והשבתת מגזר התעשייה האירופאי לוחצים מטה את מחירי הנפט, אך מנגד, ביקושים חזקים בארה"ב ומדיניות OPEC+ מספקים תמיכה למחירי הנפט.

העליה המחודשת במחירי הנפט מסמנת רעות עבור מצב האינפלציה העולמי, כאשר הנפט מתדלק את אינפלציית הסחורות ומייקר את כלל שרשרת הערך העולמית, לאחר שבדוחות האינפלציה האחרונים בארה"ב, מרבית הירידה בנתון האינפלציה המשוקלל נבעה מהירידה במחירי הדלק וזאת לאחר שהושקעו מאמצים כבירים על ידי הממשל האמריקאי להוריד את מחירי הנפט באמצעות שימוש ברזרבות החירום.

שוק התבואות ממשיך לחוות גם הוא את התקופה הסוערת ביותר מאז 2008. כאשר מחירי התבואות נותרים תזזיתיים במיוחד ועדיין נסחרים במחירים גבוהים משמעותית ממחירי טרום הקורונה, כאשר יחסי מלאי שימוש נמוכים וסביבה גיאופוליטית נפיצה צפויים לשמר את הן רמת המחירים הגבוהה ואת התנודתיות בטווח הנראה לעין.

התירס נסחר הבוקר ברמות 666 סנט לבושל, שפל של שישה שבועות, על רקע איזון פוזיציות של ספקולנטים לקראת הדו"ח הערב. הדו"ח צפוי להציג מספר דומה לחודש שעבר בגזרת היבול, 171.9 בושל לאייקר, לעומת עלייה קלה במלאים. לאור העבודה כי יחס מלאי/שימוש בארה"ב נותר נמוך מאוד באופן יחסי, התחזקות הביקושים עשויה לשלוח את התירס לביקור נוסף סביב 700 סנט לבושל. הביקושים החלשים מסין לאור מדיניות הסגרים,הורידו בכ-26% את ביקושי התירס ביחס לשנה שעברה ומעניין לבחון מה הדו"ח יציג בגזרת הביקושים הצפויים. שער הדולר הגבוה לוחץ על מחירי הסחורות באופן כולל וממתן את עליית מחירי הסחורות. הספקולנטים עם 270 אלף חוזים בלונג (הימור על עליות), כאשר 200 אלף נחשבת רמה נמוכה יחסית של הימור ו 400 אלף נחשבת ברף העליון.

החיטה נסחרת הבוקר ב 943 סנט לבושל, כשברקע ההצהרות של פוטין על הפסקה וחזרה להסכם ייצוא התבואות והספק לגבי כמות ואיכות היצוא מאוקראינה בהמשך. ההסכם בכל אופן צפוי להסתיים בשבוע הבא והשאלה אם יתחדש נותרת פתוחה. מזג האוויר בארה"ב בשלבים הראשונים של זריעת חיטת החורף באיזורים מסויימים יבש וחם. חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב 825 סנט לבושל, כאשר חיטת מטיף הצרפתית נסחרת ב 339 יורו לטון (עליה של מעל 50% ממחירה לפני שנה בדיוק). יצוא החיטה של ארה"ב עומד על שיא של 9 שנים, ומפעיל לחץ על המשך עליית מחירי החיטה, ומצד שני, בצורת בארגנטינה מייצרת חוסרת ודאות לגבי היקפי החיטה לייצוא לאור חשש ממחסור באספקת החיטה המקומית.

מחירי החיטה הושפעו בשבוע האחרון מהצהרתה של רוסיה כי תצא מהסכם התבואות, אך חזרו לרמתם מיד לאחר מכן כאשר הרוסים חזרו בהם מהצהרתם והודיעו כי יישארו במתווה הסחורות כמתוכנן.ניתן לראות זו כאינדיקציה על ירידה מסוימת בכוח המיקוח של הרוסים מול העולם, כאשר העולם 'למד לחיות' עם המחסור בתבואות האוקראיניות. סך היצוא האוקראיני במסגרת הסכם התבואות נמוך בכ-60% מהתקופה המקבילה אשתקד. הספקולנטים בהימור של 20 אלף חוזים בלונג על קנזס, לעומת שורט של 25 אלף חוזים בשיקגו.

הסויה נסחרת הבוקר ב 1448 סנט לבושל ונעה במהלך החודשים האחרונים בטווח מסחר בין 1360 ל-1480. בדומה לתירס, הדו"ח הערב צפוי לשמר את ההערכתו מאוקטובר ליבול של 49.8 בושל לאייקר, אם כי גם כאן הוא עשוי לעדכן כלפי מעלה את המלאים לאור ירידת הביקושים מסין. הסויה מושפעת באופן ניכר מביקושי סין, כאשר פתיחה אפשרית של כלכלת סין עלולה להקפיץ את מחירי הסויה למעלה בהמשך. תחזית תפוקת פולי הסויה של ארגנטינה נותרה גבוהה, אם כי ייתכן כי הבצורת תוסיף ותשפיע על היבול, לאור העובדה כי עונת הזריעה הראשונה מתחילה בימים אלה. ברזיל צפויה להציג יבול שיא השנה במידה ומזג האוויר ישתף פעולה.  כוספת הסויה נסחרת ב420$ לטון, ושמן הסויה נסחר ב 75.17 סנט לגלון. מחיר שמן הדקל מתאושש במעט לאחר שהגיע לשפל של מעל שנה ועומד על 4384 רינגט, כאשר חוסר הוודאות לגבי ביקושי סין מוסיף להכביד על מחירי השמן. בהקשר זה חשוב לציין כי הרינגט איבד כ-12% מערכו ביחס לדולר השנה. ערב הדו"ח, הספקולנטים מאמינים בהתחדשות העליות בסויה ומוצריה והם בלונג של כ65 אלף חוזים על פולי סויה, 141 אלף חוזים על כוספה וכ 112 אלף חוזים בלונג על שמן.

לסיכום:

הדו"ח היום צפוי לתת אינדיקציה ראשונית ללאן פנינו מועדות ב 2023. הדוברים בכנס התבואות בג'נבה בשבוע הבא, בו יתכנסו סוחרי התבואות הגדולים בעולם, צפויים להציג תמונה עגומה למדי לגבי הים השחור ומצב המלאי העולמי. התאוששות הביקושים מסין היא סימן שאלה גדול להמשך ויכול ללחוץ את מחירי הסויה למטה, אך המחסור מגזרת ים שחור מספק תמיכה לחיטה ותירס בשלב זה.

למאקרו תהיה השפעה לא מבוטלת על מחירי התבואות והסחורות בכלל, כאשר מטרתה המוצהרת של המדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים הינה להקטין את היקפי הצריכה והביקושים, ועל כן ללחוץ מטה גם את מחירי הסחורות. פתיחה מחודשת של כלכלת סין עשויה כאמור לטלטל את המשוואה ב2023 ולתדלק עליית מחירים מחודשת.

כמו תמיד ההמלצה בתקופות של חוסר ודאות מסוג זה הינה לפעול בצורה הדוקה ומושכלת בניהול הסיכונים להימנע מהימורים (שהמחיר יורד לא קונים כי חושבים שירד יותר שהמחיר עולה נבהלים וקונים גבוה). יש לוודא הבטחת מלאי ואספקה סדירה, התכסות אסטרטגית קדימה תוך דאגה לשימור ערך המלאי והגנה מפני "קטסטרופות".

נתוני הדו"ח יועברו ללקוחות קומודקס הערב לאחר פרסומם.

יום טוב