סקירת שוק הגרעינים – השקט שלפני הסערה? הקציר בעיצומו, הנפט בשיא של 10 חודשים וגם דו"ח חשוב מחר

    מחבר:
  • עדי פנחס

עשרה ימים לסיום הקיץ, שוק הגרעינים עושה רושם עוד לא ממש סיים את החופשה….


השוק נסחר בשבועות האחרונים בטווח מסחר צר והשבוע שעבר התאפיין אף הוא במסחר "שקט" בהמתנה מתוחה לקראת דו"ח ה-USDA שיפורסם מחר בשעה 19:00 שעון ישראל, בו נקבל תמונת מצב ההיצע והביקוש העולמיים בדגש על היבול האמריקאי.

מזג האוויר החם והיבש שפקד את אזורי הגידול במהלך הקיץ גרם לאנליסטים להעריך את היבול כלפי מטה בדו"ח הקודם וככל הנראה גם מחר נראה עדכון נוסף כלפי מטה. הערכה זו סיפקה תמיכה מסוימת למחירי התירס ובלמה למעשה את מגמת הירידה החדה מהחודשים האחרונים. במקביל, מתקיימים מאמצים לחידוש הסכם התבואות בים השחור.

בשלב הנוכחי לא נרשמה התקדמות משמעותית לאחר פגישתם של נשיא רוסיה ונשיא טורקיה, כאשר רוסיה חזרה על כך שהמערב נדרש לעמוד בתנאים אותה הציבה רוסיה לחזרתה להסכם. הפצצות תשתיות לאחסון תבואות באוקראינה הפכו לדבר שבשגרה, כאשר כמעט מדי שבוע מתקבל דיווח על תשתית אוקראינית נוספת אשר נפגעה, הדבר גורם לייקור בעיקר במחירי הפרמיות (התוספת אותה משלמים יבואני הגרעינים מעל מחיר הבורסה).

בבחינת נתוני המאקרו, מדדי המניות האמריקאיים גם הם מחפשים כיוון במהלך החודש האחרון בצל תנאי מאקרו אשר עשויים להתחיל לאותת על האטה בכלכלה האמריקאית. ה-S&P-500 רושם עליה של 0.31% בלבד במהלך חודש אוגוסט, הנאסד"ק רושם עליה של 0.52% והדאו ג'ונס עם ירידה של 1.07% במהלך החודש האחרון. נתוני המאקרו האחרונים מאששים את המגמה, כאשר האבטלה בארה"ב מטפסת ל-3.8% (עדיין אבטלה טבעית). מנגד, נתוני המגזר התעשייתי מצביעים על מגמת התאוששות ברורה, מה שמוביל לספקולציות ונרטיבים סותרים לגבי ההיתכנות להעלאת ריבית נוספת מצד הפדרל ריזרב. נכון לעכשיו, השוק מעריך בסבירות של 90% שלא תהיה העלאת ריבית נוספת בפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא.

הנפט שהתחיל את הקיץ במחיר של מתחת ל-70$ לחבית, נסחר הבוקר ב-87$! ,רמות שיא של עשרה חודשים. נתוני המלאים העולמיים ממשיכים לאותת על ירידות מלאים חדות באופן שבועי, כאשר קצב ירידות המלאים במהלך חודש אוגוסט עומד על כ-5 מיליון חביות ליום. למעשה, באופן גלובלי, העליה במלאים המסחריים, שיוחסה לשחרור מלאי החירום האמריקאיים וההאטה הכלכלית נמחקה. ההערכה היא שערב הסעודית ורוסיה יאריכו את הפחתות התפוקה שלהן לחודש אוקטובר ואף עד סוף השנה. הצעדים של ערב הסעודית מגבירים את הסיכון לעליה משמעותית במחירי הנפט לקראת סוף השנה, בייחוד בהיעדר האטה מהותית בביקושים או צעדים יזומים של צרכניות הנפט (שחרור מלאים נוסף).

התירס פותח את שבוע המסחר הבוקר ב-484 סנט לבושל, כאשר דו"ח ProFarmer שפורסם לאחרונה העיד על צפי ליבולי תירס נמוכים יותר מההערכות האחרונות של ה-USDA. ההערכה שעומדת על 172 בושל לאייקר, תביא את סך היבול ל-14.960 מיליארד בושל. חשוב לזכור כי עקב שטחי הזריעה הנרחבים שהוקצו לתירס השנה, גם הערכת יבול פסימית העומדת על 170 בושל לאייקר תוביל אותנו ליחס מלאי לשימוש של 12% שהוא גבוה בהרבה מהשנים האחרונות.

תפוקת האתנול בארה"ב ירדה במהלך השבוע האחרון לשפל של 13 שבועות, באופן המשקף את המגמה העונתית, כאשר ה-Labor Day, שחל בשבוע שעבר, מסמל באופן מסורתי את סיומה של "עונת הנהיגה" בארה"ב. עם זאת, מלאי האתנול בארה"ב נמצאים בשפל של 41 שבועות, מה שעשוי לספק תמיכה למחירי התירס. מחירי הנפט הגבוהים ידחפו לשימוש באתנול ובכך יוסיפו תמיכה נוספת למחירי התירס. באופן מסורתי, סוף הקיץ, תקופת הקציר מהווה שפל שנתי עבור מחירי התירס, אשר נוטים לרדת במה שזכה לכינוי "לחץ קציר". מגמה זו נוטה להתהפך לאחר הקציר עם תחילת הזריעה בחלק הדרומי של כדור הארץ בעיקר דרום אמריקה. אין ערובה שהדבר יקרה גם השנה אבל יש לקחת זאת בחשבון בהיבט ניהול הסיכונים. הספקולנטים צימצמו בשבוע האחרון את פוזיציית השורט שלהם (הימור על ירידות) בתירס ב-6,565 חוזים ואופציות, פוזיציית השורט עומדת על כ 94 אלף חוזים ואופציות.

החיטה נסחרת ב-725 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-567 סנט לבושל וחיטת מטיף נסחרת ב-221 יורו לטון. נתוני יצוא החיטה של רוסיה ממשיכים לשבור שיאים, ובחודש אוגוסט עמדו על 5.1 מיליון טון. סוכנות SovEcon העלתה את תחזית יבול החיטה הרוסי ב-5 מיליון טון, ההערכה העדכנית עומדת על 92.1 מיליון טון. על אף נתוני היצוא הגבוהים, משרד החקלאות הרוסי ממשיך לבסס את רצפת המחירים שקבע, כאשר המחיר ליצוא בחודש ספטמבר עמד על 246$ לטון בשבוע שעבר (FOB). יבול החיטה הקנדי צפוי לקטון השנה ב-14.2%, ירידה כוללת של 3.5 מיליון טון ביחס להערכות ה- .USDAהספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט שלהם ב-4,206 חוזים ואופציות, העומדת על 9,383 חוזים ואופציות. בחיטת שיקגו, הספקולנטים הקטינו את פוזיציית השורט שלהם ב-1,200 חוזים. פוזיציית השורט עומדת על 78,681 חוזים ואופציות.

הסויה נסחרת ב-1349 סנט לבושל, כאשר הערכות היבול של ProFarmer נותנות צפי פסימי למדי לגבי היקף היבול. ההערכה עומדת על 49.7 בושל לאייקר, אשר יובילו ליבול של 4.11 מיליארד בושל בלבד. במידה ותרחיש זה מתממש, יחס המלאי לשימוש בארה"ב יעמוד על 5% בלבד, שפל של 8 שנים. הערכות היבול הפסימיות באות על רקע תקופת חום ויובש אשר השפיעה על גידולי הסויה בחודש אוגוסט אשר הינו קריטי עבור פולי הסויה. כוספת הסויה נסחרת הבוקר ב 404 דולר לטון ונלחצה כלפי מטה בחודש האחרון כל רקע עליה חדה במחירי שמן הסויה שנסחר הבוקר ב 61.70 סנט לגלון ומשלים עליה חדה מתחילת הקיץ. החודש צפויה להתחיל עונת הזריעה בדרום אמריקה. חלק מהאנליסטים מעריכים כ-5% גידול בשטחי זריעת פולי הסויה לשנה הקרובה. היבול הברזילאי הקרוב מוערך ב-163 מיליון טון, שיא כל הזמנים ו-48 מיליון טון עבור ארגנטינה. כמובן שמוקדם מאוד להעריך גודל יבול שאינו נזרע עדיין ובהתחשב בתופעות מזג האוויר בעולם בשנים האחרונות ניתן לומר שתרחיש זה אינו סביר אפילו אבל חורף ארוך לפנינו (קיץ בדרום אמריקה) .הספקולנטים בסויה הקטינו במעט את פוזיציית הלונג שלהם לאחר הקפיצה המשמעותית בשבוע שעבר. פוזיציית הלונג צומצמה ב-8,175 חוזים ואופציות ועומדת על 82,810 חוזים ואופציות. גם בכוספה נרשמה תנועה דומה כאשר פוזיציית הלונג צומצמה ב-8,631 חוזים ואופציות ועומדת על 65,122 חוזים ואופציות. בשמן הסויה נרשמה ירידה של 3,158 חוזים ואופציות, פוזיציית הלונג בשמן עומדת על 55,159 חוזים ואופציות. הספקולנטים מהמרים על עליות גורפות בסויה ומוצריה.

לסיכום

מחירי הגרעינים שירדו בחדות בתחילת הקיץ, התייצבו במהלך אוגוסט, על רקע יובש וחום באיזורי הגידול. שטחי הזריעה הגדולים בתירס צפויים לפצות על אובדן התנובה, בשונה מהסויה שם הפגיעה צפויה להיות מהותית יותר. על אף הירידה במחירי הבורסה, חוסר הוודאות מאזור הים השחור גרם לעליה במחירי הפרמיות וכתוצאה מכך המחיר לטון במונחי יבוא לארץ לא ירד באותו היקף. הדולר שנע ברמות שיא של שבע שנים, גם כן לא מהווה בשורה לצרכן הישראלי שמושפע ממחירי הגרעינים לאורך כל שרשרת המזון. החיטה מקבלת תמיכה מסוימת מרוסיה שמכתיבה בשלב זה "מחיר ריצפה" באיזור 240 דולר לטון. חידוש הסכם התבואות, עשוי להקל באופן דרמטי על הפרמיות בשוק הפיזי. הדו"ח מחר ייתן תמונה די ברורה על הערכות היבול לאחר הקיץ הקשה, אם כי התוצאות בפועל עשויות להיות שונות ואותן נדע לקראת סוף השנה.
ברמת המאקרו, הסיכוי למיתון עדיין לא ירד מהפרק דבר שעשוי להשפיע ללחוץ את מחירי הסחורות כלפי מטה כמו גם ההאטה בסין, מנגד מחירי הנפט הגואים ועצירת העלאות הריבית בארה"ב עשויים דווקא לספק תמיכה למחירים. ניהול סיכונים והזדמנויות מושכלים בתקופה זו הוא מפתח. נמשיך לעקוב.

מאחל לכל לקוחותינו וכל בית ישראל שנה טובה, מתוקה ומוצלחת
עדי