עדכון קצר שוק התבואות 17.5 – הודו עוצרת ייצוא חיטה ומקפיצה את המחירים לשיא, האינפלציה גואה, הריבית עולה ושהשווקים בסערה

    מחבר:
  • עדי פנחס

מחירי החיטה זינקו לשיא חדש בין 14 שנה ומתקרבים לשיא כל הזמנים על רקע הודעתה של הודו בסופ"ש על עצירת ייצוא

הודו שהגיעה השנה לשיא בייצוא חיטה עם קרוב ל 8 מיליון טון,קיבלה את ההחלטה על רקע החשש ממחסור ומעליית מחירים ונקטה בשיטת "עניי עירך קודמים". כמו תמיד בסיטואציה מעין זו החשש הוא מאפקט העדר והכרזה דומה מצד מדינות שבחזית היצוא העולמי. ההכרזה של הודו היא עוד נדבך ליוקר המחייה העולמי והאינפלציה המשתוללת ועשויות להיות לה השלכות גיאופוליטיות בהמשך.

בגזרת המאקרו התפרצות הקורונה (זוכרים מה זה?) המחודשת בסין גורמת להאטה חדה במדינה. מדד הייצור התעשייתי ירד ב 3% באפריל לעומת גידול של 5% בחודש קודם. המכירות הקמעוניות צנחו ב11% ושיעור האבטלה על ל6.1%. התקווה היא שהסינים ישתלטו במהרה על ההתפרצות וכי הנתונים ישתפרו בהמשך. המלחמה באוקראינה ממשיכה להכביד על השווקים ועל שרשראות האספקה בעיקר בתחום האנרגיה. רוסיה חתכה את ייצוא הגז לפולין ובולגריה ומאיימת על מדינות נוספות. מחירי הגז מאמירים לשיאים חדשים באיחוד .

על אף תיקון בשני ימי המסחר האחרונים, מדדי המניות בארה"ב ממשיכים את מגמת הירידה המאפיינת אותם מתחילת השנה,הנאסד"ק עם ירידה של כ 25% מתחילת השנה, כשחלק מהמניות המובילות במדד עם ירידות חדות של מעל 50% בארבעה חודשים.  ה P&S ירד בכ 16% מתחילת השנה והדאו ג'ונס איבד קרוב ל11%. האינפלציה בארה"ב שפורסמה בשבוע שעבר  עומדת עדיין על שיא של 40 שנה,8.3%, ומעל התחזיות המוקדמות (8.1%). מוקדם יותר החודש הפדרל ריזרב העלה את הריבית בארה"ב ב 0.5% (לטווח של 0.75% עד 1%) מדובר בשיעור העלאת הריבית החד ביותר מזה 22 שנה, שכן לאורך השנים הקפיד הפדרל ריזרב להעלות בקפיצות של רבע אחוז בלבד. העלאת הריבית האגרסיבית היא חלק מהכרזת המלחמה של הפד על האינפלציה. העלאת הריבית ממשיכה לחזק את הדולר לשיאים חדשים. החששות מפני מיתון עולמי או סטגפלציה (האטה בשילוב אינפלציה) מתרבים. למגמה השלילית בשווקים הצטרף גם מגזר הקריפטו שהשיל מאות מליארדים מערכו בשבוע שעבר שהביטקויין אף נוגע בשפל של 24.5 אלף דולר בשלב מסוים וחלק מהמטבעות הוירטואליים מאבדים 99% מערכן ביום (זה סופו של כל בלון?)

מחירי הנפט חוזרים להאמיר, כאשר מחיר חבית מסוג WTI עומד הבוקר על קרוב ל  114$ומחירה של חבית מסוג ברנט  נסחר ברמה דומה. 

שוק התבואות ממשיך במגמת המחירים הגבוהים, אם כי ניצנים של חדשות טובות, לכאורה, הגיעו ביום חמישי כשה USDA העריך את המלאי העולמי בתירס מעל ההערכות המוקדמות וגרם לתיקון מחירים מסוים כלפי מטה. הסקפטיות של הסוחרים והאנליסטים בשילוב החדשות מהודו מחזירים אותנו שוב לרמות המחירים הגבוהות עם תחילת שבוע המסחר.

התירס נסחר הבוקר ב 803 סנט לבושל. הקטנת שטחי הזריעה בארה"ב, המלחמה באוקראינה והקצב האיטי של הזריעה שעומדת על 49% לעומת ממוצע רב שנתי של 67% בשלב זה עשויים לקחת את התירס לשיא כל הזמנים, מעל רמת ה 850, גם ללא בעיית מזג אוויר מהותית בארה"ב. נתוני הדו"ח ביום חמישי האחרון שהצביעו על מלאים גבוהים מהצפוי בברזיל, ארגנטינה, ארה"ב והעולם התקבלו כאמור בסקפטיות על ידי מרבית השחקנים והצפי הוא שהדו"ח הבא יעדכן את המספרים כלפי מטה. ה USDA  מעריך גם שיבול התירס באוקראינה יקטן ב54% כשהייצוא צפוי להתכווץ ב61%. העליות החדות בחיטה מושכות גם את התירס למעלה.הספקולנטים צמצמו מעט את ההימור על עליות ועומדים על כ 390 אלף חוזים בלונג נטו.

הסויה נסחרת הבוקר ב 1661 סנט לבושל הדו"ח ביום חמישי היה ניטרלי ובהתאם לציפיות. השוק מצפה להגדלת שטחי זריעה בארה"ב ויבול גדול יותר השנה. שוק פולי הסויה פחות מושפע באופן ישיר ממלחמה באוקראינה, אך הפגיעה האנושה בשוק השמן העולמי מקפיץ את שמן הסויה וגורר גם את הפולים לעליות. כוספת סויה נסחרת ב 414$ לטון ירידה חדה מהשיא של מרץ (525$), על רקע העליה החדה מאוד במחירי השמן. כוספת הסויה שנגעה בשפל של 395$ בשבוע שעבר משלימה עלייה של קרוב ל 20$ בשלושה ימי מסחר. שמן הסויה שנסחר בשיא כל הזמנים בסוף אפריל תיקן ב 5% מאז ונסחר הבוקר ב 82.5 סנט לגלון. שמן הדקל  נסחר ב 6582 רינגט הבוקר ירידה של כ 1000 רינגט מהשיא של אפריל. ההאטה בסין לאור התפרצות הקורנה והתחזקות הדולר מצליחים לאזן את מחירי הסויה בטווח הקצר.  הספקולנטים ממשיכים עם הימורים של כ 112 אלף , 97 אלף ו 116 אלף חוזים על הסויה, כוספה ושמן בהתאמה.

החיטה נסחרת הבוקר ב 1350 סנט לבושל ומשלימה עליה של 60% מתחילת השנה. אתמול עם פתיחת שבוע המסחר עלתה החיטה ב 70 סנט למקסימום הרמה המותרת ביום אחד (לימיט אפ).החיטה במרחק נגיעה  מ1384 שיא כל הזמנים, שנקבע ב 2008 וייתכן שתחצה אותו כבר בימים הקרובים. הדו"ח ביום חמישי נתן טריגר להמשך העליות, כאשר הצביע על מלאים נמוכים מההערכות. כמו כן צופה ה USDA ירידה של 35% בתפוקת החיטה באוקראינה וירדה של 47% בייצוא משם.  חיטת שיקגו נסחרת  ב 1257 סנט לבושל.  איכויות החיטה ממשיכות להיות בשפל לתקופה זו כשרק 27% מהחיטה מדורגת טוב עד מצויין קרוב לשפל היסטורי. חיטת מאטיף ממשיכה להיסחר בשיא כל הזמנים באזור 440 יורו לטון בין בין השאר על רקע היחלשות היורו. הספקולנטים עם הימורים של כ 50 אלף חוזים בלונג בחיטה. 

לסיכום:

אחת השנים הכי מאתגרות שחווינו בשוק הסחורות ובשווקים בכלל, ממשיכה לספק לנו אירועים וקשה לעמוד בקצב . החדשות מהודו הן חדשות לא טובות לשוק התבואות ויש בהן כדי לדחוף את המחירים לרמות שיא חדשות. מזג האוויר גם כן מקשה על היכולת של השוק העולמי להתגבר על המחסור הצפוי מרוסיה ואוקראינה בשנה הקרובה. מחירי האנרגיה המאמירים מייקרים את כל שרשרת הערך.

הבנקים המרכזיים מרימים את הכפפה במלחמה באינפלציה ואנו צפויים לעוד עליות ריבית שבקצה הדרך (סוף 23 תחילת 24?) ייתכן ונחזור לאינפלציה ברת שליטה ברמה העולמית.

חוזר ומדגיש, ניהול הסיכונים הוא מפתח בתקופה זו. יש לקחת בחשבון התכסות ארוכת טווח, היבטים לוגיסטיים, זמינות החומר ותנודות חדות במחירים. אנחנו פה כמו תמיד לסייע בהתלבטויות ובניהול הסיכונים.