סקירת שוק התבואות – 17.06.2024

    מחבר:
  • עדי פנחס

סקירה מאת מאת עדי פנחס מחב' קומודקס.

שלום לכולם,
חודש יוני כצפוי הביא עימו תנודתיות גבוהה בשוק הגרעינים, תנודתיות שממשיכה ביתר שאת.שיפור במזג האוויר בארה"ב לחץ כלפי מטה את מחירי התירס, ועל אף החששות מהפגיעה ביבולי החיטה, נראה כי השוק שעלה בחדות במהלך מאי, מתקן כלפי מטה לאור שיפור ניכר במזג האוויר באירופה וארה"ב.

דו"ח ההיצע והביקוש של ה-USDA  בשבוע שעבר הציג תמונה ניטרלית למדי, כאשר העריך תפוקת תירס גבוהה משמעותית בארגנטינה אל מול ההערכות המקומיות. ברמה העולמית, מלאי הגרעינים בעולם נותרו גבוהים מההערכות. לאור מלאי הגרעינים הגבוהים, ההבנה היא כי יידרשו פגיעות משמעותיות ביבולים על מנת להוביל לעליות משמעותיות במחירים, וכי במצב הנוכחי עליות מחירים הינן קצרות-מועד. בסוף החודש יתפרסם אחד הדו"חות החשובים של השנה "דו"ח הזריעה" שם נקבל תמונת מצב של מה שנזרע בפועל בארה"ב. הדו"ח בדרך כלל גורם לתנועות חדות בשוק לאחר פרסומו וקובע את הטון להמשך הקיץ.

בבחינת נתוני המאקרו, דו"ח האינפלציה של חודש מאי הצביע על האטה באינפלציה אשר עומדת על 3.3% בארה"ב. למעשה, במהלך חודש מאי האינפלציה לא עלתה כלל ביחס לאפריל. נתון נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא שמדדי האינפלציה הרגישים ביותר לשוק התעסוקה ול'אינפלציית השירותים' הצביעו על ירידה במהלך החודש האחרון – זאת על רקע האטה בשוק התעסוקה האמריקאי והאטה במגזר העסקי עליה דיווחנו בסקירות הקודמות. על אף הנתונים הללו, החלטת הפדרל ריזרב לחודש יוני הינה להשאיר את הריבית על כנה, כאשר נציגי הבנק המרכזי מעריכים שתהיה הפחתת ריבית אחת בלבד של 25 נקודות בסיס עד סוף השנה. תהליך הורדת הריבית החל למעשה באירופה ובקנדה אשר חוו נתוני אינפלציה נמוכים למדי ונתוני צמיחה חלשים למדי. הצורך לתמרץ מחדש את הכלכלה גבר על החשש מפערי ריביות, ייתכן כי ההבנה היא שגם הפדרל ריזרב צפוי להתחיל להוריד ריביות באופן מדורג במהלך החודשים הקרובים.

נפט WTI נסחר הבוקר ב-78$ לחבית. לאחר הודעת OPEC כי תחל החזרה מדורגת של תפוקת נפט לשוק במהלך הרבעון האחרון של השנה, מחירי הנפט צנחו בחדות לרמת ה-73$ לחבית. דו"ח המלאים שפורסם אתמול ע"י סוכנות המידע של משרד האנרגיה האמריקאי הצביע על עלית מלאי נפט בארה"ב. שוק הנפט מצוי במתח בין הסיכונים הגיאופוליטיים למלחמה נרחבת במזרח התיכון, ומנגד, ביקושים חלשים למדי ברמה הפונדמנטאלית וצפי לאספקת יתר. חודש יוני מאופיין לרוב בירידת מלאים והנתונים האחרונים מתלווים ליתר האינדיקציות בנוגע להאטה כלכלית אשר איננה מיטיבה עם מחירי הנפט. דו"חות המלאים בשבועות הקרובים יקבעו את הטון.

התירס נסגר בשבוע שעבר ב-450 סנט לבושל. זריעת התירס בארה"ב מתקרבת לסיומה כאשר 95% מהיבול כבר נזרע ומרביתו (84%) כבר נבט. מצב היבול לעת עתה טוב משמעותית ביחס למצב המקביל בשנה שעברה כאשר 74% מהיבול מדורג במצב טוב ביחס ל-61% בשנה שעברה. השלב הקריטי בהתפתחות התירס הינו שלב הופעת השיערות (Silking) אשר מתרחש כ-60 יום מהזריעה. בשלב זה ישנה רגישות מוגברת למזג אוויר חם ויבש ועל כן תחזיות מזג האוויר צפויות להשפיע במידה ניכרת בפרק הזמן הזה. יש לציין שהרגישות של יבולי התירס במהלך השבועות הראשונים הינה בעיקר לגשם וברד. דו"ח ההיצע והביקוש של ה-USDA הצביע על צפי לתפוקת תירס של 53 מיליון טון, כאשר צפי האנליסטים עמד על 50.87, זאת לאור דיווחים מתוך ארגנטינה בנוגע למחלות יבול ותנאי יובש אשר פגעו ביבול התירס. סוכנויות ארגנטינאיות מעריכות את תפוקת התירס בכ-47.5. מחוז חוביי שבסין חווה גל חום חריג למדי אשר עשוי להשפיע גם הוא יבולי התירס המקומי. המחוז אמון על 8% מתפוקת התירס הסינית.

הספקולנטים בתירס צימצמו את פוזיציית השורט שלהם ב-13,449 חוזים ואופציות בשבוע האחרון ועומדים על 180,056 חוזים ואופציות בשורט. הפוזיציה של הספקולנטים בתקופה כזו בקיץ היא די חריגה ונוכחנו לדעת שיש ביכולתה לקחת את המחירים למעלה בחדות על רקע חדשות שוריות.

החיטה נסגרה ביום שישי ב-627 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-612 סנט לבושל וחיטת מטיף נסחרת ב-236 יורו לטון. החיטה מאבדת למעשה כ 100 סנט ב 14 ימי מסחר. הירידה החדה מרמות השיא נעוצה בכך שעל אף הצפי לירידה בתפוקת החיטה הרוסית, שוק החיטה העולמי עדיין מאופיין במלאים גבוהים למדי ואף גדולים מהצפי כפי שהשתקף בדו"ח ה-USDA. במכרז האחרון של GASC שהתפרסם ב-11 ליוני עדיין ניתן למצוא פערים גדולים בין מחירי החיטה, כאשר החיטה הרוסית נמכרת בפרמיה מסוימת. בעוד שהמחיר הממוצע לחיטה רוסית עומד על 265$ לטון FOB, ניתן למצוא חיטה בולגרית בממוצע 254$ וחיטה אוקראינית במחיר 254$ לטון. הרוסים זרעו מחדש חלק מאיזורי גידול החיטה שנפגעו כתוצאה מהכפור, את החיטה שנזרעת עכשיו אנו נפגוש בסתיו הקרוב. משרד המזון של הודו הודיע ביום חמישי האחרון כי לאור הערכותיו כי יבול החיטה ההודי יעמוד על 112 מיליון טון, אין בכוונתו לייבא חיטה השנה היות והמלאים מספקים לעת עתה – החשש מיבוא הודי חריג השנה היווה את אחד מגורמי הסיכון שתמכו במחירים.

הספקולנטים בחיטת קנזס הגדילו את פוזיציית השורט ב-5,223 חוזים ואופציות ועומדים על 20,100 חוזים ואופציות בשורט. בחיטת שיקגו הספקולנטים צימצמו את פוזיציית הלונג ב-6,194 חוזים ואופציות ועומדים על 1,475 חוזים ואופציות בלונג.

הסויה נסגרה בשבוע שעבר ב-1,179 סנט לבושל. לאור התבהרות מצב יבול הסויה הברזילאי, המיקוד עובר באופן חד אל התקדמות היבול האמריקאי, אשר כמעט וכולו כבר נזרע, וכ-70% מהיבול כבר נבט. כ-72% מהיבול מדורג לעת עתה במצב טוב והשיפור בתנאי מזג האוויר ניכר, במיוחד ביחס לשנה שעברה בה רק כ-59% מהיבול דורג במצב טוב בתקופה זו. החודש הקרוב איננו מאופיין ברגישות גבוהה לתנאי מזג האוויר, כאשר בעיקרון הסיכון המרכזי הוא בשלב ה-Pod Filling המתרחש לרוב בתחילת אוגוסט. מבחינת מצב השוק הנוכחי, דו"ח ה-USDA הצביע גם בסויה על מלאים גדולים מהצפי. כוספת הסויה נסגרה ב-368.4$ לטון ושמן הסויה נסחר ב-43 סנט לגלון כאשר דו"ח העיבודים בארה"ב הצביע על עליה במלאי שמן הסויה. במהלך החודשים האחרונים ראינו היקפים גבוהים למדי של עיבוד פולים, כאשר הרקע לכך היה מלאים נמוכים באופן היסוטרי של שמן סויה. לאור הדו"ח האחרון והתנרמלות הצמלאים שן שמן הסויה לממוצע הרב-שנתי, ניתן להעריך כי היקפי העיבודין ירדו בחודשים האחרונים ויובילו לירידה בתפוקת כוספה הסויה. לעת עתה, הציפיה הזו מספקת תמיכה למחירי הכוספה. גורם נוסף שיש לקחת בחשבון הוא שההאטה הכלכלית שמתחילה להתהוות בארה"ב משפיעה באופן ברור על ביקושי הדיזל במדינה. לאור העובדה שמרבית מביקושי שמן הסויה מיוחסים להפקת דלקים מתחדשים. במידה ונראה את המגמה ממשיכה, היא עלולה להמשיך ולתמוך את מחירי הכוספה.

הספקולנטים בסויה הגדילו את פוזיציית השורט ב-10,611 חוזים ואופציות ועומדים על 102,555 חוזים ואופציות בשורט, בכוספה הספקולנטים צימצמו את פוזיציית הלונג ב-6,526 חוזים ואופציות, ועומדים על 113,152 חוזים ואופציות בלונג. בשמן הסויה הספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט ב-14,595 חוזים ואופציות ועומדים על  חוזים ואופציות בשורט.

לסיכום

דו"ח ה USDA  בשבוע שעבר, שלא הביא עימו שום בשורה שורית, נתן למעשה את הטון להמשך הירידות שחווינו ביום שישי ועם פתיחת המסחר הבוקר. השוק ימשיך במסחר התזזיתי על רקע שינויי מזג אוויר. המחירים נחשבים "נוחים" לתקופה זו של השנה והקיץ בחצי הכדור הצפוני שייכנס רישמית לתוקף בסופ"ש הקרוב, טומן בחובו פרמיית סיכון לא מבוטלת למחירים. ביום רביעי הקרוב לא יתקיים מסחר על רקע חג ה 19 ביוני (חג חדש שהנהיג בחוק הנשיא ביידן לשחרור מעבדות של הקהילה השחורה בארה"ב). המסחר יתחדש בחמישי לפנות בוקר שעון ישראל. ביום שישי פקיעת אופציות יולי – צפויה תנודתיות גבוהה. ביום שישי ה 28 ליוני, שהוא גם יום המסחר האחרון של החודש והרבעון, יתפרסם כאמור ב 19:00 שעון ישראל דו"ח שטחי הזריעה ומלאים רבעוניים בארה"ב. נציין כי דו"ח הכוונות הזריעה במרץ הצביע על ירידה של 6.3 מיליון אייקר בשטחי הזריעה הכוללים בארה"ב ביחס לשנה שעברה, מתוכם כ-2.3 מיליון אייקר באיזורי גידול התירס. הנתון הזה הוביל חלק מהאנליסטים להעריך כי שטחי הזריעה עשויים לגדול משמעותית לאור העליות במחירי הגרעינים בחודשים האחרונים, אשר איפשרו לחקלאים להבטיח שולי רווח אטרקטיביים יותר. מנגד, קצב הזריעה המהיר יחסית השנה עשוי להיות אינדיקציה לשטחי זריעה קטנים מהצפי.  מומלץ להיערך בהתאם מבחינת ניהול סיכונים לשטף האירועים של תחילת הקיץ בבחינת הגנות על רמות המלאי או על קניות עתידיות.

תירס – גרף מחירים יומי

כוספת סויה – גרף מחירים יומי

חיטת קנזס – גרף מחירים יומי