שלום לכולם,
היום לא יתנהל מסחר בארה"ב לאור יום הזכרון האמריקאי. המסחר יתחדש מחר.
חודש מאי, כהרגלו בקודש, מביא עימו תנודתיות רבה בשוק הגרעינים והתבואות כאשר כפור בדרום רוסיה, גשמים בארה"ב ושטפונות בדרום ברזיל הובילו ל'סערה מושלמת" בשוק אשר אופיין בפוזיציות שורט (הימור על ירידות) מאסיביות של הספקולנטים. בשבועות האחרונים ראינו תנועה רוחבית למדי של צמצום פוזיציית שורט של ספקולנטים בקומפלקס הגרעינים, מה שתידלק במידה מסוימת את התנודות החדות שהתבטאו במחירים. עונת הזריעה בעיצומה ועימה פרמיית מזג האוויר, כאשר קצב הזריעה ודפוסי הזריעה מתחילים להשפיע על הערכות היבול הסופיות בקרב מספר אנליסטים. בסוף יוני יתפרסם דו"ח שטחי הזריעה ועד אז נסתמך על הערכות מהשטח והערכות אנליסטים, דבר שעשוי להגביר את התנודתיות. מתחילת החודש עלה התירס ב 5.75% לשיא של חמישה חודשים ומחירו גבוה בכ 18% מהשפל שנרשם בפברואר. פולי הסויה הוסיפו כ-9% לערכם, כאשר הכוספה והשמן מוסיפים מתחילת החודש 11.6% ו6.3%- בהתאמה. החיטה מזנקת מתחילת החודש בכ 16% לשיא של 9 חודשים! עם מספר ימים לסיום החודש, מדובר בחודש הכי חזק לחיטה מאז פברואר 22, אז פרצה המלחמה באוקראינה והחיטה זינקה ב 21% באותו החודש.
בבחינת נתוני המאקרו, השבועיים האחרונים התאפיינו בעליה מחודשת של מדדי המניות, כאשר השוק מתמחר לעת עתה סבירות של 66% להורדת ריבית בחודש ספטמבר. הצפי להורדת ריביות עלה לאחרונה לאור נתונים אשר מצביעים על האטה מסוימת בכלכלת ארה"ב וכן נתון האינפלציה של חודש אפריל העומד על 3.4% ועשויה להעיד על כך האינפלציה מתחילה להתמתן. ה-S&P500 עולה מתחילת השנה ב-12%, הנאסד"ק עולה ב-13% והדאו ג'ונס עולה ב-5%. מסתמן כי שוק המניות לא מודאג מעונת הדו"חות אשר הצביעה על מגמת האטה בכלכלה האמריקאית וההאטה בשוק העבודה, כאשר הללו מתפרשים כאינדיקציה להורדות ריבית אשר עשויות להגיע מוקדם מהצפי.
נפט WTI נסחר הבוקר ב–78$ לחבית. בשבועיים האחרונים אנו רואים התאוששות בביקושי הנפט בארה"ב על רקע תחילת הקיץ ו"עונת הנסיעות", אשר מסתמנת מהדו"חות השבועיים של משרד האנרגיה האמריקאי וכן ממרווחי הבנזין והדיזל אשר רושמים התאוששות. ב-2 ליוני, שרי האנרגיה של קרטל OPEC צפויים לדון במדיניות התפוקה לחציון השני, כאשר על אף אמירות בתקשורת מצד עיראק ואיחוד האמירויות, מסתמן כי הצפי הינו השארת הפחתות התפוקה לרבעון נוסף.
התירס נסגר בשבוע שעבר ב-465 סנט לבושל. כ-70% מיבול התירס נזרע עד כה והמגמה בהתאם לממוצע הרב שנתי העומד על 71% לשבוע זה. מוערך כי בדו"ח מחר נגיע ל-81%. דו"ח התקדמות הזריעה השבועי שפורסם שבוע שעבר הפיג חלק מהחששות שהצטברו לאור מזג האוויר הגשום השורר באיזור ה-Midwest בארה"ב, הוערך כי הוא יגרור עיכובים בזריעת התירס. לפי הערכות שפורסמו על ידי חברת הדשנים Nutrien, שטחי זריעת התירס עשויים להצטמצם ב-3 מיליון אייקר מתחת להערכת ה-USDA שפורסמו בדו"ח כוונות הזריעה. סוכנות CONAB הברזילאית העלתה לאחרונה את הערכות יבול התירס הברזילאי ל-111.64 מיליון טו ומוערך כי ברזיל תייצא 31 מיליון טון תירס בעונה הנוכחית.
הספקולנטים בתירס הגדילו את פוזיציית השורט שלהם ב-39,813 חוזים ואופציות בשבוע האחרון ועומדים על 97,360 חוזים ואופציות בשורט. שינוי מגמה לאחר חמישה שבועות רצופים של צמצום פוזיציית שורט.
החיטה נסגרה ביום שישי ב-721.25 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-688 סנט לבושל וחיטת מטיף נסחרת ב-256 יורו לטון. מחירי החיטה מצויים במגמת עליה חדה לאור הצטברות של אירועי מזג אוויר במספר אזורי גידול. בשבוע שעבר רוסיה תפסה את הכותרות, כאשר מספר סוכנויות הפחיתו באופן חד את הצפי לתפוקת החיטה הרוסית מהערכות מוקדמות של 93 מיליון טון ל-85.7 מיליון טון בלבד, זאת בעקבות יובש וכפור באזורי הגידול ברוסיה אשר פוגעים בהערכות היבול. תחזית מזג האוויר עד ה-4 ליוני מצביעה על המשך המגמה. על רקע האירועים ברוסיה, תחזיות מזג האוויר בצרפת מצביעות על סבירות גבוהה להמשך הפגיעה ביבולי החיטה כתוצאה מעודף גשמים באזורי הגידול בצרפת, כאשר ההערכות הנוכחיות מדברות על ירידה של כ-9% ביבול החיטה הצרפתי. זריעת החיטה בארה"ב מתקדמת מהר מהצפי ועומדת על 79% זריעה. על פי סקר שבוצע לאחרונה במדינת קנזס ע"י ה-Wheat Quality Council, מוערך כי יבול החיטה יעמוד על 46.5 בושל לאייקר, שיא בתפוקה ליחידת שטח מאז 2021. התחזית מהווה שיפור ניכר על הערכות ה-USDA מה-10 למאי אשר עמדו על 38 בושל לאייקר בלבד.
הספקולנטים בחיטת קנזס הגדילו את פוזיציית השורט ב3,215 חוזים ואופציות ועומדים על 16,393 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו הספקולנטים המשיכו להגדיל את פוזיציית הלונג ב-1,596 חוזים ואופציות ועומדים על 3,248 חוזים ואופציות, שבוע שני בלונג לאחר סגירת פוזיציית השורט בשבועות האחרונים.
הסויה נסגרה בשבוע שעבר ב-1,248 סנט לבושל. סוכנות CONAB הברזילאית העלתה לאחרונה את צפי תפוקת הסויה בברזיל ב-1.16 מיליון טון ל-147.68 מיליון טון, זאת על אף ההצפות בריו גרנדה דו סול אשר פגעו בחלק מיבולי הסויה אשר טרם נקצרו. כזכור, אנליסטים העריכו אובדן של כ-3 מיליון טון בתפוקת הסויה, לעת עתה נראה כי ההשפעה על היבולים נמוכה מכך. במקביל, קציר הסויה במדינת ריו גרנדה דו סול הגיע ל-85%, אל מול 78% בשבוע שעבר – מצביע על כך שהקציר ממשיך על אף השיבושים ומתכנס עם הערכות CONAB לכך שהפגיעה ביבול פחות חמורה מהצפי. בארה"ב ניכרת האטה משמעותית ביצוא פולי הסויה, בעיקר לאור העדפת הסינים לייבא פולי סויה מברזיל. בשלב הנוכחי, אין הזמנות סיניות לסויה אמריקאית מהיבול החדש, נתון חריג למדי גם במונחים היסטוריים לפי נתוני ה-USDA. נזכיר בהקשר זה כי יחסי הסחר בין ארה"ב לסין התדרדרו במהלך החודשים האחרונים, כאשר לאחרונה ממשל ביידן הטיל מכסים על מוצרים סיניים, בין היתר פאנלים סולאריים, רכבים חשמליים ומוצרי פלדה ואלומיניום. פרט נוסף אשר טרם הוכל בסנקציות ועלול להיכנס בקרוב הינו שמן בישול משומש (UCO) אשר משמש כחומר גלם להפקת ביודיזל. השמועות סביב הכנסת השמן לחבילת הסנקציות והמכסים הוביל לתנודתיות מוגברת בכוספה ובשמן הסויה, כוספת הסויה נסגרה בשיא של חמישה חודשים ב-386.5$ לטון ושמן הסויה נסחר ב-45 סנט לגלון עדיין בחלק התחתון של טווח המסחר בשלושת השנים האחרונות . דו"ח עיבוד פולי הסויה בארה"ב הצביע על צניחה חדה בהיקפי העיבוד בארה"ב, זאת לאחר שמלאי שמן הסויה בארה"ב טיפסו במהלך החודשים האחרונים והגיעו קרוב לממוצע הרב שנתי. הדו"ח תומך במחירי הכוספה מכיוון שהקטנת היקפי עיבוד הפולים מצביעים על הקטנת היצע הכוספה ומסביר את העליות האחרונות.
הספקולנטים בסויה צימצמו את פוזיציית השורט ב-21,138 חוזים ואופציות ועומדים על 58,827 חוזים ואופציות בשורט, בכוספה הספקולנטים המשיכו להגדיל את פוזיציית הלונג ב-4,499 חוזים ואופציות, ועומדים על 125,193 חוזים ואופציות. בשמן הסויה הספקולנטים צימצמו את פוזיציית השורט ב-16,372 חוזים ואופציות ועומדים על 33,385 חוזים ואופציות בשורט.
לסיכום,
חודש מאי והרבעון השני בכלל מאופיינים בדרך כלל בתנודתיות גבוהה ומחירים עולים, לאור תוספת פרמיית מזג האוויר וחוסר הוודאות לגבי היקף היבול. גם השנה התנודתיות והעליות הגיעו אלינו ביתר שאת, לאור העובדה שספקולנטים רבים הימרו על ירידות. מבחינת יחסי השימוש למלאי בארה"ב ובעולם, המצב הינו טוב ואינו מצדיק רמות מחירים גבוהות אליהן התרגלנו בשנים האחרונות מאז הקורונה והמלחמה באוקראינה, יחד עם זאת הנתונים הסופיים מדרום אמריקה והתקדמות הזריעה בארה"ב יתנו את הטון להמשך הקיץ, כאשר פגיעה בהיקף היבול עשויה לשמר את רמות המחירים הנוכחיות ואף מעבר להמשך השנה. במידה והנתונים יתכנסו להערכות האחרונות של ה USDA צפויה הקלה במחירים בהמשך הקיץ, אך כאמור עוד חזון למועד ושטף נתונים גדול לפנינו, כאשר בסוף חודש יוני נקבל את דו"ח הזריעה שנחשב החשוב של השנה.
עידכונים בהמשך
עדי
תירס – גרף מחירים יומי
כוספת סויה – גרף מחירים יומי
חיטת קנזס – גרף מחירים יומי