היבול האמריקאי ממשיך ללחוץ את המחירים – מחירי הגרעינים מתקרבים לשפל של 4 שנים 1.8.24

    מחבר:
  • עדי פנחס

סקירה מאת מאת עדי פנחס מחב' קומודקס.

שלום לכולם,
שוק הגרעינים אופיין במגמת ירידה רוחבית למדי במהלך חודש יולי כאשר המחירים יורדים לשפל שלא נראה מאז אוקטובר 2020. תנאי מזג האוויר היטיבו עם היבולים באופן כללי והתקדמות יבולי הסויה והתירס בארה"ב מצביעה על יבולים גדולים למדי.

במזרח התיכון אנו כבר מורגלים להתעורר מדי יום לסיכונים גיאופוליטיים הולכים ומתגברים וברחבי העולם מתחילה להתבסס ההבנה כי אנו בדרך להאטה כלכלית כזאת או אחרת. בסיכום חודשי: התירס ירד ב-3.65%, הסויה איבדה כ-10.4%, כוספת סויה שמרה על יציבות וירדה בכ-1.8% לעומת ירידות חדות יותר לאורך העקום, שמן סויה – 3.8%, והחיטה שהשלימה ירידה של 6.5% 
בבחינת נתוני המאקרו, הפדרל ריזרב השאיר את הריבית ללא שינוי אתמול אך אותת בבירור כי בכוונתו להוריד ריבית בחודש ספטמברת כאשר שוק מצפה להורדת ריבית ראשונה של הפדרל ריזרב בחודש ספטמבר, כאשר אנליסטים מצפים לסה"כ 3 הורדות ריבית של 25 נ"ב כל אחת עד סוף השנה. מתחיל להתבסס נראטיב לפיו ייתכן והפדרל ריזרב פועל לאט מדי, לאור ההאטה שמתחילה לתת את אותותיה, בין עם בשוק התעסוקה ובין אם בדו"חות הכספיים של חברות מובילות בשוק אשר מצביעות על האטה במכירות. בהקשר זה, חברת מקדונלדס דיווחה על האטה במכירות לראשונה מאז 2020. הנתונים הכלכליים ברחבי העולם גם הם עגומים למדי כאשר יפן דיווחה על האטה של 0.5% במהלך הרבעון הראשון של השנה וגרמניה דיווחה על צמיחה של 0.2% בלבד.
נפט ה-WTI נסחר הבוקר ב- 78.75 דולר לחבית. המתחים הגיאופוליטיים במזרח התיכון עלו בחדות במהלך הימים האחרונים ואיתם גם מחירי הנפט. חיסול איסמעיל הנייה על אדמת איראן המיוחסת לישראל ככל הנראה תגרור תקיפה ישירה של איראן כנגד מדינת ישראל, זאת כאשר גם החות'ים וגם החיזבאללה מחזיקים "חשבון פתוח" מול ישראל כנגד התקיפה בנמל חודיידה וחיסול בכיר חיזבאללה בביירות. נתוני צריכת הנפט בארה"ב מצביעים על שיפור בשבועיים האחרונים, כאשר דו"ח ה-EIA האחרון הצביע על ירידה של 3.4 מיליון חביות נפט במהלך השבוע האחרון, לצד ירידה של 3.7 מיליון חביות בנזין ועליה של 1.5 מיליון חביות  במלאי הדיזל. סה"כ, ביקוש הבנזין השבועי מוערך ב-9.25 מיליון חביות. לצד המתחים הגיאופוליטיים נראה כי גם הנתונים הפונדמנטאליים מתחילים לתמוך את מחירי הנפט.
התירס נסחר הבוקר בשפל של קורב לארבע שנים ב-382 סנט לבושל, לאחר שירד ביום שני ב-11.25 סנט. במהלך השבוע האחרון מחירי התירס נתמכו עקב חששות ממזג אוויר חם ויבש באיזורי הגידול בארה"ב. שינוי בתחזיות מזג האוויר והגעתם של גשמים לאיזורי הגידול לחץ את המחירים באופן חד כלפי מטה כאשר רמת המחירים סביב 394 סנט לבושל שהיוותה תמיכה בשבועות האחרונים, נשברה במסחר של יום רביעי. עד כה, היבול האמריקאי מתקדם בקצב טוב למדי כאשר כ-77% מהיבול מצוי בשלב ה-Silking הרגיש. בהשוואה לשנה הקודמת, תנאי הקרקע אופטימליים עבור גידולי התירס כאשר רק 4% משטחי גידול התירס סובלים מתנאי בצורת לעומת 53% בשנה הקודמת. סוכנות Conab הברזילאית העלתה לאחרונה את התחזיות שלה באשר ליבול התירס במדינה בפעם השלישית ברציפות החודש, שכרגע עומדות על 115.86 מ"ט. נזכיר כי במרץ האחרון הסוכנות הפחיתה את תחזיותיה באשר ליבולי התירס לכדי 110 מ"ט ברקע אירועי מזג אוויר, ביניהם הצפות באזורים הדרומיים (ריו גרנדה דה סול, סנטה קטרינה ופראנה), שנתקיימו לצד בצורת עזה באזורי גידול מרכזיים אחרים כמו מאטו גרוסו. בינתיים, היבול הברזילאי לשנת 2023/24 מסתמן כיבול השני הגדול ביותר במדינה. בשורות פחות טובות נשמעות מכיוון הים השחור, כשה-USDA נאלץ להפחית את תחזית התפוקה במדינה לכדי 27.70 מ"ט כלעומת 31.10 מ"ט מוקדם יותר השנה, בעקבות אקלים יבש וחם למדי. באופן כללי, בהיעדר אירועי מזג אוויר משמעותיים ובלתי צפויים, אנו לקראת שנה נוספת של יבולי תירס גדולים אשר לוחצים כלפי מטה את המחירים.

הספקולנטים בתירס צימצמו בשבוע שעבר את פוזיציית השורט שלהם ב-17,239 חוזים ואופציות והיא עומדת על 281,066 חוזים ואופציות בשורט.

הסויה נסחרת הבוקר ב- 1028 סנט לבושל, קרוב לשפל של 4 שנים. מוקדם יותר השבוע מחירי הסויה נלחצו מעלה עקב חשש כי מזג אוויר חם ויבש יפקוד את אזורי הגידול בארה"ב, אם כי ממטרים שפקדו לאחרונה את אזורי הגידול הפיגו את החששות. כלל, השוק צופה יבול גדול בארה"ב והסיכונים למלחמת סחר גם הם מכבידים על שוק פולי הסויה לאור המרכזיות של סין בשוק פולי הסויה העולמי. כ-44% מיבול הסויה בארה"ב נמצא בשלב ה-Pod Setting הרגיש והקריטי לקביעת תפוקת הפולים. גורם נוסף שמכביד על מחירי הפולים בארה"ב הינו ההאטה ביצוא פולים מארה"ב. ציינו בסקירות קודמות כי הסינים נוטים לתעדף יבוא סויה מברזיל, והמצב הוביל לכך שההזמנות ליבול החדש רושמות ירידה של 30% ביחס לנתון המקביל בשנה שעברה וסך היקפי היצוא עד כה נמוכים מהערכות ה-USDA. הגורמים הללו גורמים לעליית יחס המלאי בשימוש בארה"ב ומכבידים על מחירי פולי הסויה אשר מצוטטים ביחס למחירי ארה"ב.

שמן הסויה נסחר הבוקר ב-43 סנט לפאונד. עיבודי הפולים בארה"ב היו מתחת לצפי בדו"ח העיבודים האחרון ועמדו על 175.599 מיליון בושל, אך עדיין עומדים על שיא לחודש יוני ומייצגים עליה של 6.4% ביחס ליוני שעבר. שוק הדלקים המתחדשים מוסיף להיות הוקטור המשמעותי ביותר אשר מניע את מחירי שמן הסויה. בחודשים האחרונים מסתמנת האטה בקצב העיבודים לאור העובדה שמלאי השמן בארה"ב חזרו לנורמה. שמן הסויה מקבל תמיכה מסוימת מהנעשה בשוק שמן הדקל. אינדונזיה הכריזה לאחרונה על תכנית B40 בתחבורה הציבורית במדינה, קרי מהילה של 40% ביודיזל (שמן דקל) בבנזין. תחילה הפיילוט יתמקד ברכבות במדינה, ויעבור לאחר מכן למסחר הימי ובהדרגה ייטמע בחקלאות במדינה. התוכנית תחל ב-2025. יצוא שמן הדקל מצטמצם בהדרגה בשנים האחרונות ונותן נתח שוק גדול יותר לשמן הסויה. במקביל, כוספת הסויה נסחרת הבוקר ב-354 דולר לטון, כאשר מחירי החוזה הקרוב גבוהים משמעותית מעקום המחירים לשנה הקרובה. הכוספה נתמכת במידה מסוימת על ידי הירידה בהיקפי העיבוד לאור העובדה שהמשמעות היא היקפים נמוכים יותר של תפוקת כוספה. היתכנות לשביתת עובדים בטחנות עיבוד פולי סויה בארגנטינה עלולות לתמוך מעט במחירי שמן הסויה והכוספה יחד במהלך השבוע הקרוב.

הספקולנטים בפולי הסויה צימצמו בשבוע שעבר את פוזיציית השורט שלהם ב-34,824 חוזים ואופציות ועומדים על 175,711 חוזים ואופציות בשורט. בשמן הספקולנטים מכרו 7,335 חוזים ואופציות ועברו מפוזיציה ניטרלית לפוזיציית שורט של 7,353 חוזים ואופציות. בכוספה הספקולנטים צימצמו את פוזיציית הלונג ב-7,436 חוזים ואופציות ועומדים על 36,062 חוזים ואופציות בלונג.

החיטה נסחרת הבוקר ב-553 סנט לבושל, חיטת שיקגו הרכה נסחרת ב-533 סנט לבושל וחיטת מטיף נסחרת ב-222 יורו לטון. מחירי החיטה רושמים ירידות חדות מרמות המחירים הגבוהות שנרשמו בחודש מאי ויוני, כאשר החששות מפגעי מזג האוויר בים השחור, אירופה וקנזס הובילו לעליה של כ-150 סנט במחירי החיטה במהלך חודש מאי. עונת הקציר נמצאת בעיצומה ומכבידה על מחירי החיטה, זאת לצד שיפור ניכר במצב מזג האוויר ואיכות היבולים בגזרת הים השחור, אשר הובילה מספר סוכנויות להעלו תאת הערכות התפוקה שלהן – סוכנות SovEcon העלתה לאחרונה את הערכות יבול החיטה הרוסי ל- 84.70 מיליון טון, עליה של חצי מיליון טון מהערכתם הקודמת. גם מארה"ב מתקבלות אינדיקציות ליבול חיטה גדול יחסית והידיעות הללו לוחצות את השוק כלפי מטה. מהצד הנגדי של המשוואה, יבול החיטה האירופאי בדגש על היבול הצרפתי והגרמני נפגעו בצורה ניכרת והגשמים המתמשכים באיזור משבשים את הקציר. תפוקת החיטה בצרפת צפויה לרדת ב-15%. הודו גם סבלה מפגיעה ביבולי החיטה שלה במהלך השנה והיא נמנעה עד כה מיבוא חיטה על מנת להגן על החקלאים המקומיים, ובחרה להשתמש במלאי המדינה לטובת ייצוב מחירי השוק המקומי. מחירי החיטה עשויים להיתמך במידה והודו תודיע כי בכוונתה לייבא חיטה בנפחים משמעותיים.

הספקולנטים בחיטת קנזס הקטינו את פוזיציית השורט שלהם ב-2,045 חוזים ואופציות ועומדים על 32,603 חוזים ואופציות בשורט. בשיקגו, הספקולנטים הקטינו את פוזיציית השורט שלהם ב-577 חוזים ואופציות ועומדים על 26,431 חוזים ואופציות בשורט.

מחירי השעורה (Malting Barley) בשוק האירופאי עומדים על 261 יורו לטון, על רקע האטה כללית שנרשמה במגזר הבירה העולמי מתחילת השנה ודו"חות רבעוניים חלשים למדי המעידים על כך שגם הגעת הקיץ ואירועי ספורט גדולים אינם מצליחים לייצר שינוי סנטמנט בתעשייה. חברת הייניקן דיווחה בשבוע שעבר על האטה במכירות הבירה והודיעה כי איננה צופה שיפור ניכר במכירות לאור שלל אירועי הספורט הגדולים שמתקיימים השנה באירופה. כזכור, זריעת השעורה התעכבה השנה לאור תנאי מזג האוויר ביבשת, מה שגורר זמינות נמוכה של שחורה ותומך את המחירים. עם זאת, הקציר השני עדיין בעיצומו וצרפת וגרמניה טרם קצרו כ-70% מהיבול. על פי הדיווחים, איכות היבולים בצרפת נמוכה בכ-15% מהממוצע הרב שנתי. סוכנות SovEcon העלתה לאחרונה את הערכת יבול השעורה הרוסי ב-700,000 טון ל-19.3 מיליון טון. זאת לאור שיפור בתנאי מזג האוויר בגזרת הים השחור. צפי יבול השעורה האירופאי עומד על כ-58.3 מיליון טון, ובאופן עולמי, יבול השעורה השנה צפוי לקטון בכמעט מיליון טון ולעמוד על 144.3 מיליון טון במצטבר לפי הערכות RMI Analytics.

לסיכום, עם הגעת עונת הקציר, נראה שאנחנו עומדים בפתחו של יבול סויה ותירס גדולים במיוחד בארה"ב אשר לוחצים כלפי מטה את המחירים. בשוק החיטה נראה כי על אף העובדה כי הקציר לוחץ כלפי מטה את המחירים, קיימים סיכונים אשר עלולים להתממש בהמשך הדרך. שוק השעורה ממתין לאינדיקציות קונקרטיות לשיפור בביקושי הבירה לאחר מספר רבעונים מאכזבים למדי, כאשר הירידה הצפויה בתפוקת השעורה באירופה תומכת במידה מסוימת את המחירים. ההאטה הכלכלית ברחבי העולם מתחילה לתת את אותותיה באופן ברור יותר, כאשר ההשפעה מחלחלת באופן עקיף לשוק הגרעינים, בעיקר באמצעות מחירי האנרגיה אשר מקושרים במישרין ובעקיפין למחירי התירס וכוספת הסויה. נראה שבאיזור הים השחור, בעיקר אוקראינה, המלאים הפיזיים מתרוקנים ואיכות היבול החדש מוטלת בספק. העובדה הזו בשילוב הפוזיציה החריגה של הספקולנטים בשורט ותהפוכות מזג האוויר מטים בשלב זה את הסיכון לתיקון חד כלפי מעלה בהמשך הדרך. משתמשים סופיים רואים את רמת המחירים הנוכחית כאטרקטיבית למכירות קדימה.

 

לגבי השוק המקומי, אין בשורות טובות בפי, שכן המצב הבטחוני מגדיל משמעותית את הפרמיות על הסחורות, כאשר גם הגעתן של סחורות מוטלת בספק בהמשך במידה של החמרת הלחימה. על אף הירידות בבורסה , מחירי התירס והחיטה בשוק המקומי מבצעים תנועה הפוכה ועולים בחודש האחרון והתחזקות הדולר הנוכחית עשויה אפילו להאיץ את המגמה. נקווה ששקט בטחוני לכשיגיע יאזן את רמת המחירים גם בישראל בהתאם למגמה העולמית.

מאחל לכולם סופ"ש שקט ובטוח
עדי.

תירס, גרף מחירים יומי – שנה:

חיטה, גרף מחירים יומי – שנה:

כוספת סויה, גרף מחירים יומי – שנה: