"אתה יכול להסביר מה קורה כאן?" היתה השאלה הכי נפוצה ששמעתי בימים האחרונים, לאחר שירידות חדות בשוק הגרעינים מיד עם החזרה מחופשת ה 4 ביולי בארה"ב, תפסו רבים מהסוחרים בהפתעה….
בדיוק לפני שבוע הסתיים הרבעון השני של השנה עם דו"ח זריעה ומלאים מפתיע שהציג נתונים נמוכים מההערכות קודמות ודחף את מחירי התירס, הסויה והחיטה חזק למעלה.(מצ"ב לסקירה מצגת גרפים לשימושכם).
בסיכום רבעוני השלים התירס עלייה של כ 27.6% (כ 48.7% מתחילת השנה), החיטה סיימה את הרבעון עם עליה של כ13% (כ7.8% מתחילת השנה) הסויה סיימה רבעון עם שינוי מזערי של פחות מ1% (עלתה כ10% מתחילת השנה) . כוספת הסויה איבדה כ 11% ברבעון השני (13% מתחילת שנה), לעומת השמן שהוסיף 23% לערכו ברבעון השני וכ 52% מתחילת השנה. ייצור השמן המוגבר והמחיר הגבוה יצרו עודפי כוספה שדחפו את המחיר למטה.
אז אחרי חדשות כל כך פסימיות לגבי היבולים והמלאים ואחרי שעלו בחדות לאחר פרסום הדו"ח, מה בכל זאת גרם לתירס, סויה והחיטה לאבד בין 5% ל7% מערכם ביומיים ולמעשה למחוק את כל עליות המחירים אחרי הדו"ח? הטריגר הראשוני היה גשמים באיזורי הגידול במהלך הסופ"ש הארוך בארה"ב, עם תחזית גשומה מהערכות מוקדמות לשבועיים הקרובים (תקופת POLINATION שהיא קריטית מאוד לגידולים). הדבר יצר תקווה ליבול גדול יותר מההערכות ה USDA. השילוב של ספקולנטים רבים בשוק, מזג אוויר מתעתע ושוק שכבר הספיק לעשות עליות חדות מתחילת השנה, יוצר את המתכון לתנודתיות שאנחנו חווים עכשיו. האם הירידות מוצדקות? התשובה הקצרה היא לא, בטח לא בעוצמה של היומיים האחרונים, אך למדנו כבר שבטווח הקצר "הנתונים הפונדמנטליים לא ממש משנים" ובטווח הארוך "הנתונים הפונדמנטליים הם החשובים ביותר". לא אלאה אתכם במספרים, אבל גם בתחזית האופטימית ביותר עם יבול גדול וטוב מהצפוי, יחס המלאי לשימוש בתירס בארה"ב יהיה פחות מ10% ובעולם יהיה באיזור ה 25% ( שפל של 30 שנה). כלומר, רמת המחירים הגבוהה היא כאן להישאר בטווח הנראה לעין. בחיטה המצב אינו קריטי כמו בתירס, אך היא זזה בעיקביות אחרי התירס שכן היא מהווה תחליף בתערובות המזון לבע"ח. גם בסויה מסתמנות רמות מלאים קריטיות ונצטרך שתי עונות גידול מושלמות בארה"ב ובדרום אמריקה בכדי להקל על המצב.
בנוסף לאמור לעיל, מחיר הנפט שהתחיל את השבוע קרוב ל 78$ לחבית(שיא של שש וחצי שנים!) נסחר הבוקר ב72$, לאחר שאיחוד האמירויות לא הגיעה להסכמות עם חברות אופ"ק לגבי שמירה על רמות תפוקה נמוכות גם בשנה הבאה. החשש הוא שהסכר ייפרץ וחברות אופ"ק יגדילו תפוקה לאור רמות המחירים הגבוהות. התגובה לירידת מחירי הנפט היתה גורפת בכלל קומפלקס הסחורות, שחוו ירידות, והוסיפה כאמור לחץ גם על מחירי הגרעינים. חלק מהאנליסטים טוענים שמדובר בטקטיקת משא ומתן ומחירי הנפט יחזרו להאמיר בהמשך השנה.
ואיך אפשר בלי להזכיר את הקורונה שעדיין איתנו,בעיקר וריאנט הדלתא (ההודי) שעושה שמות בעולם. כ 28 אלף נדבקים ביום בבריטניה,שיא של חצי שנה, עלייה בתחלואה בכלל אירופה שיוצרת חשש לכלכלה העולמית והאטה שעשויה לפגוע גם בשוק הסחורות. חלק מהספקולנטים שלחצו על כפתור ה SELL בימים האחרונים, התחשבו גם בנתוני התחלואה. על אף האמור לעיל, החדשות הטובות וזיק של אופטימיות, הן שאין עלייה משמעותית בנתוני התחלואה הקשה והתמותה וזאת לאור שיעור ההתחסנות הגבוה בעולם. נמשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות בגזרה זו.
מדדי המניות בארה"ב לא מתרשמים יתר על המידה מהעלייה בתחלואה ועדיין נעים באיזור שיא כל הזמנים, עם ריבית שצפויה להישאר על 0% עד 0.25% בטווח הנראה לעין, המשקיעים עדיין מזרימים כסף למניות. כפי שהוזכר בסקירה הקודמת, עקום תשואות האג"ח הממשלתיות שמתחיל להשתטח אמור להוות נורה אדומה לגבי המשך התשואות החריגות בשוקי המניות.
התירס מתייצב ונסחר הבוקר ב548 סנט לבושל לאחר שאיבד כ 50 סנט ביומיים. שטחי הזריעה עומדים על פי הדו"ח על 92.7 מיליון אייקר , כ1.1 מיליון אייקר. המלאים הרבעוניים היו נמוכים בכ 30 מיליון בושל (760 אלף טון) מההערכות . 64% מיבול התירס מדורג באיכות טוב עד מצויין בהתאם להערכות. מתחת להערכות המוקדמות. חלק מאזורי הגידול צפויים ליהנות מגשם בשבועיים הקרובים. ביום שישי נקבל תמונת מצב של הספקולנטים לאחר התנועות החדות בשוק. ביום שני יתפרסם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי שם נקבל הערכת הUSDA לגבי התנובה לאייקר בהתאם להתפתחויות מזג האוויר.
החיטה נסחרת הבוקר ב590 סנט לבושל, כאשר חיטת שיקגו (רכה) נסחרת ב 623 סנט לבושל. החיטה עקבה אחרי התירס בתנועות למעלה ולמטה. בדו"ח ה USDA, שטחי הזריעה של החיטה הם 46.7 מיליון אייקר לעומת צפי של 45.9 כשגם המלאים היו גבוהים בהרבה מההערכות הקודמות 1.314 לעומת צפי ל0.85 מיליון בושלים. חיטת מאטיף נסחרת ב200 יורו לטון . מחירי חיטת ים שחור ירדו לאיזור 240$ לטון. כאמור על פניו מחיר החיטה לא אמור להיות גבוה לאור מלאים גבוהים והגדלת שטחי מזרע גם בארה"ב וגם באיזור ים שחור, אך החיטה תמשיך ותעקוב אחרי מחירי התירס וצפויה לשמור על רמות מחירים גבוהות (מחירה היום גבוה בכ35% ממחירה לפני שנה בדיוק).
הסויה נסחרת הבוקר ב1374 סנט לבושל, לאחר שאיבדה כ 70 סנט ביומיים האחרונים הדו"ח הצביע על שטחי זריעה שיעמדו על 87.6 לעומת 88.95 ממוצע ההערכות. המלאים עמדו על 766 מיליון בושל לעומת 788 בהערכה מוקדמת על פניו דו"ח שורי מאוד שדחף את המחיר למעלה, עליה שכאמור לא החזיקה מעמד ומרביתה קוזזה ביומיים האחרונים. שמן הסויה נסחר ב 61.3 סנט לפאונד דומה למחירו ערב הדו"ח.. מחירי שמן הדקל באסיה עומדים על כ3866 רינגט לטון. כוספת סויה שנסחרה בשפל מחירים של שמונה חודשים ערב הדו"ח ב 347$ לטון, נסחרת הבוקר ב360$ לטון. איכות יבולי הסויה ברמת טוב מצויין עומדת על 59% ונמוכה בכ1% מההערכות קודמות. בדומה לתירס, הסויה תהיה מושפעת ממזג האוויר ועדכון הערכות היבול בדו"ח ההיצע והביקוש החודשי ביום שני הקרוב.
לסיכום
חשוב להבהיר שחרף הירידות החדות בימים האחרונים, שחלקן משוייכות למימושים של ספקולנטים וסיבות נוספות שצוינו לעיל, מחירי הגרעינים הגיעו השנה לרמות שלא נראו מאז 2013 וחלק מהמחירים אף מגיעים לרמות שיא של עשור. התנודתיות היא בהחלט משהו שלא חווינו מאז 2011 והיא צפויה להישאר איתנו בתקופה הקרובה ולהמשיך לייצר תחושת בלבול. התנודות החדות בתקופה זו של השנה זכו לכינוי "מסחר מזג האוויר" , רק שהשנה הוא מגיע בעוצמות גבוהות בהרבה ויחד עם זאת גם ההזדמנויות והסיכונים לכל העוסקים בסחר בגרעינים. שוב נושא ניהול הסיכונים מקבל משנה תוקף. בהסתכלות לטווח הרחוק יותר, נראה עדיין שרמות המחירים צפויות להישאר גבוהות.
ביום שני הקרוב ב 19:00 בערב שעון ישראל יתפרסם דו"ח ההיצע והביקוש החודשי עם צפי לעדכון יבול כלפי מעלה לאור החזית הגשומה. נתוני הדו"ח יופצו אליכם לאחר פרסומם. מצ"ב כאמור גרפים לשימושכם.
סופ"ש נעים
עדי