עדכון שוק התבואות מתאריך 28.4.22 – המשך מגמת עליה באפריל לשיאים חדשים, הדולר בשיא של שנתיים והמלחמה באוקראינה נמשכת ..

    מחבר:
  • עדי פנחס

גם חודש אפריל לא מביא עימו בשורות טובות לכלכלה העולמית כאשר המלחמה באוקראינה נכנסת ליומה ה 64 ואינה תופסת כותרות ראשיות עם כי את ההשלכות אנחנו מרגישים בכיס ביום יום ועוד נרגיש

התפרצות קורונה מחודשת בסין מכניסה אזורים שלמים לסגר. האינפלציה ממשיכה להרים ראש וקרן המטבע העולמית כבר מורידה את תחזיות הצמיחה, כשמקביל יו"ר הפדרל ריזרב בארה"ב ממשיך לרמוז על העלאות ריבית אגרסיביות כשחלק מבתי ההשקעות מעריכים עליה של 0.75 בפעימה אחת ביוני! בגזרת הסחורות החקלאיות, התירס שובר הבוקר שיא חדש של 9 שנים החיטה ממשיכה להיסחר ברמות שיא וגם בגזרת הסויה אין הקלה מיוחדת בעיקר לאור שבירת שיא במחירי השמנים על רקע האיסור של אינדונזיה על ייצוא שמן דקל, במה שמסתמן כעוד מכה לכיס של הצרכן. פוטין עוצר את אספקת הגז לפולין ובולגריה ומאיים שיעשה כך לכל מדינה אירופאית שלא תעביר תשלום ברובל. כתוצאה מכך מתקבלים דיווחים שמדינות אירופה אחרות משלמות ברובל שמזנק לשיא של שנה באזור 73 רובל לדולר. מחיר הגז הטבעי מזנק ב 24%.

ואם זה לא הספיק אז גם הדולר מתחזק בכל העולם לשיא של שנתיים ומתחזק גם מול השקל. יחד עם זאת, המשך התחזקות הדולר עשויה דווקא למתן את המשך עליית מחירי הסחורות.

על רקע הדברים המצוינים לעיל, מדדי המניות בארה"ב שירדו בחדות במהלך הרבעון הראשון, ממשיכים את המגמה ביתר שאת גם באפריל כאשר יום לפני סיום אפריל ,הנאסד"ק עם ירידה של 12% מתחילת החודש (קרוב ל 20% מתחילת השנה), ה P&S ירד בכ 5.6% והדאו ג'ונס איבד קרוב ל4% מתחילת אפריל.

מחירי הנפט שקבעו שיא של 14 שנה בתחילת מרץ, מתייצבים מעל איזור ה100$, כאשר מחיר חבית מסוג WTI עומד הבוקר על 101.30$ ומחירה של חבית מסוג ברנט  עומד על  105.10$. הקורונה בסין והמשך המאמצים מצד ארה"ב להגדלת המלאים על ידי שחרור מלאיי חירום מפעילים לחץ על המחיר בטווח קצר.

שוק התבואות ממשיך להוות אתגר משמעותי לשחקנים, החל מהקושי להעריך את הנזק האמיתי ליבולים באוקראינה וההפחתה בתירס והחיטה בשוק העולמי ועד בעיות לוגיסטיות, מחסור בדשנים ומזג אוויר בעייתי בארה"ב הגורע מאיכות החיטה ומעכב את זריעת התירס. הביטוי ה"סערה המושלמת" מקבל משנה תוקף. השוק הישראלי עדיין מלקק את פצעי התורים בנמלים וביטולי החוזים (Force majeure ) שהכריזו חלק מהספקים הגדולים וגרמו לנזקים של מיליוני דולרים ליבואנים.

התירס נסחר הבוקר ב820 סנט לבושל רמה בה נסחר לאחרונה ב31 לאוגוסט 2012! התירס משלים עלייה של 10% רק באפריל. בניגוד לשנה שעברה שם חודש אפריל ציין את רמת המחירים הגבוהה של השנה, הפעם נראה שהיד עוד נטויה. הקטנת שטחי הזריעה בארה"ב, המלחמה באוקראינה והקצב האיטי של הזריעה עשויים לקחת את התירס לשיא כל הזמנים, מעל רמת ה 850, גם ללא בעיית מזג אוויר מהותית בארה"ב. מעורבות הספקולנטים בהימור על עליות נמצאת בשיא היסטורי של כ 450 אלף חוזים בלונג נטו, דבר שעשוי לייצר תנודתיות חריפה ותיקונים אלימים בהמשך. הבורסה בשיקגו מעדכנת את הלימיט היומי (מקסימום התנועה המותרת ביום) בתירס החל מיום שני ל 50  סנט לבושל.

הסויה נסחרת הבוקר ב 1725 סנט לבושל  גם כן בסביבות רמות שיא של עשור. הסויה משלימה עליה של קרוב ל 7% באפריל. הקציר בברזיל כמעט והושלם, כך שהפוקוס עובר לארה"ב. החלשות הריאל הברזילאי מול הדולר מפעילה קצת לחץ על המחיר. כוספת סויה נסחרת ב 450$ לטון ירידה של כ 3.5% מתחילת החודש, על רקע העליה החדה מאוד במחירי השמן. איסור יצוא שמן הדקל מאינדונזיה גורם לכך ששמן סויה נסחר הבוקר בשיא כל הזמנים 87 סנט לגלון ומשלים עליה של 25% באפריל! שמן הדקל  נסחר ב 7500 רינגט הבוקר ומשלים עליה של כ 18% באפריל בלבד. העליה החדה במחיר שמן הדקל עשויה לייקר מוצרי מזון רבים, אך כמובן תשפיע גם על מחירי השומן המוגן למספוא. הספקולנטים ממשייכם עם הימורים של כ 170 אלף , 150 אלף ו 130 אלף חוזים על הסויה, כוספה ושמן בהתאמה.  הבורסה בשיקגו מעדכנת את הלימיט היומי בסויה החל מיום שני ל 115 סנט לבושל, בכוספה ל30$ ובשמן ל 5 סנט.

החיטה נסחרת הבוקר ב 1148 סנט לבושל ומשלימה עליה של 11.5% באפריל. רק פעם אחת בהיסטוריה סגרה החיטה חודש במחיר של מעל 1100 וזה היה בפברואר 2008, אז סגרה את החודש ברמת ה 1170,לא לפני שביקרה במהלך החודש ב 1384 שיא כל הזמנים. הרוסים הפציצו טרמינל לאחסון חיטה עם תכולה של 76 אלף טון באזור ניפרופטרוסק. בנוסף הורידו גשר ראשי באודסה המחבר את הגישה בין שלושת הנמלים. המחשבה שרוסיה תתפעל את נמלי אוקראינה והסחר בגרעינים בהמשך, נראית כרגע רחוקה. חיטת שיקגו נסחרת  ב 1084 סנט לבושל. לאור התחזקות הדולר, החיטה האמריקאית בשילוב הובלה אינה תחרותית בשוק העולמי. האיכויות של חיטת החורף בארה"ב בשפל היסטורי ומזג אוויר לא מבשר טובות, כך שבדומה לתירס נראה שגם החיטה לא אמרה את המילה האחרונה וייתכן שנראה שיאים חדשים לפני הקיץ. חיטת מאטיף ממשיכה להיסחר קרוב לשיא כל הזמנים באזור 420 יורו לטון. הבורסה בשיקגו מעדכנת את הלימיט היומי בחיטה החל מיום שני ל 70 סנט לבושל. הספקולנטים עם הימורים של כ 50 אלף חוזים בלונג בחיטה. 

לסיכום:

חודש אפריל שמסתיים מחר ממשיך את המגמה מתחילת השנה כשהסחורות מקבלות רוח גבית מהמלחמה ברוסיה אוקראינה, מזג האוויר ומעורבות ערה של ספקולנטים. מנגד התפשטות הקורונה בסין (לא ברור ההיקף עדיין), התחזקות הדולר וההאטה הצפויה בכלכלה העולמית עשויים לבלום את המגמה בהמשך. עושה רושם שהשוק, בדומה לתקשורת, למד לחיות עם המלחמה באוקראינה ובחלק מהמקרים החדשות הרעות כבר מתומחרות. בימים האחרונים ראינו ירידה במחירי הדשנים (האוריאה ירדה בקרוב ל 100$ לטון) במה שמהווה אולי סנונית ראשונה (ננסה בכל זאת לשדר קצת אופטימיות) .

כפי שציינתי בסקירות קודמות, ניהול הסיכונים צריך לקחת בחשבון התכסות ארוכת טווח והיבטים לוגיסטיים שכן בעיית זמינות החומר היא גדולה יותר מהשינוי במחיר בשלב זה. התנודתיות צפויה להתגבר במהלך הרבעון בהתאם להתפתחות היבולים והאירועים הגלובאליים.