עדכון שוק התבואות וזרעי השמן מ 23.3.22- המלחמה נמשכת וכך גם העליות במחירי חומרי הגלם ובעיות זמינות

    מחבר:
  • עדי פנחס

הפלישה הרוסית לאוקראינה נכנסת ליומה ה28, כשגל פליטים מציף את אירופה והמראות הקשים ממשיכים לזרום ומזכירים תקופות אפלות מהמאה הקודמת

סיום המערכה אינו נראה באופק. ההשלכות של המלחמה על הכלכלה העולמית ממשיכות לתת אותותיהן, כאשר שיעורי הצמיחה בעולם עודכנו כלפי מטה ומדד מחירי המזון העולמי של האו"ם נוגע בשיא חדש לאור העליה החדה במחירי התבואות, שמן המאכל, הבשר, החלב והסוכרים ומשפיע בעיקר על הכלכלות הנחשלות. במערב מרגישים בעיקר את המחירים בתחנות הדלק, כאשר מחירי החשמל באירופה מגיעים אף הם לשיא חדש. שרשראות האספקה בעולם שסבלו גם ככה מתקלות רבות ועיכובים מימי הקורונה המסחר בבורסת הסחורות ממשיך לספק תנודות יומיות חדות ומעורבות הספקולנטים גדלה.

מחירי הנפט עומד הבוקר על 110.60$, כשחבית מסוג ברנט עומדת על כ 117$. ביום רביעי שעבר מחיר הנפט ירד לשפל של 93$ כאשר אתמול בבוקר כבר נסחר ב113$, הנפט ממשיך לספק תנודות יומיות ושבועיות שוות ערך לתנועה שנתית בימים כתיקונם. התנודות החדות מגיעות על רקע דיווחים שונים על התקדמות ונסיגה במו"מ בין רוסיה לאוקראינה, כאשר הסוחרים מעריכים שהנפט נסחר ב"פרמיית מלחמה" של כ 20$ מעל השווי האמיתי שלו. יחד עם זאת גם הפסקת הלחימה לכשתגיע  אולי תגרור ירידת מחירים חדה בטווח קצר,אך לא תחזיר את אספקת הנפט העולמית לסדרה והסנקציות של המערב על רוסיה לא יוסרו מיידית, לכן ההערכות הן שמחירי הנפט יישארו גבוהים בטווח הנראה לעין וישפיעו על כל שרשרת הערך. החמרה בלחימה יכולה לקחת את מחירי הנפט לכיוון שיא כל הזמנים שנקבע ב 2008 ועמד על 147$ לחבית.

בארה"ב הריבית עלתה ב0.25%, העלאת ריבית ראשונה מאז 2018. הנגיד פאוול הצהיר לפני יומיים כי ייתכן והעלאות הריבית הבאות יהיו אגרסיביות יותר בכדי להילחם באינפלציה הגואה שעומדת על 7.9% נכון לקריאה האחרונה וצפויה להמשיך לעלות בחודשים הקרובים. הנאסד"ק שאיבד קרוב ל 20% מערכו מתחילת השנה והגיע לטריטוריה דובית, חווה עליות חדות בשבוע האחרון ומשלים עליה של כ 9% מאז ימיה הראשונים של המלחמה. המדד עדיין בטריטוריה שלילית של כ 10% מתחילת השנה.הרקע לעליות הוא חיפוש ערך במניות ענקיות הטכנולוגיה שחלקן איבדו כמחצית מערכן בחודשים האחרונים והמשקיעים רואים בהן ערך לטווח ארוך, תוך הנחה שהמלחמה ברוסיה חבטה במניות אלו יתר על המידה.

שוק התבואות ממשיך לחוות את התקופה הסוערת ביותר מאז 2008, עת בצורת עולמית הטיסה את המחירים לשיא כל הזמנים. ב2011 ריצה דומה של מחירי התבואות, הובילה למחאות חברתיות בארץ ובעולם, בין השאר ה"אביב הערבי". כלקח מהאביב הערבי, מדינות כמו מצרים מסבסדות את מחירי הלחם לאזרחים. אנו עדים גם לכוונות של מדינות להגדיל מלאי חירום ובנוסף ביטול מכסים והגבלות על יבוא תבואות, שמן ומזון בכלל. בישראל עושה רושם עוד לא התקיים דיון רציני בנושא, לפחות לא משהו שפורסם באמצעי התקשורת. בנוסף תקלה בדגון חיפה מקשה על הפריקה של תבואות בתקופה קשה זו.

דו"ח ההיצע והביקוש החודשי של משרד החקלאות האמריקאי שפורסם לפני שבועיים היה ניטרלי ובהתאם לציפיות, אך הצביע על ירידה נוספת ביבולי הסויה בדרום אמריקה שהתחילו את העונה עם ציפייה לכ144 מיליון טון ועל פי הדו"ח האחרון עומדים על כ 127 מיליון טון. הברזילאים אגב מעריכים ירידה של 5 מיליון טון נוספים. החשש כרגע הוא ירידה במלאיי התירס והחיטה באוקראינה על רקע מחסור בדשנים, דלק ויכולת מוגבלת של החקלאים לטפל בשדות.  בשבוע הבא, ב 31 במרץ יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את דו"ח כוונות הזריעה והמלאים הרבעוניים בארה"ב, שרבים רואים בו את הדו"ח החשוב ביותר בשנה ובדרך כלל נותן את הטון למגמת המחירים בהמשך השנה. השאלה אם על רקע המלחמה באוקראינה, השפעת הדו"ח תהיה גדולה בטווח קצר כפי שהיא בדרך כלל. הדו"ח צפוי להצביע על הגדלת שטחי המזרע בארה"ב לסויה, תירס וחיטה בכ2.25 מיליון אייקרים (כ 9 מיליון דונם)בעיקר בגלל דו גידול של חיטה וסויה. בסיכום ההערכות, לסויה יתווספו כ 1.9 מיליון אייקר, לחיטה כ 1.25 והתירס יאבד כ 900 אלף אייקר.

התירס ממשיך להיסחר הבוקר באזור ה 754 סנט לבושל, כאשר הגבלות הייצוא באוקראינה, ביטול חוזים בטענת כח עליון, ירידת יבול בדרום אמריקה וחשש מההמשך מקפיצים את מחירי היבול (דצמבר) לשיא של 670 סנט לבושל (לשם השוואה בתקופה זו בשנה שעברה עמדו מחירי היבול החדש על מתחת ל 500 סנט לבושלהספקולנטים בלונג של כ 370 אלף חוזים. התירס משלים עליה של כ 27% מתחילת השנה.

החיטה נסחרת הבוקר ב 1120 סנט לבושל ומשלימה עליה של קרוב ל 40% מתחילת השנה, חיטת שיקגו (רכה) נסחרת במחיר דומה. חיטת מאטיף הצרפתית נסחרת ב 380 יורו לטון שבשבוע שעבר קבעה את שיא כל הזמנים 386 יורו. חיטת ים שחור נסחרת ב420$ לטון. רוסיה ואוקראינה המהוות 30% מהסחר העולמי בחיטה ימשיכו להשפיע על המחירים וההנחה שהיא אחרי שוך הקרבות שוק החיטה עדיין יהיה תנודתי וישמור על רמת מחירים גבוהה. כמו בנפט וסחורות נוספות שמקורן העיקרי הוא באיזור הים השחור המחירים עשויים לזנק בצורה קיצונית אם המצב יחמיר.

הסויה נסחרת היום ב 1710 סנט לבושל עליה של כ 28% מתחילת השנהכאשר כוספת הסויה המשמשת כמרכיב החלבון להזנת בע"ח עלתה בקרוב ל 18% ונסחרת הבוקר ב480 דולר לטון ושמן הסויה שזינק ב  33 נסחר הבוקר בקרוב ל 75 סנט לגלון. שמן הדקל גם כן עם עלייה של כ30% מתחילת השנה על אף נסיגה מרמות השיא בשבועיים האחרונים והקלות מסוימות מצד הממשלה המלזית ששחררו קצת לחץ מהמחירים.

כפי שצויין בסקירה הקודמת, מעבר להתייקרות חסרת התקדים בזמן כה קצר, בעיית זמינות חומרי הגלם מדירה שינה מחברות המזון ואפילו מראשי מדינות.

לסיכום:

אנחנו ממשיכים לקבל דיווחים שמעבר לעליות המחירים החדות, חלק מהחברות הגדולות בעולם, ספקיות חומרי הגלם בתחום התבואות ותחומים נוספים מבטלות חוזים בטענת "כח עליון". מצד שני מספר אוניות עם תבואות מרוסיה עושות דרכן לישראל וייתכן שהנתיב הזה עשוי לשחרר מעט לחץ.

רוב צרכני חומרי הגלם נאלצים לפנות לאלטרנטיבות יקרות, כאשר יצרני קמח ישראלים לדוגמה, נאלצו לייבא חיטה מקנדה במחיר כמעט כפול מאותם חוזים שבוטלו מאוקראינה. התנודתיות צפויה להימשך ומעבר למחירי הדלק, עליית המחירים בישראל עדיין לא מורגשת באופן מלא אצל הצרכן הישראלי, אליו ככל הנראה תגיע ההשפעה אחרי חג הפסח.

הגרעינים ימשיכו להיות מושפעים מהלחימה וכרגע גם "היום שאחרי" אינו מבשר טובות לאור הירידה הצפויה ביבול הן באוקראינה והן בדרום אמריקה. הדו"ח בשבוע הבא ייתן כיוון לגבי ארה"ב, אך התמונה הגלובאלית עדיין צפויה להיות בערפל. ניהול הסיכונים צריך לקחת בחשבון התכסות ארוכת טווח, היבטים לוגיסטיים ותנודות חדות.

מי שעדיין לא האזין, מוזמן להאזין לפודקאסט "חיות כיס" בהנחיית שאול אמסטרדמסקי בו אני לוקח חלק (החל מדקה 21 בערך) ומדבר ההשלכות הכלכליות של המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.

https://www.kan.org.il/Podcast/item.aspx?pid=26371